Nokia, Microsoft, Toshiba ve Volvo gibi uluslararası dev markaların tasarım beyni olan Janne Harju, Masahiro Inoue ve İsmail Ovacık’ın da aralarında olduğu konuşmacılar, akıllı telefonlardan otomobillere geleceğin kullanıcı odaklı tasarım yaklaşımlarını paylaşacak.
TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki: “Design Turkey Türkiye’deki markalaşma çalışmalarının en önemlisi. Tasarım ve inovasyonla yaratacağımız markalar, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelerde şu anda yaşanan döviz kuru savaşlarının dışında kalmasını sağlayacak.”
Türkiye’nin tasarım ve inovasyon ile markalaşmasına katkı sağlamayı hedefleyen geleneksel “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, 28 Kasım Cuma akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek törenle dördüncü kez sahiplerini bulacak. Turquality® Programı etkinliği olarak Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) işbirliği ile düzenlenen etkinlik, bu yıl ilk kez uluslararası başvurulara açılarak küresel kimlik kazandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ETMK Başkanı Ayberk Yağız’ın da katılacağı törende, 55 kavramsal tasarım ve 355 ürün tasarımı başvurusu arasından yılın en başarılı yeni nesil çalışmaları seçilecek.
Ödül töreni öncesi gün boyu düzenlenecek Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri 2014 Konferansı’nda da tasarım dünyasının tanınmış ve başarılı isimleri konuşmacı olarak katılacak. Türkiye’de tasarıma yönelik farkındalığın artırılmasının amaçlandığı konferansta, aralarında sosyal tasarım konusunda uluslararası platform olan Mapping the Design World Direktörü Max Borka, Sheffield Hallam Üniversitesi Sanat ve Tasarım Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Paul Chamberlain, Nagoya Teknoloji Enstitüsü Mimarlık ve Tasarım Bölümü’nden Prof. Masahiro Inoue ve Microsoft Devices Group Design tasarımcısı Janne Harju gibi isimler konuşmacı olacak.
Toshiba, Nokia, Microsoft ve Volvo’nun tasarımcıları geliyor
Konferans konukları arasında yer alan Masahiro Inoue, uzun yıllar Toshiba'nın dünyadaki tüm ürün ve hizmetlerinin tasarımından sorumlu olarak görev yaptı ve İyi Tasarım Altın Ödülü dahil olmak üzere pek çok uluslararası tasarım ödülüne layık görüldü. Konferansın dikkat çeken bir diğer konuşmacısı İsveçli Janne Harju, dokuz yıl süreyle Nokia’da Nokia Nseries, Nokia MeeGo ve Nokia Lumia gibi küresel akıllı telefon serilerini yaratan tasarım ekibinin takım liderliğini yaptı. Harju, halen gelecek nesil Microsoft Windows ürünlerinin tasarımı üzerine çalışıyor. Fiat ve Toyota için tasarım projelerinde çalışan ve halen Volvo Trucks Avrupa Tasarım Stüdyosu’nun uzman endüstriyel tasarımcısı olan İsmail Ovacık ise geleceğin üretim odaklı dış ve iç tasarım projelerinin yanı sıra kavramsal tasarım çalışmaları yapıyor.
Japon Tasarım Enstitüsü ile işbirliği yapıldı
TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, Design Turkey’in Türkiye’deki markalaşma çalışmalarının en önemlisi olduğuna dikkat çekti. Öztiryaki, “Tasarım ve inovasyonla yaratacağımız markalar, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelerde şu anda yaşanan döviz kuru savaşlarının dışında kalmasını sağlayacak” dedi.
Bu yıl kavramsal ödül kategorisini ilk defa uluslararası başvuruya açıldı ve Japon Tasarım Enstitüsü ile yapılan işbirliği çerçevesinde Yarışmada dereceye giren tasarımlar ve projeler Japonya’da da sergilenecek. Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için yüksek katma değerli ürün yaratmasının önemi açısından ödül kazanacak ürünlerin teknolojik olması kadar yeni nesil tasarım özelliğine sahip olması da önem arz ediyor. Bu kapsamda Design Turkey ödülü alacak tasarımların özellikle sürdürülebilir katma değer yaratması, çevreye uyumlu ve estetik olması önem taşıyor.
Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri 2014
Son iki senede yayımlanmış ve üretim için programa alınmamış tasarımların değerlendirildiği etkinlikte, ulusal ve uluslararası uzmanlardan oluşan 30 kişilik jüri heyeti, 55 kavramsal tasarım ve 355 ürün tasarımını “İyi Tasarım Ödülü”, “Üstün Tasarım Ödülü” ve “Kavramsal Tasarım Ödülü” olmak üzere üç kategoride derecelendirecek. Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri” toplam 13 sektörü kapsıyor. Ödül başvuru kategorileri ise ambalaj, aydınlatma, elektronik ürünler, ev cihazları, ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları, kamusal ve ticari ürünler, mobilya, spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler, ulaşım ve taşıma araçları, yapı gereçleri, yatırım ürünleri ve tıbbi gereçler sektörlerinden oluşuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder