15 Şubat 2021 Pazartesi

TÜRKİYE TURİZM SEZONUNA HAZIRLANIYOR

Pandemiyle birlikte durma noktasına gelen dünya turizmi için turizmciler yeni dönemde yeni kararlar almaya başladı. Yeni sezonun geçen seneden daha iyi olacağına inandıklarına dikkat çeken turizmciler, aşılanmayla birlikte düşen vaka sayılarının şimdiden rezervasyonlara yansımaya başladığını söyledi. Sektör, sezon açılışı öncesinde düzenlenecek turizm fuarlarında ise gövde gösterisine hazırlanıyor. İzmir'in ev sahipliği yapacağı HORECA Fair'de doluluk oranı yüzde 60'ı geçti. Sektörün önemli bileşeni gastronomi dünyası da sezonun erken açılıp geç kapanmasının önemine dikkat çekerek, "Pandemi kurallarına ne kadar iyi uyulursa, sezon açılışı o kadar erken olur" çağrısı yaptı. İşte turizm sektör temsilcilerinin 2021 sezonu ile ilgili değerlendirmeleri :

huseyin-baraner.jpg

DÜNYA KARDEŞ ŞEHİRLER TURİZM BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ HÜSEYİN BARANER

Türkiye çok daha olgun bir master destinasyon olarak Dünya’ya açılacak. Artık temiz, yeşil ve sürdürülebilir destinasyon devri başlıyor. Yabanı turist, güneşe kavuşmak istiyor, hareket istiyor. Bu Türkiye için çok güzel bir sinyal. Sezonda yurt dışından ciddi sayıda rezervasyon alacağımızı ve Türkiye’nin pandemi sonrası ikinci baharının başlayacağını söyleyebilirim.Tam da bu noktada fuarlar bir anahtar görevi görüyor. Turizm sektörünün buluşma noktası “HORECA Fair” bu açıdan önemli. Hem bilgi alışverişini hem de Türkiye’ye yönelik Haziran satışlarını da hızlandıracaktır. Bu fuarın gerçekleşmesi piyasalar için büyük önem arz ediyor.

tacettin-ozden.jpg

TÜM PLANLAR NİSAN AYINA GÖRE

KUŞADASI OTELCİLER VE YATIRIMCILAR DERNEĞİ BAŞKANI TACETTİN ÖZDEN

Yeni sezonun Nisan ayında başlayacağını düşünüyor ve buna inanmak istiyoruz. Aşılamaların da başarılı sonuçlar vermesiyle bu konudaki umutlarımız arttı. Planlarımızı da Nisan ayına göre yapıyoruz.

celal-bayraktaroglu.jpg

“YURTDIŞI BAĞLANTILARINA ÖNCELİK VERİLMELİ”

ALAÇATI TURİZM DERNEĞİ BAŞKANI CELAL BAYRAKTAROĞLU 

Yeni sezonda özellikle yurtdışı turizmine yönelik bağlantılara öncelik verilmeli. Türkiye’de sıkı bir denetim mekanizması var, bu sayede yerli ve yabancı turistlere ‘güvenli turizm’ uygulamaları ile hijyenik bir tatil ortamı sunuyoruz. Tedbirleri elden bırakmazsak olumlu dönüşler alacağımıza inanıyorum. En önemlisi de sezonun Kasım ayı sonuna kadar uzaması gerekiyor ki kayıplarımızı geri kazanabilelim. Fuarlar da bu kapsamda hem tanıtım hem de sektörel güçbirliği için çok önemli.

gazi-murat-sen.jpg

“DOLULUK ORANI 2020’DEN İYİ OLACAK”

DENİZLİ TURİSTİK OTELCİLER VE İŞLETMECİLER DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI GAZİ MURAT ŞEN

Sezon açılışını dört gözle bekliyoruz. Nisan ayında çok hızlı bir açılış olmasa da kademeli olarak önce yerli, ardından da yabancı turisti ağırlamaya başlarız diye ön görüyoruz. Bu aşamalı açılış da uzun zamandır kapalı kalan tesisler için sezon hazırlığı niteliğinde olur. Bu yıl doluluk oranımızın geçen yıla oranla daha iyi olacağına inanıyoruz.

bulent-uysal.jpg

“SEZON İKİ AY UZATILSIN”

FETHİYE OTELCİLER BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI BÜLENT UYSAL 

Turizm sezonun Nisan ayından açılması beklentimiz. Haziran’a kayma ihtimalinde sezonu iki ay uzatarak bu açığı kapatabiliriz. Temmuz sonu Ağustos başı gibi tüm tesislerimiz dolmuş olur diye düşünüyorum. Ülkemize gelmek isteyen yabancı misafirlerimiz hava trafiğinin açılmasını bekliyor. Rusya’dan, Almanya’dan özellikle de İngiltere’den çok fazla talep geliyor ancak hem onların hem de bizim aşılamayı tamamlamamız gerekiyor ki uluslararası hava trafiği açılabilsin. Yurtdışında çalıştığımız acentelerle bu yönde görüşmeler yapıyor, yeni adımlar atıyoruz.

turgay-bucak.jpg

“REKABETTEN GERİ KALMAMALIYIZ”

İZMİR AŞÇILAR DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI TURGAY BUCAK

Uzun süredir uygulanan pandemi kısıtlamaları ile turizm sezonunu kaybetmemek adına sağlam adımlar atıldı. Nisan ve Mayıs aylarına rezervasyonlar başladı. İnanıyoruz ki bu ayların olumlu etkileri tüm sezona yansır. Olur da sezon açılışı Haziran’a kalırsa, turizmde rekabette olduğumuz ülkelerden geri kalırız, yabancı turist diğer ülkelere kayar. Her şey yolunda giderse geçen seneye oranla yaz döneminde doluluk oranlarımızda yüzde 30-40 oranında artış bekliyoruz

rahmi-yilmaz.jpg

UMUTLARIMIZ YEŞERDİ

TURİZM VE GASTRONOMİ DUAYENİ RAHMİ YILMAZ 

Artık insanlar hem gıda hem turizm hizmetinde sağlığı, çevreyi ve sürdürülebilirliği çok daha fazla ön planda tutuyor. Tam bu noktada Türkiye olarak çok şanslıyız. Turizmin ihtiyaç duyduğu benzersiz destinasyonlara ve en iyi hizmeti sunabilen otellere sahibiz. Yeni sezon öncesi aşı çalışmalarının giderek hızlanmasıyla 2021 için umutlarımız yeşerdi. Yerli turistin büyük bir turizm hareketi oluşturacağını ve yabancı turist akışının başlayacağını düşünüyoruz.

gul-ceylan.jpg

GL PLATFORM GENEL MÜDÜRÜ GÜL CEYLAN

FUARLAR SEZONU ATEŞLEYECEK

Pandemi sürecinde Türkiye'nin turizm planlamasını son dereye iyi yaptı. Sezon aslında şimdiden hazır. Tek beklentimiz vaka sayılarının hızla düşmesi. Bu konuda iyi bir tablo ortaya konuyor. Ama rehavete kapılırsak hepsi tersine döner. Sezon öncesi İzmir'de düzenleyeceğimiz Horeca Fair, tem sektörün sesi olacak. Uzun bir aradan sonra ilk kez fiziksel bir fuar olacak. Biz hazırlıklarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Fuara katılım açısından yüzde 60'a ulaşan doluluk oranlarını şimdiden yakaladık. Bu yıl için iyi bir sezon bizi bekliyor. Yeter ki şu kritik dönemde herkes pandemi kurallarını uysun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder