TURİZMİN SESİ |Turizm ve Turizmcinin Sesiyiz | Turizm Haberleri | Gastronomi Haberleri | Etkinlik Haberleri | turizminsesi@gmail.com
22 Ocak 2014 Çarşamba
İşverenler Yeni İş Güvenliği Yasasına Mesafeli
Yeni yılla beraber 50 ve altında eleman çalıştıran işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma şartının yürürlüğe girmesiyle tekrar gündeme gelen Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası konusunda tartışmalar devam ediyor. Elemanonline.net'in yaptığı araştırmaya göre, işverenler yasanın çalışma ortamının sorunlarını çözüp çözmeyeceği konusunda kararsız görünüyor.
Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası uzun soluklu tartışmaları da beraberinde getirdi. Kanun kapsamında ‘balıkçılık ve makine imalatı’ gibi ‘tehlikeli’ ve 'madencilik, doğalgaz ve petrol çıkarımı, mermer ocağı, inşaat’ gibi çok tehlikeli sınıflarda faaliyet gösteren 50 ve altında eleman çalıştıran işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma uygulaması 1 Ocak 2014’te resmen başladı. İşyerlerinin sınıfına göre kademeli olarak uygulanan yasa, radikal değişiklikler içermesi nedeniyle tartışma konusu oldu.
Elemanonline.net'in yaptığı anket ise yasa konusundaki farklı görüşleri ortaya koydu. Yaklaşık 8 bin şirket yetkilisi arasında yapılan ankette katılımcılara “Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası sizce çalışma ortamının sorunlarını çözebilecek mi?” sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 48'i 'kısmen' cevabını verirken, yüzde 38'i 'hayır' ve yüzde 14'ü ise 'evet' dedi.
KOBİ'ler nezdinde zorlayıcı
Anket sonuçlarını yorumlayan Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, ankete göre yasaya tam desteğin yüzde 14’ler seviyesinde kaldığını söyledi. Yasanın çalışanları güvence altına alması nedeniyle birçok açıdan faydalı olacağını belirten Duyarlar, ancak işverenler nezdinde yasanın yaptırımları tam bilinmediği için kafa karışıklığı yarattığını açıkladı. Duyarlar, “Özellikle en çok tartışılan konulardan biri olan yasa gereği iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu, KOBİ'ler açısından ciddi bir maliyet artışı olarak yorumlanıyor, KOBİ’ler nezdinde zorlayıcı görülüyor” şeklinde konuştu.
“Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası sizce çalışma ortamının sorunlarını çözebilecek mi?” sorusuna katılımcıların cevabı.
En büyük endişe maliyet artışı
Yasanın getirdiği zorlayıcı yaptırımlar nedeniyle, işverenlerin yasaya mesafeli durduğunu belirten Duyarlar, “Anket sonuçlarında 'kısmen' ve 'hayır' cevaplarının bu kadar yüksek çıkmasının sebebi, yasanın öngördüğü yaptırımlar ve yüksek ceza oranları” dedi. Türkiye'de iş kazalarının en önemli sorunlardan biri olduğunun altını çizen Duyarlar, yasanın bu tür olumsuzlukların önüne geçmesi açısından faydalı olacağını belirtti.
Duyarlar şöyle devam etti: “Sık sık gündeme gelen iş kazalarının, bu yeni yasanın uygulanmaya başlamasıyla beraber önemli ölçüde azalacağını umuyoruz. Yasa çalışanların haklarını gözetmesi açısından oldukça faydalı olacak. İşverenler açısından ise maliyet artışı nedeniyle endişe yaratsa da özellikle iş kazalarının önüne geçeceği için uzun vadede önemli faydalar sağlayacak.”
İş güvenliği uzmanı sayısı hızla artıyor
Yasa kapsamında yeni yıldan itibaren işyeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı bulundurmayan firmaları 1000 TL’den 80 bin TL’ye kadar para cezası bekliyor.
Özlem Demirci Duyarlar, uzman ve hekim çalıştırmada kriterin çalışan sayısı ve tehlike sınıfı olduğunu belirtti. Bu uygulamanın iş güvenliği uzmanlığı mesleğine olan talebi önemi ölçüde artırdığına işaret eden Duyarlar, “Yeni iş güvenliği yasası ile birlikte yeni bir istihdam alanı oluştu ve son 2 yılda en çok tercih edilen mesleklerden biri iş güvenliği uzmanlığı oldu. Elemanonline.net de aday profilimize baktığımızda ise iş güvenliği uzmanı sayısında ciddi bir artış gözlemliyoruz. 2012 yılında 8 bin 750 iş güvenliği uzmanı özgeçmişi bulunurken, 2013 yılında kayıtlı iş güvenliği uzmanı özgeçmiş sayısı 20 bini buldu” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder