17 Mayıs 2024 Cuma

SEYAHAT ACENTALARININ EZİCİ ÇOĞUNLUĞU BÖLÜNMEYE KARŞI

TÜRSAB’ın bağımsız bir araştırma şirketi olan STATÜ’ye yaptırdığı araştırmada, seyahat acentalarının yüzde 83’ü “bölünmeye hayır” dedi. Türkiye genelinde hizmet veren 1.117 seyahat acentasının katılımıyla STATÜ İletişim AŞ tarafından gerçekleştirilen araştırma, sektör temsilcilerinin %83 gibi çok büyük birkısmının TÜRSAB’ın yasal düzenlemeyle bölünmesine karşı çıktığını ortaya koydu. 



Yapılan araştırma sonucunda, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yasasında değişiklik yapılarakseyahat acentalarının farklı meslek birliklerine bölünmesinin önünü açacak yasa taslağının seyahatacentalarının çok büyük bir bölümünde kabul görmediği ortaya çıktı.

TÜRSAB’ın bağımsız bir araştırma şirketi olan STATÜ İletişim AŞ’ye yaptırdığı araştırma, seyahat acentalarının yüzde 83 gibi çok büyük bir bölümünün TÜRSAB’ın bölünmesine karşı olduklarını gözler önüne serdi. 

1.117 SEYAHAT ACENTASI İLE GÖRÜŞÜLDÜ 

STATÜ’NÜN 8 Şubat – 27 Mart 2024 tarihleri arasında kantitatif araştırma yöntemi ve CATI anket tekniği kullanarak gerçekleştirdiği araştırma kapsamında, TÜRSAB üyesi 1.117 seyahat acentası yetkilisiyle görüşüldü. Görüşme gerçekleştirilen işletmelerin %3,6’sının 1 yıldan az, %28,1’inin 1-5 yıl, %26,9’unun 6-10 yıl ve %41,4’ünün ise 11 yıldan fazla süredir seyahat acentalığı faaliyeti sürdürdüğü açıklandı. 

Faaliyet alanına göre seyahat acentalarının ankete katılımı

Anketi yanıtlayan seyahat acentası işletmelerinin faaliyet alanlarına göre dağılımına bakıldığında ise; %25,5’nin havayolu bilet, %19,2’sinin incoming, %15,4’nün kültür turları, %6,3’nün sağlık turizmi alanlarında, %4,9’unun ise tur operatörü olarak faaliyet gösterdikleri dikkat çekiyor.

Seyahat acentalarının %83’ü bölünmeye karşı

Anket kapsamında seyahat acentalarına; “TÜRSAB yeni yasayla birlikte ‘Tur Operatörleri’, ‘Hac ve Umre’, ‘IATA Acentaları’, ‘Sağlık Turizmi Acentaları’ ve geriye kalanların çatısı altında duracağı mevcut TÜRSAB olmak üzere en az 5’e bölünecek. TÜRSAB’ın 5’e bölünecek olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu yöneltildi. Bu soruyu ankete katılan seyahat acentalarının %17,1’i “Bölünebilir” olarak yanıtlarken, %82,9’u ise “Bölünmesin” şeklinde yanıt verdi.

Seyahat acentalarının %90’a yakını transfer hakkının sınırlanmasını istemiyor

STATÜ araştırmasında, seyahat acentalarının “transfer hakkı” konusunda yapılması planlanan sınırlandırmalara dair bir soruya da yer verildi. “Seyahat acentaları dışında transfer hakkı olsun mu? Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya, ankete katılan acentaların yalnızca %10,4’ü “SEYAHAT ACENTALARI DIŞINDA TRANSFER HAKKI OLABİLİR” yanıtını verdi. Aynı soruyu yanıtlayan seyahat acentalarının %89,6’sı ise bu düzenlemeye karşı çıkarak “SEYAHAT ACENTALARI DIŞINDA TRANSFER HAKKI OLMAMALI” şeklinde görüş belirtti.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder