6 Mart 2017 Pazartesi

Türk-Macar mutfağının ortak mutfak kültürü etkinlikle tanıtıldı

Türk-Macar mutfağının ortak mutfak kültürü, Macar Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı.

Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte, iki ülke arasında gelişmiş olan ortak mutfak gelenekleri ve tarihsel süreçte oluşan etkileşimler anlatıldı.
Türkiye ile Macaristan arasındaki ortak mutfak kültürünü tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen “Türk-Macar Yemekleri Tadım Etkinliği” Macar Kültür Merkezi’nde düzenledi. Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ve ALX Hungary sponsorluğunda yapılan etkinlik, “Elmapaprika” projesi kapsamında gerçekleştirildi.  Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte, iki ülke arasında gelişmiş olan ortak mutfak gelenekleri ve tarihsel süreçte oluşan etkileşimler anlatıldı. Katılımcılar, Kök Projekt’ten Semi Hakim, Richard Madzar, Ceren Yalçınkaya ile Macar Aşçı Zsofia Szonja Illes’in hazırladığı bu iki muhteşem mutfağın nefis lezzetlerini tadabilme imkanına da sahip oldu. Etkinlikte aynı zamanda, konuya uygun, Macar gelenekleri ve Macar kimliği gösterilen ‘Ulusal Natürmort’ isimli fotoğraf sergisi de açıldı.

“Elmapaprika” projesi Macar ve Türk kültürü arasında tarihsel süreçle gelişmiş kültürel bağları araştırıyor. Proje kapsamında tarihsel olarak birçok kalıcı bağa sahip olmuş bu iki coğrafyanın, mutfak kültürüne ve geleneklerine derinlemesine bakışlar ile gelişmiş hikâyeler araştırılıyor. Proje kapsamında araştırmacılar iki mutfak kültürünün ortak tarifleri, teknikleri, gelenekleri ve hikayelerinden hareket ederek, yeni nesil reçeteler geliştirmeyi hedefliyor. 
Geliştirilen reçeteler ve bütün araştırmalar, arşivlenerek, iki mutfak kültürünün anlattığı hikâyeler kayıt altına alınıyor. Düzenlenen etkinliklerde, araştırmacıların geliştirdikleri reçeteler katılımcılara sunularak, bu iki mutfağın yeni nesil tariflerini oluşturulması, kültürler arası kalıcı hikâyeler ve arşivler üretilmesi amaçlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder