TURİZMİN SESİ |Turizm ve Turizmcinin Sesiyiz | Turizm Haberleri | Gastronomi Haberleri | Etkinlik Haberleri | turizminsesi@gmail.com
23 Mayıs 2022 Pazartesi
Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2022 39'nci Sayısı Yayında
9 Mayıs 2022 Pazartesi
Bisikletini Kapan Kemer’e Koştu
Argeus Travel & Events ile Yedi İletişim tarafından Antalya’da bisiklet festivali coşkusu yaşatmak ve bisiklet turizmini geliştirmek amacıyla düzenlenen yol bisikleti yarışı AKRA Gran Fondo Antalya Powered by AG Tohum, Akra Barut Hotels ana sponsorluğunda dördüncü kez gerçekleştirildi. 14 ülkeden 62’si kadın 531 sporcunun katıldığı organizasyon 98 kilometre uzun parkur, 48 kilometre kısa parkur olarak gerçekleşti. Yarışın startını Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ile Barut Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Barut verdi.
Harika manzara, eşsiz bir yarış
Kemer, doğanın ve tarihin iç içe geçtiği eşsiz coğrafyasında bisiklet sporuyla bütünleşti. Türkiye’nin en çok tercih edilen Gran Fondo yarışlarından biri olma hedefiyle yola çıkan organizasyon, aynı zamanda bir bisiklet festivali havasında gerçekleşti. AKRA Gran Fondo Antalya powered by AG Tohum 2022 ile bisikletçiler Kemer’in turkuaz koylarından Toros dağlarına doğru pedal bastılar.
4 yıldır yapılıyor
UCI ve Türkiye Bisiklet Federasyonu yönetmeliklerine göre düzenlenen yol bisikleti yarışı AKRA Gran Fondo Antalya powered by AG Tohum, 14 ülkeden 531 amatör bisikletçiyi dördüncü kez Antalya’da buluşturdu. İlk kez gerçekleştirildiği 2018 yılından bu yana binlerce sporcuya ev sahipliği yapan organizasyon; yine Argeus Travel & Events ve Yedi İletişim tarafından, AKRA Hotels ana ve AG Tohum isim sponsorluğunda Corendon Airlines, Fraport TAV Antalya Havalimanı, Touristica’nın co-sponsorluğunda, T.C. Antalya Valiliği, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Bisiklet Federasyonu, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kemer Belediyesi ve Konyaaltı Belediyesi’nin destekleri ile ayrıca Yörükoğlu, Barut Hotels, Yaşam Hastaneleri, Toyota, Ceysu, Salcano, Paloma Hotels, Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV), Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB), Kemer İş Adamları Derneği (KEMİAD)’nin katkılarıyla düzenlendi.
Ve start veriliyor
Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ile Barut Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Barut’un damalı bayrağı sallamasıyla Kemer Cumhuriyet Meydanı’ndaki Olbia Park önünden başlayan AKRA Gran Fondo Antalya powered by AG Tohum, Kemer’in eşsiz coğrafyasında doğal ve tarihi güzelliklere sahip zorlu parkurları ile bisiklet keyfini zirveye taşıdı.
Unutulmaz birliktelik
AKRA Gran Fondo Antalya organizasyonunda yarışlarında dünyanın gözü Rusya-Ukrayna savaşına çevrilmişken, Kemer’de tarihe ışık tutacak büyük bir barış macerası yaşandı. Dünya savaşın durdurulması için seferber olurken ve birçok organizasyonda Rus ve Ukraynalı sporcular yan yana bile gelmeyi reddederken burada tam aksi durum yaşandı. Organizasyona katılan Rus ve Ukraynalı bisikletçiler startla birlikte aynı anda pedal çevirdiler ve finişe kadar da barış içinde kıyasıya bir mücadele verdiler.
17 farklı kategoride koşuldu
Gençler, Elitler, Masterlar, Paralimpik ve Tandem olmak üzere 17 farklı kategoride 98 ve 49 kilometrelik parkurlarında 17 ülkeden 531 bisikletçinin mücadele ettiği uzun ve kısa parkuru büyük bir mücadele içinde geçti.
Yarışın cereyanı
Organizasyonun en genç bisikletçisi 16 yaşındaki Emre Özcanlı, en yaşlı sporcusu 72 yaşındaki Finlandiyalı Pekka Forstadius oldu. Her iki kategori de sporcular uzun süre kopamadılar. 21.kilometre geçilirken parçalanma başladı. Sıçan Adası geride kalırken bisikletçiler parkurun eşsiz manzarası ile birlikte pedal bastılar.
Bu andan itibaren rüzgar hafif de olsa tersten esince sporcular olumsuz yönde etkilendi. İşte ondan sonra ikişerli ve üçerli grup atakları peşi sıra geldi. Uzun parkurda 4 sporcu kaçış grubu oluşturdular. Ancak manzara o kadar büyüleyiciydi ki bazı sporcuların hızlı bir biçimde pedal basarken etrafı da cep telefonları ile görüntülediği gözlemlendi.
Bir amatör yarış olmasına rağmen hava sıcaklığının da 24 dereceyi bulmasıyla AKRA Gran Fondo Antalya’nın yarış temposu da bir hayli hızlıydı. Bisikletçilerin 98 kilometrelik uzun parkuru 3 saat civarında bitirmeleri de takdir edilecek bir husustu.
İki parkurda da kıyasıya mücadele edecek olan bisikletçiler, AKRA Parkuru’nda 98 kilometre için yaklaşık 2000 m yüksekliğe ulaşan zorlu bir etapta pedal bastı. 8 Mayıs Pazar günü saat 08:00’de start alan AKRA Parkuru, asırlık çam ağaçları ile çevrili D-400 karayolundan Antalya’nın turistik beldeleri Göynük ve Beldibi üzerinden Phaselis Antik Kenti rotasından devam edip Toroslara tırmanarak yine Kemer’de Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu.
AG TOHUM parkurunda 49 kilometre için saat 08:30’da start alarak Kemer’in çam kokulu yollarından, kıvrımlı yayla yollarından 537m yüksekliğe çıkarak bölgenin kusursuz doğasında ve manzarasında bisikletçilere zorlu ve keyifli bir mücadele deneyimi yaşattı.
Paralimpik ve Tandem kategorilerinde bisiklet tutkunlarının da yarıştığı AKRA Gran Fondo Antalya powered by AG Tohum yarışında 2022 yılında Paralimpik kategorisinde 5 bisikletçi yarışırken, Eşpedal Derneği’nden 7 takım da görme engelliler için özel olarak üretilen iki kişilik bisikletleri ile Tandem kategorisinde yarıştı.
“Sadece Kemer değil, yurdun dört bir tarafına taşımak lazım”
Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Gran Fondo organizasyonlarını yorumladı. Müftüoğlu Kemer’deki yarışla ilgili değerlendirme yaparken, "Sadece Kemer değil, bu tip organizasyonları yurdun dört bir tarafına taşımamız lazım. Kemer’den sonra Bodrum ve Marmaris’i de eklersek sadece bu ay içinde 3 büyük Gran Fondo yarışını gerçekleştirmiş olacağız. Bu da bisiklet ailesi olarak bizleri son derece mutlu etmektedir" dedi.
Var gücümüzle destek oluyoruz
Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu şu ifadeleri kullandı: “Organizasyon kalitesi ile 2.1 kategorisinde Türkiye’nin ve dünyanın en iyi yarışlarından birisi olan ve markalaşan Tour of Antalya kapsamında düzenlenen AKRA Gran Fondo Antalya’nın, bu yıl format değiştirerek Kemer gibi bir turizm cennetinde yapılması hem ülkemizin bisiklet turizminin gelişimi hem de bisiklet ailesinin buluşması açısından büyük önem taşıyor. Türkiye Bisiklet Federasyonu olarak ülkemizin en önemli turistik noktalarından biri olan Antalya Kemer’de gerçekleştirilen bu yarışa tüm gücümüzle destek vermeye devam edeceğiz. Tüm katılımcılara şimdiden başarılı bir yarış diliyoruz” dedi.
Kemer Cumhuriyet Meydanı’nda Olbia Park’ta kurulan AKRA Gran Fondo Antalya powered by AG Tohum EXPO alanı da Kemer’de bisiklet severleri buluşturdu.
AKRA Gran Fondo powered by AG Tohum 2022’de ilk üç sırası ise şu şekilde oldu:
Uzun Parkur Erkekler İlk 3:
1. Kirill Krasavin (Peace No War- 3 saat 03 dakika 15 saniye)
2. Muhammed Erkan (Dost Bisikletler - 3 saat 04 dakika 53 saniye)
3. Artem Shcherbyna (Leader Citron Team - 3 saat 05 dakika 26 saniye)
Uzun Parkur Kadınlar İlk 3:
1. Gamze Ceyhan (Treck RMK Mechatronics – 3 saat 44 dakika 57 saniye)
2. İlkem Gökçe (Bireysel - 4 saat 14 dakika 29 saniye)
3. Melike Çakır (Bireysel - 4 saat 15 dakika 52 saniye)
Kısa Parkur Erkekler İlk 3:
1. Nurullah Yurteri (Akdeniz Belediye Spor Kulübü – 1 saat 13 dakika 59 saniye)
2. Barış Akkoyun (Muğla Karya – 1 saat 13 dakika 59 saniye)
3. Tunahan Özer (Cyclist Türkiye– 1 saat 14 dakika 09 saniye)
Kısa Parkur Kadınlar İlk 3:
1. Selinay Tuğçe Kır (Aktif Pedal – 1 saat 17 dakika 27 saniye)
2. Irena Vasilevskaya (Aerostar Team 1 – 1 saat 18 dakika 17 saniye)
3. Meltem Kılıç (Velocity 216 - 1 saat 20 dakika 59 saniye)
AKRA Parkuru (98km)
Genel Klasman Ödüllerini AG Tohum Yönetim Kurulu Başkanı Burak Gönen verdi.
AKRA Parkuru Erkekler 18-39 yaş grubu sporcularına ödüllerini Turizm Geliştirme ve Tanıtım Ajansı (TGA) Grup Pazarlama Direktörü Ceylan Şensoy takdim ederken 40-49 yaş grubu yarışmacılarına ödüllerini Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol verdi. 50-59 yaş grubu sporcularına ödüllerini Corendon Airlines Kurumsal İletişim Biriminden Osman Tuğral sunarken 60-65+ yaş kategorisi yarışmacılara ise ödüllerini Salcano Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Akgül verdi.
AKRA Parkuru Kadınlar 18-39 yaş grubu sporcularına ödüllerini Tour of Antalya Genel Direktörü ve Argeus Travel&Event Sahibi Aydın Ayhan Güney verirken 40-54 yaş grubu kategorisindeki sporculara ödüllerini Tour of Antalya Proje Direktörü ve Yedi İletişim Ajans Başkanı A.Haluk Özsevim verdi.
AG Tohum Parkuru (49km)
Genel Klasman Ödüllerini Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ve Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu tarafından verildi. Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu’nun eşi Fikriye Topaloğlu da bu ödülü bütün anneler adına sporculara takdim etti.
AG Tohum Parkuru Erkekler 16-34 yaş kategorisinde ödülleri Kemer İlçe Gençlik Spor Müdürü Mustafa Özkaynak teslim ederken 35-44 yaş kategorisindeki ödülleri Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu verdi. 45-54 yaş kategorisi ödüllerini Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Sarı teslim ederken 55-64 yaş kategorisindeki ödülleri Kemer İlçe Emniyet Müdürü Deniz Yılmaz verdi. 65+ kategorisi ödüllerini ise Kemer İlçe Jandarma Komutanı Ramazan Ergel verdi.
AG Tohum Parkuru Kadınlar 18-39 yaş kategorisi ödüllerini AKRA Hotel Genel Müdürü Gökhan Polat verirken 40-54 yaş kategorisi ödüllerini Kemer Barut Collection Genel Müdürü Asım Burak Kıpçak tarafından verildi.
6 Mayıs 2022 Cuma
Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları açıklandı
TURİZMİN SESİ
Anatolia Turizm Akademisi ile Turizm Eğitimi ve Eğiticileri Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen yarışma, bilinmeyen veya az bilinen Anadolu yemeklerinin tanınmasına ve Anadolu gastronomisi alanında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenleniyor.
Amatör ve profesyonel fotoğraf sanatçılarının katılımına açık olan yarışma “Genel” ve “Öğrenci” olmak üzere iki ayrı kategoride yapılıyor. Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Anatolia Turizm Akademisi ile Turizm Eğitimi ve Eğiticileri Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen yarışma, bilinmeyen veya az bilinen Anadolu yemeklerinin tanınmasına ve Anadolu gastronomisi alanında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenleniyor. Amatör ve profesyonel fotoğraf sanatçılarının katılımına açık olan yarışma “Genel” ve “Öğrenci” olmak üzere iki ayrı kategoride yapılıyor.
Seçici kurul fotoğraf sanatçıları, aşçılar ve akademisyenlerden oluşuyor
Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’nın seçici kurulunda fotoğraf sanatçıları, mutfak şefleri, turizm işletmecileri, akademisyenlerden oluşan yedi üye bulunuyor. İki aşamalı olarak değerlendirmeye dereceye girenlerin belirlendiği yarışmada seçici kurul üyesi olarak; Cengiz Muratşah (Yönetim Danışmanı) Prof. Dr. Meryem Akoğlan Kozak (Öğretim Üyesi, Anadolu Üniversitesi), Ali Rıza Dölkeleş, Executive Chef, Limak Limra Hotel), Prof. Dr. Ertuğrul Algan (Fotoğraf Sanatçısı, Eskişehir Teknik Üniversitesi), Fehmi Köfteoğlu (Turizm Gazetecisi, www.turizmgazetesi.com) Şeref Bayram (Fotoğraf Sanatçısı), Necdet Alkandemir (Turizm & İletişim Profesyoneli) görev yaptılar.
Yarışmaya iki ayrı kategoride fotoğraf gönderildi
Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması “Genel” ve “Öğrenci” olmak üzere iki ayrı kategoride düzenleniyor. Öğrenci kategorisi meslek liselerinin ve üniversitelerin (önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) turizm, gastronomi, yiyecek-içecek, turist rehberliği, otel işletmeciliği vb. bölümlerinde kayıtlı olan 14 ve üstü yaşlardaki öğrencilerin katılımına açık iken, “Genel” kategoriye 17 ve üstü yaşlardaki kişiler fotoğrafları ile başvurabiliyorlar.
Bu yıl ilki düzenlenen yarışmanın “Öğrenci” kategorisine 44 öğrenci 160 fotoğraf ile katılırken, “Yetişkinler” kategorisine ise 49 kişi 175 eser ile iştirak etti.
Altı fotoğraf ödüllendirildi
Yarışmada bu yıl her bir kategoride üç olmak üzere toplam altı yemek fotoğrafı ödüle değer bulundu. Birincilik ödülü alanlara beş yıldızlı otel işletmesinde iki kişilik beş günlük her şey dahil tatil ödülü verilirken, ikinci olan fotoğrafların sahipleri ise beş yıldızlı otel işletmesinde iki kişilik dört günlük tatil ödülün sahipleri oldular.
Genel kategoride birincilik ödülünü Hatay yöresi yemeklerinden “İçli Köfte” fotoğrafı ile Deniz Ener kazanırken, ikincilik ödülünü Jülide Başkur “Fellah Köftesi” (Adana yöresi) fotoğrafı ile elde etti. Genel kategoride üçüncülük ödülünü de Özgür Seçmen, Güneydoğu Anadolu Bölgesi yemeklerinden “Karışık Kebap” isimli yemek fotoğrafı ile kazandı.
Öğrenci kategorisinde birincilik ödülünü Amasya Üniversitesi öğrencilerinden İkbal Öztürk “Etli Kuru Fasulye” (İspir/Erzurum) yemeği fotoğrafı ile elde ederken, ikincilik ödülünü “Süt Helvası” (Bursa) fotoğrafı ile Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Zeynep Algül kazandı. Üçüncülük ödülünü de Başkent Üniversitesi’nden Büşra Karagöz Yalçın “Höşmerim” (Bursa yöresi) başlıklı yemek fotoğrafı ile elde etti.
Gizli kalmışlar yemeklerin tanıtılması için bir ortam yaratmak istiyoruz
Yarışma hakkında görüşlerine başvurduğumuz yarışma koordinatörlerinden Prof. Dr. Nazmi Kozak, Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması ile Anadolu’nun gizli kalmış ve az bilinen yemeklerinin tanınırlığına ve yemek fotoğrafları alanının zenginleşmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söylerken; Yarışma Koordinatörü ve Turizm Eğitimi ve Eğiticileri Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı M. Ünver Kozanlı da son yıllarda gastronomi turizminin önemli bir turizm çeşidi olarak ön plana çıktığını buna bağlı olarak da gastronomi eğitimine talebin arttığını vurguladı ve Anadolu’nun gastronomi değerlerinden daha fazla yararlanılmasına katkıda bulunmak amacıyla Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’nı düzenlediklerini ifade etti.
Ödüller 10 Haziran’da sahiplerini bulacak
Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’nın ödül töreni 10 Haziran 202 tarihinde Antalya’da yapılacağı bildirildi. Yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgi için https://anatoliajournal.com/fotograf adresi ziyaret edilebilir.