29 Eylül 2022 Perşembe

TÜROB’un Eylül Ayı “Bilgilendirme Toplantısı ve Geleneksel Öğle Yemeği Gerçekleşti

TÜROB’un Eylül Ayı “Bilgilendirme Toplantısı ve Geleneksel Öğle Yemeği” etkinliği 29 Eylül 2022 tarihinde Intercontinental Hotel İstanbul’da geniş katılımla gerçekleşti

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, 2022’ye iyi başlayan turizm sektörünün yaz dönemini de yüksek doluluklarla kapattığını, yılın son çeyreğinde de benzer rakamlarla devamını beklediklerini belirtti. İstanbul’un Avrupa destinasyonları ortalamasının üzerinde seyretmeye devam ettiğini kaydeden Eresin, pandemi sonrasında Türkiye’nin uluslararası turizm arenasına en hızlı dönüş yapan ülkeler arasında olduğunu söyledi.

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-ersoy-istanbul-valisi-ali-yerlikaya-muberra-eresinturob-11-001.jpg

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, pandemi sonrasında Türkiye’nin uluslararası turizm arenasına en hızlı dönüş yapan ülkeler arasında olduğunu söyledi. 

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-ersoy-istanbul-valisi-ali-yerlikaya-muberra-eresinturob.jpg

TÜROB Başkanı Eresin toplantıdaki konuşmasında, 2022’ye iyi başlayan ve sonrasında da yükselişini sürdüren turizm sektörünün yaz dönemini de yüksek doluluklarla kapattığını belirtti. 

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-ersoy-istanbul-valisi-ali-yerlikaya-muberra-eresinturob-001.jpg

Eresin, “Temmuz ve Ağustos ayları çok yoğun geçti. Eylül ayında da grafikler yukarıdaydı. İstanbul’un hem Ağustos ayında hem de sekiz aylık dönemde doluluk ve oda başı gelir ortalaması, Avrupa destinasyonları ortalamasının üzerinde seyretmeye devam ediyor” dedi. Yılın son çeyreğinde de buna benzer rakamların devam etmesini öngördüklerini kaydeden Eresin, “Bu yükseliş trendinin 2022 yılı genelinde sektörü, 2019’un, yani pandemi öncesi dönemin üzerine taşıyacağını umuyoruz. 2023’te her şey böyle devam ederse, Türkiye turizmde yıla çok şanslı başlayacak. Eski yıllarda olduğu gibi yeniden bir sonraki yıl için, 2023 için rezervasyonlar almaya başladık. Pandemi dönemindeki fedakarlıklarımızın karşılığını 2023’te çok parlak şekilde alabilmeyi umuyoruz” diye konuştu.

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-ersoy-istanbul-valisi-ali-yerlikaya-muberra-eresinturob-002.jpg

2019’U GEÇMEK ÜZEREYİZ

Güncel doluluklar ve oda fiyatları hakkında bilgi veren Eresin, şunları söyledi:

• İstanbul’da Ağustos 2022 otel dolulukları yüzde 87.5 oldu. 2019 yılı Ağustos ayına baktığımızda bu oran yüzde 86.7 olmuştu. Daha önce de belirttiğim gibi 2022 yılı rakamlarını doğal olarak 2019 rakamlarımızla karşılaştırıyoruz, geçmiş dönemle karşılaştırma yaparken turizmde kayıp yıllar olarak kabul ettiğimiz 2020 ve 2021 yıllarını dikkate almıyoruz. Bu yılın ilk 8 ayına baktığımızda ise İstanbul’da doluluklar yüzde 72.7  olarak gerçekleşti. 2019’un ilk 8 ayında bu oran yüzde 73.3 olmuştu.

• Görüldüğü gibi doluluklarda ay bazında İstanbul’da 2019’un üzerindeyiz, ilk 8 aylık dönem itibariyle de 2019’u yakalamak üzereyiz, sanırım Eylül sonu sizlerle bu güzel haberi de paylaşma imkanımız olacaktır.

• Türkiye genelinde Ağustos 2022 otel dolulukları yüzde 79.5 oldu. 2019 yılı Ağustos ayına baktığımızda bu oran yüzde 78.8 olmuştu. 8 ayda Türkiye genelinde doluluklar yüzde 65.4  oldu. 2019’un ilk 8 ayında bu oran yüzde 66.9 olmuştu.  

• Asıl sevindirici olan ise oda fiyatlarımızda ve oda gelirlerimizdeki yükselişin  devam etmesi. İstanbul’da ADR (Average Daily Rate) olarak adlandırılan günlük satılan oda bedelimiz Ağustos 2022’de 168.2 Euro oldu. 2019 yılında bu rakam 105.8 Euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise (RevPAR) Ağustos 2022’de 147.1 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 91.7 Euro olmuştu.

• Türkiye genelinde ise günlük satılan oda bedelimiz Ağustos 2022’de 164.5 Euro oldu. 2019 yılında bu rakam 103.5 Euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler Ağustos 2022’de 130.8 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 90.9 Euro olmuştu.

• Türkiye genelinde Ocak-Ağustos döneminde; günlük satılan oda bedelimiz 2022’de 113.6 Euro oldu. Bu rakam 2019’da 78.7 Euro olmuştu. 8 ayda toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler 2022’de 74.4 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 52.6 Euro olmuştu.

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-ersoy-istanbul-valisi-ali-yerlikaya-muberra-eresinturob-003.jpg

BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen festivallere de değinen Eresin, ilk önce Beyoğlu Kültür Yolu adıyla düzenlenen ve daha sonra Başkent Kültür Yolu rotasıyla genişleyen Kültür Yolu Festivalleri’nin tüm ülkeye yayılmasının olumlu etkilerini gördüklerini ve bu etkilerin daha da artacağını belirtti. 

Eresin, şunları söyledi: “Türkiye Kültür Yolu’ adıyla bu yıl 5 ile yayılan festivallerin ruhu, uzun yıllar kalıcı olacak ve şehirlerimizi özgün cazibe merkezlerine dönüştürecektir. Turizm sektörümüzde olumlu grafiklerin ortaya çıkması memnuniyet verici ancak yapılan çalışmaları göz önüne aldığımızda bu başarılar tesadüf değil. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı (TGA) tarafından yürütülen sonuç odaklı tanıtım ve pazarlama çalışmaları sonrasında turizm sektörünün hedeflerine ulaşarak ülke ekonomisi, istihdamı ve kalkınmasına güçlü desteğini vermeye devam edeceğine inanıyoruz. Sonuç odaklı bu kıymetli çalışmalar için Başta Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-ersoy-istanbul-valisi-ali-yerlikaya-muberra-eresinturob-004.jpg

EĞİTİM DESTEĞİNE DEVAM

TÜROB eğitim alanındaki çalışmalarını da hatırlatan Eresin, şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanlığımızla varılan mutabakat sonrasında Şişli Kervansaray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin adının ‘TÜROB 50.Yıl Şişli Turizm Meslek Lisesi’ olarak değiştirilmesi konusunda süreç tamamlandı. Okulumuzda geçtiğimiz günlerde tadilat ve yenileme çalışmaları da başladı. Okulun, toplam 21 dersliği ile tamamen ihtiyaç duyduğumuz insan kaynağına göre öğrenci yetiştirilmesi için idari ve teknik altyapıyı MEB desteğinde sürdürüyoruz. Sektörün ihtiyacı olan nitelikli insan gücünün yetişmesine sağlayacağımız katkılar şimdiden bizi heyacanlandırıyor, Başta Milli Eğitim Bakanımız olmak üzere, TÜROB üyelerimize, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve değerli ekibine, okulumuzun çevre düzenlemesiyle ilgili kıymetli destekleri için Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’e, okulun genel ihtiyaçlarının karşılanması için de İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’e bu projeye verdikleri katkılar için ayrıca teşekkür ederiz.”

istanbul-valisi-ali-yerlikaya-006.jpg

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya; “Sayın Bakanım, TÜROB’umuzun çok kıymetli Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, tüm üyeler, çok kıymetli katılımcılar sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bakanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Dünya Turizm Örgütü tarafından 27 Eylül’de Medeniyetin Başşehri İstanbul’umuzda bu değerli günü kutluyorum. 2020-2021 yıllarında bir araya gelemedik,  yemek yiyemedik, sokaktaki canlılar bile bizi bekliyordu, zor günler yaşadık. Hayat çok hızlı bir şekilde kendi temposundan taviz vermeden devam ediyor. Her zahmetin arkasından sabredince bir güzellik geliyor. Dünya turizmi küresel turizm sayıları gelirleri alt üst oldu, azaldı. Teşekkür edeceğimiz hükümet yetkilisi içimizden birisi böyle zor bir ortamda otellerimizde rahatlıkla, huzur ortamında karşılayabilme durumunu çok hızlı istişare ederek, sertifikasyon programını başlattı. Güvenli Turizm Sertifikası ile diğer ülkelere de örnek olduk. 2019 yılında 14 milyon rakam ile yılı kapattık ama 2020 ve 2021 yılında 14 milyon rakamının gerisinde kaldığımızı gösteriyor. İstanbul 10 milyon 581 bin rakamını yakaladı. 16 milyon rakamına yaklaşacağız belki de aşacağız. Bakanlığımız bize 200 dolar rakam verdi. Dünyanın en girişimci, en misafirperver, en güzel insanlarıyız. Rakamlarımız mütevazi. Rekabetçi rakam demek dünyanın en iyi fiyatını bizim vermemiz demek değildir. İkinci bir İstanbul, ikinci bir Antalya yok ve bunların bir alternatifi yok” dedi. 

istanbul-valisi-ali-yerlikaya-007.jpg

Yerlikaya; “Bütün lokantalarımız ve otellerimiz dolu bu yıl. Dünyanın en iyi 10 havayolundan biri THY. Tarih yazacak bir İstanbul Havalimanımız var, ilk 7 ayda 34 milyon yolcu ağırladı. Galataport en iyi kruvaziyer limanı seçildi, 148 bin yolcu ağırladı, 200 bine doğru gidiyoruz. Aşk İle yaptığımız için, yakıştığı için dünya buna kayıtsız kalamıyor. Tersane İstanbul’da yolda. Herşeyin en iyisine layıkız.  Bu basit konaklama ile ilgili rakamları kayıt altına alma ile ilgili Bakanımız çok güzel bir sertifikasyon başlattı. Gel beyan et kurtul günü birlik konaklama da beyan edilmiş olsun. Ekonomistler diyor ki turizm gelirlerinde 1 birim düşüş ekonomide 2,5 birim azalmaya sebep olur. Değerli kardeşlerim İstanbul’umuzun turizmine katkılarınız, destekleriniz, işbirliğine istişareye açık oluşunuz, şehir yönetimine katkınız için sektörde çalışan emekçilerimiz de dahil olmak üzere dünya turizm gününüzü kutluyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diyerek sözlerini noktaladı. 

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-nuri-ersoy-001.jpg

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; “Değerli misafirler, turizm sektörünün kıymetli paydaşları sizlerle birlikte bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Yılın başını hatırlayalım önümüzde olumsuz senaryolar vardı, biz kulak tıkayarak yol haritamızı belirledik ve çalışmalarımıza başladık. 200 ülkenin dijital kanal ve mecralarında Türkiye’nin tanıtımını gerçekleştirdik. Kanaat önderi ve influencerlardan oluşan 3613 kişiyi ülkemizde misafir ettik. Son 3 yıldır TGA ile açık ara en etkili ve yoğun tanıtım yapan ülke olduk. 42 milyon hedefimizi 47 milyona yükselttik. Türkiye’nin revize ettiği hedeflerine bir adım daha yaklaştık. 2016 yılında 62 dolara gerileyen gelirlerimizi 83 dolara çıkartmayı hedefliyoruz. Sezona endişeli başlayan Antalya, Temmuz ayı itibariyle maksimum verimi yakaladı. 13 milyon ziyaretçiyi misafir etti. Tanıtımlarımızı yaptık ama tanıtımların altının çok iyi doldurulması gerekiyordu. Ürün çeşitliliğine gittik. Özel projelere imza attık. Planlanan rota çalışmalarını tamamladık. Kültürel rotalar, inanç rotaları, peynir rotası ve gastronomi rotalarını hayata geçirdik ve hazır hale getirdik. 11 Ekim’de restoran listesi açıklanacak. Michelin rehberinde İstanbul yerini alacak. Bunun peşi sıra diğer illerimiz için de çalışmalar yapacağız.

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-nuri-ersoy-002.jpg

Kazı sayılarını arttırırken mevcut kazıların da sürelerini uzattık. 12 ay boyunca kaynak aktarımı yapıp, kazı çalışmalarının devam etmesini sağlıyoruz. Kültür Yolu Festivali, şehirlerimizin markalaşması sağlıyor, halkımızın erişimini kolaylaştırıyor ve esnafımızın yüzünü güldürüyor. Önümüzde Başkent, Beyoğlu, Diyarbakır Kültür Festivalleri var. Gelecek sene Nisan ayında İzmir’de Kültür Yolu Festivali’ni yapacağız. Gaziantep ve belirleyeceğimiz 2 ilimiz ile de gelecek sene Eylül’de devam edeceğiz. Toplamda 10 ilimizde gerçekleştiriyor olacağız. Bu başarıya ulaşmamızda katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Durmak yola devam edeceğiz. Güvenli Turizm Sertifikası, Güvenli ve Yeşil Turizm Sertifikası’na dönüşüyor, günümüzde sürdürülebilirlik çok önem taşıyor. Ekim sonunda lansmanını yapacağız. Tüm standartları tamamlayacağız. 2023-2025-2030 yıllarını beklemeden Sürdürülebilir Sertifikasyon programını tamamlamamız gerekiyor. Birçok otelimiz denetime girmeye başladı ve yıldızlarını almaya başladılar tüm otellerimizin alması gerekiyor. Bütün otellere Bakanlık Sınıflandırma Belgesi alma zorunluluğu getirdik. Konaklama tesis sayılarına Bakanlığımız hakim oldu. Özel belgeden işletme belgesine hızlı bir şekilde geçişi için gerekli düzenlemeleri yapacağız. Nitelikli turist gelirlerimizle de en üst sıralarda yerimizi alacağız” dedi.

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-ersoy-istanbul-valisi-ali-yerlikaya-muberra-eresinturob-11.jpg

TÜROB Başkanı Müberra Eresin kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a verdiği desteklerden dolayı tüm oteller adına bir hediye takdim etti.

turob.jpeg

Tüm katılımcılarla birlikte Dünya Turizm Günü pastası kesildi.


TÜRSAB Asya BTK Başkan Adayıyım

TÜRSAB Asya Bölge Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Güleryüz, “Mesleğimizi Geleceğe Taşımak İçin, TÜRSAB Asya Bölge Temsil Kurulu Başkan Adayıyım”.TÜRSAB Asya Bölge Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Güleryüz TÜRSAB Asya Bölge Temsil Kurulu Başkan Adayı olduğunu açıkladı.  Güleryüz, adaylığını “Bölgemize katma değer sağlamak projeleri olan bölge acentalarımıza dokunan yapılamayanlar için uğraşan “Ben değil biz olma anlayışında bir yönetim için adaylığımı açıklıyorum” mottosu ile duyurdu. Murat Güleryüz 1972 Trabzon’da doğdu. Yaklaşık 30 yıldır turizmin sektörü içindeki farklı alanlarda faal olarak çalışıyor. Son iki dönemde, Asya BTK yönetiminde bulunuyor ve halen başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.

murat-guleryuz.jpg

“TÜRSAB’I VE MESLEĞİMİZİ KORUMAK, GELECEĞE TAŞIMAK İÇİN ASYA BÖLGE TEMSİL KURULU BAŞKANLIĞINA ADAYIM”

TÜRSAB Asya Bölge Temsil Kurulu Başkan Adayı Murat Güleryüz, göreve talip olma nedenlerini ve projelerini açıkladı. “Çok geniş ve potansiyeli çok yüksek bir bölgemiz var. Bir ucu Tuzla’ya, diğer ucu Şile’ye uzanan bu potansiyeli acentalarımızın lehine çevirebilmek ve onlara katma değer sağlamak için hazırladığımız projelerimizden bazıları şöyledir;

BÖLGESEL ÇALIŞMALARIMIZI ACENTALARIMIZLA BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ
Turizm haftaları, turizm günleri düzenleyeceğiz. Çok büyük bir bölge olan Asya bölgesinde ilçe ilçe turizm günleri düzenleyecek ve bu günlerde halkımızla acentalarımızı buluşturacağız. İstanbul’un sadece Avrupa yakasından ibaret olmadığını bizim bölgemizin de büyük potansiyeli olduğunu tüm Anadolu’daki acentalarımıza anlatmak için bilgilendirme gezileri düzenleyeceğiz ve onlara bölgemizi tanıtmak için çalışacağız. Yapacağımız bölgesel çalışmalarımızda projelerimizde mutlaka o bölgemizde bulunan acentalarımızdan grup oluşturup projede beraber çalışacağız.

EĞİTİM TOPLANTILARI DÜZENLEYEREK, BÖLGEMİZDEKİ ÜNİVERSİTELER İLE ORTAK ÇALIŞMALAR YAPARAK, SEKTÖRÜN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ
Bölgemizde yaşadığımız sorunları masaya yatıracağız ve üyelerimizle birlikte her ay birini belirleyip işin profesyonellerinin de olduğu eğitim toplantıları düzenleyeceğiz. Bu sayede, acantalarımıza katkı sağlayacağız. Bölgemizdeki tüm üniversitelerle ortak çalışmalar yapacağız, bu sayede turizme ve acentalarımıza fayda sağlayacak şekilde dönüşler almayı sağlayacağız. Örneğin, stajyer eleman desteği eğitim sempozyumları gibi.   

BÖLGE BELEDEYİLERİMİZİ ACENTALARIMIZLA BİR ARAYA GETİRECEĞİZ
Bölgemizdeki tüm belediyelerimizi acentalarımız ile daha bütünleşmiş ve iş birliğinde çalışmaları için bir araya getireceğiz. Ayrıca bu belediyeler ve kamu kuruluşları ile seyahat acentalarının varlığını ve önemini anlatan seyahat ve organizasyon için TÜRSAB’a bağlı acentalar ile çalışmaları gerektiğini anlatmak için çalışacağız. Bölgemizin Türkiye turizmindeki yerini ve potansiyelini ortaya çıkarmak için gerekli atılım ve çalışmaları yapıp bölge acentalarımıza katma değer sağlayacağız. İnanç turizmi için bölgemizdeki potansiyeli ortaya çıkarmaya yönelik gerekli girişimlerde bulunacağız. 

KAÇAK ACENTACILIĞA SON VERMEK İÇİN, BTK BAZINDA TURİZM İHBAR HATTINI KURACAĞIZ
Turizm ihbar hattı kuracağız bölgemizde haksız ve kaçak acentacılık yapılmasını önlemek ve üyelerimizin hakkını kollamak için çalışacağız.

BÖLGEMİZDE TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRARAK, POTANSİYELİMİZİN ÜZERİNE ÇIKACAĞIZ
Bölgemizdeki tüm hastaneler ile bölge acentalarımızdan sağlık turizmi yapan acentalarımızı bir araya getireceğiz ve yaşadıkları sorunları ortak toplantılar yaparak çözmek için çalışacağız. Bölgemizdeki tüm otellerle ortak toplantılar yapıp bölge acentalarımızın yararına olacak girişimler için çalışacağız. Bölgemizdeki tarihi ve bilinir olan hatta atıl kalan yerleri turizme ve bölge acentalarımıza kazandırmak için gerekli girişimlerde bulunacağız, bu eserleri bölgemize kazandıracağız. Bölgemizdeki tüm restoranlar ile ortak toplantılar yapıp tur yapan acentalarımızın faydalanması için çalışacağız. Geniş alana sahip olan bölgemizin belirli yerlerinde festivaller düzenlemek için çalışmalar yapacağız. Bölgemizde fuarlar yapılması için gerekli çalışmaları yapacağız.

Asya Bölge Temsil Kurulu Başkan Adayı Murat Güleryüz, başkan yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde edindiği tecrübeyle bu onurlu bayrağı daha da yükseklere çıkarmak için var gücüyle çalışmaya talip olduğunu belirtti. 

Skål İstanbul Firuz Bağlıkaya’yı ağırladı  

Turizm sektöründeki tüm disiplinleri çatısı altında toplayan Skål International İstanbul Kulübü, Eylül ayı toplantısını Armada Teras’ta, Kasım Zoto’nun ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Turizm Müdürü Hasan Gazi Coşan, İstanbul Turist Rehberleri Odası (İRO) Başkanı Hüseyin Özgür Özaltın, Kültür ve Turizm Bakanlığı eski müsteşarı Yalçın Manav, Skål International Marmara ve Antalya Kulüplerinin başkanları ve üyeler katıldı.

 
Arınel: Skål International 2024 Dünya Kongresi İzmir’de yapılacak
Skål İstanbul Başkanı Can Arınel, ülkemizde ve dünyada turizm sektörünün genel durumunun konuşulduğu toplantıda, Skål çatısı altında bir araya gelen sektörün tüm bileşenleri olarak neler yapabileceklerini hep birlikte değerlendirdiklerini belirtti.  Skål International 2024 Dünya Kongresi’nin İzmir’de yapılacağını da açıklayan Arınel, dünya çapındaki bir oylamayla İzmir’in seçilmesinden dolayı son derece mutlu olduklarını söyledi. 

Firuz Bağlıkaya: Turizm barıştır
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB’ın 50. kuruluş yıl dönümünün kutlandığı aynı günde Skal İstanbul ailesiyle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Konuşmasında turizme sadece ekonomik veriler üzerinden bakarak, sosyal yönünü göz ardı etmenin, ona gerçek değerini vermeyi önlediğine dikkat çeken Bağlıkaya sözlerine şöyle devam etti: “Turistler seyahat ederken gittikleri yerde karşılıklı olarak kültürel bir alışveriş gerçekleşiyor. Yaşadığımız bu dönemde dünyanın, enerjiden, sudan, madenden çok daha fazla barışa ihtiyaç duyduğu bir gerçek. Barışın olmadığı bir yerde dünya yok olmaya mahkûm. Turizm, barışın ürünüdür, turizm barışın sembolüdür. Turizm, diğerini anlamaktır, farklı olana saygı duymaktır.”

Dünyanın küçüldüğü bir çağda olduğumuzu ve yollar, araçlar sayesinde her yerin yakınlaştığını belirten Firuz Bağlıkaya; “Diğer yandan teknoloji ile gelişen sanal turlar turizmin gelişimini azaltacak unsur gibi algılanıyor. Kimileri teknolojik dönüşümlere bakarken, neredeyse 30 yıldır bireysel hareketler artacak, seyahat acentaları yok olacak diyor. Kimisi ise sanal turlar nedeniyle insanlar evlerinden çıkmadan gezip görecekler diyor. Kanaatimce iki görüş de yanlış. Organize seyahat, birlikte hareket etmek gittikçe daha önemli hale geliyor. Maaliyet, uzman desteği, deneyimleri paylaşmak, azalan değil artan bir ihtiyaçtır. Gruplar küçülüyor, seyahat acentalarının uzmanlık alanları belirginleşiyor ama seyahatin organize hali, dün olduğu gibi bugün de ve gelecekte de ana direği oluşturuyor. Bu nedenle turizmin geleceğinde uzman seyahatin payı artacaktır. Unuttukları bir şey var. Yaşamak sahici bir süreç. Turizmin, katılımcısına sunduğu en önemli şey deneyimlemek. Deneyimlemek, turizm planlamasında ve pazarlamasında unutulmaması gereken bir kavramdır. Turizm, günümüzün ve geleceğin mesleğidir. Turizm barıştır. O yüzden, biz tüm bileşenleri ile turizmciler olarak diğerini en iyi anlayan, kimseyi ötekileştirmeyen, dünyanın her köşesinde dostları olan insanlarız. Skål da bu uluslararası dostlukları pekiştiriyor. İyi ki turizmciyiz” dedi.             
             

28 Eylül 2022 Çarşamba

Kore bir numaralı Uzakdoğu destinasyonu olacak

I-MICE Derneği Başkanı Hüseyin Kurt; “Tarihsel bağımızın çok kuvvetli olduğu kardeş ve dost ülke Kore’den gelen kıymetli misafirlerimiz, değerli STK başkanları, kıymetli acentalarımız, zincir otellerimiz, havayolu yöneticilerimiz, ulusal basın ve turizm basınımızın güzide temsilcileri, hanımefendiler ve beyefendiler hepiniz hoş geldiniz.

huseyin-kurt-003.jpg

Ev sahibi olan Kore Turizm Ofisi Türkiye’nin nazik ağırlaması İle gerçekleşen bu etkinlikle birlikte uzakta bulunan, lakin tarihsel bağımızın samimiyetle birleştiği dost ülke olan Kore’nin turizm ve mice alanında barındırdığı özelikleri ve sunduğu avantajları yakınen ilk ağızdan öğrenmek adına bir araya geldik. Bu vesileyle bir kez daha Kore turizm ofisi Direktörü Mr. Cho başta olmak üzere bu organizasyonda emeği geçen tüm dostlara Şükran ve teşekkürlerimi iletmek isterim” dedi. 

huseyin-kurt-004.jpg

I-MICE Derneği Başkanı Hüseyin Kurt; “Bendeniz içinizde Kore’yi görmüş olanlarınıza nazaran ancak birkaç ay önce bu güzide ülkeyi ziyaret edebildim. O gün bugündür, gönüllü elçi oldum denilebilir. Hatta bibimbap diye bir Whatsapp grubumuz dahi var. Gelişmiş ulaşım ağı, sağlık güvenliği, dünyanın en iyi havalimanına sahip olması, tapınakları, kültürel ve tarihsel zenginliği, doğal güzellikleri, insan ve yaşam kalitesi, insanlarının nezaketi, saygısı ve ağırbaşlılığı, sokak lezzetleri, Kore mutfağı ve tabi bibimbap’ı unutmayalım. Tabi size kalmış michelin yıldızlı restaurantlardan sokak lezzetlerine kadar her şeyi bulabilirsiniz. Ben sözü uzatmayıp davetimiz kırmayıp icabet eden her birinize Şükran duygularımı arz ederken, organizasyonun her biriniz adına keyifli ve verimli olmasını temenni eder, nice Kore Organizasyonları dilerim” diyerek sözlerini tamamladı.

kore-turizm-ofisi-istanbul-direktoru-hyuncho-cho.jpg

Kore Turizm Ofisi İstanbul Direktörü Hyuncho Cho, 2023 yılında seyahatin tamamen normale dönmesiyle birlikte Kore’yi ziyaret eden Türk turist sayısının salgın öncesi seviyeyi yakalayarak 30 bini aşmasını beklediklerini söyledi. “Hedefimiz Kore'yi 1 numaralı Uzakdoğu destinasyonu yapmak…” diyen Cho, K-Pop grupları ve Squid Game gibi popüler diziler sayesinde Kore’nin daha da popüler hale geldiğine dikkat çekti. Kore’yi tanıtmak amacıyla yürüttükleri faaliyetleri ve önümüzdeki döneme ilişkin projelerini İstanbul’da gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla açıklayan Hyuncho Cho, İstanbul Ofisi olarak 2012 yılından bu yana Türkiye ve Kore arasındaki turizm ilişkilerini geliştirmek ve güçlendirmek için çalıştıklarını kaydetti. Türkiye'nin yanı sıra İsrail, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan olmak üzere toplam 20 ülkeden sorumlu olduklarını belirten Cho, “Türkiye ve Kore arasındaki güçlü diplomatik ve kültürel bağ, faaliyetlerimiz açısından eşsiz bir motivasyon kaynağı oluşturuyor. Güçlü aile bağları ve modernleşirken geleneksel yapılarını korumaları iki ülkeyi birbirlerine yakınlaştırıyor” diye konuştu. Cho, 2015 yılında Güney Kore'yi ziyaret eden Türk turist sayısının 23 bin 440 iken, bu rakamın 2019'da 31 bin 293'e yükseldiğine işaret ederek, “Ancak bu yükseliş, pandemi nedeniyle 2020 ve 2021'de düşüşe geçti. Bu yıl da pandeminin etkilerini hala görüyoruz. 2023 yılında seyahatin tamamen normale dönmesiyle birlikte Kore’yi ziyaret eden Türk turist sayısının salgın öncesi seviyeyi yakalayarak 30 bini aşmasını bekliyoruz. Hedefimiz Kore'yi 1 numaralı Uzakdoğu destinasyonu yapmak… Önümüzdeki dönem de bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

huseyin-kurtkore-turizm-ofisi-istanbul-direktoru-hyuncho-cho.jpgKore dizilerine özel turlar 
Son yıllarda K-POP gruplarının ve Kore dizilerinin popülaritesi sayesinde Kore’nin uluslararası alanda daha da popüler hale geldiğini vurgulayan Cho, sözlerine şöyle devam etti: “Kore, 5 bin yıllık bir tarihe ve 15 UNESCO Dünya Mirası Alanı ve çarpıcı doğal manzaralar dahil olmak üzere zengin bir kültürel altyapıya sahip. Ancak, son zamanlarda dünyaca ünlü pop müzik grubu BTS ile 2021'de dünyayı kasıp kavuran Netflix dizisi Squid Game gibi Kore’nin adının daha çok öne çıkmasını sağladı. Bu popüler temalar özelinde gerçekleştirilen etkinlikler, dizilere özel tasarlanan turistik turlar büyük ilgi görüyor.” Cho, ayrıca Kore yemeklerinin de Türk halkının damak zevkine hitap ettiğini ve geleneksel yemek atölyelerinin turistler açısından dikkat çekici olduğunu söyledi. 

huseyin-kurtkore-turizm-ofisi-istanbul-direktoru-hyuncho-cho-001.jpg“Kore kültürünü tanıtacağız”
Cho, Kore’nin Türkiye'den 90 güne kadar turistik amaçlı vizesiz ziyaret edilebildiğini belirterek, famturlar ve turizm fuarları ile iki ülke arasındaki turizmi güçlendirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Cho, “Türkiye'deki seyahat acentelerinin Kore'ye yönelik tur programlarını geliştirmelerine destek olacağız. Ayrıca Kore seyahat seminerleri ile Kore kültürünü tanıtmak istiyoruz” dedi. Cho, 2017 itibariyle, Kore'nin UIA’e göre 2016, 2017 yıllarında dünya MICE etkinlikleri sıralamasında 1’inci sırada olduğuna işaret ederek, son 10 yılda Kore'de düzenlenen UIA tabanlı uluslararası konferansların yıllık ortalama yüzde 22 ile en yüksek büyüme oranını gördüğünü aktardı. 

huseyin-kurtkore-turizm-ofisi-istanbul-direktoru-hyuncho-cho-002.jpgPandemi krizini fırsata dönüştürdü
Covid-19 salgınının dijital dönüşüm sürecini hızlandırdığını kaydeden Cho, Kore’nin sağlam BT altyapısı ile bu krizi yeni bir fırsata dönüştürdüğünü söyledi. Cho, ülkenin her yerinde ücretsiz wi-fi hizmeti bulunduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Kore Turizm Organizasyonu, ziyaretçilerin şehrin deneyimini yaşamalarına yardımcı olmak için kongre merkezlerinin ve “unique venue” dedikleri eşsiz mekanlarının 360 derecelik VR videolarını üretti. ICT teknolojileri kullanılarak, akıllı kongreler, gerçek zamanlı hologramlar ve sanal kongre platformları aracılığıyla hem çevrimiçi hem de yüz yüze oturumlar aynı anda gerçekleştirilebiliyor. Popüler TV şovu Running Man konseptli yarış oyunu, etkileşimli aktiviteler ve su sporları gibi diğer takım oyunlarının yanı sıra, tarihi bir sarayda dolaşırken veya gezerken geleneksel hanbok kıyafetleri giymek gibi ülkenin kendine özgü kültürünü özgürce keşfetmenin yollarını sunan benzersiz deneyimler sunuyoruz. MICE ziyaretçilerinin sanat, eğlence sporları, Kore Dalgası, doğal güzellik ve Kore mirası ve kültürü gibi çeşitli cazibe merkezlerini deneyimlemelerini sağlamak için sürekli olarak yeni mekanlar sunuyoruz. 40 yılı aşkın bir süredir KTO bünyesinde faaliyet gösteren Kore MICE Bürosu, en az 10 kişilik gruplara özel olarak planlar hazırlıyor.” Toplantıda konuşma yapan Asiana Havayolları genel müdür yardımcısı Gukhee Kim de İstanbul-Seul arası uçuşyarın haftada 2 sefer olarak gerçekleştirildiğini, code-share anlaşması kapsamında haftada 11 sefer THY ile ortak uçuşlarının bulunduğunu aktardı. Kim, uçuşlarında sadece ASIANA Club üyelerinin değil, THY Miles & Smiles ve diğer Star Alliance üyelerinin de mil kazandığını belirtti.  

Suudi Arabistan’ın en güçlü yatırımcısı Türk markası olarak Bursa Kebap Evi’ni seçti

Yurt dışında en çok şubesi bulunan Türk restoran zinciri Bursa Kebap Evi, Avrupa ile başlayan global marka yolculuğuna Orta Doğu’daki gücünü artırarak devam ediyor. Türkiye’de 91, yurt dışında ise 12 şubesiyle hizmet veren marka, Orta Doğu’da büyüme hedefine yönelik güçlü bir adım attı. Suudi Arabistan’ın AVM ve perakende sektöründe lider şirketi “Abdullah Al Othaim Investment Company ile master franshise anlaşması imzalayan Bursa Kebap Evi, Suudi Arabistan’da 1 yılda 10 şube, 3 yıl içinde ise 30 şube ile toplamda 9 milyon dolarlık yatırım yaparak büyüme hedefinde....



2010 yılında franchise’ı oldukları marka olan Bursa Kebap Evi’ni üç şubeyle devir alan Cem Helvacı ve Caner Helvacı kardeşler, markayı her geçen yıl daha da büyütmeyi sürdürüyor. Güçlü know how’u ve franchise sistemi ile hızla büyüyen Türkiye’nin ödüllü iskender markası Bursa Kebap Evi; konsepti, dinamik yapısı ve kaliteli üretimiyle yatırımcının gözbebeği oluyor. Gerçek iskender kebabını en leziz ve orijinal hali ile müdavimlerine sunan marka, Orta Doğu’da İran, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri ile başlayan güçlü büyümesine Suudi Arabistan ile devam ediyor.

turk-restoran-zinciri-bursa-kebap-evicem-helvaci-caner-helvaci-abdullah-al-othaim-investment-company.jpg

Suudi Arabistan’ın lider şirketi Abdullah Al Othaim Investment Company”ın sahibi ve güçlü yatırımcı Abdullah Al-Othaim ile imzalanan master franchise anlaşması ile Suudi Arabistan’da ilk yıl 10, üç yıl içinde ise 30 şube açmayı hedefliyor. Anlaşma kapsamında yatırımcı, her şubesinde en az 5 Türk vatandaşını da istihdam edecek.

turk-restoran-zinciri-bursa-kebap-evicem-helvaci-caner-helvaci-abdullah-al-othaim-investment-company-001.jpgOrta Doğu hedefinde güçlü bir adım daha attı
Ürün, hizmet ve servis kalitesini standartlaştırarak tüm şubelerinde üstün hizmet anlayışıyla misafirlerini ağırlayan Bursa Kebap Evi, önümüzdeki 5 yılda yurt içinde 180, yurt dışında ise 75 olmak üzere toplamda 255 şubeyle hizmet vermeye hazırlanarak, Bursa’nın yerel lezzeti Türk iskenderini tüm dünyayla tanıştırmayı hedefliyor. 12 yıl gibi kısa sürede ciddi bir büyüme gerçekleştirdiklerini ve markalarını globale taşımaya yönelik güçlü adımlar attıklarını belirten Bursa Kebap Evi Yönetim Kurulu Başkanı Cem Helvacı, “Yenilikçi ürünlerimizle ‘casual dining’ konseptinde hizmet veren bir marka olarak sürekli büyüdük.Yurt içinde elde ettiğimiz başarıyı yurt dışına da taşıyabileceğimize inanarak çıktığımız globalleşme yolculuğumuza ilk olarak Almanya ile adım attık. Ardından İngiltere, Kanada, Dubai, Abu Dhabi, İran ve Irak başta olmak üzere birçok ülkenin güçlü yatırımcılarıyla gerçekleştirdiğimiz master francaise anlaşmalarıyla yurt dışında ciddi bir büyüme elde ettik. Son olarak Suudi Arabistan’ın güçlü yatırımcı şirket ile imzaladığımız master franchise anlaşmasıyla 1 yıl içinde 10, 3 yıl için 30 şube açma hedefindeyiz. Türkiye’de pazarın en güçlü oyuncularından biriyiz, kurduğumuz güçlü franchise sistemiyle bir Türk markası olarak yurt dışında emin adımlarla büyüyoruz. Türkiye’ye birçok yabancı zincir restoran markası geliyor. Mimari konseptinden, standartlaştırdığı özel lezzetlerine, hizmet yaklaşımından üretim ve Ar-Ge’sine tüm alt yapısını tamamlamış bir marka olarak biz neden yurt dışında markalaşmayalım. Bir Türk markası olarak globalde markalaşabileceğimize ve başarıyla büyüyebileceğimize inancımız tam. Bir de yatırımcı güveni önemli. Türkiye ve Avrupa’da güçlü yatırımcılarımız var. Suudi Arabistan için de ülkenin en güçlü yatırımcısı ile master franchise anlaşması yaptık. Bu yıl sonuna kadar şube sayımızı yurt içinde 100, yurt dışında ise 20’e çıkararak, markamızın ve geleneksel lezzetlerimizin yurt dışında büyümesi konusunda yatırımlarımıza devam edeceğiz.” dedi. 

turk-restoran-zinciri-bursa-kebap-evicem-helvaci-caner-helvaci-abdullah-al-othaim-investment-company-002.jpg

Bursa Kebap Evi Türkiye’den Suudi Arabistan’a giden ilk zincir restoran markası…
Suudi Arabistan’da gıda sektörünün hızlı yükselişe geçtiğinin altını çizen yatırımcı Abdullah Saleh Ali Al-Othaim, “35 milyondan fazla nüfusu ile dünyanın güçlü pazarları arasında yer alan Suudi Arabistan, markaların Orta Doğu’da büyümesi için önemli bir geçiş noktası. Son yıllarda Suudi Arabistan’da gıda sektörü hızla büyüyor ve halk Türk yemeklerine yoğun ilgi gösteriyor. Suudi Arabistan’da AVM ve perakende alanında hizmet veren“Abdullah Al Othaim Investment Company”şirketinin sahibi olarak gıda sektöründeki bu gelişmeler beni sektöre yatırım yapmaya teşvik etti. Türkiye’de Bursa Kebap Evi’nin başarılı bir gıda zinciri olarak öne çıktığını gördüm. Markanın müşteri memnuniyeti, yurt dışı büyüme potansiyeli ve başarısı, iki genç girişimcinin kısa zamanda yarattığı başarı hikayesi ve kurduğu sistem güven verdi. Markanın yöneticileriyle gerçekleştirdiğimiz müzakereler sonrasında kendilerinin samimiyeti ve marka gelişimine bakış açılarıyla alt yapı ve yatırımcılarına verdiği destekler de beni etkiledi. Türkiye’den Suudi Arabistan’a giden ilk Türk restoran zinciri olan Bursa Kebap Evi ile birlikte güzel işler çıkaracağımıza inanıyorum. Aynı zamanda Türkiye’den farklı sektörlerden markalara yatırım yapmaya yönelik planlarımız var." ifadelerini kullandı.

turk-restoran-zinciri-bursa-kebap-evicem-helvaci-caner-helvaci-abdullah-al-othaim-investment-company-003.jpgCem Helvacı, “Türk markası olarak globalde yerimizi sağlamlaştıracağız”
Geçtiğimiz yılın cirosunu yüzde 120 büyüten Bursa Kebap Evi, yıl sonunda yaklaşık 1 milyar 200 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor. Markanın öncelikli olarak büyümek istediği ülkeler arasında Suudi Arabistan, Kanada, İngiltere, Katar, Kuveyt, Almanya, Irak, Iran, Dubai ve Abu Dhabi yer alıyor. Bursa Kebap Evi yakın zamanda yapacağı master franchise anlaşmalarıyla Kanada, Almanya, Suudi Arabistan, İngiltere, Katar, İran, Dubai ve Abu Dhabi'de şube açmayı hedefliyor. Kurduğu güçlü franchise sistemi ile dünyanın dört bir yanında hizmet vermek istediklerini belirten Cem Helvacı, “Franchising sistemi çok iyi yönetilmesi gereken bir sistem. Standartların korunması, marka değeri yaratılması, ürün kalitesinin tüm şubelerde aynı olması ve hizmet kalitesinin standartlaştırılması en çok önem verdiğimiz hususlar arasında yer alıyor. Türkiye’nin hızlı büyüyen markası olarak paydaşlarımızla her zaman samimi, güvene dayanan, sıcak iletişim kurarak yatırımcı güvenini kazanıyoruz. Dürüstlük ilkemizden ayrılmıyoruz, çözüm odaklıyız ve geri bildirimleri önemsiyor, buna göre stratejilerimize yön veriyoruz.” dedi. İskender, Bursa Kebabı, Muhteşem Bursa, Beğendi Yatağında Köfte gibi ana yemekler, Kemalpaşa ve Uludağ tatlıları, Şıra ve Kozahan Türk Kahvesi gibi yöreye has ürünlerle faaliyet gösteren Bursa Kebap Evi’nin restoranlarında yılda 1600 ton et tüketiliyor, 8 milyon misafir ağırlanıyor ve marka çatısı altında 2000’i aşkın kişi istihdam ediliyor. 

turk-restoran-zinciri-bursa-kebap-evicem-helvaci-caner-helvaci-abdullah-al-othaim-investment-company-004.jpgGüçlü know how ile yatırımcıya her alanda destek
Türkiye’de kurumsallaşmış franchise yapılanmasına sahip en başarılı zincir restoran olarak yatırımcıların ilgi odağı olan Bursa Kebap Evi, güçlü know how’ı ile yatırımcılarına destek oluyor. Şubeleri mimari ekipleriyle standartlara uygun dekore ederek şık restoran konseptinde anahtar teslim sunan marka; yöresel lezzetleri, yan ürünleri, sunum ekipmanları gibi tüm ihtiyaçları da yatırımcısı için tedarik ediyor.

turk-restoran-zinciri-bursa-kebap-evicem-helvaci-caner-helvaci-abdullah-al-othaim-investment-company-22.jpg

Şubelerine açıldığı ilk günden itibaren reklam ve pazarlama desteği sunan Bursa Kebap Evi, tüm şubelerde eş zamanlı olarak etkinlik, proje ve kampanya yürüterek müşteri yoğunluğu sağlıyor. Global marka ayrıca uzman kadrosu ile 1 ay boyunca şubedeki oryantasyon sürecini yönetiyor. BKE Akademi’de açılacak şubeler ya da eleman ihtiyacı olan restoranlar için düzenli eleman alım ve eğitimlerini sağlayan marka hizmet sektörünün kilit noktası olan “nitelikli personel” ihtiyacını karşılıyor.  Ar-Ge ve ürün geliştirme, hijyen ve dış denetim, gizli müşteri yönetimi ile memnuniyet yaklaşımlarını da merkezden yöneten marka, güçlü yönetim yaklaşımı ile yatırımcılarına profeyonel marka çatısı ve güveni altında değer yaratıyor. 

Adana Türkiye’nin en büyük lezzet buluşmasına ev sahipliği yapacak

Adana Valiliği’nin; Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle 7-8-9 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği Uluslararası Adana Lezzet Festivali, İstanbul Feriye’de düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

zeydan-karalaradana-valisi-dr-suleyman-elban-fatih-terimadana-lezzet-festivali-001.jpg

Adana Valisi Dr. Süleyman Elban’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe belediye başkanları, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile gastronomi dünyasından isimler ve Adanalı ünlüler katıldı. 

adana-lezzet-festivali.jpg

Coğrafi, tarihi ve kültürel zenginliği ile gastronomi dünyasının vazgeçilmez durağı haline gelen Adana, bir kez daha büyük lezzet buluşmasına hazırlanıyor. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 7-8-9 Ekim tarihlerinde bir yandan lezzet tutkunlarına ev sahipliği yapacak, bir yandan da konferansları ve özel etkinlikleri ile Adana’nın mutfak mirasına ışık tutacak. 

adana-lezzet-festivali-001.jpg

Bu yıl 6. kez Adana Merkez Park’ta 180 dönüm üzerine kurulu alanda düzenlenecek Türkiye’nin en büyük ve en lezzetli festivali Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin ana teması “Geçmişten Geleceğe Miras: Mutfak” olarak açıklandı.

zeydan-karalaradana-valisi-dr-suleyman-elban-fatih-terimadana-lezzet-festivali.jpg

Basın toplantısında birer konuşma yapan Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Festival İçerik Koordinatörü Ebru Koralı ve Festival Organizatörü Haluk Özsevim festivalin amacı, hedefleri ve programı hakkında detaylı bilgi paylaşımı yaptı. 

adana-lezzet-festivali-002.jpg

Dr. Süleyman Elban: “Adana festivaller şehri oldu”
Adana Valisi Dr. Süleyman Elban yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Adana son dönemde Portakal Çiçeği Karnavalı ve Lezzet Festivali’yle artık festivaller şehri haline geldi. Adana’nın festivaller şehri haline gelmesinin en önemli sebepleri ise Adana’mızın çok sıcak insanlara sahip olması ve insanlarımızın festivali yaşamayı bilen, festival ortamına hemen uyum sağlayan, eğlenmeyi bilen, sıcakkanlı, misafirperver olmak üzere çok özel bir kültüre sahip olmaları. Aynı zamanda yemeğinden tatlısına, sokak lezzetlerinden içeceklerine kadar çok özel lezzetlere sahip bir kent olması. Burada birçoğunuz mutfağımızı çok iyi biliyor. Gelin Adana’da bu mutfağı tekrar yaşayın. Mutfağımızı bilmeyenler sizler de Adana’mıza gelip festival ortamımızı yaşayın. Aslında ilimizde 365 gün lezzet festivali oluyor. Ancak o gün belli bir alanda sizler gibi gelen misafirlerimizi her yere gidip dolaşıp yorulmayasınız diye festival alanında bir araya topluyoruz. Sizleri hem Lezzet Festivali’ne hem de yılın her günü Adana’mıza bekliyoruz. Ağzınızın tadı eksik olmasın, ağzınızın tadı Adana lezzetleri gibi olsun.”

adana-lezzet-festivali-003.jpg

Zeydan Karalar: “ Medeniyetlerin ve kültürlerin sofrası Adana”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar konukları selamlayarak başladığı konuşmasında, Adana’nın çok zengin kültürü ve özellikleri bulunduğunu belirtti. Başkan Zeydan Karalar, “Çok önemli özelliklerinin yanında Adana bir lezzet kentidir. Zengin kültürün taşıyıcıları olarak yemeği sanata dönüştüren kentim Adana, bu lezzet kültürünün taşıyıcısıdır. Bu mirası taşırken eğlenceyi de işin içine ekliyor ve festivallere dönüştürüyoruz. Ülkemizin yemek kültüründe Adana’nın yeri çok önemli. Adana’nın tarihindeki bütün kültürler farklı damak zevki bıraktı ve hepsi günümüze ulaştı. Bu yüzden Adana’ya medeniyetlerin ve kültürlerin sofrası demek doğru olur.  Adana kebabı baskın bir lezzettir ama Adana mutfağı kebaptan ibaret değildir. Adana’da yüzlerce başka lezzet vardır. Mutfağımızın zenginliği, Adana’da yaşamayanlar için kentimizi bütün yıl ziyaret edebilecekleri bir festival alanına dönüştürüyor. Adana’yı dünya gastronomi kültürünün bir parçası yapmaya kararlıyız. -Değiliz herkes gibi sıradan, Hamdolsun bizi Adanalı yaratmış yaradan. Adana’ya gelin ciğerimizi yiyin. Bizim ciğerimiz herkese yeter- ” dedi.

Ebru Koralı: “Adana gastronomisini çok yönlü ele alacak güçlü bir program hazırladık”
Adana Lezzet Festivali İçerik Koordinatörü Ebru Koralı ise toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Gastronomi turizminde ziyaretçilerin yüzde 80’i, destinasyon seçerken gastronomi kültürüne önem veriyor. Bu noktada Adana; coğrafi, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra kendine has bir lezzet sentezi sunması nedeniyle de eşsiz bir doğal kaynağa sahip. Bu kaynağın mirasını geleceğe taşımak asli görevimizdir. İşte bu amaçla, şehrin tüm birimlerinin iş birliği ve sinerjisiyle; Adana’yı ve gastronomi dünyasının vazgeçilmez bir durağı haline gelen mutfağını çok yönlü ele alacağımız güçlü bir program hazırladık. Festivalimizin ilk günü HiltonSA Oteli’ndeki ikinci günden itibaren Merkez Park Lezzet Sahnesi’ndeki konferans ve söyleşilerimizde; akademisyenleri, araştırmacıları, 50’yi aşkın yerli ve yabancı konuk şeflerimizi, gastronomi dünyasından önemli isimleri ve iş insanlarını ağırlayacağız. Bir yandan geçmişten günümüze Adana mutfağını ele alacak, bir yandan yeni lezzet tasarımları yapacak bir yandan da coğrafi işaretlerde ürün pazarlama karması, gastronomi turizminde destinasyon yaratmak, sürdürülebilir gastronomi ilkeleri gibi konuları işleyerek mutfak mirasına ışık tutacağız.”

haluk-ozsevim-001.jpg

Haluk Özsevim: “Tüm kent dinamikleri Adana’ya yakışan bir festival için harekete geçti”
Adana Lezzet Festivali Organizatörü Haluk Özsevim ise Adana’ya yakışan bir festival ile misafirlerin karşısına çıkacaklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Anadolu’nun en önemli lezzet duraklarından biri olan Adana, bu sene de Adana Valiliği öncülüğünde tüm kent dinamiklerinin bir araya gelmesi ile önemli bir etkinliğe imza atacak. Güçlü içeriğimizin yanı sıra, Gastro Lezzet Sahnesi, Genç Şefler Yarışması, çeşitli konser ve gösterilerle birlikte festivalin, Adana’ya ciddi bir katkı sağladığını düşünüyoruz. Festivale gösterilen ilginin her geçen sene artması da bunun en önemli göstergesi.”

adana-lezzet-festivali-004.jpgAdana’nın sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlayan festivale ziyaretçi akını bekleniyor
Gastronomi turizminde ziyaretçilerin yüzde 80’i, destinasyon seçerken gastronomi kültürüne önem veriyor. Bu noktada Adana; coğrafi, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra kendine has bir lezzet sentezi sunması nedeniyle de eşsiz bir doğal kaynağa sahip. Adana Lezzet Festivali her yıl 100’ün üzerinde firmanın katılımıyla gerçekleşiyor. Sadece 2021 yılında; festivale 165’in üzerinde firma katıldı. 11 bin yatak kapasitesine sahip ilde tüm oteller dolarken, Tarsus ve Mersin gibi çevre il ve ilçelerdeki turistik tesislerin de doluluk oranlarında artış görüldü. 3 günlük festival süresince şehrin ekonomisine 150 milyon TL’lik katkı sağlandı. 2020 yılında pandemi nedeniyle dijital ortamda gerçekleştirilen festivalde; 2017’de 100 bin, 2018’de 160 bin, 2019’da 270 bin ve 2021 yılında 285 bini aşkın konuk ağırlandı. Her yıl düzenli olarak büyüyen Adana Lezzet Festivali’nin, bu sene ziyaretçi sayısında rekor kırması bekleniyor.


25 Eylül 2022 Pazar

Ukrayna Bağımsızlık Gününe Özel Resepsiyon

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu, Ukrayna Bağımsızlık Günü münasebetiyle  törenli resepsiyon düzenledi.Resepsiyonda yardım konserinde ve çekilişte toplanan gelirler, Ukrayna’nın yeniden inşaası için kullanılacak. Pullman İstanbul Oteli’nde verilen resepsiyona Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskyi ve eşi Lyudmıla Nedilska ev sahipliği yaptı.


Etkinliği İstanbul Valisi Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, Fener Rum Patriği Bartholomeos, GTD Başkan danışmanları ,Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TÜRKSİD) Başkanı Ertan Baştuhan, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Şebnem Sözen, İstanbul’daki Ukrayna Dayanışma Derneği Başkanı Tetiana Fecan-Baştepe, işadamları, diplomatik misyon temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskyi, çok Özek ve duygu yüklü konuşma yaptı. Resepsiyonda ayrıca Ukrayna gastronomi köşesi düzenlendi. 1 Eylül 2022’de UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilen Borş Çorbası oldu 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan Anı Dalışı

KTB Mehmet Nuri Ersoy, Ege ve Marmara denizlerinin buluşma noktası olan ve sahip olduğu su altı hazineleri ile tüm dünyanın ilgisini çeken Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda 27 metre derinlikte bulunan Lundy batığına anı dalışı gerçekleştirdi.


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ege ve Marmara denizlerinin buluşma noktası olan ve sahip olduğu su altı hazineleri ile tüm dünyanın ilgisini çeken Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda 27 metre derinlikte bulunan Lundy batığına anı dalışı gerçekleştirdi.

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-nuri-ersoy-004.jpegTroya Kültür Yolu Festivali etkinliklerine katılmak üzere Çanakkale’de bulunan Bakan Ersoy, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile birlikte Suvla koyunda 27 metre derinlikteki Lundy batığına dalış gerçekleştirdi. 1915 yılında batan ve neredeyse ilk günkü halini koruyan 188 tonluk bu dev batığa dalan Bakan Ersoy, çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy, "Troya Kültür Yolu Festivalinin sonuna doğru yaklaştık. 16 Ağustos tarihinde başlayan festival çok yoğun bir şekilde devam etti. Etkinliklere çok büyük bir katılım oldu, bu da bizi oldukça sevindirdi. Dün (223 Eylül) gerçekleşen etkinliğe 35 bin kişi katılmış. Demek ki Çanakkale’de yaptığımız her şeyin karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Böyle bir ihtiyaç varmış Çanakkale’de. Herkes tarafından ilgiyle karşılandı. Birçok etkinliğe yüksek katılım oldu. Özellikle Çanakkale’de bu etkinliğin tarihini belirlerken, sezonun uzaması için bu tarihi seçmiştik. Sonucu da olumlu oldu” dedi.

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-nuri-ersoy-001.jpeg

“Tarihi bir dalış yaptık”

Tarihi bir dalış gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Ersoy, şöyle konuştu: “Geçen sene Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile birlikte dalış merkezini hayata geçirmiştik. Bu yıl da yurt dışından çok fazla dalış turisti Çanakkale’ye gelmeye başladı. Önümüzdeki sene bu rakamların daha da fazla artacağını umuyoruz. Bugün biz de Suvla koyunda tarihi bir dalış yaptık. Orada Lundy batığı var, 1904 yılında yapılmış bir gemi Çanakkale savaşları sırasında mayın tarama gemisine çevrilmiş. İngilizler bölgeden çekilirken gemi batmış, bugüne kadar formunu korumu. Gemi üzerinde gezerken hissiyatına kapılabiliyorsunuz. Açıkçası deniz suyu da çok iyiydi. Demek ki Çanakkale’de sezonu uzatmak lazım. Hem festivalin tarihini bu tarihe denk getirerek hem de dalışı daha popüler hale getirerek inşallah sezonu uzatacağız. Alan başkanlığımız ile birlikte farklı çalışmalar da yapıyoruz. Yürüyüş yollarıyla ilgili çalışmalar var. İnşallah burada sportif olarak da sezonu uzatmak istiyoruz. Sadece dalış değil, doğal ortamda yürüyüş koşu gibi etkinlikler de olacak.”
 
kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-nuri-ersoy-002.jpeg“Dünya da tanıtımını yapmak istiyoruz”

Bakan Ersoy, yarın (25 Eylül) Gelibolu Maratonu’nun başlayacağını anımsatarak, “İnşallah onunla da bu yürüyüş ortamının başta Türkiye olmak üzere dünya da tanıtımını yapmak istiyoruz. Çünkü Treaking ve bisikletin de çok yeri var dünyada. Burada doğal sporları ön plana çıkararak Çanakkale’nin sezonunu, kültür ve sanatı da ekleyerek uzatacağız. Ben zaten her sabah yürüyorum, çok da keyif alıyorum.  Yarın 10K’ya katılacağım, inşallah yarın o yürüyüşü tamamlayacağım. Akşamları etkinlikler gündüz spor gayet keyifli Çanakkale. Bence her geçen gün popülaritesi artacak” dedi

kultur-ve-turizm-bakani-mehmet-nuri-ersoy-003.jpeg

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, Çanakkale'yi dünyanın önemli dalış turizmi merkezlerinden biri haline getirmek amacıyla Gelibolu Tarihi Su Altı Parkı projesinin çalışmalarına 2017 yılında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca başlandı.  İki yıl boyunca süren envanter çalışmaları sonucunda 150 kilometrelik alanda dalışa imkân veren bir destinasyon oluşturuldu. Ege ve Marmara denizlerinin buluşma noktası olan ve sahip olduğu su altı hazineleri ile tüm dünyanın ilgisini çeken Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, 2 Ekim 2021’de düzenlenen törenle açıldı ve suyun altındaki tarihi gün yüzüne çıkarıldı.Pek çok hikâye saklayan Çanakkale’nin destansı batıkları, I. Dünya Savaşı temalı ilk sualtı parkı özelliğini taşıyor. 107 yıl önce Seddülbahir Kalesi açıklarında batırılan İngiliz Kraliyet Zırhlısı 'HMS Majestic'in de aralarında bulunduğu 14 batık geminin gizemleri dalış meraklılarına açıldı.


İstanbul'a Ağustos ayında gelen turist sayısı açıklandı

İstanbul'a Ağustos ayında  gelen turist sayısı 1 milyon 665 bin 983 olarak açıklandı.Turist sayısında ciddi artışın yaşandığı ülkemizde, İstanbul da bundan nasibini aldı. 


İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sadece ağustos ayında İstanbul'a gelen turist sayısının 1.7 milyona yaklaştığını sosyal medya hesabından duyurdu.

istanbul-valisi-ali-yerlikaya-004.jpg

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul’a ağustos ayında 1 milyon 665 bin 983, bu yılın ilk 8 ayında ise 10 milyon 180 bin 789 yabancı turistin geldiğini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile duyurdu. 

İlk Sırada Rusya İkinci Sırada Almanya
Vali Yerlikaya, İstanbul'a gelen turistlerin hangi ülkelerden geldiğini ise şöyle sıraladı: Rusya, Almanya, İran, Suudi Arabistan ve ABD

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Gelibolu Maratonu'na katıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl 7'ncisi düzenlenen Uluslararası Gelibolu Maratonu'na katıldıKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleriyle, Çanakka.le Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı organizasyonunda, Troya Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında "Pes Etmeyenlerin İzinde" sloganıyla düzenlenen Gelibolu Maratonu, Çanakkale'nin Eceabat ilçesinin Kilitbahir köyündeki Namazgah Tabyaları önünden başladı.


10 ÜLKEDEN 3 BİNDEN FAZLA SPORCU
10 ülkeden 3 binden fazla sporcunun katıldığı Uluslararası Gelibolu Maratonu'na Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Lucas Robson ile protokol üyeleri katıldı.Yarışa 10K koşucusu olarak katılan Bakan Ersoy, maraton öncesinde yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin marka değerine büyük katkı sağlayan Kültür Yolu Festivalleri etkinliğinde Çanakkale etabının son aşamasına geldik. 16 Eylül'de başlayan Troya Kültür Yolu etkinliklerinde 42 ayrı noktada 112 etkinlik gerçekleştirildi. Binden fazla sanatçı etkinliklerde sahne aldı. Katılımın çok büyük olduğu bir organizasyon oldu. Çanakkaleliler, festivale beklentilerimizin çok üzerinde ilgi gösterdi. Bugün de son etkinliğimiz olan Gelibolu Maratonu’nu koşacağız. 42 kilometre, 21 kilometre ve 10 kilometre etaplarımız var. Dileyenler 1915 Anı Maratonu’nda yürüyebilirler, koşabilirler. Hem kültür hem sanat hem de spordan 7’den 70’e herkesin katıldığı birçok etkinliğin gerçekleştirildiği bu tarz festivallerin hem ülkemize hem festivallerin gerçekleştirildiği illerimize hayırlı olmasını diliyorum. Büyük koşunun Çanakkale'mizin Türkiye dışında da dünyada markalaşmasına fayda olacak diye düşünüyorum" diye konuştu.

Yarış sonunda da açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, kendisinin de her sabah 10 kilometre yürüdüğünü belirterek, “Rutin yürüyüşümü yaptım, diyebilirim. Ancak buradaki atmosfer çok daha keyifli. Bu atmosferi ve yarışçıların azmini görmek çok güzel oldu. Sadece etkinlik sırasında değil, etkinlik dışında da bu yürüyüşlerin yapılması gerekiyor” dedi.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın bölgede çok güzel bir parkur oluşturduğunu ve buranın bisiklet parkuru olarak da geliştirildiğini anlatan Bakan Ersoy, “Burası EuroVelo’nun da rotaları içine dahil edilecek. Avrupa’da da en çok bilinen en çok tercih edilen rotalardan biri olacak diye düşünüyoruz. Şehitliklerin arasından geçmek, o ruhu yaşamak ve hissetmenin ayrı bir önemi var bence” diye konuştu. 
“ÇOK FAZLA ULUSLARARASI KATILIM OLDU”     

Gelibolu Maratonu’nun Çanakkale Kültür Yolu Festivali’nin içerisine dahil ettiklerini kaydeden Bakan Ersoy, şöyle devam etti:“Bundan sonra hep aynı dönemde olması için biz de bütün desteği vereceğiz. Kültür yolu festivallerinin asli amacı şehirlerimizi uluslararası marka şehirler haline getirmek. Bu seneki etkinliklere ilk olmasına rağmen çok fazla uluslararası katılım oldu. Yerli katılım da çok fazlaydı. Özellikle Çanakkaleliler yoğun katılım gösterdi. Her etkinliğe 20-30 bin arasında katılım oldu, bu da bizi çok mutlu etti. Beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti. Amacımıza uygun bir şekilde bu rotaları Türkiye’nin her yerine yayacağız.”
 
“DİYARBAKIR SUR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NE BÜYÜK KATILIM BEKLİYORUZ” 

Bakan Ersoy, 2 gün önce Konya’da Mistik Müzik Festivali başladığını ifade ederek, “1 Ekim'den itibaren de Beyoğlu Kültür Yolu ve Başkent Kültür Yolu Festivalleri başlıyor. Ama beni en çok heyecanlandıran 8 Ekim itibarıyla başlayacak olan Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali. Orada daha büyük bir katılım bekliyoruz. İnşallah çok keyifli bir festival de orada yaşayacağız” dedi. 

22 Eylül 2022 Perşembe

Villa Restoran Silivri görkemli bir törenle açıldı

Villa Restoran Silivri, bugün siyaset, sanat, spor ve iş dünyasından 400 seçkin davetlinin katıldığı görkemli bir törenle hizmete açıldı.Törende misafirlere hitaben bir konuşma yapan Villa Restoran Silivri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bertan Tapin, yatırımın standartları ve hizmet kalitesiyle bölgede önemli bir boşluğu dolduracağını belirtti.


villa-restoran-silivri-executive-chef-ali-ekber-kepenekoliva-mice-huseyin-kurt-002.jpg 

“Restoranımızın resmi açılışını siz kıymetli dostlarımızla gerçekleştirmek istedik. Bizleri kırmayıp davetimize icabet ettiğiniz için her birinize şükranlarımızı arz ederiz. Yaz mevsimini geride bırakıp yüksek tempoda çalışmaya başlayacağımız bu günlerde, sizi keyifli bir akşamda ağırlamak istedik. Bir kez daha hoş geldiniz, şeref verdiniz.”

villa-restoran-silivri-executive-chef-ali-ekber-kepenekoliva-mice-huseyin-kurt-003.jpgDavetliler unutulmaz anlar yaşadı
Davetlilerin kırmızı halı üzerinden yürüyerek girdiği restoranda, açılışa özel gerçekleştirilen ses ve ışık şovları misafirlere unutulmaz anlar yaşattı. Tecrübeli Executive Chef Ali Ekber Kepenek ve ekibinin özenle hazırladığı lezzetlerden tadan misafirler, Balkan müziğinin güçlü yorumcusu Suzan Kardeş ve orkestrasının icra ettiği eserlerle unutulmaz bir gece yaşadılar. 

villa-restoran-silivri-executive-chef-ali-ekber-kepenekoliva-mice-huseyin-kurt.jpg

Müzik ve Sanatla da doyuracak… 
Villa Restoran Silivri, gastronomideki iddiasını eğlence, kültür ve sanatsal etkinliklerle de taçlandırmayı hedefliyor. Restoranın bahçesinde ve fonksiyonel salonlarında düzenlenecek özel organizasyonlarda, eğlence ve sanat dünyamızın güzide isimleri bölgede yaşayan misafirlerimizle buluşma imkânı bulacak. 

villa-restoran-silivri-executive-chef-ali-ekber-kepenekoliva-mice-huseyin-kurt-001.jpg

Davet ve iş yemeklerinin vazgeçilmez adresi olacak
2 dönüm arazi üzerine kurulu ve Marmara denizi manzaralı Villa Restoran Silivri; Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinin yanında; iş yemekleri, davetler ve kutlamalara da ev sahipliği yapacak donanıma sahip olan restoran, deneyimli kadrosuyla bölgede önemli bir boşluğu dolduracak. 

Gecenin etkinlik yönetimini Oliva MICE firması gerçekleştirdi. 
Turizm, etkinlik ve organizasyon sektörünün başarılı firmalarından Oliva MICE, kurucu ortakları Hüseyin Kurt ve Emrah Tırpan yönetimindeki ekipleriyle misafirlere eşsiz bir organizasyon yaşatarak tam not aldılar. 

15 Eylül 2022 Perşembe

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 50 Yaşında!

Dünyanın dört bir yanından ülkemize turist getiren seyahat acentalarının meslek örgütü TÜRSAB, 50’nci yaşını kutluyor. 50’nci yıl etkinlikleri kapsamında TÜRSAB, kalabalık bir heyetle Anıtkabir’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzuruna çıktı. TÜRSAB’ın kuruluş yıldönümü olan 14 Eylül’de Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, anı defterine yazdığı yazıda, “Bizlere emanet ettiğiniz Cumhuriyetin ışığında, barış ve huzurun geliştirdiği ülke turizmimizi tüm dünyaya tanıtırken, yol gösterici ilkelerinizin daima koruyucusu ve kollayıcısı olacağız” ifadelerini kullandı.
 
turkiye-seyahat-acentalari-birligi-tursab-50-yasinda.jpgDünyanın dört bir yanından ülkemize turist getiren seyahat acentalarının meslek örgütü Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), bugün 50’nci yaşını kutluyor. 1618 Sayılı Kanun’la kurulduğu 14 Eylül 1972’den bu yana, seyahat acentalarının meslek örgütü olarak faaliyet gösteren TÜRSAB, yarım asrı geride bıraktı. Türkiye’nin tanıtımına katkı sunarak turizm sektörünün lokomotifi konumunda olan seyahat acentaları, 50 yıldır TÜRSAB çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. Kurulduğu günden beri ülkemizin en stratejik sektörü konumunda bulunan turizmin gelişmesi için durmaksınız çalışan TÜRSAB, geleceğe yeni hedeflerle ilerliyor.Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), 50’nci yıl etkinlikleri kapsamında; TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya başta olmak üzere; Yönetim Kurulu Üyeleri, Denetim Kurulu Üyeleri, Disiplin Kurulu Üyeleri, Bölge Temsil Kurulu Başkanları, İhtisas Başkanları, Turizm ve Seyahat Acentaları Vakfı (TURSAV) Yöneticileri ve TÜRSAB çalışanlarından oluşan kalabalık bir heyetle Anıtkabir’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzuruna çıktı.
 turkiye-seyahat-acentalari-birligi-tursab-50-yasinda-002.jpg
BAĞLIKAYA ANITKABİR ÖZEL DEFTERİNİ İMZALADI
TÜRSAB’ın kuruluş yıldönümü olan 14 Eylül’de Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, anı defterine şunları yazdı: “Cumhuriyetimizin Kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin 50’nci kuruluş yılını idrak ettiğimiz bugün, Türkiye’nin aydınlık yüzü turizm sektörünün itici gücü seyahat acentaları temsilcileri olarak manevi huzurlarınızda bulunmaktan büyük onur duyuyoruz. Çetin mücadelelerle kurarak bizlere emanet ettiğiniz Cumhuriyetin ışığında, barış ve huzurun geliştirdiği ülke turizmimizi tüm dünyaya tanıtırken, yol gösterici ilkelerinizin daima koruyucusu ve kollayıcısı olacağız. Eşsiz vatanımızı muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefiniz doğrultusunda durmaksızın çalışmaya devam edeceğimize huzurunuzda söz veriyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.” Daha sonra Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakan TÜRSAB Heyeti, toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirdi ve Anıtkabir Müzesi ziyaret etti.
 turkiye-seyahat-acentalari-birligi-tursab-50-yasinda-001.jpg
BAĞLIKAYA: “TÜRK TURİZMİNİN BAŞARI HİKAYESİNDE SEYAHAT ACENTALARI BAŞROLDE”
TÜRSAB Heyeti, Anıtkabir ziyaretinin ardından Ankara Kent Konseyi’nde öğle yemeğine katıldı. Yemekte günün anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştiren TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, şunları kaydetti:
“Bundan tam 50 yıl önce 14 Eylül 1972’de kurulan Türkiye Seyahat Acentaları Birliğimiz, yarım asırdan bu yana bir meslek kuruluşu olmanın çok çok ötesine geçen çalışmalarla ülkemiz turizmine hizmet veriyor. Aradan geçen bu 50 yıllık süreçte; seyahat acentalarının çalışmaları neticesinde Türk turizmi, dünyada en önemli destinasyonlar arasına girmeyi başardı. 1972 yılında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 1 milyon kişi, ülkemizin turizmden elde ettiği gelirse yalnızca 103 milyon dolardı. Bugün 50 milyonu aşan ziyaretçi sayılarına ve yaklaşık 35 milyar turizm gelirine ulaşma başarısını gösterdik. Türk turizminin bu yükselişinde şüphesiz ki seyahat acentalarımız başrolde yer aldı.”
 
“YARIM ASIRDAN BU YANA TURİZMİN HİZMETİNDE OLMANIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”
TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya; “Birlik olarak biz de Türkiye’nin sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel değerleri dünyanın dört bir yanında tanıtarak, pazarlayarak ülkemize daha çok misafir getirmeyi ve döviz girdisi sağlamayı başardık. Bu başarı hikayesini yazmanın, Türk turizminin yarım asırdan bu yana hizmetinde olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kurulduğu günden bu yana Birliğimize emek vermiş, katkıda bulunmuş tüm üyelerimize, birlik yöneticilerimize, çalışanlarımıza, şükranlarımı sunuyor, hayatını kaybeden meslektaşlarımı da rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.
 turkiye-seyahat-acentalari-birligi-tursab-002.jpg
“TÜRK TURİZMİNİ DEĞİŞEN ÇAĞA HAZIRLAMAMIZ GEREKTİĞİNİN BİLİNCİNDEYİZ”
Bağlıkaya konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Önümüzdeki dönem Birliğimize yepyeni sorumluluklar yüklüyor. Yeni hedeflere odaklanma, seyahat acentalarımızı ve Türk turizmini değişen çağa hazırlamamız gerektiğinin bilincindeyiz. Yarım asrın getirdiği tecrübe ve birikimle Turizmi hep birlikte daha güzel yarınlara taşıyacak çalışmalara imza atacağımıza yürekten inanıyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. ”TÜRSAB Heyeti, Ankara temasları kapsamında daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop’u makamında ziyaret etti. TBMM Başkanı ile yapılan görüşmede, artık çağın gereksinimlerini karşılamayan mevcut 1618 Sayılı Kanun’un seyahat acentelerinin talepleri doğrultusunda güncellenmesinin gerekliliği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

turkiye-seyahat-acentalari-birligi-tursab-001.jpg

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ile birlikte  bulunan heyet Ankara Kent Konseyi'nde geniş katılımla 50'nci yıl pastası kesti. 

12 Eylül 2022 Pazartesi

FARKINDALIK YARATAN BESTE; “KIYISINDA”

Piyanist Burçe Karaca’nın farkındalık yaratmak amacıyla bestelediği “Kıyısında” eseri tüm dijital müzik platformlarında yerini aldı.



Yardım konserlerinde aktif rol oynayan piyanist ve besteci Burçe Karaca’nın yeni single’ı “Kıyısında” müzikseverlerin beğenisine sunuldu. Karaca, yeni bestesini 21-23 Ekim 2022 tarihleri arasında bu yıl altıncısı düzenlenen Güzelordu Kısa Film Festivali’nde konuk sanatçı olarak yer alacak olan Karaca, kısa film festivalinin de ana konusu olan “bir şeylerin kıyısında olmak” üzerine farkındalık yaratmak için besteledi. Eser üretim sürecinde, gerek kendi yaşamında gerekse çevresindeki insanların hayat yolculuklarında, bazen güvenli limanlardan fırtınalı limanlara, bazen rüzgarlı kıyıdan sakin kıyıya yaşanan geçişleri gözlemlediğini belirten besteci, tulum ve piyano eşlikli bu eseri Anadolu’dan aşina olduğumuz sesleri duyarak bestelediğini söylüyor. Sanatçının gelecek ay çıkarmayı planladığı albümden önce yayınladığı son tekli olan “Kıyısında” dijital platformlarda.