Malaysia Airports Group CEO’su Dato’ Mohd Shukrie Mohd Salleh, Berk Albayrak’ı İSG CEO’su olarak atanmasından ötürü tebrik etti ve şunları söyledi: “Berk Albayrak’ın İSG’ye liderlik edeceğine ve özellikle trafik hareketliliği açısından toparlanma işaretleri görmemizle birlikte yükselen şehir havalimanı olarak konumumuzu ileriye taşıyacağına inanıyoruz. İSG, bir süre önce Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından Avrupa’nın en yüksek trafiğe sahip havalimanları arasında 4. sırada gösterildi. İSG, 2021’in ilk yarısında ümit verici ivme yakalayarak COVID-19 öncesi dönemin toplam yolcu trafiğine göre %53 oranında toparlanma kaydetmiş bulunuyor.”
TURİZMİN SESİ |Turizm ve Turizmcinin Sesiyiz | Turizm Haberleri | Gastronomi Haberleri | Etkinlik Haberleri | turizminsesi@gmail.com
31 Ağustos 2021 Salı
Berk Albayrak İSG'ye CEO olarak atandı
Malaysia Airports Group CEO’su Dato’ Mohd Shukrie Mohd Salleh, Berk Albayrak’ı İSG CEO’su olarak atanmasından ötürü tebrik etti ve şunları söyledi: “Berk Albayrak’ın İSG’ye liderlik edeceğine ve özellikle trafik hareketliliği açısından toparlanma işaretleri görmemizle birlikte yükselen şehir havalimanı olarak konumumuzu ileriye taşıyacağına inanıyoruz. İSG, bir süre önce Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından Avrupa’nın en yüksek trafiğe sahip havalimanları arasında 4. sırada gösterildi. İSG, 2021’in ilk yarısında ümit verici ivme yakalayarak COVID-19 öncesi dönemin toplam yolcu trafiğine göre %53 oranında toparlanma kaydetmiş bulunuyor.”
29 Ağustos 2021 Pazar
Türkiye’nin farklı illerinden kadınlar 30 Ağustos’u kutladı
Uluslararası Kadın Turizmciler Platformu üyelerinden 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı. Videoda 30 Ağustos Zafer Bayramının 99. yılına hitaben kısa bir video ile kutlamayı gerçekleştirdiler.
Uluslararası Kadın Turizmciler Platformu Başkanı Ömür Özdemir öncülüğünde platformun kadın üyeleri 30 Ağustos Zafer Bayramı için bir video hazırladı.
Uluslararası Kadın Turizmciler Platformu Başkanı ve Antalya Domino Turizm Sahibi Ömür Özdemir önderliğinde, Van Haldi Turizm Fatma Beyaz, Antalya Celex Travel Melahat Ardal, Mardin Gözal Travel Semire Sinegu, Safranbolu All Seasons Tours&Travel Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, İstanbul Demco Travel Nalan Yeşilyurt, Turizminsesi.com Genel Yayın Yönetmenimiz Ayşula Özgen İlgar, Manisa 45 Aybek Turizm Emine Aybek Kızılçay, Şanlıurfa Raya Turizm Rahime Yaşar, Adana Neks Tur Turizm Nesrin Göçhan, İzmir Logo Turizm Leyla Cingöz, İstanbul Blue Shuttle Turizm Yeşim Kıral, Gaziantep Yesemek Turizm Ayşegül Özkeleş ve Trabzon Nayino Tours Ayten Yılmaz Akkaya videoda “Zafer ancak ona inanıldığında ve bu uğurda vazgeçmeden mücadele edildiğinde gelir. Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere inanç ve cesaretleriyle bu ülkeyi zafere taşıyan tüm kahramanlarımıza minnetlerimizi sunarız. 30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu olsun!” dedi.
30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun…
Mardin kültürünü keşfetme fırsatı
Yoğun ilgi gören kültür turlarına devam eden Setur, Ekim ayı boyunca 5 ayrı tur ile misafirlerine Mardin ve çevresinin eşsiz kültürünü tanıma olanağı sunuyor. Müşteri memnuniyetinde turizm sektörü birincisi* Setur, Ekim ayı boyunca düzenleyeceği 5 ayrı turda misafirlerini Mardin kültürünü yakından tanımaya davet ediyor. Mardin’in gezilecek en güzel zamanı olan Ekim ayında gerçekleşecek turların tarihleri, 01-03 Ekim, 08-10 Ekim, 15-17 Ekim, 22-24 Ekim ve 29-31 Ekim. Mardin Kültür Turunda misafirler ve muhteşem taş işçiliği ile inşa edilen Mardin evlerinin yanı sıra tarihi mekanlardan; Deyrulzafaran Manastırı, Kasımiye Medresesi, Abbaralar, Mor Gabriel Manastırı, Midyat, Hasankeyf ve Diyarbakır’ı gezip görme olanağı bulacak.
İstanbul-Mardin uçuşunun ardından ilk gün programında 640 yıl boyunca Süryani Ortodoks patriklerinin ikamet yeri olan, kubbeleri, kemerli sütunları, ahşap el işlemeleri, iç ve dış mekanlardaki taş nakışlarıyla ilgi çeken Deyrulzafaran Manastırı ziyareti yer alıyor. Manastırda yer alan Sin Mabedi, Mezarlık, Kilise ve Teras bölümleri gezilecek yerler arasında. Ardından ikinci durak olan Mezopotamya Ovasının üstünde kurulu Artuklular döneminde yapımına başlanan ve 15. yüzyılın sonlarında Akkoyunlu Hükümdarı Cihangiroğlu Kasım Padişah döneminde tamamlanan Kasımiye Medresesi’ne geçilecek. Öğle yemeği sonrası ise birçok din, dil ve ırkın bir arada anlayış içerisinde yaşadığı Mardin turu başlayacak. 569 yılında Süryaniler tarafından yapılmış olan Kırklar Kilisesi, Kültür Sokağı, Artuklu Dönemi mimari örneklerinden, dilimli kubbesi ve minaresiyle Mardin'in sembolü olan Ulu Cami, Mardin'in meşhur çarşıları ve Abbaraları bu uzun yürüyüş turunda görülecek olan mekanlar. Otele varışın ardından misafirler günün geri kalanı zamanını istedikleri gibi değerlendirebilecekler.
Mardin Kültür Turu’nun ikinci günü Midyat ilçesinin 23 km güneydoğusunda kurulu Süryani Kadim Ortodoks'larının ünlü ve büyük yapıtlarından biri olan Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı'nı ziyaretle başlıyor. Manastırda yer alan yemekhane, mezarlık ve Meryemana Kilisesi gezildikten sonra Midyat'a geçilerek birçok diziye ev sahipliği yapan Devlet Konukevi ziyareti, Midyat sokaklarında yürüyüş turu, telkâri çarşısı turu yapılacak. Öğle yemeği sonrasında ise Dicle nehri üzerinde yapılan Ilısu Barajı suları altında kalmış olan Yeni Hasankeyf'e hareket edilecek. Buraya taşınan yapılardan birisi olan Zeynel Bey Türbesi ziyaretinin ardından da Mardin'e geri dönülecek.
Kültür Turu’nun son günü ise kahvaltının ardından Mardin'e 30 km uzaklıkta bulunan Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Dara Antik Kenti gezisi ile başlayacak. Roma Dönemi'nde, 'Yeniden Diriliş' törenlerinin yapıldığı, binlerce mezarın bir arada olduğu ve henüz yeni ziyarete açılan 1400 yıllık galeri mezarlığının gezilmesinin adından Diyarbakır’a hareket edilecek. Öğle yemeğinin ardından Anadolu’nun en eski camilerinden birisi olarak kabul edilen 5. Harem-i Şerif (kutsal mabet) olarak görülen Ulu Cami, Cahit Sıtkı’nın doğduğu ev olan Cahit Sıtkı Tarancı Evi Kültür Müzesi gezilecek. Suriçi’nden geçerek görülecek ünlü Mardin Kapısı üzerinden, Hevsel Bahçelerine can veren Dicle’ye ulaşılacak. Dicle Nehri üzerindeki en önemli tarihi köprü olan ve 10 kemerinden dolayı 10 Gözlü Köprü olarak adlandırılan köprü ziyaretinden sonra Diyarbakır havaalanı üzerinden İstanbul’a dönülecek.
27 Ağustos 2021 Cuma
Tarihle Doğanın İç İçe Olduğu Kent: PHASELİS
Antalya'nın Kemer ilçesi Tekirova beldesinde yer alan Milattan Önce 7'nci yüzyılda kurulan Phaselis Antik Kenti, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri Phaselis'in ticari liman hüviyetini vurgular nitelikteki özellikleri arasında yer alıyor. Kent yapıları ve nekropolis alanıyla dikkati çeken Phaselis, yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Phaselis Antik Kenti, tarih ile doğanın iç içe olduğu sahilleriyle yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Antik çağda parfüm üretimiyle öne çıkan Phaselis, doğal güzelliğiyle görenleri hayran bırakıyor
Yerli ve yabancı turistler, milli park statüsündeki antik kente karadan araçlarıyla, denizden yat turlarıyla gelebiliyor. Tarihi milattan önce 309'a kadar uzanan kenti ziyaret eden turistler, tarihi eserlerin yanı başındaki koylarda çamların altından denize girmenin tadını çıkarıyor.Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, yaptığı açıklamada, Phaselis Antik Kenti’ni her yıl birçok yerli ve yabancı misafirin ziyaret ettiğini söyledi.
Kemer’in deniz, kum ve güneşin yanı sıra antik kentleri ile de cazibe merkezi olduğunun altını çizen Başkan Topaloğlu, “Phaselis Antik Kenti, zamanında hamamları, tiyatroları caddeleri, limanları ile çok meşhurmuş. Burası birçok yerli ve yabancı misafiri ağırlıyor. Yıllar önce burada yaşamın nasıl olduğunu ancak burayı ziyaret ederek anlayabiliyorsunuz. Herkesin burayı görmesini tavsiye ediyorum. Herkesin tarihi dokusunun havasını içine çekmesi gerekiyor. Çevremizi ve doğamızı koruyarak tarihimizi de bilmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
Çin’e e-ihracat yapacaksanız ilgili Kanun’daki bu 5 maddeye dikkat ediniz!
- E-ticaret platformlarında mal satacaklar, Çin’de ilgili makamlar önünde kendisini veya ticari işletmesini tescil ettirecek
- Satıcı veya hizmet sağlayıcı tüm belgelerini platform üzerinde kamuya beyan edecek
- E-ticaret platformundan çıkmak isteyenler bunu en az 30 gün önceden bildirecek
- Tüm süreci anlatan satış sözleşmesi hazırlanıp e-ticaret platformunda yayınlanacak
- Ürün veya hizmetle ilgili olumsuz yorumlar silinmeyecek, platformlarda görüntülenecek
Türk Çin Kültür Derneği bünyesindeki Çin İş Kulübü’ne konuk olan Şanghay’daki Jiaotong Üniversitesi Koguan Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Avukat Dr. O. Sabri Durak, 1 Ocak 2019’da yürürlüğe giren E-ticaret Kanunu ve bahsi geçen Kanunu tamamlayıcı nitelikte, 1 Eylül 2021 tarihinde yürürlüğe girecek olan Veri Güvenliği Kanunu ile 1 Kasım 2021’de yürürlüğe girecek olan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında önemli bilgiler verdi.
Kerem Köfteoğlu’nun sorularını yanıtlayan Avukat Dr. Durak, “Çin’in e-ticaret platformları üzerinde mal veya hizmetlerini satan Türk girişimcilerimiz yeni döneme hazır olmalı” dedikten sonra değişikler hakkında şu bilgileri verdi: “Güncel mevzuata göre Çin’e mal satan girişimciler, artık ülkede, kendilerini veya ticari işletmelerini tescil ettirmeli ve onları hukuken temsil eden bir muhatap görevlendirmelidir. Satıcı veya hizmet sağlayıcıya lisans, ruhsat gibi kanunlarda öngörülen tüm belgeleri e-ticaret platformu üzerinde kamuya açık şekilde bulundurma zorunluluğu getirildi. Satıcı e-ticaret platformundan çıkmak istiyorsa bunu en az 30 gün önceden bildirip, tüketiciyi mağdur etmeyecek şekilde üyeliğini sona erdirebilecek. Güncel mevzuat ile kişisel verilerin korunması, mal veya hizmetin hazırlanışından kargodan teslim alınmasına kadarki süreci içeren satış sözleşmesi hazırlanıp e-ticaret platformuna konulması gibi zorunluluklar getirildi.”
Olumsuz yorumlar silinemeyecek!
Çin’in güncellenen mevzuattaki değişikliklerin, tüketicinin korunmasını esas aldığına dikkat çeken Avukat Dr. Durak, bu konuda şunları söyledi: “Herkese açık olup e-ticaret platformuna konan satış sözleşmesindeki bilgilerin mevcut duruma göre değiştirilmesi/güncellenmesi gerekiyor. Ayrıca platformlarda mal veya hizmetle ilgili olumsuz bir yorum varsa artık kimse bunu silemeyecek. Tam tersine platformda kalacak, tüketici de bunu istediği zaman okuyabilecek.”
Dünyanın en büyük e-ticaret pazarının Çin’de olduğunu, e-ticaret hacminin 10 yıl içinde 6 trilyon RMB’den 35 trilyon RMB’ye, tüketici sayısının da 108 milyondan 782 milyon kişiye ulaştığını hatırlatan Avukat Dr. Durak, Türk girişimcilere önerilerini şöyle özetledi: “E-ticaret platformlarında iş yapacak girişimcilerimiz, öncelikle kanunun öngördüğü tescil kayıt yükümlüklerini yerine getirsinler. Markalarının değerini korumak adına markalarını mutlaka tescil ettirsinler. Yeni düzenlemeleri dikkate alarak altyapılarını hazırlayıp, yeni duruma hukuki anlamda uyum sürecini tamamlasınlar. Ayrıca Çin’in sürekli gelişmekte olup büyük potansiyel barındıran üçüncü kademe şehirlere yönelsinler. Bu şehirler gümrük vergisi, tüketim vergisi, ithalat izni, ürün kaydı gibi birçok gümrük uygulamasından muaf tutulduğu gibi önemli maliyet avantajları da sunuyor.”
24 Ağustos 2021 Salı
Bu Yaz Şile Otellerine Rezervasyon %1375 Arttı
İstanbul ve çevresindeki en çok ziyaret edilen destinasyonlar açıklandı.Enuygun verilerine göre bu yıl Sapanca, Şile ve Ağva destinasyonlarındaki bungalov ve nehir kenarı doğa otelleri tercih ediliyor.
İstanbul yönlü uçak bileti aramaları geçen yıl aynı döneme göre %48, Sakarya otobüs bileti aramaları ise %450 artış gösteriyor.
İstanbul ve çevresindeki destinasyonlar özelindeki yaptığı araştırma Sapanca, Şile, Ağva ve Kilyos’un bu yılın popüler bölgeleri arasında yer aldığını gözler önüne seriyor. Araştırmada bu yaz tatil için İstanbul ve çevresindeki destinasyonların geçen yıla göre daha çok arandığı, Sapanca, Şile, Ağva ve Kilyos’ta otel aramalarının ise geçen yıla göre arttığı görülüyor. Bu nedenle İstanbul uçak bileti aramaları ve Sakarya otobüs bileti aramalarında da artış yaşandı.
Sapanca otel aramaları geçen yıla göre %415 arttı
Otel aramaları geçen yıla göre Şile’de %913, Sapanca’da %415, Ağva’da %440 ve Kilyos’ta %200 artarken; rezervasyon oranlarının ise Şile’de %1375, Sapanca’da %225, Ağva’da ise %650 oranında yükseldiği görülüyor. Kilyos’ta aramalar artsa da rezervasyon oranında bir artış görülmüyor. Bu bölgelerdeki artışın sebebi pandemi sebebiyle daha sakin noktaların tercih edilmesi…
Sakarya otobüs bileti aramalarının artış oranı %450
Ağva, Kilyos, Şile ve Sapanca’daki otel aramalarının artış göstermesinden İstanbul uçak ve otobüs bileti aramaları ile Sakarya otobüs bileti aramaları da olumlu yönde etkilendi. İstanbul uçak bileti aramaları geçen yıl aynı döneme göre %48, otobüs bileti aramaları ise önceki döneme göre %344 arttı. Sakarya’nın ilçelerine otobüs bileti aramalarının artış oranı ise %450. Araştırmaya göre hem otobüs-uçak bileti satışlarının hem de otel rezervasyonlarının en yüksek olduğu ay Temmuz ayı.
Bungalov oteller bu yılın da en çok tercih edileni
Elde edilen verilere göre bu yıl Sapanca, Ağva ve Şile otellerine en çok rezervasyonun yapıldığı dönem 10 Temmuz-22 Temmuz. Rezervasyonların genellikle 2 kişilik olduğu ve ortalama 1.116 TL’lik olduğu görülüyor. Bu bölgelere seyahat eden kişilerin otellerde kalma süresi ise ortalama 5.5 gün. Ayrıca seyahat severler bu yıl da tıpkı geçen yılki gibi bungalov otelleri ve doğa otellerini daha çok tercih etmiş.
Dünyaca ünlü şef Lorenzo di Gravio, özel menüsüyle D Maris Bay’de
D Maris Bay, 23 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Doğuş Yeme-İçme, Turizm ve Perakende çatısı altında Roma’da hizmet veren Michelin Yıldızlı Assaje restoranının şefi Lorenzo di Gravio’yu ağırlayacak. Dünyaca ünlü şef Lorenzo di Gravio, seçkin tatları sınırlı sayıda rezervasyonla D Maris Kitchen’da konuklarla buluşturacak.
Datça Yarımadası’nın eşsiz doğasında, Türk ve dünya mutfaklarının en seçkin örneklerini misafirleri ile buluşturan D Maris Bay, dünyaca ünlü şef Lorenzo di Gravio’un özel tadım menüsünü D Maris Kitchen’a taşıyor. Doğuş Yeme-İçme, Turizm ve Perakende çatısı altında Roma’da hizmet veren Michelin Yıldızlı Assaje restoranın şefi Lorenzo di Gravio, 23 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde lezzetli deniz mahsulleri ve ferahlatan tatlı alternatifleri ile hazırladığı öğle ve akşam yemeği menülerini, gastronomi tutkunları ile buluşturuyor.
Şef Lorenzo di Gravio’nun farklı pişirme alternatiflerinden oluşan benzersiz lezzetlerdeki menüsüyle eşleşen şarap seçkisi ve kıpır kıpır Akdeniz ritimleri konukların tadım keyfini taçlandırıyor. D Maris Bay’in en uzun plajı The Bay Beach’te konumlanan D Maris Kitchen’da konuklar, bir hafta boyunca Lorenzo di Gravio’nun hazırladığı menüyü keyifli gastronomi sohbetleri eşliğinde deneyimleme fırsatı yakalıyor.
Ünlü şefin öğle yemeği menüsünde özel tarifleriyle mozzarella kremalı ton balığı tartar, midyeli ev yapımı niyokki ve kum midyeli linguine gibi lezzetler, D Maris Bay’in akvaryum gibi plajlarında konuklara tatlı bir mola sunuyor. Akşam ise karpuz carpaccio’dan domates suyunda çiğ marine edilmiş akya balığına kadar birbirinden farklı lezzetten oluşan seçkin bir menü, D Maris Bay’de gün batımının eşsiz manzarasına eşlik ediyor.
Farklı konseptlerdeki restoranlarıyla konuklarını tatillerinde özel bir yeme-içme deneyimine davet eden D Maris Bay’de, Lorenzo di Gravio’nun hazırladığı seçkin menünün tadına bakmak isteyen konuklar, D Maris Kitchen ile iletişime geçebiliyorlar.
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Sayit Karabağlı oldu
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanlığına seçilen Sait İskender’in Kurucusu Sayit Karabağlı, "Yeme içme sektörü, inovatif adımları hızlandırmaya odaklanacak!” dedi. Türkiye’nin önde gelen restoran zincirlerinden Sait İskender’in kurucusu Sayit Karabağlı, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanlığına seçildi.
İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı olarak görev yapan Karabağlı, yeni görevi kapsamında Federasyon çatısı altındaki tüm odaların gelişiminden sorumlu olacak. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Karabağlı, “Yeme içme sektörünün öne çıkan bir oyuncusu olarak sahip olduğum deneyimi, gerekse İstanbul Lokantacılar Odası Başkanlığı süresince üstlendiğim misyonu, sektörün güvenini kazandığımı görmekten onur ve mutluluk duyuyorum. Hep birlikte pandeminin yaralarını tümden kapatacağımıza ve çağın gereklerine uygun sistemler geliştireceğimize inanıyorum” dedi.
Sektörün tek ihtiyacı birlik olmak
Seçim sonrasında esnaf teşkilatına teşekkür eden Sayit Karabağlı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Biz bir kişi, on kişi değil, yüz binlerce kişilik dev bir aileyiz. Tek ihtiyacımız olan şey birlik. Birlik olursak, güçlerimizi, imkanlarımızı paylaşırsak bu zor günleri atlatacağımızı düşünüyorum. En büyük hedefimiz kimseyi ötekileştirmeden o birliği sağlamak. Biz, aynı geminin yolcularıyız. Bu gemiyi batırmadan, karaya oturtmadan hedefe götürmek için hep birlikte çalışacağız. Türkiye Lokantacılar Federasyonu üyeleri bu kapının sektörün tüm emekçilerine açık olduğunu bilmeli. Federasyonumuzu hep birlikte yeniden sektörün sesi, gücü, buluşma noktası yapacağız.”
Çağı iyi okumak ve yeni iş modellerine açık olmak gerek
Yeme içme sektörünün geleceğine dair değerlendirmede de bulunan Sayit Karabağlı, “Pandemi pek çok alanda olduğu gibi, tüketicinin yeme içme sektörüne olan bakışını da değiştirdi. Örneğin kimi araştırmalar insanların %57'sinin pandemi sonrası yerel ürünler sunan işletmeleri daha fazla tercih edeceğini gösteriyor. Doğal ve sağlıklı gıdalar sunmak tüketici için artık çok daha büyük önem arz ediyor. Öte yandan dijital çağı da iyi okumak gerekiyor. McKinsey'nin yaptığı bir araştırmaya göre, 2024 yılına kadar Avrupa'da yemek dağıtım hizmetlerini çevrimiçi kullananların sayısının 96,9 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu da sektörün yeni iş modellerine açık olması gerektiğine işaret ediyor” diye konuştu.
İnovatif projeleri yaygınlaştırmayı amaçlıyor
Yeni görevi kapsamında yeme içme sektöründeki inovatif adımları hızlandırmaya odaklanacağını da söyleyen Karabağlı, “Yeme içme sektörünün tüm oyuncuları olarak pandemiden çeşitli dersler çıkardık. Yüksek maliyetler, büyük metrekareleri yönetme zorluğu ve hijyen ihtiyaçlarının yarattığı sıkıntılar, hepimizin zorlandığı başlıca sorunlar arasındaydı. Bu süreçte Sait Döner çatısı altında Türkiye'de bir ilk olarak geliştirdiğimiz yeni franchise paketiyle girişimci ve yatırımcılara, kurumsal kimliğinden lojistik ve teknolojik altyapısına kadar hazır yani her anlamda anahtar teslim bir model sunmaya başladık. Hızlı bir müşteri döngüsüne odaklı olan bu franchise modeli sayesinde, en az yatırımla yüksek kâr sağlanmasını hedefledik. Şimdi ise Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı olarak amacım, çağı yakalayan bu tip projelerin sektör genelinde yaygınlaşmasına yardımcı olmak” dedi.
Sayit Karabağlı Hakkında
1952’de Sivas’ın Tutmaç köyünde doğan Sayit Karabağlı, eğitimini Sivas’ta tamamladıktan sonra İstanbul’a geldi. Mesleğine Galatasaray’da bulunan M.İskender Usta’nın yerinde başlayan Karabağlı, bir yandan da Sanat Enstitüsü’nü tamamladı. Askerlik görevini yaptıktan sonra, bugün 5 şubesiyle İstanbul’da faaliyet gösteren Sait İskender’i kurdu. Karabağlı, evli ve 3 çocuk babası.
Restoran ve kafeler için e-Adisyon dönemi geliyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, e-Belge uygulamalarına yenileri eklenmeye devam ediyor.Kağıt kullanımının azaltılması ve dijitalleşmenin yaygınlaştırılması olan e-Belge e-Uyum (e-fatura, e-arşiv fatura, e-defter, e-irsaliye, e-SMM gibi) uygulamaları sayesinde, işletmeler zaman, para ve iş yükünden tasarruf elde ederken, ticari iş süreçlerini etkin ve verimli bir şekilde yönetiyorlar.
e-Dönüşüm sürecinde sıradaki belge olarak e-Adisyon geliyor. e-Adisyon yeni bir belge türü olmayıp, masada servis yapan hizmet işletmelerinin, kağıt ortamda düzenledikleri adisyon belgelerinin, elektronik ortamda “e-Adisyon” olarak düzenlenmesidir. 185, 200, 298 ve 299 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, masada servis yapılan ve gerçek usulde (bilanço veya işletme hesabı esasına göre) vergilendirilen; lokanta, kafeterya, pastane, bar, gazino gibi masada servis yapan hizmet işletmelerin, iş süreçlerinin kolaylaşması hedefleniyor. Diğer e-Belge e-Uyum uygulamalarında olduğu gibi, e-Adisyon’da da belgenin elektronik ortamda düzenlenmesi, muhafaza ve ibraz edilebilmesi, belgenin GİB’e elektronik ortamda iletilmesi ve yine elektronik ortamda arşivlenmesi gibi süreçler yer alıyor.
e-Adisyon’a geçme aşamaları nelerdir?
e-Adisyona geçecek olan bir hizmet işletmesinin, öncelikle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya dahil olması gerekiyor. Ardından, Tebliğ’deki usul ve esaslara uygun olarak gerekli hazırlıkların yapılması gerekiyor. Sonrasında, e-Adisyon uygulamasına geçebilmek için başvuru aşamasına geçiliyor. İşletmeler, e-Belge e-Uyum uygulamalarına genellikle özel entegratör yöntemi ile geçiyorlar. Dijital dönüşüm lideri özel entegratör Uyumsoft, 25 yıllık tecrübesi ile 50 binin üzerindeki müşterilerine katma değerli servisler sunarak, onların uçtan uca tüm iş süreçlerini mekan bağımsız yönetmelerini sağlıyor. Müşteri memnuniyetini, kesintisiz hizmet, 7/24 destek, hızlı aktivasyon, ücretsiz eğitimleri ve zengin ürün çeşitliliği ile sağlamaya devam ediyor. Uyumsoft’un dijital dönüşüm uzmanları tarafından e-Adisyon hakkında detaylı bilgiler veriliyor.
Covid-19 önlemleri kapsamında, birçok lokanta, kafeterya, bar vd işletmelerde, tablet uygulaması kapsamında, karekod ile ürün seçimi ve mobil cihazlarla menü sunumu gibi dijitalleşme çalışmalarına başlandı. Tebliğ kapsamında, işletmeler e-Adisyon belgelerini de bu cihazlar üzerinden gerçekleştirebilecek.
Ayrıca, 30 Temmuz 2021 tarihinde GİB tarafından e-Adisyon belgesi teknik kılavuzu yayınlandı. Burada, e-Adisyon belgesinin oluşturulması, mali mühür ile zaman damgalı imzalanması, oluşturulan raporların GİB sistemine aktarılması gibi süreçlere dair, yazılım geliştirecek olan kişi ve kurumların çalışmalarını yaparken ihtiyaç duyacakları teknik bilgiler detaylı şekilde yer alıyor.
e-Adisyon belgesinde hangi bilgiler bulunuyor?
Gerçek usulde vergilendirilen hizmet işletmeleri tarafından sunulan hizmetin veya emtianın cins ve miktarını göstermek amacıyla düzenlenen adisyon belgeleri, e-Adisyon uygulamasına dahil olan mükellefler tarafından müşteriden sipariş alınırken Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen asgari bilgileri ihtiva edecek içerikte ve belirlenen belge formatında elektronik ortamda düzenlenecektir.
Lokanta, pastane, kafeterya, bar, gazino gibi bir hizmet işletmesine, müşteri geldiğinde, açılacak olan e-Adisyon belgesinin, müşterinin masasında kağıt çıktısının bulundurulması zorunlu olmayıp müşteri ödemesinin yapılması sırasında, eş zamanlı olarak, e-Fatura’ya veya e-Arşiv Fatura’ya veya yeni nesil ÖKC’lerde düzenlenecek perakende satış fişine dönüştürülmesi gerekiyor.
e-Adisyon belgesinin üzerinde yer alması gereken bilgilere baktığımızda şunları söyleyebiliriz; öncelikle hizmet işletmesinin unvanı, TCKN/VKN‘si, vergi dairesi ve adresi yer alıyor. Belgenin düzenlenme tarihi, saat ve dakika olarak zamanı ve e-belge numarası bulunuyor. Müşteriye sunulacak olan hizmetin veya ürünün adı ve miktarı yazılıyor. Hizmetin tamamlanması ile birlikte, e-Fatura, e-Arşiv Fatura veya ökc’lerde düzenlenecek satış fişinde kdv hariç ve dahil toplam hizmet tutarı bulunuyor. Düzenlenecek e-Adisyon belgesinin ilintili olacağı e-Fatura ve e-Arşiv Faturası’nın tekil numarası veya perakende satış fişinin düzenlendiği ökc’nin cihaz sicil numarası yer alıyor.
19 Ağustos 2021 Perşembe
Suzuki Kadın Bisiklet Takımı 24 Saat Yarışında Yerini Alıyor!
Burger King® Restoranlarında KitKat® Rüzgarı Esiyor
McDonald's Türkiye’de üst düzey atama
Yeditepe Üniversitesi İşletme bölümünde lisans, Galatasaray Üniversitesi İletişim Stratejileri ve Halkla İlişkiler bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Ece Demet Kuran, Manpower İnsan Kaynakları Danışmanlık şirketinde danışman olarak iş hayatına başladı. Borusan Lojistik şirketinde insan kaynaklarında farklı görevlerde çalıştıktan sonra en son Borusan Holding bünyesinde İşe Alım Müdürü olarak görev aldı. 2019 yılında Bayegan İnsan Kaynakları Müdürlüğü görevi sonrasında McDonald’s Türkiye İnsan Kaynakları Departmanı’nın sorumluluğunu üstlenen Kuran, 1 Temmuz 2021 itibarıyla McDonald’s Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü oldu. Kuran, insan kaynakları alanındaki deneyimi doğrultusunda McDonald’s Türkiye’nin stratejik önceliklerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak.
Ünlü Şef Zülfikar Demirci’den et meraklılarına özel lezzetler
13 Ağustos 2021 Cuma
Yurtdışından yapılan rezervasyonlarda % 25 iptaller geldi
Orman Yangınları, Turizmcilerin Gelir Beklentisini % 25 Düşürdü. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaklaşık 10 gün süren orman yangınları, Ağustos ayında turist sayısında ciddi artış bekleyen turizmcileri endişelendirdi.
Hem orman yangınlarının hem de termik santralin yanacağına dair çıkan yanlış haberlerin halkı galeyana getirip rezervasyon iptalleri yaşattığını belirten Sianji Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, “ Yangınların çıkmasıyla birlikte yüzde 10 civarında iptallerimiz oldu. Bazı otellerde bu rakam yüzde 20-25lere kadar ulaştı. Bu iptallerin çoğu yurtdışından yapılan rezervasyonlar. Ciddi ciroların yapıldığı Ağustos ayında doluluklar yüzde 50’lere kadar geriledi. Turizmcilerin Ağustos ayı gelir beklentilerinde yüzde 25-30 arasında bir daralma oldu. Otel sahipleri yüzde 10-20 civarında indirim yaparak otellerini doldurmaya çalışıyorlar” dedi.
Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesi olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan orman yangınları, turizmcileri endişelendirdi.
Yaklaşık 10 gün süren orman yangınlarının tatil yapmak isteyenleri korku ve paniğe sevk ettiğinin altını çizen Sianji Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, “Hem orman yangınları hem de termik santral ile ilgili sosyal medyada dolaşan yanlış bilgiler bölgede bulunan tatilcileri endişelendirdi. Pandemi nedeniyle 15 aydır yara alan turizm sektörü bir de orman yangınları ile sarsıldı. Yangının başlamasıyla birlikte otellerden erken çıkış yapanlar oldu. Aynı zamanda yüzde 10 civarında iptaller yaşandı. Bazı otellerde bu rakam yüzde 20-25’e kadar ulaştı. Yurtdışından çok fazla iptal rezervasyonları aldık. Yeni rezervasyon sayıları ise 4-5’e kadar düştü” dedi.
Yüksek ciroların yapıldığı Ağustos ayında otellerin yüzde 10-20 civarında indirim yaparak sezonu boş geçirmemeye çalıştıklarını belirten Çakır, “ Bazı otellerde doluluklar yüzde 50’lere kadar geriledi. Çok az sayıda otel yüzde 80 doluluk ile hizmet veriyor. Turizmcilerin Ağustos ayı gelir beklentilerinde yüzde 25-30 daralma oldu. Önümüzdeki birkaç gün çok önemli. Ağustosun ikinci yarısından sonra toparlamaya başlayacağız. Yeni bir yangın veya olumsuz bir durum yaşanmazsa Eylül ayının güzel geçeceğini düşünüyoruz. Umarım yaşadıklarımız herkese ders olur, küresel ısınma baz alınarak tüm tedbirler çok kıymetli. Yangının söndürülmesinde çaba gösteren tüm kurum, kuruluş ve vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Ülkemize geçmiş olsun diliyorum” dedi.
Tokat’ın Alaçatı’sı, Türkiye’nin Rio’su Almus Baraj Gölü
Tokat’ın Alaçatısı, Türkiye’nin Riosu denilecek kadar güzel Almus diyen Almus Belediye Başkanı Bekir Özer; “ Misafirlerimiz geldiği zaman sade konaklayıp, yiyelim, içelim, oturalım olmaz, burada onları eğlendirmemiz lazım. Ben hep diyorum ki burası Tokat’ın Alaçatısı, Türkiye’nin Rio’su diyorum.
İnsanları burada eğlendirmemiz lazım.
Burada ATV lerimiz var. Gölün kenarında, göle sıfır ATV gezilerine çıkıyoruz
Sadece gölün kenarında değil, ATVlerle yaylalara da çıkıyoruz, yaylalarımız çok yakın. 2-3 km uzaklıkta 10-15 dakika mesafelik yerlerde yaylalarımız var. ATVlerle yayla turları, yayla safarileri yapıyoruz” dedi.
AT GEZİLERİ YAPIYORUZ
Atımız var, binicilik yapıyoruz. Atlarla isteyen gölün kenarında dolaşabiliyor, isteyen yaylalara çıkabiliyor.
EN BÜYÜK İKİNCİ ZİPLİNE BİZDE
Gölün üzerinden geçen Türkiye’nin en büyük ikinci zipline’ı bizde. Dev salıncağımız var.
SAHİLYOLU PROJESİ
Eğlence merkezi yapmaya çalışıyoruz. Bunun yanında yeni bir projemiz var “Sahilyolu” diye. Gölün kenarında göle sıfır, sahil yolumuzu düzenleyip, fayton, bisikletli fayton, bisiklet, elektrikli scotterlarla orayı canlandırmak istiyoruz.
OFF-ROAD PARKURU
Sahil yolunun altına da Off-Road Parkuru yapacağız. Gelen insanlar bir çok aktiviteyi yapıp, kendini eğlendirebilecek.
ÜÇGEN DUBLEKS ORMAN EVLERİ
Ormanın içerisinde üçgen dubleks evler yapacağız. Havası temiz, ormanın içerisinde, gölün karşı tarafında evler yapmak istiyoruz. Almus Belediye Başkanı Bekir Özer; “Almus’ta görevi devir aldığımızda otel eksik olduğunu fark ettik. Hemen ihalesini yaparak, oteli yaptık. İnsanlar gelecek, yiyecek, içecek, bir de göl manzarası seyredecek. Böyle olmaz dedik ATV safarileri de devreye soktuk. 17 ATV ile işletmeci burada ATV turları yapmaya başladı” diyerek Almus hakkında bilgi aktarmaya devam etti.
ATV TURLARI NE KADAR?
ATV Turları parkura göre değişkenlik göstermekle birlikte 50TL ile 150 TL arasında fiyatlandırılmaktadır.
GÖLDE GEMİ TURLARI
Gölün üzerinde gemi turları yapıyoruz. İnsanları eğlendirmek adına gemimizle de turlar yapıp, 1-1,5 saat turlar gerçekleştiriyoruz. Gemide nişan, evlilik, evlilik teklifi, düğün törenleri de yapabiliyoruz.
MALKAYA’NIN HİKAYESİ
Malkaya’sı dediğimiz mevkiideyiz. Burası ismini tufandan alıyor. Karşı dağın tepesinde İmam Gazi dediğimiz büyük bir komutan türbesi var. Orada savaşırken düşman askerine yenileceği zaman burada tufan kopuyor ve düşman askeri burada yok oluyor. Malkaya dediğimiz yer Tufan’da çöküyor. Tarih kitaplarında şöyle yazıyor: “gökyüzünden yağmur yağdı, yerden su fışkırdı, gündüz zifiri karanlıktan daha karanlık oldu”.
Belediye Başkanı Bekir Özer; “Almus eğlencenin merkezi Tokat’ın Alaçatısı, Türkiye’nin Riosu diyorum ve Almus’a herkesi bekliyorum” dedi.