Şili ve Türkiye arasında 2011 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ardından yeni fırsatları paylaşmak üzere Şili Ticaret Ofisi Pro|Chile* ev sahipliğinde düzenlenen “Flavours Of Chlie / Şili’nin Lezzetleri” adını taşıyan etkinlikte, Şilili gıda üreticileri Türkiye’nin perakende, turizm, yeme-içme sektörlerinin önde gelen temsilcileriyle bir araya geldi. 1 Ekim Salı Günü İstanbul Ritz-Carlton Hotel’de gerçekleşen ikili görüşmeler, Kuru Erik ve Yaban Mersini Seminerleri’yle devam etti. Etkinlik Şilili Şef Pilar Rodriguez tarafından hazırlanan akşam yemeğiyle son buldu. Şili’nin dünyaca ünlü şeflerinden Pilar Rodriguez tarafından hazırlanan, Şilili lezzetlere özgü akşam yemeğine, iş ve cemiyet dünyasından 300 isim katıldı.
Şili & Türkiye Ticari İlişkiler
2011 yılında Türkiye ve Şili arasında imzalan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ardından Türkiye’nin Şili’den gerçekleştirdiği tüm ticari faaliyetlerin %96’sında vergiler kaldırıldı.Şili’den Türkiye’ye yapılan ihracat 2011’den bu yana %24 oranında yükseldi. 2012’de sadece geleneksel olmayan ihracat ürünlerinde (mineraller ve ağaç hamuru dışında) % 46 oranında artış oldu. Aynı dönemde Türkiye’den yapılan ithalat ise %77 artış gösterdi. Şili’nin ihracat sıralamasında Türkiye 27. sırada yer aldı.
Şili’nin 2012’de Türkiye’ye ihracatı 2010 yılına göre %55 artarak 462milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu aratışın nedeni bakır, işlenmiş ürün, şarap ve deniz ürünleri oldu. Bu artışı aynı zamanda 2011 yılında imzalana serbest ticaret anlaşması destekledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder