3 Ekim 2013 Perşembe

ŞİLİLİ GIDA ÜRETİCİLERİ TÜRK İŞ DÜNYASIYLA KÖPRÜ KURMAK İSTİYOR


Şilili Gıda Üreticileri,Türkiye İş Dünyası ile Köprü Kurmak İçin İstanbul'a Geldi
Şili ve Türkiye arasında 2011 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ardından yeni fırsatları paylaşmak üzere  Şili Ticaret Ofisi Pro|Chile* ev sahipliğinde düzenlenen “Flavours Of Chlie / Şili’nin Lezzetleri” adını taşıyan etkinlikte, Şilili gıda üreticileri Türkiye’nin perakende, turizm, yeme-içme sektörlerinin önde gelen temsilcileriyle bir araya geldi. 1 Ekim Salı Günü İstanbul Ritz-Carlton Hotel’de gerçekleşen ikili görüşmeler, Kuru Erik ve Yaban Mersini Seminerleri’yle devam etti. Etkinlik Şilili Şef Pilar Rodriguez tarafından hazırlanan akşam yemeğiyle son buldu. Şili’nin dünyaca ünlü şeflerinden Pilar  Rodriguez  tarafından hazırlanan, Şilili lezzetlere özgü akşam yemeğine, iş ve cemiyet dünyasından 300 isim katıldı.


Et ürünlerinden deniz ürünlerine, donmuş meyvelerden, ceviz ve yaban mersinine, 14 farklı Şilili üreticiyi iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi. Şili Ticaret Ofisi Pro|Chile ev sahipliğinde düzenlenen ikili görüşmelerin ardından gerçekleştirilen seminerlerin açılış konuşmasını, Şili Ticaret Ofisi Direktörü Gülşan Atalay yaptı, saat 17.00’de Şili Ceviz ve Kuruyemiş Komisyonu Başkanı Andres Rodriguez ise, Şili Kuru Erik Endüstrisi ve Ticari Fırsatlar Konulu seminerde yatırımcılara yeni iş fırsatlarını aktardı. ASOEX Şili Meyve İhracatçıları Birliği, Yaban Mersini Komite Başkanı Andres Armstrong ise yaptığı konuşmada Şili Yaban Mersini hakkında üretim, ürünün cinsi,özellikleri, mevsimi, hasatı ve yeni iş fırsatları ile ilgili bilgileri paylaştı.  Şili Yaban Mersini ve Yaban Mersininin Pastacılıkta Kullanımı konulu seminer,  L’école Culinaire Le Cordon Bleu-Paris’den mezun olan Şilili Şef Pilar  Rodriguez, tarafından hazırlanan lezzetlerden oluşan tadım etkinliğiyle tamamlandı.

Şili & Türkiye Ticari İlişkiler
2011 yılında Türkiye ve Şili arasında imzalan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ardından Türkiye’nin Şili’den gerçekleştirdiği tüm ticari faaliyetlerin %96’sında vergiler kaldırıldı.Şili’den Türkiye’ye yapılan ihracat 2011’den bu yana %24 oranında yükseldi. 2012’de sadece geleneksel olmayan ihracat ürünlerinde  (mineraller ve ağaç hamuru dışında) % 46 oranında artış oldu. Aynı dönemde Türkiye’den yapılan ithalat ise %77 artış gösterdi. Şili’nin ihracat sıralamasında Türkiye 27. sırada yer aldı.
Şili’nin 2012’de Türkiye’ye ihracatı 2010 yılına göre %55 artarak 462milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu aratışın nedeni bakır, işlenmiş ürün, şarap ve deniz ürünleri oldu. Bu artışı aynı zamanda 2011 yılında imzalana  serbest ticaret anlaşması destekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder