8 Nisan 2016 Cuma

Dünyada son 3,5 yılda veri hırsızlığı sonucu,3,7 milyar kayıt çalındı

Dünya genelinde son 3,5 yılda (2013- Nisan 2016 tarihleri arası), yaşanan veri hırsızlığı sonucunda, 3 milyar 712 milyon 694 bin 708 kayıt çalındı. Veri hırsızlığına sektörel bazda bakıldığında, perakende %32,89; teknoloji 18.27; kamu %17,46; finans %12,17; diğer %10,74 ve sağlık %8,47 oldu. Gemalto’nun Breach Level Index raporuna göre; veri hırsızlığının en çok yaşandığı ülkeler arasında Amerika, Çin, Güney Kore gibi ülkeler ilk sıralarda yer alıyor. Rapora göre, geçtiğimiz 3,5 yıl içinde en çok veri hırsızlığının yaşandığı olaylar arasında; 300 milyon veriyle Alibaba şirketi, 191 milyon veriyle ABD seçmenleri kayıtları, 152 milyon veriyle Adobe systems kayıtları, 145 milyon veriyle eBay kayıtları gösteriliyor.  

Bireyler, sosyal medyaya çok fazla verisini bırakıyor, Veri hırsızlığı (veri ihlali) konusu, son günlerde Türkiye’deki 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin internette yayınlandığının açıklamasıyla yeniden gündeme geldi. Yüksek Seçim Kurulu ve siyasi partilerde olan Türkiye vatandaşlık bilgilerinin (TC Kimlik no, adı, soyadı, anne adı, baba adı, yaş, doğum yeri, doğum tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu il ve açık adresi) internete düşmesi, kamuoyunu tedirgin etmiş görünüyor. Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Başkanı Mehmet Önder, özellikle bireylerin ve kimi zaman da kurumların, çok daha fazla verisini internete ve sosyal medya ağlarına (Facebook, Twitter, WhatsApp, Gmail) bırakmakta olduğuna dikkat çekti. 

Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder, şunları söyledi: 
“Mobil sistemler ve internet vasıtasıyla; kişisel bilgilerimizi, cep telefonu numaramızı, tüketim alışkanlıklarımızı, etrafımızdaki kişilerin bilgilerini, gönüllü şekilde kendimiz internete ve sosyal medya ağlarına bırakıyoruz. Bu büyük dataya (big data) sahip olan kurumlarda, işlemiş oldukları bu veriyi, dünya genelinde isteyen kurum ve kuruluşlara satabiliyor. İş yazılımları ve güvenlik yazılımları ile de bir takım veriler toplanarak, servis ediliyor. Örneğin, Almanya’da, devletin izniyle, yaşayan vatandaşların ve şirketlerin dataları, CD içinde 100 Euro civarında bir paraya satılıyor. Dünyadaki ticari, siyasi, ekonomik istihbarat örgütleri; kimlik bilgilerinden ziyade, işlenmiş big data üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bu noktada, bireysel kullanıcılara, kendileri ile ilgili daha az bilgiyi internet ortamına bırakmalarını tavsiye edebiliriz. Kamu kurumları ve özel sektör firmalarına da, ellerindeki verinin kritik olduğunu düşünüyorlarsa, verinin çalınmasının önlenmesi adına, bilgi güvenlik seviyelerini yukarıya çıkarmaları gerektiğini belirtebiliriz. Bilgilerin internet ortamına girildiği bir dünyada, çeşitli yöntemlerle bu bilgiler ticaretleştirilmeye devam edecektir” diye konuştu.  
Sektörel bazda veri hırsızlığı 
%32,89 perakende 
%18.27 teknoloji 
%17,46 kamu 
%12,17 finans 
%10,74 diğer 
%8,47  sağlık 

Veri hırsızlığı kaynakları 
%56,76 dış kaynaklı saldırılar 
%23,81 yanlışlıkla yaşanan kayıplar 
%15,23 iç kaynaklı saldırılar 
%2,21 ulusların desteklediği saldırılar 
%1,99 bilgisayar korsanı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder