Anadolu Yakası’nda 45 müstakil bina, 1.732 daire günübirlik çalışıyor
Kaçak günübirlik evler, hükümetin hayata geçirdiği yeni uygulamalar ile kontrol altına alınmaya başladı. Ancak yine de günübirlik kiralık evler İstanbul Anadolu Yakası’nda geniş bir faaliyet alanı buluyor. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) araştırmasına göre, bu bölgede 45 adet müstakil bina ‘günübirlik kiralık’ adı altında otelcilik faaliyeti yapıyor. Bu 45 müstakil binanın haricinde Anadolu Yakası’nda 1.732 adet de ‘günübirlik kiralık daire’ yer alıyor.
İstanbul Anadolu Yakası’nda da İstanbul’un diğer bölgeleri gibi konaklama sektöründe aşırı arz riski oluşurken, bölgedeki kayıt dışı ve kontrolsüz günübirlik kiralık evler sektör için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Hem güvenlik hem de mali açıdan devlete büyük zararı bulunan bu tip evler, hükümetin hayata geçirdiği yeni uygulamalar ile kontrol altına alınmaya başladı. Ancak yine de bu bölgede günübirlik kiralık evler geniş bir faaliyet alanı buluyor. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), İstanbul Anadolu Yakası’nı kapsayan araştırmasına göre, bu bölgede 45 adet müstakil bina ‘günübirlik kiralık’ adı altında otelcilik faaliyeti yapıyor. Bu 45 binada toplam yatak kapasitesi 1.800 adet düzeyinde bulunuyor. TÜROB’un araştırmasına göre, Anadolu Yakası’nda bu 45 müstakil binanın haricinde 1.732 adet de ‘günü birlik kiralık daire’ yer alıyor.
Tamamen kayıtdışı
Araştırmayla ilgili bilgi veren TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi Levent Erdoğan, bu tip evlerin tamamen kayıtdışı çalıştığına işaret ederek, uyguladıkları fiyatlar ile tamamen kayıt içindeki otellerle haksız rekabete neden olduklarını dile getirdi. İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan toplam kayıtlı konaklama tesis sayısının 190, toplam yatak kapasitesinin ise 22 bin 220 civarında olduğunu hatırlattı. Erdoğan, Anadolu Yakası’ndaki otellerin müşteri kitlesinin Avrupa Yakası’nın aksine ağırlıklı olarak yerli olduğuna dikkat çekti.
Güvenlik için büyük risk
Erdoğan, şunları söyledi: “TÜROB olarak defalarca dile getirdiğimiz üzere bu tür yerler terör örgütleri ve kanun dışı kişilerin kullanımınına son derece müsait. 18 yaş altı gençlerin kanun gereği otellerde tek başına konaklaması mümkün olmadığından dolayı bu tür yerlere yöneldiğini de üzülerek gözlemlemekteyiz. Hem devletin hem de sektörün maddi ve manevi büyük zararına yol açan günlük evler sorununun çözüme kavuşturulması yönünde kamu nezdinde girişimlerde bulunduk ve bulunmaya da devam ediyoruz. En son geçen Kasım ayında günlük kiralık ev kiralayanların kimlik bildirimi yapması zorunlu hale getirilmiş olmasına rağmen ruhsatlı olmadıklarından ve konut özelliği taşıdıklarından dolayı denetimi neredeyse imkansız. Kanuna aykırı hareket etmeleri halinde ruhsat iptali ile ilgili maddenin işletilebilmesi mümkün değil, çünkü zaten ruhsatları yok. İstanbul'a gelen turist ve otellerde yapılan konaklama sayıları karşılaştırıldığında, kayıt dışı konaklamadaki artışın devam ettiği aşikar. Son yıllarda sayısı 20 bini aşan kayıt dışı günlük kiralık evler, sektörümüz açısından bir çok riski beraberinde getirdiği gibi önemli miktarda vergi kaybına da neden oluyor.”
RAKAMLARLA ANADOLU YAKASI’NDA KONAKLAMA SEKTÖRÜ
• İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan toplam konaklama tesis sayısı 190, toplam yatak kapasitesi 22.220 adet düzeyinde bulunuyor. Bu otellerin dağılımına bakıldığında; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli tesis sayısı 48 olup toplam yatak kapasitesi 13.630.
• Bu tesislerin, 19 adedi 5 yıldızlı (yatak kapasitesi 9.000)
• 14 adedi 4 yıldızlı (yatak kapasitesi 3.000)
• 12 adedi 3 yıldızlı (yatak kapasitesi 1.490)
• 2 adedi 2 yıldızlı (yatak kapasitesi 110)
• 1 adedi özel belgeli (yatak kapasitesi 30)
• Belediye belgeli tesis sayısı 97 (yatak kapasitesi 6.290)
• Hostel sayısı 8 (yatak kapasitesi 500)
• Bunların haricinde İstanbul Anadolu yakasında 45 adet müstakil bina günübirlik kiralık adı altında işletiliyor. Bunların toplam yatak kapasitesi 1.800.
• 45 adet müstakil binanın haricinde 1.732 adet günübirlik kiralık daire ilanları da Anadolu Yakası’nda gözlemleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder