“Sağlık Turizminin Türkiye’deki Yeri ve Geleceği” konulu panel düzenlendi
Çıkış noktası hem hastalara hem de hasta yakınlarına tıbbi seçenekler sunmak olan sağlık turizmi, dünyada ve ülkemizde son yıllarda hızla büyüyen sektörler arasında. Konuyla ilgili akademisyenlerin, bu alanda çalışma hedefi olan öğrencilerin ve hali hazırda sektörde çalışanların, sağlık turizmi ile ilgili son gelişmeler konusunda bilgilendirilmesi amacıyla “Sağlık Turizminin Türkiye’deki Yeri ve Geleceği” konulu panel düzenlendi. Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen panele sektörün önde gelen isimleri katıldı.
Son yıllarda hızla büyüyen sektörlerin ilk sıralarında sağlık turizmi geliyor. Dünyada ve ülkemizde konuyla ilgili çalışmaların giderek arttığı bu dönemde, Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu’nda “Sağlık Turizminin Türkiye’deki Yeri ve Geleceği” konulu bir panel düzenlendi. Türkiye’nin sağlık turizmindeki yeni hedeflerinin ve sektördeki son gelişmelerin paylaşıldığı panelin moderatörlüğünü Sağlık Yatırım Danışmanı Akif Özgüller yaptı. Panelistlerden Nişantaşı Üniversitesi Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü Öğretim Görevlisi Aşkı Fettah Aydın, sağlık turizminin dijital çağa ayak uydurduğunu, dijital hizmetlerin bu alan içinde özellikle e-devlet, e-reçete, e-imza, e-fatura, e-nabız gibi uygulamalarla vatandaşların hayatında önemli avantajlar ve kolaylıklar sağladığına değindi. Dünyada hangi ülkelerin hangi sağlık alanlarında en fazla sağlık turistine hizmet vermekte olduğu Türkiye’nin hangi alanlarda lider konumda olduğu gibi konulara da değinilen panelde, Sağlık Yatırım Danışmanı ve panelin moderatörü Akif Özgüller, Türkiye’nin özellikle saç ekimi konusunda lider konumda olduğunu dile getirdi.
Sağlık Turizmi Cirosu 1 Trilyon Dolar
Panelde, sağlık turizmi ve turist sağlığından bahseden Türkiye Sağlık Turizmi Danışma Kurulu Üyesi Bilal Yıldırım ise, Dünyada yıllık sağlık turizmi cirosunun 1 trilyon dolar olduğunu ve sağlık turizmi alanında en başarılı ülkenin Hindistan olduğunu ifade etti. Türkiye’de ise sağlık turizmi alanında jeopolitik konumu, sahip olduğu ulaşım olanakları, bekleme sürelerinin az olması, sağlanan kaliteli ve konforlu sağlık hizmetleri göz önünde bulundurulduğunda diğer ülkelere göre oldukça makul fiyatlar sunulduğuna değinen Yıldırım,
JCI belgesi (Uluslararası Akreditasyon Belgesi) ne sahip olan hastane sayısının çok olmasının da ülkemize avantaj sağladığını belirtti. Türkiye’nin eksikliğinin reklam ve tanıtım olduğunu dile getiren Yıldırım, bu alanda çalışmaların yoğunlaşması gerektiğini söylerken yabancı dil bilen personel eksikliğinin de giderilmesi gerektiğini ifade etti.
Sağlıkla İlişkili Bölümler Avantajlı
Panelistler arasında yer alan Medical Park Hastaneler Grubu Kurumsal Faturalama Direktör Yardımcısı Serdal Serin ise, sağlık turizminin başarılı olmasında sağlıkla ilişkili bölümlerden mezun olanların önemli rol oynadığına değindi. Sağlık yönetimi konusunda öğrencilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Serin, işe alımlarda Sağlık Kurumları İşletmeciliği ile Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programları mezunlarına öncelik tanıdıklarını dile getirdi.Panele katılan konuşmacılardan IQ PR Genel Müdürü Günalp Karacer de, sağlık turizminin daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamak, reklam ve tanıtımı için halkla ilişkiler alanında uzman personellerin önemli roller üstleneceğini ifade etti
Sektörel Deneyimi Olan Personel İhtiyacı Artıyor
Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu Sağlık Kurumları İşletmeciliği Program Başkanı Öğretim Görevlisi Hatice Hurç Apalı da konuşmasında, sağlık sektörünün özellikle son yıllarda ortaya çıkan teknolojik gelişmeler ve sağlıkta dönüşüm programlarıyla en önemli sektörlerden biri olduğuna değindi. “Meslek Yüksekokulumuzda da olduğu gibi, sağlık bölümlerine talep önemli derecede arttı. Özellikle Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı mezunları, Türkiye’nin sağlık turizmi alanındaki istihdam politikalarına ve hizmet sektöründeki beklenen değişimlere katkıda bulunmaktadır.” diye konuştu. Sağlık turizmi alanında da sağlıkta kalite yönetimi ve kaliteli tıbbi kayıt süreçlerini etkin olarak yerine getirebilecek nitelikte mezunlar vermenin önemli amaçları arasında yer aldığını söyleyen Hurç Apalı, Türkiye’nin 2014-2018 yıllarını kapsayan “sağlık turizminin geliştirilmesi programı eylem planı”ndaki sağlık kuruluşlarının istihdam olanakları ve teşviklerini açıklayarak, öğrencilere sektörde aranan personel olabilmeleri için yapmaları gerekenlerle ilgili ipuçlarını aktardı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder