12 Ocak 2014 Pazar

DÜN FİLİZ, BUGÜN VOLKAN, YARIN …



Türkiye'de motosiklet kazalarının yaygın olması ve bu kazaların çoğunun motosikletçi için en iyi ihtimalle sakatlanma ya da çoğu zaman ölümle sonuçlanması nedeniyle üzücü tablolar ortaya çıkmaktadır. Türkiye Motosiklet Platformu hem bilinçlendirme hem de eğitim gibi müdehaleler ile üzücü durumları en aza indirmek için tüm gücüyle çalışmalarına devam ediyor.

ÇARPIP KAÇMAK CİNAYETTİR!
Geçtiğimiz sene İsviçre Konsolosu'nun eşi Andrea Köppel'in çarpıp kaçtığı Doğan Filiz İnal çifti tüm girişimlerine rağmen net bir sonuç alamamıştır. TMP tarafından dikkat çekmek amaçlı düzenlenen “ÇARPIP KAÇMAK CİNAYETTİR!” eylemleri ve devamına verilen destek ile konu uzun süre gündemde kalmış ve taze tutulmuştur. Tüm müdahelelere rağmen Filiz İnal halen bir kolunu kullanamamaktadır.

BARAN, BABASIZ KALDI
Çarpıp kaçma olaylarının bir yenisi de geçtiğimiz hafta yaşandı. Volkan Nuhoğlu, Cihangir’de bulunan ve sahibi olduğu kebap restoranına gelen siparişi motosikletiyle teslim etmek istedi. Yolda ilerlediği sırada bir otomobil kendisine hızla çarptı ve Nuhoğlu çarpma anında hayatını kaybetti. Can alan sürücünün tek derdi, alkollü olduğu için polis çevirmesinden kaçmaktı. Hız yaptı; hem Volkan’ı aldı, hem de geride gözü yaşlı bir aile bıraktı. Volkan'ın küçük oğlu Baran, artık babasız.

Bizler, Türkiye Motosiklet Platformu olarak gerçekleştirdiğimiz “ÇARPIP KAÇMAK CİNAYETTİR!” eylemini bu kez Volkan için gerçekleştiriyoruz. 10 Ocak 2014 tarihinde saat 19:30 gerçekleştirilecek olan eylem, Maçka Küçükçüftlik Park’ta organize edilmiştir. Çarpıp kaçma olayları hak ettiği cezayı alana ve bunun önü kesilene kadar TMP olarak bu konuyu sonuna kadar takip edeceğimizi kamu oyuna duyururuz.

Estetiğe yönelen kadınların gizli gerekçesi; aldatılma

Doğum sonrası güzelliği kaybetmek istemeyen kadınların son çaresi estetik operasyon.Türkiye’de ve dünyada artan estetik operasyonlarının nedenlerine dikkat çeken Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, fazla kilo, sigara kullanımına bağlı cilt sorunları, doğum sonrası meydana gelen problemler gibi pek çok etkenin tetiklediği estetik operasyonların altında yatan temel gerekçenin aldatılma korkusu olduğunu açıkladı.

Türkiye’nin en çok estetik operasyon yapılan ülkeler sıralamasında 19. olduğuna işaret eden Acıkök, güzelliğini kaybetmek istemeyen kadınların son çareyi estetik operasyonda bulduğunu söyledi.

Günümüz çalışma hayatının güçlüklerine değinen Acıkök’e göre estetik operasyonlar konusunda kadınları hareket geçiren en güçlü unsur aldatılma kaygısı. Strese ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak cildi deforme olan ve kilo fazlalığı yaşayan kadınların erken yaşlanmayı bir tehdit olarak nitelendirdiğini ifade eden Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök “Genç ve güzel kalmak için kadınlar olağan üstü bir uğraş veriyor” dedi.

Yağ aldırma, karın gerdirme ve göğüs estetiklerinde kayda bir değer artış yaşandığını belirten Acıkök şunları söyledi:“Erken yaşlanma erkeklerde saç dökülmesi olarak ortaya çıkıyor, ancak kadınların bu durumdan daha fazla etkilendiği bir gerçek. Dış çevre, medya ve özellikle internet mecraları ile etkileşim halindeyiz. Kadınlar güzellik konusunda geri kalmak istemiyor. Bu, estetik operasyonlardaki oranlara yansıdı. Yağ aldırma, karın gerdirme ve göğüs estetiklerinde temel motivasyon genç kalmak ve güzelliği korumak. Aldatılmayı kadınlar çok fazla dile getirmiyor olsa bile yağ aldırma, karın gerdirme ve göğüs estetiklerindeki artan istatistik oranlarından bu sonucu çıkarmamız mümkün”

Yüz gerdirme ve botoks gibi operasyonların yanı sıra son yıllarda estetik ve plastik cerrahi konusunda yeni gelişmelerin yaşandığını belirten Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, özellikle kadınların doğum sonrası uygulanan yöntemler konusunda taleplerinin arttığını söyledi. Annelerin emzirmeye bağlı olarak büyüyen göğüsleri için meme küçültme operasyonu yaptırdıklarının altını çizen Acıkök, estetik operasyonların toplum genelinde yaygınlaştığını ifade etti.

Estetik operasyonlarda Türk doktorların başarısına dikkat çeken Acıkök, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen talepler neticesinde sağlık turizmi sektörünün de her yıl üzerine koyarak büyüdüğünü sözlerine ekledi.



KARADENİZ MUTFAĞI VE VAZGEÇİLMEZLERİ


Hamsi, mısır unu ve karalahana Karadeniz illerinde beslenmenin temelini oluşturur.Hem besleyici olmasından hem de bolca bulunmasından dolayı Karadeniz yemeklerinin vazgeçilmezi. Hamsiden yapılan buğulama, pilav, dolma,haşlama yöre mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Hamsi kayganası, hamsi kuşu denen köfte, turşu, turşu kavurması özellikle kış aylarında tercih edilir.

HAMSİLİ PİLAV
2 kg hamsi,3 bardak baldo pirinç,3,5 bardak su,1 bardak zeytinyağı,1 demet dereotu,6 adet kuru soğan,1 kaşık dolma üzümü,1 kaşık dolmalık fıstık1 kaşık tuz,Karabiber, nane, yenibahar, tarçın 100-150 gram tereyağı

Yapılışı:Soğanları piyazlık ama ince doğrayın. Zeytinyağı ve tuz ile hafif pembeleşene kadar kavurun. Fıstık ve pirinci ekleyip biraz daha kavurun. Ardından baharat ve üzümü ekleyin. 1-1 ölçüsünde olacak kadar su ekleyin. Harlı ateşte pilavı pişirip demlenmeye bırakın ve bu esnada dereotunu kıyıp ekleyin.Cam borcam gibi dikdörtgen bir kabın içini tereyağı ile iyice yağlayın. Önceden ayıklanmış ve suyu iyice süzülmüş hamsileri sırtları kaba gelecek içleri yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Ilınmış pilavı üzerine koyup hamsileri etrafını kaplar gibi kaplayın.180 derece ısıtılmış fırına koymadan önce üzerine minik tereyağı dilimleri yerleştirin. Bu sayede hamsiler pişerken kurumaz.Üzeri iyice kızarana kadar 30 dakika civarında pişirin. Daha sonra ısıyı biraz daha yükseltin ki nar gibi olsun.

HAMSİ KAYGANA
Mısır unu, buğday unu tuzlanmış hamsi, maydanoz, süt, yumurta, yağ ve tuz. Tüm bu maddeler doğranarak inceltilir. Biraz sıvı yağla ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Karadeniz  bölgesinde maydanoz yerine "kinzi" adı verilen kokulu yöresel bir ot kullanılıp kayganaya süt konulmaz yerine domates, ile sivri biber ilave edilir ve kargana adı verilir. Köylerde toprak zeminli mutfaktaki ateşin üzerine üç saç ayağı kurulur . Bunun üzerinde pileki de pişirilirmiş. Yemeğin üzeri incir yapraklarıyla örtülür, bu yaprakların üzerine köz konularak yukarıdan da ısınması sağlanırmış.

HAMSİLİ EKMEK
Özü mısır ekmeği olan ve içinde az miktarda salamura hamsi karıştırılmış bulunan ekmektir. Ekmek pişirmeye tahsis edilmiş pilekide pişer. Bir katıkla değil, pasta veya kurabiye gibi tek başına yenir. Normal ekmekten daha tuzludur. Yanında salatalık veya soğan gibi garnitürler mutlaka bulunmaktadır. Hamsili ekmeğe Lazca kapçon mçkudi, Trabzon Rumcasında ise Hapşozim adı verilir. Hamsili ekmek sade yapılacağı gibi içine pazı, pırasa, lahanada atılarak lezzeti atılabilir. Hamsili ekmek, "hamsi" konulmadan yapılırsa, Doğu Trabzon’da "mertezim" olarak adlandırılır. İlkbaharda yetişen yabani tür bir soğan ,nane (lözme), patates (yemasi), karalahana, iç yağı (steas), mısır unu, tuz yoğrularak pileki’de yapılan bir çeşit ekmektir. Günümüzde yabani soğan bulunması zor olduğundan kullanılmamakta normal soğan ve pırasa ile yapılmaktadır

HAMSİ TAVA
(4 Kişilik)Malzeme:800 gr-1 kg iri hamsi , Mısır unu , Tuz , Zeytinyağı

Yapılışı:Hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan ve kılçıklarını çıkartmadan temizleyin. Bilahare bir kaba alın ve bol su ile kanları tamamı gidinceye kadar yıkayın.Hamsileri tuzlayıp bir tarafta 10-15 dakika dinlendirin. Tavada yağı iyice kızdırın.Hamsileri mısır ununa bulayın ve fazla unu atmak için hafifçe silkeleyip tavaya serbest bir şekilde ve azar azar dizin. Bir tarafı kızarmış balıkları maşa ile ters çevirip öbür taraflarını da kızartın.Sıcak servis yapın.

HAMSİ BUĞLAMA
(4 Kişilik)Malzeme:500 Gr. Hamsi , 1 adet iri olgun domates , 2 demet taze soğan , 1/2 demet maydanoz , 1 adet limon , 1 kahve fincanı zeytinyağı Tuz , Karabiber

Yapılışı:Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. Bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanları koyup karıştırın. Küçük doğranmış domatesleri üstüne yayın. Durulanmış hamsileri içine katıp harmanlayın. Karışımı 15 dakika kadar oda ısısında beklettikten sonra yayvan bir tepsiye serin. Kalan harcı üzerine yayın. Limonu ince dilimler halinde kesip üstüne dizin. Zeytinyağını gezdirip kapağını kapatın.15 dakika kadar hafif ateşte pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.Hamsi buğulama 2 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Buzdolabında saklanmış buğulamayı ısıtıp tekrar sıcak servis yapabilirsiniz.

HAMSİ ÇORBASI
(4 Kişilik)Malzeme:100 Gr. Hamsi , 1 adet iri olgun domates , 1 adet kuru soğan , 1 demet maydanoz , 1 çorba kaşığı un , 1 çorba kaşığı tereyağı , 4 su bardağı su , Tuz , Karabiber

Yapılışı:Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ve 1 cm uzunluğunda parçalar halinde kesiniz. 5 dakika kadar 4 bardak tuzlu suda haşlayınız. Haşlanmış hamsileri suyunu süzüp kenara alınız. Bu suyu daha sonra kullanacağınızdan dökmeyiniz.Domatesin kabuğunu soyup rendeleyiniz. Soğanı da rendeleyiniz.Tereyağını tavada eritip unu kavurunuz. Rendelenmiş domates ve soğanı ilave edip birkaç dakika çeviriniz. Beklettiğiniz suyu ilave ediniz. Su kaynamaya yaklaşınca hamsileri ve kıyılmış maydanozu ilave edip 5 dakika daha pişiriniz.Sıcak servis yapınız.

HAMSİ DOLMASI
(4 Kişilik)Malzeme:500 Gr. İri hamsi , 2 adet kuru soğan , 1 demet maydanoz , ½ çay bardağı sıvı yağ ,Tuz , Karabiber

Yapılışı:Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. Her iki tarafı tuzlanır ve biberlenir.Soğanlar ince halkalar halinde doğranır; tuz ve karabiber serpilip biraz ovulur. İnce kıyılmış maydanozlar karışıma katılıp iyice karıştırılır.Ayıklanmış bir hamsinin üzerine harçtan bir miktar konarak üstü diğer bir hamsiyle kapatılır ve hamsiler hafif yağlanmış bir tepsiye dizilip sıvı yağın kalanı üzerine dökülür ve 150 C sıcaklığa ayarlanmış fırında 40 dakika kadar pişirilir.Sıcak veya ılık servis yapılır.

HAMSİ KUŞU
(4 Kişilik)Malzeme:500 Gr. İri hamsi , 2 adet kuru soğan , 1 demet maydanoz , Yeterince un , 2 yumurta , Yeterince sıvı yağ , Tuz , Karabiber

Yapılışı:Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. Her iki tarafı tuzlanır ve biberlenir.Soğanlar ince halkalar halinde doğranır; tuz ve karabiber serpilip biraz ovulur. İnce kıyılmış maydanozlar karışıma katılıp iyice karıştırılır.Ayıklanmış bir hamsinin üzerine harçtan bir miktar konarak üstü diğer bir hamsiyle kapatılır ve her iki tarafı iyice unlanır ve çırpılmış yumurtaya bulanır.Sıvı yağ bir tavada iyice kızdırıldıktan sonra hazırlanmış hamsi dolmalar yağın içine konup her iki yüzü çevrilerek kızartılır.Sıcak servis yapılır.

HAMSİ EKŞİLİSİ
(4 Kişilik)Malzeme:1 kg. Hamsi , 250 gr. yeşil biber , 3 adet domates , 2 adet limon , 4 diş sarımsak , 1 demet maydanoz , 5 adet kuru soğan , 1 çay kaşığı karabiber , 1 su bardağı zeytinyağı , Tuz

Yapılışı:Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. Soğanları ince kıyıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurunuz.Biberleri enlemesine kesip ilave ediniz. 2 domatesi küp şeklinde keserek ilave ediniz. Maydanozu ince doğrayınız. Sarımsakları küçük parçalar halinde kesiniz. Karışıma ilave ediniz. Tuz ve karabiberini de koyunuz. 2-3 dakika çevirip fırından indiriniz. Fırın tepsisine hamsilerin yarısını derileri tepsiye gelecek tarzda diziniz. Üzerlerine karışımı döküp onun da üzerine kalan hamsileri, derileri yukarı bakacak tarzda diziniz.Ayırdığınız domatesi ve limonun birini halkalar halinde kesip hamsilerin üzerine dekoratif bir şekilde diziniz. Limonu sıkıp suyunu tepsiye ilave ediniz. 160-180 C fırında 30 dakika pişirip soğumaya bırakınız. Soğuk servis yapınız.

HAMSİ FIRIN
(4 Kişilik)Malzeme:1 kg hamsi , 2 adet domates , 1 adet limon , sıvı yağ , tuz
Yapılışı:Hamsileri kafalarını kopararak ve içlerini baş parmağınızla temizleyiniz. Kılçıklarını çıkarıp fileto haline getiriniz ve kapatınız.Fırın tepsisini hafifçe yağlayıp hamsileri aralarında boşluk kalmayacak tarzda bir ters, bir düz diziniz.Domatesleri ve limonu ince halkalar halinde doğrayınız. Balıkları tuzladıktan sonra üzerlerine domates ve limonları eşit aralıklarla diziniz.180 C’a ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişiriniz.Sıcak servis yapınız.

HAMSİ GÜVEÇ
(4 Kişilik)Malzeme:½ kg hamsi , 2 adet domates , 2 adet yeşil biber , 1 adet patates , ¼ bağ pazı (veya ıspanak) , 1 çay bardağı mısır unu , 1 adet yumurta 1 adet kuru soğan (veya mevsiminde ½ demet taze soğan) , 2 su bardağı su , 1 kahve fincanı zeytinyağı , tuz

Yapılışı:Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız.Domatesleri küp şeklinde, biberleri de çekirdek yataklarını çıkarıp enine doğrayın. Patatesleri rendeleyin. Temizlenmiş pazıyı iki dakika kadar haşlayıp süzgece alınız ve ince ince doğrayınız. Soğanı ince kıyınız.Tüm malzemeyi geniş bir kapta harmanlayıp iki su bardağı su ilave ediniz ve bilahare toprak güvece başaltınız. 160-180 C fırında 40 dakika pişiriniz.Sıcak servis yapınız.

HAMSİ KÖFTESİ
(4 Kişilik)Malzeme:½ kg hamsi , 2 kahve fincanı un , 1 demet maydanoz , 1 çay kaşığı kuru nane , 1 çay kaşığı kekik , 1 adet kuru soğan , 2 adet yumurta , Sıvı yağ (yeterince) , tuz , karabiber , sumak

Yapılışı:Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. Bilahare çok küçük parçalara doğrayınızMaydanozları ince kıyınız. Soğanları rendeleyiniz. İçine diğer malzemelerle birlikte doğranmış hamsileri koyup iyice harmanlayınız.Yumurtaları çırpıp ilave ediniz ve tekrar karıştırınız (Mutfak robotunuz varsa karıştırma işlemini orada yapabilirsiniz).Harmanlanmış malzemeyi küçük toplar halinde yoğurunuz. Kızgın yağda çevirerek kızartınız.Sıcak servis yapınız.

HAMSİ MÜCVER
(4 Kişilik)Malzeme:250 Gr. hamsi , 2 adet iri patates , 2 adet yumurta , 1 tutam dereotu , 1 su bardağı un , Sıvı yağ (Zeytinyağı olabilir) , Tuz , Karabiber

Yapılışı:Hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın. İkiye ayırıp her iki tarafını tuzlayın ve her filetoyu tekrar ikiye bölün.Patatesleri soyup ince rendeleyin, sıkıp suyunu çıkarın. Rendelenmiş patatesleri bir kaba alin ve önce yumurtaları ilave edip iyice karıştırın. Sonra sırası ile unu, ince kıyılmış dereotunu, hamsiyi, tuz ve karabiberi ilave edip tekrar karıştırın.Tavada sıvı yağı iyice kızdırın. Çorba kaşığı ile karışımı yağa dökün ve mümkün olduğu kadar yassılaştırın. Bir yüzü kızardıktan sonra diğer yüzünü çevirerek kızartın. Bu işlemi karışımın tamamı bitene kadar tekrarlayın.Kızarmış mücverleri kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın.Sıcak servis yapın.

HAMSİ SARMA
(4 Kişilik)Malzeme:400 Gr. hamsi , 1 demet karalahana , 4 adet taze soğan , 1 demet maydanoz , 2 çorba kaşığı sıvı yağ , Tuz , Kırmızı biber , Karabiber

Yapılışı:Hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın. Her filetoyu ikiye ayırıp tuzlayın.Bir tencerede karalahana yapraklarını tuzlu suda yumuşayıncaya kadar kaynatın. Çıkarıp sap ve damarlarını kesin.Diğer bir kapta ince kıyılmış taze soğanları, kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber ve kırmızı biberi karıştırıp yumuşayıncaya kadar ovun ve 2 çorba kaşığı sıvı yağı ilave edip karıştırın. İçine hamsileri ekleyin. Karışımı karalahana yapraklarına yerleştirip azar miktarda margarin koyup kenarları da kapanacak tarzda rulolar haline getirin. Ruloları aralarında boşluk kalmayacak tarzda fırın tepsisine dizin ve üzerlerine fırça ile sıvı yağ sürün. 180 C’ta 20 dakika kadar fırınlayın. Sıcak olarak servis yapın.

HAMSİLİ PİLAV 1
(4 Kişilik)Malzeme:500 Gr. hamsi , 1 adet kuru soğan , 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz , 1 kahve fincanı çam fıstığı , 1 su bardağı pirinç , 6 çorba kaşığı tereyağı , 1 kahve fincanı kuş üzümü , 1 tatlı kaşığı karabiber , 2 ½ su bardağı su , Tuz

Yapılışı:Hamsileri kafalarını koparıp kılçıkları çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın. Her iki tarafı tuzlayın ve on dakika kadar bekletin.Pirinçleri tuzlu suda ıslatıp 10-15 dakika bekletin. Bol suda yıkayıp süzün. Soğanı ince ince kıyıp tereyağının yarısında pembeleştirin. Fıstıkları ilave edip birkaç kez çevirerek kavurun. Süzülmüş pirinci ilave edip birkaç dakika karıştırarak kavurun. Kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Sıcak su ilave edip kapağı kapalı halde kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekince kuşüzümünü ilave edip harmanlayın. Demlenmeye bırakın.Fırın tepsisinin altını tereyağı ile hafif yağlayın. Hamsilerin yarısını filetolerı açarak tepsiye dizin. Üzerine pilavın tamamını serin. Üzerine aynı şekilde hamsinin kalanını dizin. Kalan tereyağını küçük parçalara bölüp pilavın üzerine koyun. 160 C’a ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapılır. Not: Bu Trabzon usulü hamsili pilavdır.

HAMSİLİ PİLAV 2
(4 Kişilik)Malzeme:500 Gr. hamsi , 1 adet kuru soğan , 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz , 1 kahve fincanı çam fıstığı , 1 su bardağı pirinç , 5 çorba kaşığı tereyağı , 2 çorba kaşığı sıvı yağ , 1 kahve fincanı kuş üzümü , 1 tatlı kaşığı karabiber , 2 ½ su bardağı su , Beyaz un , Tuz
Yapılışı:Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulayın. Her iki tarafı tuzlayın ve on dakika kadar bekletin. Una bulanıp kızgın sıvı yağda her iki tarafını çevirerek kızartın. Kağıt havlu serili servis tabağına alın.Pirinçleri tuzlu suda ıslatıp 10-15 dakika bekletin. Bol suda yıkayıp süzün. Soğanı ince ince kıyıp tereyağının yarısında pembeleştirin. Fıstıkları ilave edip birkaç kez çevirerek kavurun. Süzülmüş pirinci ilave edip birkaç dakika karıştırarak kavurun. Kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Sıcak su ilave edip kapağı kapalı halde kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekince kuşüzümünü ilave edip harmanlayın. Demlenmeye bırakın.Pilavı tabaklara servis yaptıktan sonra üzerlerine hamsileri daire şeklinde yerleştirip sıcak servis yapın.
Not: Bu Giresun usulü hamsili pilavdır.

KİREMİTTE HAMSİ
(4 Kişilik)Malzeme:½ kg. Hamsi , 1 adet limon , 3 adet yeşil biber (acı olmasın) , 10 adet defne yaprağı , 2 adet domates , ½ demet maydanoz , ½ çay bardağı zeytinyağı , Tuz , Karabiber
Yapılışı:Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. Kapatıp bütün balık haline getiriniz.Domatesleri küp şeklinde, yeşilbiberleri de çekirdeklerini çıkarıp önce boyuna, bilahare her şeridi üç parçaya kesiniz. Limonu ikiye böldükten sonra ince dilimler halinde doğrayınız. Maydanozu da ince doğrayınız.Kiremite sırasıyla hamsi,domates, biber, dilimlenmiş limon ve defne yarağını diziniz. Üstlerine zeytinyağını döküp maydanozları serpiniz.160-180 C’taki fırında 30 dakika pişiriniz. Sıcak servis yapınız.

PATATESLİ HAMSİ FIRIN
(4 Kişilik) Malzeme:500 Gr. hamsi , 3 çorba kaşığı margarin , 1 adet büyük patates , 2 adet yumurta , ½ demet maydanoz , 3 diş sarımsak , 3 adet taze soğan 75 gram kaşar peyniri rendesi , 2 çorba kaşığı galeta unu , Tuz , Karabiber

Yapılışı:Hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın. İkiye ayırıp her iki tarafını tuzlayın.Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyup çatalla iyice ezin.Yumurtanın birinin sarısını ayırın. Diğer yumurtayı öncekinin beyazını da ilave ederek çırpın. Patateslere ilave edip karıştırın. Dövülmüş sarımsağı, ince kıyılmış maydanoz, taze soğanı ve kaşar rendesini ilave edip tekrar karıştırın. Hamsileri ilave edin.Fırın kabını yağlayın ve üzerine galeta unu serpin. Karışımı tepsiye yayıp üzerine yumurta sarısını sürün. Üzerine fındık büyüklüğünde margarin parçacıkları ilave edip 180 C fırında 20 dakika pişirin.Sıcak olarak servis yapın.

SEBZELİ HAMSİ
(4 Kişilik)
Malzeme:½ kg. Hamsi , 4 adet domates , 4 adet kuru soğan , 1 demet pazı , 4 adet çarliston biber , 1 adet patlıcan , 1 adet kabak , 2 adet patates 4 su bardağı mısır unu , ½ su bardağı sıvı yağ veya eritilmiş tereyağı ,Nane , Tuz , Karabiber

Yapılışı:Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız.Patatesi ve kabağı rendeleyiniz. Diğer sebzeleri ince doğrayınız. Tamamını karıştırıp karışıma mısır ununu, hamsileri ve yağı ilave ediniz.Fırın tepsisini yağlayıp karışımı eşit bir şekilde tepsiye yayınız. 250 C’a ısıtılmış fırında 45 dakika pişiriniz.Sıcak servis yapınız.

YEMEKTEN SONRA NEDEN UYUMAK İSTERİZ ?


Yediğimiz porsiyon ne kadar büyükse o kadar fazla enerjiye ihtiyaç duyuyoruz Harcanan bu enerji sonrasında duyulan yorgunluk bazen uyuklamalara bile neden oluyor.Yemek sonrasında, özellikle yağlı ve bol karbonhidratlı yani “ağır” olarak adlandırılan yemekleri yedikten sonra kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Peki bunun nedenini merak ettiniz mi? Türkiye’nin online doktor randevu platformu Doktorburada.com, yemek sonrası uykunun nedenlerini araştırdı.Yemek sonrasında hemen herkes kendini yorgun hisseder, hatta uyumak ister. Özellikle büyük porsiyonlar tüketildikten sonra yorgunluk hissi daha da artar. Doktorburada.com konuyla ilgili yaptığı araştırmada, İç Hastalıkları ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Dr. Onur Yozbatıran'ın görüşlerini aldı. Dr. Yozbatıran; bu durumun sindirim süreciyle yakından ilişkili olduğunu ifade ediyor.
 
Sindirim metabolizması yemek yendikten sonra sindirim için bol miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor. Yediğimiz porsiyon ne kadar büyükse o kadar fazla enerjiye ihtiyaç duyuyoruz. Harcanan bu enerji sonrasında duyulan yorgunluk bazen uyuklamalara bile neden oluyor.


Yediklerinizin içerikleri porsiyon miktarları kadar önemli!
Porsiyon azaltmak uykunuzun gelmesini azaltabilir ama yalnızca ne kadar değil, ne yediğiniz de çok önemli. Çünkü yemek sonrası kan şekerinde görülen artışın hızı ve miktarı yenilen besinlere göre değişiklik gösterir. Karbonhidratlı besinler tüketildikten sonra kan şekerinde bir artış meydana gelir. Kanda bulunan şekerin bütün hücrelere girmesi pankreas bezinden salgılanan insülinin yardımıyla olur. İnsülin daha sonra triptofan aminoasidini üretir. Triptofan, serotonin hormonunun üretiminde de aktiftir. Serotonin hormonu da uykuyu tetikleyen, uykudan sorumlu olan hormondur. Çok fazla karbonhidrat içeren besinleri tükettiğinizde serotonin üretimi artar ve uyku halinde artışa, hatta uyuklamalara neden olur.


İç Hastalıkları ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Dr. Onur Yozbatıran insülin salınımını artıracak şekilde beslenmemek gerektiğine dikkat çekerek “'İnsülin etkisiyle triptofan salınımında artış olur. İnsülin salınımı kan şekerinin yükselmesine cevap olarak gerçekleşir. Ne kadar karbonhidrat ağırlıklı beslenirsek kan şekeri o kadar hızlı yükselir ve insülin de hızlı cevap verir. Böylelikle triptofan salınımı da hızlı olur ve sonuçta bir uyku hali meydana gelir. Ani insülin yükselmesi aynı zamanda daha çabuk acıkmamızı da sağlar ki bu da hiç istemediğimiz bir diğer olumsuz etkidir. Yani beslenmemize dikkat ederek hem yemek sonrası uyku halinden hem de çabuk acıkmaktan korunabiliriz.”

Ne yemeli?
Yemek yedikten sonra uykunuzun gelmesini istemiyorsanız bol karbonhidratlı besinlerin yerine tercih etmeniz gereken yiyecekler arasında sebze, kuru yemiş, balık ve tavuk gibi kan şekerini etkilemeyen yiyecekler ilk sırada geliyor.

KADINLAR HANGİ OPERASYONLARA BAŞVURUYOR

ERKEN YAŞLANMA ESTETİK OPERASYONLARA İLGİYİ ARTTIRDI


Güzelliğini kaybetmek istemeyen kadınlar en çok hangi operasyonlara başvuruyor?

Erken yaşlanmaya neden olan stres, iş yoğunluğu, sağlıksız yiyecekler, elektronik cihazların kullanımı ve hareketten yoksunluk estetik operasyonlara ilgiyi artırdı.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan’a göre erken yaşlanmanın nedeni çalışma hayatı ve stres.  Stresin metabolizmayı bozduğuna dikkat çeken Özcan ciltteki yaşlılık belirtilerinin daha erken yaşlarda ortaya çıktığını belirtiyor. Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök ise sağlıksız beslenme, kafein tüketimi ve sigara gibi kötü alışkanlıklar neticesinde cildin daha hızlı deforme olduğuna dikkat çekiyor.
Erken yaşlanmanın en çok kadınları etkilediğinin altını çizen Acıkök, erkeklerinde en önemli aksesuarın saç olduğunu, buna karşılık kadınlarda erken yaşlanmanın önemli sorunları beraberinde getirdiğini söyledi.

Kozmetik ürünlerin yeterli olmadığı noktalarda güzelliğini kaybetmek istemeyen kadınların estetik operasyonlara yöneldiğini ifade eden Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, en çok başvurulan estetik operasyonların yağ aldırma ve göğüs estetikleri olduğunu söyledi.

Estetik operasyonların toplum genelinde yaygınlaştığına dikkat çeken Acıkök şöyle konuştu:
“Özellikle sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, kafein tüketimi ve yeterince su tüketmemeye bağlı olarak cilt sorunları ortaya çıkıyor. Bu noktada en sık başvurulan tedavinin yüz gerdirme olduğunu söyleyebiliriz. Obezite veya benzeri nedenlerle alınan fazla kilolar içinse en çok yağ aldırma (liposuction) yöntemi uygulanmakta. Kadınlar en önemli sorun olarak gördükleri kiloyu, güzelliğe karşı bir tehdit olarak tanımlıyor. Spor ve diyet ile buna önlem almak mümkün ancak eğer metabolizmanız yavaş çalışıyorsa ve kilolardan kurtulmakta güçlük çekiyorsanız yağ aldırma iyi bir çözüm olabiliyor. Üçüncü olarak ise göğüs estetiklerinin oldukça yaygınlaştığını söyleyebiliriz. Küçültme, büyütme ya da protez meme sık uygulanan estetik operasyonlardan birkaçı. Özellikle doğum sonrası göğüste istenilen ölçülerin korunamaması ve emzirmeye bağlı meme büyümesi neticesinde uygulanan küçültme operasyonları da oldukça yararlı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor”

Erken yaşlanmaya bağlı olarak botoks ve kaş kaldırma gibi estetik operasyonların da yaygınlaştığına değinen Acıkök, normal koşullarda 40lı yaşlarda oluşması beklenen yüz çizgilerinin 30lu yaşların başında görülmeye başladığını kaydederek şunları söyledi:
“Erkeklerde saç dökülmesi yaygın bir durum; ancak kadınlarda erken yaşlanmanın getirdiği olumsuzluklar daha fazla. Çünkü kadınlarda dış güzelliğin pek çok unsuru var. Bu, estetik operasyonların çeşitliliğine de yansıyor. Yüz çizgilerine karşı en bilinen yöntemlerden biri botoks, ancak plastik cerrahi bilimi geliştikçe her yıl yeni yöntemler uygulamaya konuluyor”

Kadınların güzellik kaygısı ve kişisel bakıma olan ilgisine işaret eden Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök estetik ve plastik cerrahi operasyonlarındaki rakamların artışına dikkat çekti. Türk doktorların başarılı bir performans sergilediğini belirten Acıkök estetik operasyonlar için her yıl dünyadan 250 binden fazla başvuru alındığını söyledi. Yurtdışından gelen hastaların tatil imkânlarını düşünerek Türkiye’yi tercih ettiğini belirten Acıkök, Turk Health Tourism düzeyindeki çok sayıda kuruluşun Türkiye sağlık turizmi sektörünün büyümesine yönelik çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi.

--





11 Ocak 2014 Cumartesi

LIONS KULÜPLERİNİN 2013 MELVIN JONES ÖDÜLÜ BATTAL İLGEZDİ’YE VERİLDİ

Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği’nin kurucusu Melvin Jones adına 1973’ten bu yana düzenlenen “Melvin Jones Dostu Ödülü”ne, bu yıl Ataşehir Belediye Başkanı Battal İLGEZDİ layık görüldü. Melvin Jones Dostu Ödülü, insanlığın ve toplumun kalkınmasına katkıda bulunan kişilere veriliyor.

Lions Kulüpleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplum yararına gönüllü hizmetler gerçekleştiriyor ve duyarlı insanları bu hizmetlere katılmaya teşvik ediyor. Bu çerçevede; Lions kulüpleri tarafından, alanında öne çıkan isimlere verilen Melvin Jones Dostluk Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor. Bu yıl Melvin Jones Dostluk Ödülü, Uluslararası Lions Dernekleri 118-Y İstanbul Anadolu Yakası Yönetim Çevresi Federasyonu 11. Bölge Kulüpleri olan Batı Ataşehir, Pendik Palmiye ve Tuzla Lions Kulüpleri tarafından, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İLGEZDİ’ye verildi. İLGEZDİ’ye ödülü “İnsana ve çevreye duyarlılığı ve bu alandaki üstün hizmetleri” dolayısıyla 10 Ocak 2014 Cuma günü Dragos Elite Otel’de organize edilen törende 118-Y Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Selva ÜLGEN tarafından takdim edildi.

Lions üyelerinden oluşan seçkin bir topluluğun ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı töreni, 118-Y Lions Yönetim Çevresi 2. Genel Yönetmen Yardımcısı İsmet Özer BALTA yönetti. Törende konuşan Selva ÜLGEN “Sayın İLGEZDİ’yi kutluyor, başarılı hizmetlerinin devamını diliyorum. İnsana ve topluma hizmet noktasındaki duyarlılığımız her şartta sürecektir.” dedi.

Battal İLGEZDİ, yeni ilçe olmuş Ataşehir’de nitelikli hizmetleri ile ön plana çıktı.
Öncelikle çevre konusunda başarılı hizmetler gerçekleştiren İLGEZDİ; ilçesini kısa süre içerisinde parklar, gezi, spor ve dinlenme alanları ile donattı. İnşa edilen Türkan Saylan Tıp Merkezi ile günde ortalama 700 kişiye hizmet üretti. İLGEZDİ’nin Hasta Konuk Evi projesi sayesinde, Anadolu’nun çeşitli illerinden, tedavi amaçlı İstanbul’a gelen hasta yakınları ağırlanıyor. Ayrıca Hasta Konuk Evi’nde Anadolu’dan tedavi amacıyla gelip hastaneye yatış yapmamış olan ve ayakta tedavi gören hastalara da hizmet veriliyor. İLGEZDİ’nin sosyal sorumluluk projelerinden bir diğeri de Lions Kulüpleriyle birlikte gerçekleştirdiği Ataevleri Projesi… Ataevlerinde cumhuriyet değerlerine yürekten bağlı, her yaştan kadın-erkek yurttaşlarımız meslek edindirme kurslarına katılarak geleceklerini güvence altına alıyor.

Ödül aldıktan sonra yaptığı konuşmada Battal İLGEZDİ; “Beni bu ödüle layık gören Lion dostlarıma teşekkür ediyorum. Bu ödülü hayatım boyunca aldığım en önemli ödüllerden biri olarak muhafaza edeceğim.” dedi. Saat 20.30’da başlayan ödül töreni 23.30’da sona erdi. Toplantı sonunda bir değerlendirme yapan 118-Y Lions Yönetim Çevresi 11. Bölge Başkanı Semra GÖREY; “Bugün bizim en mutlu ve özel günlerimizden birisiydi. İnsana ve topluma hizmet anlayışımız bizim için ne kadar değerliyse, insana ve topluma hizmet eden, iltifata layık kişileri onurlandırmak da bizim için o kadar önem taşımaktadır. Bu vesile ile Ataşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Battal İLGEZDİ’yi tüm Lions ailem adına tekrar kutluyorum.” dedi.

ANADOLUJET’İN ANKARA - GAZİPAŞA UÇUŞLARI BAŞLIYOR

Bu sene beşinci yılını kutlayan AnadoluJet, uzakları yakınlaştırmaya devam ediyor. AnadoluJet, şimdi de 25 bin yabancı nüfusa sahip ve Türkiye’nin turizm gelirlerinin önemli bir kısmını üreten Alanya bölgesinin turizmine daha fazla katkı sağlamak için 22 Ocak 2014 Çarşamba günü Gazipaşa ile Ankara arasında karşılıklı uçak seferlerini başlatıyor.

Halkın havayolu AnadoluJet, uçuş ağını genişletmeye devam ediyor. Uçuş noktalarını belirlerken Anadolu’nun farklı bölgelerinin nabzını tutan ve bölge ihtiyaçlarına yönelik uçuş stratejisi izleyen AnadoluJet, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Alanya Gazipaşa Havalimanı’na karşılıklı uçuşlarını başlatıyor. Hat açılışı kapsamında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin müzikli oyununu “Seslerle Anadolu” da AnadoluJet’in ulaşım sponsorluğunda Gazipaşalılarla buluşacak.

Yılda yaklaşık 12 milyonu aşkın turistin geldiği Türkiye’nin turizm cenneti Antalya’nın yükünü hafifletmek amacıyla açılan ve Alanya bölgesi turizmi için önemi büyük olan Gazipaşa Havalimanı ile Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan karşılıklı seferlerin ilki 22 Ocak 2014 Çarşamba günü açılış gününe özel bir tarife ile saat 09.00’da Ankara’dan; saat 18.00’te Gazipaşa’dan hareketle gerçekleştirilecek.

Ankara – Gazipaşa hat açılışı programı ardından Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin kapalı gişe sahnelenen “Seslerle Anadolu” adlı müzikli oyunu Gazipaşalılarla buluşacak. Binlerce yıllık tarih ve kültürümüzü, Anadolu’nun türküleri ve danslarıyla harmanlayarak anlatan “Seslerle Anadolu”nun temsili ardından, Alanya bölgesinin doğal güzellikleri ve tarihi yerlerinin ziyaret edileceği bir kültür turu gerçekleştirilecek.

Bölge halkı için büyük önem arz eden Gazipaşa Havalimanı, halkın havayolu AnadoluJet ile Ankara’dan tüm Türkiye’ye bağlanarak, gerek turizm gerek de Alanya bölgesinin ticari ve kültürel gelişiminde önemli rol üstlenecek. AnadoluJet, Ankara – Gazipaşa karşılıklı seferleri 23 Ocak 2014, Perşembe gününden itibaren 12.35’te Ankara’dan, 14.15’te Gazipaşa’dan kalkışlı, başlangıçta haftada 5 gün;  Nisan 2014’ten itibaren ise haftada 7 gün olarak icra edilecek. Gazipaşa’yı uçuş noktaları arasına ekleyen AnadoluJet, Türkiye’nin havalimanı olan 46 noktasına uçma hedefine her geçen gün bir adım daha yaklaşıyor.

2008 yılından beri “Uçmayan Kalmasın” misyonu ile Anadolu’yu birbirine bağlayan, sunduğu ekonomik hizmetlerle Anadolu insanının hayatını kolaylaştıran AnadoluJet, Ankara - Gazipaşa hattının açılışıyla Alanya’dan Anamur’a kadar geniş bir bölgenin turizmine daha fazla katkı sağlamayı hedefliyor.
AnadoluJet ve uçuşları ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.anadolujet.com resmi internet sitesinden ve 444 2 538 numaralı çağrı merkezinden ulaşabilirsiniz.


#TAKSİLER ŞİRKETLEŞTİRİLSİN

TAKSİ ŞÖFÖRÜ; TURİST VE TÜRKİYE İÇİN “İLK İNTİBA”DIR


Gücendirmeyelim. İçlerinde pırlantalar da var ama şunları daha çok duyacağız;
Cevahirden Aksaray 100 dolar (Arap turislere), Taksici turisti dövdü (ücrete itiraz), Kısa mesafeye müşteri alınmaz. Saç, sakal, koku, sigara, yüksek sesli müzik, araç içi "dikiz aynası", ben karşının şoförüyüm, para üstü kalmadı problemleri. Yağmurda çift tarifeler, 3. şeritten müşteri almalar, zigzaglar,  "höt" diyene tornavida göstermeler v.s.

Tecrübe mi istiyorsunuz? Havaalanından taksiye binin. Yeşilköy'e gideceğinizi söyleyin. Bakalım başınıza ne iş geliyor? Beğenmediniz mi? O zaman Turist taklidi yapın. Çok eğleneceksiniz. Ancak kadınsanız sakın "kuzey komşu" taklidi yapmayın. Benden söylemesi.

Bunlar bizden gelen şikayetler. Ya işin uluslararası boyutu? Sanırım "Kapadokya" Türk Taksi Şoförleri kadar  meşhur değil yabancı turizm basınında. Şikayet sitelerinde, Türkiye'yi anlatan Turizm kitaplarında, Ülkeleri anlatan web sitelerinde her yerde "Avoid riding a taxi in Istanbul" cümlesi bulunmaktadır.

Yeter ki Google'da "turkish taxi drivers" yazın ...  (ör.aşağıda)
Taksi şoförü; Turist ve Türkiye için "ilk intiba" dır. Ülke imajı açısından çok önemlidir.Bugüne kadar yabancı turistlerimizden gelen onlarca şikayeti gerek esnaf odalarına gerekse diğer ilgili makamlara ilettik.  Belki bataklıkta sadece 1, 2 sinek avlandı o kadar. Ancak bunca senedir elde ettiğimiz sonuç; SIFIR!.
Var mı bir çaresi? Var.

#TAKSiLER ŞiRKETLEŞTiRiLSiN
Belediye ihale açsın. 5 şirkete Taksi Lisansı versin. Her şirketin ayrı taksi rengi olsun. Fiyatlar da serbest rekabete açılsın. Dünyada birçok ülkede bu böyle.
Ne faydası var? Sayalım;
Rekabetten ötürü fiyatlar düşecek,
Binlerce taksi ortak telsiz sistemine geçecek ve boş gezen taksi trafiği %80 azalacak,
Her taksicinin bir durağı değil her şirketin her yerde taksi durağı olacak.
Şirket taksi şoförlerini tek elden eğitecek, Taksi şoförü sertifikası almak zorlaşacak.
Şikayetler şirkete yapılacak, belirli şikayet limitini aşan şirkete  lisans iptaline varan yaptırımlar uygulanabilecek.
Peki mevcut sistemde ki taksiler yeni sisteme nasıl entegre olacak?
Taksi sahipleri istedikleri şirkete katılabilecekler. Katılım için ödedikleri para hiçbir zaman boş gezerken harcadıkları yakıt parasını aşmayacak.

TURİZMDEKİ RAKİP ÜLKELERE KOZ VERMEYELİM

10 NİSAN’DA BAŞLAYACAK E- VİZE NEDENİYLE HOLLANDA MEDYASI KIYAMETİ KOPARDI

Hollanda medyası, 14 Ocak günü Utrecht'te açılacak olan Uluslararası Turizm Fuarı arifesinde Türkiye'yi adeta bombardımana tuttu. Hollandalılar için en büyük sorun, kendi banka hesaplarından iDEAL kanalıyla ödeme  yapamamaları

* Sadece iki ödeme seçeneği var: Visa ve  Master card.

Hollanda medyası, 14 Ocak günü Utrecht'te açılacak olan Uluslararası Turizm Fuarı arifesinde Türkiye'yi adeta bombardımana tuttu.

Başta, ülkenin en büyük gazetesi De Telegraaf olmak üzere, tüm gazetelerin, radyo ve televizyonların yayınladıkları haberlerde, Türkiye'nin 10 Nisan'da Hollandalılar'a başlatacağı e-vize sisteminin, bir milyonu aşkın Hollandalı turist için ağır bir yük olacağı belirtildi.

Ülkenin en büyük tur operatörleri arasında yer alan TUI ve Hollanda Seyahat Acenteleri Birliği ANVR'den yapılan açıklamalarda, Türkiye'ye her yıl bir milyonu aşkın Hollandalı'nın ayak bastığını ve bu insanların çoğunun rezervasyonlarını yaptırmış olduklarını, hareket öncesinde vize işlemini unutabileceklerini öne sürdüler ve 'yüzbinlerce Hollandalı Türkiye sınırlarından geri mi gönderilecek?' diye sordular.

TUI'nin CEO’su Steven van der Heijden, e-vize uygulamasının  tur operatörleri ve seyahat bürolarına  ekstra yük getireceğini vurgularken, Hollanda’da çok kişinin kredi kartı sahibi olmadığına da işaret etti ve e-vize için ödemenin sadece kredi kartları ile yapılabilecek olmasını 'saçmalık' olarak niteledi.

Hollanda Seyahat Acenteleri Birliği ANVR'in Genel Müdürü Frank Oostdam yaptığı açıklamada, her yıl bir milyonu aşkın Hollandalı’nın Türkiye'ye gittiğine işaret etti ve, 'Bu işlem, seyahat dünyasında büyük bir kaosa yol açacak' dedi.


Hollanda'dan Türkiye'ye en çok turist gönderen ve sahipleri Türk olan Corendon'dan yapılan açıklamada ise, 'Konuyla ilgili sıkıntılarımızı Başkonsolosluğumuza yazılı olarak ilettik. E-vize aslında süper bir hizmettir. Ne var ki, bilgisayardaki işlem iyi işlememektedir.' denildi.

Biz, www.evisa.gov.tr sitesine girerek vize almaya çalıştık.



Bakın nelerle karşılaştık?
Dil seçeneğinde İngilizce, Fransızca ve İspanyolca var. Almanlar'a vize uygulamsı olmadığı için Almancanın olmaması doğal ama Hollandaca da yok. Özellikle yaşlı Hollandalılar için bu bir engel teşkil eder.İşleme devam etmek için görüntülenen şifre okunmayacak kadar kötü. Bu şifrenin daha okunur bir şekle dönüştürülmesi şart.

Ödeme seçeneğinde Visa, Master ve Debit card var. Ne var ki, ödeme sırası geldiği zaman Debit card devre dışı kalıyor. Yani Hollandalılar kendi bankaları kanalıyla ödeme yapamıyorlar. En azından  iDEAL kanalıyla bir ödeme yapabilme imkanı yaratılmalı.Hollanda halkı kredi kartı kullanımını lüks olarak kabul ediyor ve genellikle banka kartları ile ödeme yapıyorlar.Corendon yöneticileri, e-vize uygulamasının 10 Nisan'da başlayacak olmasına, işlemlerin kolaylaştırılması halinde bir itirazları olmadığını belirtirlerken, sınırlarda vize işleminin de hemen durdurulmaması gerektiğini, en azından iki yıllık bir geçiş süreci olmasının şart olduğunu ifade ettiler.
17 milyon 807 bin nüfuslu Hollanda'nın yüzde 16'sı 65 yaşın üzerinde. Bu insanların büyük bir kısmı İngilizce bilmediği gibi, kredi kartı da kullanmıyorlar. Bir Hollandalı'nın, buradaki Türk konsolosluklarından vize alabilmeleri için en az bir günlerini harcamaları ve vize için de 60 euro ödemeleri gerekiyor.

Hollanda medyasının, Türkiye'nin e-vize uygulamasına karşı yürüttüğü aleyhteki bombardıman, en çok Yunanlılar'ı sevindirdi. 14 Ocakta açılacak olan Utrecht Turizm Fuarı'nda bu kozu iyi bir şekilde kullanmaya çalışacak ülkeler arasında tabii ki, Bulgaristan, İtalya, İspanya, İsrail, Tunus ve Fas gibi rakipler de var.

Hollandalılar'a vize neden konumuştu?
Türkiye'nin Hollandalılar'a  vize zorunluluğunu getirmesi bir misillemeydi.
Hollanda'ya gelmek için vize alan Türkler'den 20 gulden harç isteniyordu. Hollanda bu meblağı 50 gulden yapınca buna hep birlikte itirazımızı belirttik ve sonunda protesto ettik. Protestomuz devletimiz tarafından desteklendi ve görüşmeler başladı. Hollanda fikrinden caymayınca, Türkiye buna karşın Hollandalılar'a vize mecburiyeti koyacağını açıkladı. Hollanda buna rağmen fikir değiştirmeyince, Türkiye misilleme olarak Hollandalılar'a vize mecburiyeti koydu. O yıllarda turizmimiz yeni yeni gelişiyordu. Vize mecburiyetinin turizmi baltalayacağı korkusu yaşamıştık ama korktuğumuz başımıza gelmedi.

Şu anda Türkiye her Hollandalı'dan 15 euro vize harcı alıyor. Türkiye'ye her yıl 1 milyon Hollandalı giriş yaptığına göre, Türkiye'nin kasasına  15 milyon euro giriyor. Hollanda şu anda Türkler'den 247.00 TL (82 euro) harç alıyor.  Hollanda'ya vizeli giriş yapan Türk sayısını 50-60 bin kabul ettiğimiz zaman, Hollanda'nın kasasına 4 veya 6 milyon para giriyor.
Bu durumda Türkiye daha karlı durumda oluyor.Corendon'un Türk sahipleri Yıldıray Karaer (solda), Atilay Uslu (sağda) ve Müdür Berk Güden (ortada), Hollandalılar'a vize uygulamasının daha kolay olması için Başkonsolosluğumuza yazılı başvuruda bulunmuşlardı.

Reisorganisaties boos over e-visum Turkije
Reisorganisaties zijn boos op Turkije. Het land wil dat toeristen vanaf 10 april online hun visum kopen, dat kan nu nog op de luchthaven in Turkije. Dat melden reisorganisatie TUI en brancheorganisatie ANVR aan nrc.nl. Het Turkse consulaat laat weten dat dit al lang bekend is.
Volgens TUI zijn veel zomerreizen al geboekt en denken mensen daarna niet meer over reisprocedures. Ook vindt de organisatie het een probleem dat alleen met creditcard kan worden betaald, TUI zou graag zien dat het ook mogelijk wordt om via iDEAL te betalen.

Extra werk reisorganisaties
Volgens de branchevereniging voor reisorganisaties, de ANVR, betekent dit ook veel extra werk voor de reisorganisaties omdat zij mensen nu nadrukkelijk moeten gaan inlichten over de nieuwe regels. Daarnaast bestaat er volgens de brancheorganisatie ook onduidelijkheid over het de geldigheid van het e-visum.TUI laat weten dat het klanten die via hun website een reis boeken gaat inlichten over de verandering. Daarnaast gaat het bedrijf na welke mensen al hebben geboekt en waarschijnlijk niet weten dat ze online een visum moeten aanvragen.

Consulaat: dit is al maanden bekend
Het Turkse consulaat in Nederland laat in een reactie aan nrc.nl weten dat deze verandering al enkele maanden geleden door de Turkse ambassade is gecommuniceerd naar reisorganisaties. Turkije heeft de wijziging doorgevoerd omdat er op de luchthavens in Turkije nu vaak lange rijen staan om een visum te schaffen. “We willen het reisorganisaties juist makkelijker maken”, aldus het consulaat.Het e-visum kost twintig dollar en is te bestellen via een website van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Jaarlijks reizen ongeveer één miljoen Nederlanders naar Turkije.De reisbranche is boos om de invoering van een verplicht elektronisch visum voor Turkije. Vanaf 10 april moeten reizigers van tevoren online een visum kopen om het land in te mogen. Nu kan dat visum nog bij aankomst in Turkije gekocht worden.Reisorganisatie TUI verwacht heel veel rompslomp en vakanties die niet door kunnen gaan omdat mensen vergeten zijn een visum te regelen. TUI roept Turkije op om de mogelijkheid te behouden om bij aankomst een visum te kopen.

Doorn in het oog
Het e-visum kost 20 dollar (ongeveer 15 euro) en je hebt een creditcard nodig om hem te kopen. Ook dat is TUI een doorn in het oog. De reisorganisatie wil dat betaling via iDeal ook mogelijk wordt omdat veel Nederlanders geen creditcard hebben.
Voor reizen naar de VS bestaat sinds een paar jaar een soortgelijk systeem. Voor hun reis moeten mensen online een reisvergunning aanvragen. Die vergunning kost 10.3€.

Al maanden bekend
Het Turkse consulaat in Nederland zegt dat de maatregel al maanden bekend is en dat die juist is bedoeld om het voor reizigers makkelijker te maken.Vakantiegangers moeten nu nog lang in de rij staan voor een visum en straks hoeft dat niet meer. Als reizigers vergeten een visum aan te vragen, kunnen ze dat vlak voor vertrek op het vliegveld nog regelen, aldus het consulaat.





ALPTEKİN YÜKSEL‘Aynadan Düştüm’ Kişisel Resim Sergisi 19 Şubat - 4 Mart 2014



Çoğunlukla kültürel ve mimari yapıları deforme ederek, iç dünyasındaki görülemeyen İstanbul’a kendi portreleriyle ironik göndermeler yapan Alptekin Yüksel’in , ‘Aynadan Düştüm’ isimli sergisi 19 Şubat – 4 Mart ‘ ta Galeri Eksen’de izlenebilir.


İzleyicileri bir anlamda kendi iç dünyasına davet eder, onlarla ilişki kurar. Benlik kavramı karikatürize edilmiştir. Biçimlerin metafizik estetiği endişesiz fırça darbeleriyle olağan dışı kompozisyonlar olarak karşımıza çıkar.Değişik zamanlardaki ruh haliyle çizilen eskizlerin zaman mekân ikilisiyle birlikteliği, düşsel yaratıları doğurur. Bu süreçte grafiksel tasarım araçları ve farklı disiplinler (illüstrasyonlar, karikatürler, kolâjlar, tipografi gibi öğeler) birbirinden değişik malzemelerle (eritme parfüm şişeleri, taşlar, ahşaplar, foto blok ve forexler) fikslenerek karşımıza çıkar.


Fotografik bakış eserlerde balıkgözünden deformasyonlarla kol kola girmişlerdir. Dış dünyanın karmaşasından kaçışı, iç dünyasıyla görünür kılmıştır. Görselliğe dönüşen iç sellikle fantastik işlerin peşinde koşmuştur.

1967 ‘de İstanbul’da doğdu.
U.Ü.E.F. Resim ana sanat dalından mezun oldu.
Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Grafik sanatlar dalında yüksek lisansını tamamladı.
Uzun bir süreçte, reklamcılık ve dekorasyon sektöründe profesyonelleşti.
Kişisel ve karma birçok sergiye katıldı.
Yaşamını ve çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.


Galeri Eksen
Açılış Kokteyl : 19 Şubat 2014 Saat: 18:00
Adres: Maçka Caddesi No:29 Nişantaşı
www.galerieksen.com

ODEON TOURS’TAN YARIYIL TATİLİ

ODEON TOURS YARIYIL TATİLİNDE AİLECE KAYAK KEYFİ SUNUYOR


ODEON Tours, yarıyıl tatilini ailece yurt dışında veya yurt içinde kayak yaparak değerlendirmek isteyenler için çok özel fiyatlarla tur paketleri hazırladı. Unutulmaz bir sömestir tatili için ailelere yönelik alternatif tur paketleri hazırlayan ODEON Tours, Balkanlar'ın en popüler kış sporları merkezi Bansko’da tatil yapma fırsatı sunuyor. ODEON Tours tarafından dağ, doğa ve kayak tutkunları için önerilen tur 5 gece 6 gün sürecek. Bansko kayak turu ile ilgili bilgi veren ODEON Tours İç Pazar Müdür Vekili Mehmet Kamçı, “Bansko son yıllarda Balkanlar'ın en popüler kış sporları merkezi haline geldi. Bansko kayak bölgesi Bulgaristan’ın doğa kültür mirası listesinde olan Prin Dağları’nın eteklerinde milli park içerisinde, binlerce çam ağacının ortasında bulunuyor. Toplam 65 km. uzunluğunda 19 piste sahip olan Bansko tertemiz havası ve çok keyifli pistleri ile kayak severler için ideal bir kayak merkezi. Ayrıca,  Bansko Kayak Merkezi`ni tercih eden aileler çocuklara özel Kayak Öğrenme Parkı ve çocuk liftlerinden yararlanabilecekler” diye konuştu.

Bansko turunun kişi başı fiyatı sadece 299 Euro’dan başlıyor
ODEON Tours, Bulgaristan’ın ünlü kayak merkezi Bansko’da sömestir tatili fırsatını çok cazip fiyatlarla sunuyor. Sömestir döneminde 4 Şubat İstanbul çıkışlı otobüs ile başlayacak olan 4 gece konaklamalı Bansko turunun kişi başı fiyatı sadece 299 Euro’dan başlıyor. 990 metreden başlayarak her zorluk derecesine uygun pistleri ile tüm kayakseverlerin ilgisini çeken 2009 ve 2012 yılında Dünya Kayak Şampiyonası’na ev sahipliği yapan kayak merkezi Bansko’da dünya şampiyonu Alberto Tomba’ nın kayak yaptığı meşhur Siyah Zorluk dereceli 2600 metre uzunluğunda Tomba ismiyle anılan kayak pisti de bulunuyor. Snowboard meraklıları için harika parkurları da olan Bansko, doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerine büyülü bir kış tatili vaat ediyor.

Sömestir tatilinde, yurt içi dağ otelleri de büyük rağbet görüyor
Hâlihazırda kar kalınlıkları Uludağ’da 20, Kartalkaya’da 45, Palandöken’de 33, Erciyes’te 24, Ilgaz’da 13, Sarıkamış’ta 25 santime ulaşırken, otellerdeki doluluk oranları da hızla yükseliyor. İçinde bulundukları doğanın hayranlık uyandıran güzelliği ile tüm doğaseverleri kucaklamaya hazır olan dağ otelleri özellikle yarıyıl tatilini değerlendirmek, ailece tatil yapmak isteyen kar ve kayak tutkunları tarafından tercih ediliyor. ODEON Tours İç Pazar Müdür Vekili Mehmet Kamçı, sömestir tatili için kayak merkezlerindeki otellere bu yıl ciddi bir talep olduğunu söyleyerek "Kış otelleri konusunda, alternatiflerin ve kapasitenin kısıtlı olması sebebiyle, misafirlerimize tatil programlarını netleştirmeleri konusunda acele etmelerini öneriyoruz’’ dedi. ODEON Tours sömestir tatilinde yurtiçi kayak otellerini tercih edenler için çok özel tur seçeneklerinin yanı sıra misafirlerine ücretsiz ulaşım hizmeti de sunuyor.

12 taksit imkanı için son tarih 31 Ocak
Kredi kartlarına vade farksız 12 taksit imkânı için son tarihin 31 Ocak olduğunu hatırlatan ODEON Tours İç Pazar Müdür Vekili Mehmet Kamçı  ‘ Şubat ayında kredi kartına taksit sayısı 9 aya inecek, 12 taksitli avantajlı dönemin sona ermesi için çok kısa bir süre kaldı’’ dedi.


Kalitenin adresi ODEON Tours’la 5 kıtada 23 farklı destinasyona seyahat
ODEON Tours, başta Türkiye, Mısır, Tayland ve BAE’de bulunan ofislerinin yanısıra İspanya, Yunanistan, Tunus, Fas, İsrail, Çin, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya (Bali), Maldivler, Vietnam, Seyşeller, Sri Lanka, Singapur, Hindistan, Tanzanya & Zanzibar, Kamboçya, Mauritius, Ürdün ve Meksika gibi 23 farklı destinasyonla hizmet verdiği misafirlerinin kalite ve güven içerisinde seyahat etmesini sağlayarak, koşulsuz müşteri memnuniyeti ilkesini dünyanın dört bir yanında hayata geçirmeye devam ediyor. Tüm bu destinasyonlarda kişi ve gruplara özel olarak hazırlanan ayrıcalıklı tatil seçenekleri ODEON Tours’un uluslararası deneyiminin sağladığı güvenceyle sunuluyor.


ODEON Tours’dan her 100 TL'lik alışverişe, 50 mil
Miles&Smiles üyeleri, tüm yurt içi otel (şehir otelleri hariç) rezervasyonları ile THY uçaklı Kıbrıs paketlerinde her 100 TL harcama karşılığı 50 bonus mil kazanıyor. Tur programları hakkında bilgi almak ve kayıt yaptırmak için ODEON Tours Çağrı Merkezi 444 0 684’yi arayabilir, www.odeontatil.com adresine ulaşabilirsiniz.


SAĞLIK SEKTÖRÜ EMITT’TE BULUŞUYOR!

SAĞLIK TURİZMİNDE SEKTÖR ÖNCÜLERİ EMITT’TE BULUŞUYOR! 

 “18.EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı”nda sağlık ve termal sektörünün öncü firmaları Salon 9’da bir araya geliyor…Türkiye turizm sektörü; sağlık, estetik,termal, SPA, sağlıklı yaşam tesis ve hizmet çalışmaları kapsamında T.C. Sağlık Bakanlığı, Acıbadem Hastanesi, Memorial Hastanesi, Medicalpark,  Liv Hospital, Ethica, Romatem, Hisar Hospital, B2B Workshop, Erzurum E.A. Hastanesi, Karnak Travel,  Dentopia,  Arpanu Travel, Renmed, Kolan Hastanesi,  5 E Termal, Narven Termal  Bilici Termal,Anatolia Hospital ve Medicabil Hastahanesi,  Salon 9’da yerlerini aldılar.


18. EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda, ilk defa 2.000 m²′lik
Salon 9, konseptli salon olarak tamamen sağlık ve termal turizmine  ayrılıyor. Uluslararası platformda, turizm sektörüne önemli bir değer katan EMITT Turizm Fuarı’na, 70 ülkeden, 60.000‘i profesyonel olmak üzere, yerli ve yabancı 140.000 kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.Beylikdüzü TÜYAP Fuar Merkezi’nde 30 Ocak 2014’te kapılarını açacak EMITT Uluslararası Turizm Fuarı, sağlık ve turizm sektörünü bir araya getiren Salon 9, 2 Şubat 2014 tarihine kadar ziyarete açık olacak.



KAYIP KENT BATHONEA BELGESELLEŞTİRİLDİ

“GÖKYÜZÜNDEN BATHONEA”  FOTOGRAF SERGİSİNİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ



İstanbul İl Özel İdaresi, kalesi, su yapıları, sütunlu binaları, antik limanları ve tarihi yollarıyla İstanbul’un bilinmeyen tarihini aydınlatan Bathonea Kazı ve Araştırmaları’nı beşinci yılında belgeselleştirdi.  Belgselin gösterimi ve hava fotoğrafçısı rahmetli Murat Öztürk adına düzenlenen “Gökyüzünden Bathonea” fotoğraf sergisinin açılışı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.


İstanbul’un tarihinde yeni bir sayfa açacak yapı kalıntılarına ulaşılan Küçükçekmece Göl Havzası/ Bathonea Kazı ve Araştırmaları, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından belgeselleştirildi.  55 dakikalık belgeselin yönetmenliğini daha önce TRT için yurtdışına kaçırılan eserlerin belgeselini de yapan Nihal Ağırbaş yaptı. Belgeselin gösterimi ve hava fotoğrafçısı rahmetli Murat Öztürk adına düzenlenen “Gökyüzünden Bathonea” fotoğraf sergisinin açılışı İl Özel İdaresi Binası’nda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.Vali Mutlu, açılışta yaptığı konuşmada, 2009 yılında başlayan kazıların 2012-2013 yıllarında yoğunlaştığını belirterek,  “Bugün ortaya çok güzel bir tablo çıkmıştır. Yarımburgaz Mağarası ile Bothonea’yı birleştirerek İstanbul için yeni bir ören bölgesi oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.Bathonea Belgeseli, arkeolojik kazı ekibi ile birlikte günlerce alanda yapılan çalışmaların takibi yapılarak hazırlandı. Farklı disiplinlerden gelen çok sayıda uzmanların alandaki çalışmaları görüntülenirken aynı zamanda uzmanlarla yapılan röportajlara yer verildi.   Görüntü kalitesini artırmak için her türlü teknik imkan kullanılırken, 4 ay süren belgesel çalışmasında 20 kişi görev aldı. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hazırlanan belgeselin editörlüğünü ise gazeteci Ömer Erbil yaptı.



ASLI’NIN HEYKELİ KALAMIŞ PARKI’NDA AÇILIYOR

MİLLİ KAYAKÇIMIZ ASLI NEMUTLU KADIKÖY’DE ÖLÜMSÜZLEŞİYOR  

Erzurum Konaklı Kayak Merkezi’nde antrenman sırasında düşüp tahta perdelere çarparak hayatını kaybeden Milli Kayakçımız Aslı Nemutlu’nun Kadıköy Belediyesi tarafından yaptırılan heykeli, Kalamış Parkı’nda açılıyor.

İki yıl önce yarışmalara hazırlanırken antrenman sırasında, kayak pistindeki tahta perdelere çarparak hayatını kaybeden milli kayakçımız Aslı Nemutlu, ölümünün ikinci yıl dönümünde,  Kadıköy'de ölümsüzleşiyor. Henüz 18 yaşında hayata veda eden Aslı Nemutlu’nun bronz heykelini, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Neslihan Pala yaptı.  Bir kaide üzerinde oturan ve evinin bulunduğu yöne doğru çevirdiği başıyla ailesine ve sevenlerine “her zaman aranızdayım” mesajı veren Nemutlu’nun heykelinin altında ise kendisine ait “Lapa lapa kar yağar, gelinlik giyer dağlar” dizelerinin yer aldığı hüzünlü şiiri yer alıyor.

12 Ocak 2012 yılında hayatını kaybeden Aslı Nemutlu’nun Heykelinin açılışı da ikinci yıl dönümünde 11 Ocak cumartesi günü yapılacak. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün ev sahipliğindeki açılış törenine Aslı Nemutlu’nun  Ailesi, arkadaşları, Saint Joseph Lisesi öğrencileri ve sevenleri  katılacak.


TARİH : 11 OCAK 2014 CUMARTESİ
SAAT :  14.00
YER : Atatürk Parkı, Münir Nurettin Selçuk Cad. Kalamış Sahili (Kalamış Marina Yanı)




 

TOURİSTANBUL 2013'DE 16 BİN KİŞİYE HİZMET VERDİ

TOURİSTANBUL BAŞARILI ÇIKIŞINI SÜRDÜRÜYOR 

Türk Hava Yolları’nı rakiplerinden ayıran bariz farklılıklardan biri olan TourIstanbul’a dış hat yolcularınca gösterilen rağbet her geçen gün artıyor.Türk Hava Yolları’nın dış hattan dış hata seyahat eden transit yolcuları için İngilizce rehber eşliğinde düzenlenen ücretsiz şehir turu “TourIstanbul”, yolcularına Atatürk Havalimanı’ndaki bağlantılı sefer saatini beklemek yerine bu vakti en iyi şekilde değerlendirme imkânını sunuyor.

Yolcu memnuniyetini olabilecek en üst seviyeye taşımayı ilke edinen Türk Hava Yolları, hayata geçirdiği birçok yenilikte olduğu gibi bu program ile de uluslararası havacılık sektöründeki tercih edilme potansiyelini giderek güçlendiriyor.

T.B.M.M. Milli Saraylar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İ.B.B. Kültür A.Ş.’nin de sağladığı destekle İstanbul’un küresel anlamdaki tanıtımına katkı sağlayan TourIstanbul, her gün düzenli olarak 09:00-15:00, 09:00-18:00 ve 12:00-18:00 saatleri arasında hizmet verirken konuklarını İstanbul’un tarihi ve turistik mekânlarında keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

2009 yılı itibariyle yolcuların istifadesine sunulan TourIstanbul’un giderek artan katılımcı grafiği 2013 yılında da başarılı çıkışını sürdürmüş ve yaklaşık olarak 16.000 yolcuya hizmet vermiştir.

TourIstanbul’a ait detaylı ve güncel program akışına www.istanbulinhours.com  web sitesinden ulaşılabiliyorken, touristanbul@thy.com  e-posta adresi üzerinden de yolcular program yetkilileriyle iletişim kurabiliyorlar.