Türkiye’nin önde gelen otel zincirlerinden Elite World Hotels & Resorts, markanın doğduğu şehir olan Van’ın kültürel mirasına katkı sağlayacak “Dünden bugüne iz bırakan lezzetler: Van Kahvaltısı” projesini hayata geçirdi. Proje ile coğrafi işaretli Van kahvaltısı kültürünün sınırlarımız ötesine taşınarak somut olmayan kültür mirasına katkı sağlanması hedefleniyor.
TÜM OTELLERİNDE VAN KAHVALTISI OLACAK
11 oteli ve 5 bine yakın yatak kapasitesiyle yaklaşık 50 yıldır turizm sektöründe faaliyet gösteren Elite World, her yıl otellerinde dünyanın dört bir yanından binlerce turisti ağırlıyor. Van kahvaltısını otellerindeki menüye de ekleyecek olan Elite World, İstanbul’dan Sapanca’ya Van’dan Marmaris’e Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan otellerinde konaklayan turistlere yerel lezzetleri deneyimleme fırsatı sunacak.
TÜM LEZZETLER YEREL ÜRETİCİLERDEN TEMİN EDİLİYOR
Van'ın kültürel ve gastronomik mirasını koruma ve daha geniş kitlelere tanıtmayı amaçlayan proje ile bölge ekonomisine de katkı sağlanması hedefleniyor. Zincirin sahip olduğu 11 otelin menüsüne de girecek olan Van kahvaltısında yer alacak ürünler, düzenli olarak yerel üreticiler ve Van'daki tedarikçilerden temin ediliyor.
KAHVALTI MENÜSÜNDE COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER YER ALIYOR
“Van Kahvaltısı” menüsünde bölgenin vazgeçilmez lezzetlerinden otlu peynir, süzme bal, Van kavut tozu, Van ceviz reçeli, Van yayık tereyağı, murtağa, Van cacığı, Van çöreği, Siirt tahini ve Mardin pekmezi yer alıyor.
VAN KAHVALTISINI DÜNYA MUTFAĞINA TAŞIYACAĞIZ
Elite World Hotels &Resorts Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik Bezaroğlu, “Dünden bugüne iz bırakan lezzetler: Van Kahvaltısı projesi ile yerel lezzetlerimizin izinde bir yolculuk sunuyor, bu yolculuğu bir sonraki durağı olan dünya mutfağına hep birlikte taşımayı ve bu alanda bilinirlik oluşturmayı amaçlıyoruz. Proje ile bölge ekonomisine katkı sağlamayı da hedefliyoruz. Yerel üreticilerin ürettiği malzemelerle hazırladığımız, kültürel mirasımızın en lezzetli parçası olan Van Kahvaltısını açık büfemize eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. UNESCO Kültür Mirası Deneyiminin parçası olmaya aday bu özel gastronomi deneyimini yaşamak isteyen herkesi Elite World'e bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
KÖKLERİMİZDEN GELEN LEZZETLERİ MİSAFİRLERİMİZE TATTIRIYORUZ
Emel Elik Bezaroğlu, “Yerel değerlerimize sahip çıkmaya ve kültürel değerlerimizi korumaya çok önem veriyoruz. Van kahvaltısını Elite World farkı ile hayata geçirdik. Tarihin her döneminde hem konumu hem de kültürel çeşitliliği ile Van önemli bölgelerimizden biri. Van kahvaltı kültürü süt ile başladı. Sütten peynire ve kışın zor bulunan otların bahar aylarında peynire katılmasıyla otlu peynir ortaya çıkıyor ve Van kahvaltısının temeli oluyor. Kahvaltıdaki her lezzet bölgeden temin ediliyor ve ülkemizin en zengin kahvaltısı Van kahvaltısı ortaya çıkıyor. Yaklaşık 40 çeşit lezzet masalarda sizlerle buluşuyor. Dünyanın dört bir yanından misafirleri otelimizde ağırlayarak köklerimizden gelen lezzetleri sizlere tattırıyoruz. Bu yolculuğu bir sonraki durağımız olan dünya mutfağına taşıyabilmek. Sadece bir kültür projesini desteklemekle kalmayıp yerel üreticilerimizi de destekliyoruz. Van kahvaltımızı menümüze ekleyerek yerli ve yabancı misafirlerimizin bu kültürü deneyimlemelerini hedefliyoruz” dedi.
TÜM MİSAFİRLERİ VAN KAHVALTISI İLE BULUŞTURACAĞIZ
Elite World Hotels & Resorts COO’su Orkun Petekçi, “Türk misafirverperliğini en iyi şekilde temsil eden iş anlayışımızla turizmin sadece ‘misafirleri ağırlamak’ değil, onları kültürümüzle de en iyi şekilde tanıştırmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bu vizyondan hareketle başlattığımız Van kahvaltısı projesiyle, ülkemize gelen ve otellerimizde konaklayan tüm misafirlerimizi bu kültürel değerimizle tanıştırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
HEDEFİMİZ 2030 YILINDA 50 OTELE ULAŞMAK
Elite World Hotels & Resorts COO’su Orkun Petekçi, “Sizlerinde bildiği gibi turizm kültürümüzün dünyaya tanıtılması için en önemli araçlardan birisi. Bizlerde bu tanıtımı binlerce misafiri ağırlayarak yapmaktayız. Bizim için misafirleri en iyi şekilde ağırlamakla birlikte konaklayan kişilere kültürümüzü deneyimletmek ve en doğru şekilde tanıtmak. Hizmet sektöründe olmanın yanısıra kültürümüzü doğru tanıtma gibi bir misyonumuz var. Van’ın geleneksel tescilli olan Van kahvaltısı tüm otellerimizde hayata geçirildi. Van’ın tanıtımına katkıda bulunmak ve sizlere deneyimletmek, otellerimizde hayata geçirmek önemli. 11 otelimiz ile devam ettiğimiz markamızdaki otel sayılarını yakın zamanda daha da yukarılara çekeceğiz. 2030 yılında 50 otele ulaşmak hedefindeyiz” dedi.
MİSAFİRLERİMİZE ORİJİNAL LEZZETLERİ TATTIRIYORUZ
Elite World Hotels & Resorts Mutfaklar Koordinatörü Mehmet Uzunöz ise “Tamamı coğrafi işaretli ürünlerden oluşan Van kahvaltısı menüsünde sunulan lezzetleri yerel üreticilerimizden temin ediyoruz. Böylece hem misafirlerimizin orijinal lezzetleri tatmalarını sağlarken hem de yerel üreticilerimize destek oluyoruz” diye konuştu.
TÜM LEZZETLERİN BİR HİKAYESİ VAR
Elite World Otelleri Mutfaklar Koordinatörü Mehmet Uzunöz; “Coğrafi işaretli ürünlerimizden size bir kahvaltı hazırladık. Uzun yıllardan beri turizm sektöründe çalışan bir şef olarak da farklı ürünler deneyimliyoruz. İnsanların batı ve doğuda deneyimleyemedikleri lezzetleri biz masalara getiriyoruz. Bu projeye 6 ay önceden başladık Van’da da uzun bir dönem geçirdim oradaki değerli şeflerimizle bu işin kökenine indik. Bu işler süt evlerinde başlıyor. Bir köye gittik yaşlı bir kadından gerçeğini gördük. Yoğurt kaymağını birlikte yaptık. Bakır doğal bir tencerede yaptı tarifini sorduk. Deneyim ve gözlemlemeler yaptık bunları fotoğrafladık. Bu kahvaltıyı şehre getirdik 11 otelimizde bunu sunalım dedik ve bir yolculuğa çıktık. Ceviz reçeli yapmak için bir mevsimi var sonbaharda toplanıyor yeşil haliyle kurutuluyor küplere basılıyor. Cevizi biz aslında kabuğuyla yiyoruz öyle bir yumuşuyor ki 6 ay küplerde soğuk ortamlarda bekliyor ve yaklaşık 1 yılda yapılıyor. Lezzeti de oradan geliyor ve tüm lezzetlerin bir hikayesi var. Kavut ve Murtağa tadıyorsunuz. Buğdayı toplayıp kurutuyorlar sonra odun fırınında kavuruyorlar. Kavurmazlarsa bozulma oluyor diye bozulmasın diye buğdayı odun ateşinde kavurup un haline getiriyorlar. Tereyağ ile pişiriliyor. Dünyadaki tüm yemeklerin bir çıkış sebebi vardır. Çoğu yemek yokluktan ortaya çıkmıştır” dedi.
OTLU PEYNİR VAN’DA BİZE ÖZEL ÜRETİLİYOR
Mehmet Uzunöz; “Otlu peyniri Van’da bir aile bize özel üretiyor ve 1 yıl boyunca peynirlerimizi yapıyorlar. Doğal ortamında hazırlanan bu peynirlerin lezzetini misafirlerimiz çok beğeniyor. En güzelini sunmak için özel ürettiriyoruz. Ülkemiz çok zengin hele ki besin açısından olağanüstü. Biz yurtdışında çalışmakta Türkiye’deki lezzetleri arıyoruz. Bu peynirleri de Elite World otel sayesinde herkese tattıracağız ve tanıtacağız. Van kahvaltısı otelimizde orijinal şekliyle tüm yıl boyunca devam edecek. Van kahvaltısı her yerde fabrikasyon olarak bulunuyor. Biz tüm lezzetleri hem yerel üreticiyi desteklemek hem de orijinal lezzetleri tattırmak için yerinde ürettirip tüm otellerimizde yıl boyu bulunduracağız. Bu doğal ve coğrafi işaretli ürünlerimizi tüm misafirlerimize sunacağız” dedi.
HAZİRAN AYININ İLK PAZAR GÜNÜ DÜNYA KAHVALTI GÜNÜ İLAN EDİLDİ
Van kahvaltısının tanınırlığının artırılması için yerel kurumlar tarafından da bir süredir çalışmalar yapılıyor. 2020 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin girişimleriyle "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" alınmış, ve resmi olarak tanınmıştı. Ayrıca Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van kahvaltısının küresel bilinirliğini artırmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla her yıl Haziran ayının ilk pazar gününün UNESCO tarafından "Dünya Kahvaltı Günü" ilan edilmesi için girişimde bulunmuştu.
1 HAZİRAN’DA ELİTE WORLD KUŞADASI KAPILARINI AÇACAK
Elite World Hotels & Resorts COO’su Orkun Petekçi, “Kuşadası’nda açılacak otelimiz franchise bir otel fakat yönetimi bizde olacak. 136 odalı 5 yıldızlı bir otel olarak 1 Haziran’da açılacak. Eskiden var olan bir otel komple yenileniyor. 7 milyon Euro civarında bir bütçe harcandı” dedi.









“İSTANBUL VE ANTALYA TURİST HEDEFLERİNİ YAKALAR”


“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda ilerleyerek ülkemize katkı sağlamayı kendimize misyon edinmiş durumdayız. Bu çerçevede hayata geçirdiğimiz “Turizm Yüzyılı” projesiyle turizmi 12 aya yaymak, turizmin tüm ülkeye dengeli biçimde dağılmasını sağlamak, yüksek gelirli turist oranını artırmak en büyük hedeflerimizin başında geliyor. Bu projeyle turizmin ülkemize sağladığı katkının artırılmasını, turizmle elde edilen kazanımların ülkemiz genelinde olabildiğince eşit bir şekilde dağılmasını ve paylaşılmasını amaçlıyoruz.”

Çubuklu Silolar’da yer alan Dijital Sanatlar Müzesi açılış sergisi olarak, 1979’dan beri dijital devrimin izlerini süren ve tüm dünyadan sanatçı, sanat teknolojisi ve bilim insanını bir araya getiren Ars Electronica’dan “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” başlıklı bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide, Ars Electronica’nın en prestijli ödülü Golden Nica’ya sahip olan Universal Everything; Prix Ars Electronica ödüllü Yatreda; Honorary Mention almış Shinseungback Kimyonghun ve Quadrature ile Grand Prize kazanmış Alexandra Daisy Ginsberg’in yanı sıra uluslararası ölçekte görünürlüğe sahip Theresa Reiwer, Nohlab, ha:ar ve Atıf Akın’ın son dönem eserleri yer alıyor.
Ars Electronica küratörlüğünde ve Piksel.CreativeSolutions prodüktörlüğünde gerçekleşen “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisindeki eserler, gerçeklik hakkındaki temel soruları yeniden düşünmeye teşvik ediyor. “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisi, medya sanatını kültürel ve toplumsal birliktelikler üzerinden incelerken izleyiciyi de bu yönde cesaretlendirmeyi amaçlıyor. Sanat ve teknoloji ekseninde bir düşünce alanı açmayı hedefleyen sergi, izleyiciyi somut olanın sınırlarının ötesini keşfetmeye ve algılanabilir gerçekliklere temas etmeye davet ediyor.
İstanbul endüstri mirasının önemli yapılarından Çubuklu Silolar, kaderine terk edilmiş bir miras alanıyken dünya çapında örnek teşkil edecek devasa bir kültür, sanat ve yaşam alanına dönüştürülerek İBB Miras ve İBB Kültür tarafından şehre yeniden kazandırıldı. Uzun yıllar Beykoz Çubuklu mevkiinde akaryakıt depoları olarak kullanıldıktan sonra kaderine terk edilen Çubuklu Silolar, İBB Miras’ın kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarının ardından çok amaçlı birimleri ve zengin etkinlik takvimiyle kapılarını kültüre, sanata ve bilime açtı. Toplam alanı 20.000 m2’yi bulan Çubuklu Silolar artık büyük bir kütüphane, atölye, karşılama merkezi, sahne, gökyüzü çayırı, çocuk oyun alanları, kafe ve restoran gibi birimlerin yanı sıra Dijital Sanatlar Müzesi ile Doğa ve Bilim Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor.
“Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisi, 10 Haziran 2024 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi’nde ücretsiz olarak görülebilir.





Babam Ara TATAR’ın doğum gününde Uluslararası Skal International İstanbul Kulübü’ne başkan olarak seçilmem, benim için büyük bir onur ve sorumluluk. Bu görevi daha önce annem Nadiye TATAR da üstlenmişti ve onun özverili çalışmaları, liderliği bana her zaman ilham kaynağı olmuştur.
Skal Başkanı olarak, Uluslararası Skal International İstanbul Kulübü yönetim kurulunda edindiğim tecrübe ve birikimlerle bu göreve hazırım. Kulübümüze üye olmamda büyük etkisi olan anneme ve Yönetim Kurulu Başkanım Feza Solaklar’a; birlikte çalışmaktan büyük keyif aldığım Bahar Birinci, Ata Eremsoy, Ayşe Önen ve Can Arınel’e; yönetim kurulu arkadaşlarıma ve değerli üyelerimize teşekkür ederim. Ayrıca kulübümüzün sekreteri Güliz Mumcu’ya da bu süreçteki katkılarından dolayı minnettarım.
2024-2026 yılında Skal İstanbul olarak başlattığımız projelere yenilerini ekleyerek, turizm sektöründe sürdürülebilir gelişmeyi desteklemeye ve liderlik etmeye devam edeceğiz. Bu süreçte siz değerli üyelerimizin görüş ve önerilerini her zaman önemsiyor olacağız. Eğitim hayatıma, Sen Benoit’te ilk ve orta eğitimi sonrası İstanbul Üniversitesi Basın yayın Yüksek Okulu’nda gazetecilik eğitimi aldım. Sonrasında Marmara Üniversitesinde gazetecilik dalında yüksek lisans yaptım. 1965 yılında Ailemin kurduğu Sultan Turizm’de dosyaları istifleyerek turizme başladım. Sultan Turizm’de kariyerime başladım ve bugün itibarıyla şirketin Genel Müdürü olarak görev yapmaktayım. 2024-2026 yılında Skal İstanbul Başkanlığı görevimi sürdürürken, turizm sektöründeki deneyimlerimi ve bilgi birikimimi kulübümüzün faaliyetlerine aktarmayı hedefliyorum.





















,-M%C3%BCberra-eresin,Turizm-Geli%C5%9Ftirme-ve-E%C4%9Fitim-Vakf%C4%B1-(TUGEV),-Milli-E%C4%9Fitim-Bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-,Metro-T%C3%BCrkiye.jpg)

