17 Şubat 2013 Pazar

DÜNYA DİŞHEKİMLERİ İSTANBUL’A GELİYOR





1 milyon dişhekimini temsil eden,203 yıllık köklü bir meslek kuruluşu olan Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI)’ın; 101. Dünya Dişhekimliği Kongresi, 28-31 AĞUST0S 2013 tarihinde İstanbul’da yapılıyor
Açılış törenleri; devlet başkanları, başbakan, kral ve kraliçelerce yapılan, Paris, Hong Kong, Londra, Roma, Singapur, Barselona, Mexico City ve Viyana gibi dünyanın en önde gelen şehirlerinde gerçekleşen FDI kongreleri; yüzyıllık geleneğe sahip dünyanın en prestijli kongreleridir.
FDI 101. Dünya Dişhekimliği Kongresi; 15.000 katılımcının beklendiği, bölgenin ve AVRUPA KITASININ EN BÜYÜK KONGRESİ olacak. Dişhekimliği mesleği alanında Türkiye'nin liderliğini üstlendiği;  Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, Filistin, Irak, İran, Kazakistan, Kerkük,  KKTC, Kırgızistan, Kosova, Lübnan, Mısır, Özbekistan, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Türkmenistan, Ürdün ve Yunanistan gibi ülkelerin de içinde bulunduğu    “3.Komşu Ülkeler Dişhekimleri Birlikleri İşbirliği Platformu Toplantısı"  da   ülkemizin bilimsel ve  ekonomik işbirliği sürecine katkı sağlamak üzere kongre kapsamında gerçekleştirilecek.

Kongre kapsamında 80 tane konferans, 6 panel ve 30’dan fazla kurs düzenleniyor.
• Avrupa ve Amerika’nın seçkin eğitim kurumlarında öğretim üyesi olan 40 yabancı konuşmacı,
• Dünya genelinde farklı eğitim kurumlarında görev alan 7 Türkiyeli öğretim üyesi,
• Ülkemizin  dişhekimliği fakültelerinde eğitim veren 60  öğretim üyesi ve başarılı dişhekimlerinden oluşan konuşmacılar,kongreye katılımda bulunacak.

120 konuşmacı, dişhekimliği alanındaki son yenilikleri dişhekimlerine, diş teknisyenlerine ve dişhekimi yardımcılarına sunacak.

Dişhekimliği Fuarı Expodental 2013; kongre süresince 6500 m2’lik sergi alanı ile yer alacak ve ziyarete açık olacak.FDI 101. Dünya Dişhekimliği Kongresi’ni 28-31 Ağustos 2013 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirecek olmaktan ve bu dev organizasyonu nihayet Türkiyemize kazandırmaktan büyük bir heyecan ve onur duymaktayız.Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek olan bu kongre; ulusal ve uluslararası çerçevede, bu alana ilgi duyan tüm kişi ve kurumların yoğun ilgisi ile karşılanmıştır.Şimdi önümüzde tarihi bir olanak bulunmaktadır. Dünya Dişhekimlerinin İstanbul’da buluşması toplum ağız ve diş sağlığı bilincinin gelişmesi ve dişhekimliği sektörünün bilinirliğine önemli bir katkı sağlayacaktır.T.C. Cumhurbaşkanı’nın himayesi; Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri ve diş hekimliği fakülteleri, bilimsel dernekler, DİŞSİAD, ağız ve diş sağlığı endüstrisi, dişhekimleri odalarımızın katkılarıyla ulusal bir seferberlik içerisinde kongremizi gerçekleştireceğiz. FDI 101. Dünya Dişhekimliği Kongresi; ülkemizde ağız ve diş sağlığının öneminin algılanmasında, endüstrinin kurumsallaşması ve dışa açılmasında, dişhekimliği mesleğinin saygınlığının artmasında bir dönüm noktası olacaktır.15000  katılımcının beklendiği ve 6500 m2 fuar alanına sahiplik yapacak, Türkiye’nin ve bölgenin en  büyük organizasyonunu sizlere tanıtmaktan mutluluk duymaktayım.

Prof. Dr. Taner Yücel
TDB ve FDI 101. Dünya Dişhekimliği Kongresi Başkanı
TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ (TDB)

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB);  ülkemizde ağız diş sağlığı hizmeti sunan 24 bin dişhekiminin bir meslek örgütüdür.
"Ağız diş sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır" ilkesine sahip TDB; halkımızın  ağız diş sağlığının korunması, geliştirilmesi ve her bireyin kolay ulaşabileceği ağız diş sağlığı hizmetleri için bilimsel ve koruyucu temelli  politikaların oluşması için çalışır.
TDB; dişhekimlerinin maddi manevi haklarını korumak ve meslek ahlakının korunmasını sağlamak adına, Türkiye genelinde 34 Dişhekimleri Odası ile Genel Merkezinin bulunduğu Ankara’da çalışmalarını yürütmektedir.
TDB, toplumun ağız ve diş sağlığı bilincinin yükselmesi için pek çok ulusal projeyi, kamu kurumları ve dişhekimliği endüstrisiyle birlikte gerçekleştirdi, gerçekleştirmeye de devam ediyor.
TDB, dişhekimliği alanında yaşanan sorunların çözümü için; eğitim kurumları, DİŞSİAD, Diş Teknisyenleri Odaları ve Bilimsel Dişhekimliği Dernekleriyle birlikte yaptığı çalışmaları sürdürüyor.
1988 yılında Dünya Dişhekimleri Birliği’ne (FDI) üye olan TDB ;  “FDI 101. Dünya Dişhekimliği Kongresi” ile   dünyada ve bölgesinde var olan uluslararası organizasyonlarla işbirliği içinde çalışmalarına devam ediyor.

DÜNYA DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ (FDI)
FDI Dünya Dişhekimliği Birliği dünyadaki  en  eski ve köklü mesleki  kuruluşlardan biridir. 1900 yılında Fransa’da Ecole Dentaire de Paris üyelerinden Dr. Charles Godon ve 5 dişhekimi tarafından Fédération Dentaire International adıyla  kurulmuştur.
FDI (Dünya Dişhekimliği Birliği), 130’dan fazla ülkede yaklaşık 200 meslek birliğinin üye
olduğu ve 1 milyonu aşkın dişhekimini  temsil eden dünya dişhekimlerinin örgütüdür.
FDI dişhekimliği uygulamaları ve eğitim çalışmaları  ile oral sağlığın toplumlarda daha yaygın olarak sağlanabilmesini amaçlamaktadır.


FDI Misyonları
• Dişhekimliğinin sesi; dünya çapında dişhekimliği mesleğinin bağımsız otoritesini temsil etmek
• Optimal ağız sağlığı; tüm bireylerin genel ve oral sağlıklarının optimal düzeyde korunması
• Üye ülkelere destek; mesleki birlikler aracılığı ile tüm dişhekimlerinin özlük haklarının korunması
• Bilgi transferi; dişhekimliği uygulamalarında etik değerlerin korunması ve dişhekimliği sanatının ve biliminin gelişimini desteklenmesi ve yaygınlaştırılması


FDI; bu bağlamda, dişhekimlerinin  mezuniyet sonrası eğitimini  sağlamak amacıyla her yıl dünya dişhekimliği  kongreleri organize etmektedir. Kongrelerde  bilimsel toplantıların yanısıra dişhekimliği endüstrisinin en son yeniliklerin, teknolojik ilerlemelerin sonuçları olan dişhekimliği alet ve malzemelerinin tanıtıldığı  fuarlar yapılmaktadır.

Bilimsel Program
FDI 2013 İstanbul Dünya Dişhekimliği Kongresi için zengin bir bilimsel program hazırlanmıştır. Bilimsel programda, dişhekimliğinin tüm disiplinlerine ait güncel konularda düzenlenmiş paneller, konferanslar, forumlar ve interaktif oturumlar yer alacaktır. Yurt dışından katılan 40’dan fazla konuşmacının 7’si; dişhekimliği eğitimini Türkiye’de aldıktan sonra akademik çalışmalarını yurtdışında sürdüren Türkiyeli akademisyenlerinden oluşmaktadır. Ayrıca yurt içinden birçok değerli Türk konuşmacı da yapacakları sunumlarla kongreye katılacaktır. Bilimsel program; beş salondaki paralel oturumlarla gerçekleşecektir. Sabah kahvaltılı toplantı oturumları, uzmanına sor buluşmaları ve yılın değerlendirmesi gibi özel oturumlarla dişhekimlerinin akademisyenlerle daha yakın diyaloğa girmesi sağlanacaktır. Ayrıca serbest bildiriler ve poster tartışma oturumları ile genç akademisyenlerin araştırmaları bilimsel ortamda tartışılarak değerlendirilecek ve IDJ (International Dental Journal) dergisinde basılacaktır.

Bu kongrede diş hekimleri yanı sıra oral sağlık alanında çalışan diş teknisyeni ve dişhekimi yardımcısı gibi sağlık personelinin de mesleki alanda kendilerini yenilemelerine yönelik bilimsel toplantılar  yapılacaktır

Aşağıdaki disiplinlerde düzenlenen; panel, konferans ve çok sayıda güncel klinik uygulamaları kapsayan hands-on kurslar ile hekimlerimiz; mesleki yenilikleri takip edebilme ve pratik olarak kendini geliştirebilme imkanına sahip olacaktır.
• Adeziv Dişhekimliği,
• Ağız Hastalıkları,
• Biyomateryaller,
• Cerrahi,
• Dijital Dişhekimliği-CAD/CAM,
• Doku Mühendisliği,
• Endodonti,
• Estetik Dişhekimliği,
• İmplantoloji,
• Koruyucu Dişhekimliği,
• Ortodonti,
• Prostodonti,
• Periodontoloji
Kongre Hazırlık Sürecinde Yapılması Planlanan Basın Toplantısı ve Basın Açıklamalarının Konu Başlıkları
• Sigara ve Ağız Sağlığı
• Yaşlılık ve Ağız Sağlığı
• Obezite ve Çürük İlişkisi
• Dişhekimliğinde Kök Hücre ve Doku Mühendisliği
• Türkiye'de Ağız Diş Sağlığı Profili
• Ağız Kokusu
• Bruksizm (Diş Gıcırdatma)
• İmplant
• Pedodonti-Ortodonti İlişkisi
• Sistemik Hastalıklar ve Ağız Sağlığı İlişkisi
Ağız Diş Sağlığı ile İlişkili Önemli Gün ve Haftalar
 7 Şubat  Sigarayı Bırakma Günü
 1-7 Mart Yeşilay Haftası
 14 Mart Tıp Bayramı
 18-24 Mart Yaşlılar haftası
 1-7 Nisan Kanser Haftası
 7-14 Nisan Sağlık Haftası
 7 Nisan Dünya Sağlık Günü
 12-18 Nisan Kalp Haftası
 17 Nisan Dünya Hemofili Günü
 5 Mayıs Dünya Sakatlar Günü
 10-16 Mayıs Sakatlar Haftası
 31 Mayıs Dünya Tütünsüz günü
 30Mayıs -5 Haziran Lösemi Haftası
 5 Haziran Dünya Çevre Günü


KONGRE BİLİMSEL PROGRAMI
Konuşmacılar
Dr. Adrian Lussi / İsviçre
Modern Çürük Teşhis Yöntemleri
Dr. Alexander Tolmeijer / Hollanda
Finansal Yönetim
Dr. Alpdoğan Kantarcı / ABD
Periodontolojide Konak Modülasyon Tedavisi
Dr.Andrej Kielbassa/Avusturya
Dentin Hassasiyeti
Dr.Anton Sculean/İsviçre
Rejenerasyondaki İlerlemeler: Yeni Teknikler, Modeller ve Kavramlar
Dr. Atilla Sertgöz
Zirkonya Restorasyonlarda Görülen Klinik Problemler                  
Dr. Banu Önal
Posterior Bölgede Neden İndirekt Restorasyonlar?
Dr. Bekir Karabucak / ABD
Endodontik Cerrahi
Dr. Betül Kargül
Klinik Pratiğinde Minimum Girişimsel Tedavi Planının Uygulanması
Dr. Binnaz Leblebicioğlu / ABD
İmplant Tedavisinde Periodontal Yaklaşımlar
Dr. Burçin Vanlıoğlu
Protez Açısından Estetik İndirekt Posterior Restorasyonlarda Tedavi Aşamaları
Dr. Bülent Uludağ
Protetik Dişhekimliğinde Hassas Tutucularla İlgili Gerçekler, Sorunlar ve Çözümler
Dr. Cansu Alparslan
Kanıta Dayalı Dişhekimliğinin Klinik Pratiğe Uygulanması
Dr. Cemal Aydın
Çene Yüz Defektlerinde Uygulanan Epitezlerin Başarısı
Dr. Christian Berger / Almanya
Tedavi Kararı: Dişin Korunması veya İmplant Yerleştirilmesi: İmplant ve Dişlerde Görülen Komplikasyonlar
Dr. Coşkun Yıldız
Sabit Restorasyonlarda Diş Kesimi Prensipleri ve Ölçü Materyalleri    
Dr. David Bartlett / İngiltere
Asit Atağı!- Diş aşınmalarında Asitlerin Rolü
Dr. Denis Bourgeois / Fransa
Fluoridlerin Kullanımı ve Güncel Öneriler
Dr. Derek Mahoney / Avustralya
Yüksek Açılı Maloklüzyonun Kontrolü
Dr. Derya Germeç Çakan
Diastema Tedavisinde Ortodontik Yaklaşımlar
Dr. Dilek Tağtekin
Aproksimal Restorasyonların Başarısızlık Nedenleri ve Yeni Matriks Sistemleri
Dr. Ebru Çal
Sabit Restorasyonlarda Karşılaşılan Teknik ve Klinik Hatalar / Başarısızlıklar
Dr. Enrique Kogan / Meksika
Operatif Dişhekimliği: Yeni Materyaller, Teknolojiler ve Teknikler
Dr. Filiz Pekiner
Ağrı: Teşhis ve Tedavisi
Dr. Galip Gürel
Porselen Lamina Restorasyonlar: Gerçek Endikasyonlar
Dr. Georg Meyer / Almanya
Diğer Tıp Disiplinleri ile İlişkili Kranyomandibüler Fonksiyon ve Disfonksiyon – Dental Teşhis ve Oklüzal Tedavi için Sonuçlar
Dr. Gökhan Alparslan
Kanıta Dayalı Oral Cerrrahi
Dr. Gülbahar Işik Özkol
Total Protezlerde Sorunlar ve Basit Çözümler
Dr. Gürkan Göktuğ / ABD
Tüm Ark ve Tüm Ağız Rehabilitasyonlarda Tedavi Planlaması
Dr. Güven Külekçi
Sterilizasyon Stratejileri
Dr. Haldun İplikçioğlu
Kanıta Dayalı Oral İmplantoloji
Dr. Hande Şar Sancaklı
Mineralizasyondaki Olasılıklar / İmkanlar Nelerdir?
Dr. Hani A. Salam / Birleşik Arap Emirlikleri
İmplant Komplikasyonlarını Önleyebilir miyiz?
Dr. Harry-Sam Selikowitz / Norveç
Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar
Dr. Hien Ngo / Kuveyt
Minimal Girişimsel Dişhekimliği: Dişhekimliği Açısından Ne İfade Eder?
Dr. Ira Lamster / ABD
Biyolojik Sıvıların Tanısal Potansiyelinin Oral Hastalıkların Teşhis ve Tedavisi Açısından İncelenmesi
Dr. Istvan Urban / Macaristan
Vertikal ve Horizontal Ogümentasyonda Yeni Bakış Açıları
Dr. JY Cochet / Fransa
Endodontik Lezyonların Akılcı Tedavisi
Dr.Kaveh Seyedan/İran
Anterior Maxilla: Zorlukları ve Çözümleri
Dr. Marius Steigmann / Almanya
Estetik Alandaki Yumuşak Doku  Komplikasyonlarının Düzeltilmesi
Dr. Martin Lorenzoni / Avusturya
İleri İmplant Rehabilitasyonu: Estetik Navigasyon-İmmediat Yükleme
Dr. Martin Trope / ABD
İnstrumentasyon için Apikal Boyutlar
Dr. Massimo de Sanctis / İtalya
Periodontoloji - Periodontal Cerrahide Estetik
Dr. Mehmet Manisalı / İngiltere
Ortognatik Cerrahi ve Fasiyal Estetik
Dr. Mehmet Yaltırık
Ağız ve Çene Cerrahisinde Asistans
Dr. Mete Fanuscu
Dijital Ölçüler Klinikte Hayatımızı Nasıl Kolaylaştırıyorlar?
Dr. Michael Glick / ABD
Tıbben Komplike Hastalar – Klinik Protokoller
Dr. Mitsuo Okubo / Japonya
Yaşlı Toplumda Dişhekimliği
Dr. Mutlu Özcan / İsviçre
Direkt ve İndirekt Rekonstrüksiyonlarla Tek Diş Eksikliklerinin Tedavisi: Tedavi Yaklaşımının Karşılaştırılması
Dr.Nejat Erverdi
Dudak Damak Yarıkları Tedavisinde Yeni bir Yöntem: Distraksiyon Osteogenezisi
Dr. Nikolaos Donos / İngiltere
Periimplantitisin Tedavisi ve Periodontal Hastalıklarla İlişkisi
Dr. Norbert Gutknecht / Almanya
Kanıta Dayalı Lazer Dişhekimliğinde Seçici Çürük Uzaklaştırılması ve Sert Doku Preparasyonu
Dr. Olcay Şakar
Parsiyel Protezlerdeki Gelişmeler: Planlama, Materyaller ve Teknikler
Dr. Prathip Phamtuvanit / Tayland
Minimum Girişimsel Dişhekimliği
Dr. Roland Frankenberger / Almanya
Rezin Kompozitler: Ne Kadar Uzağa Gidebiliriz? Uzun Ömürlülük, Endikasyon ve Tamir

Dr. Sami Büyükgökçesu
Restoratif Dişhekimliği Uygulamalarında Dişhekimi Yardımcısının Rolü
Dr. Sevil Gürgan
Diş Beyazlatma İşleminde Duyarlılık Oluşturmadan Doğal Diş Rengi Elde Etme Yolları
Dr. Sibel Antonson /ABD
İndirekt Restoratif Materyallerde Yapıştırma (Simantasyon) Seçenekleri
Dr. Sönmez Fıratlı
Ortodontide Dişhekimi Yardımcısının Rolü
Dr. Steven Porter / UK
Ağız İçindeki Malign ve Potansiyel Olarak Malign Hastalıklar:Dünya Çapında Problem
Dr. Şenay Canay
İleri Derecede Harabiyet Görülen Anterior Dişlerin Restorasyonu
Dr. T. Ufuk Toygar Memikoğlu
Obstrüktif Uyku Apne Tedavisinde Ortodontik Yaklaşımlar: Bir Olgu Sunumu ve Klinik Değerlendirmeler
Dr. Uğur Erdemir
Diastema Kapama: Disiplinler Arası Yaklaşımlar
Dr. William Cheung / Hong Kong
Yeni Yüzyılın Koruyucu Dişhekimliği Uygulamaları
Dr. Yangheng Zhou / Çin Halk Cumhuriyeti
Ortodontide Vertikal Kontrol:Tweed Felsefesinden Ne Öğrendik?
Dr. Yaşar Özkan
İmplant Cerrahisinde Estetik ve Fonsiyonel Başarıyı Arttırmak için Sert ve Yumuşak Doku Greftlemelerinin  Önemi

Paneller


Endodonti Paneli:
Endodontik Tedavide Karşılaşılan Problemler ve Çözümleri  

Prof. Dr Faruk Haznedaroğlu Moderatör
Doç. Dr Handan Ersev Kök Kanalı Şekillendirilmesi Sırasında Meydana Gelen Komplikasyonlar
Doç. Dr Özgür Topuz Kanal Dezenfeksiyonu ve Doldurulması Sırasında Meydana Gelen Komplikasyonlar
Prof. Dr. H. Oğuz Yoldaş Apikal Periodontitisli Dişlerin Tedavisinde Karşılaşılan Problemler ve Çözümleri


Oral Radyoloji Paneli:
Dijital Görüntülemedeki Gelişmeler

Prof. Dr. Tamer Lütfi Erdem Moderatör
Prof. Dr. Güniz Baksı Şen Dental Volumetrik Tomografi’nin Farklı Klinik Uygulamaları
Dr. Ali Sinan Horasan İmplant Radyolojisi
Yrd. Doç. Dr. M.Akif Sümbüllü Cerrahi Uygulamalarda Dental Volumetrik Tomografi’nin Önemi

İmplantoloji Paneli:
Oral İmplantolojide Pratik Uygulamalar  İçin Güncel Yaklaşımlar

Prof. Dr. Serdar Yalçın Moderatör
Prof. Dr. Selim Pamuk  Böyle Bir Protezi Bir Daha Yapmam
Doç. Dr. Ata Anıl Böyle Bir İmplantı Bir Daha Yapmam
Doç. Dr.  Selim Ersanlı İmplant Çevresinde Yumuşak Doku Şekillendirilmesi
Doç. Dr. Volkan Arısan Rehberli İmplant Cerrahisi ve Teknikleri
Prof. Dr. Cüneyt Karabuda Dişhekimliği Pratiğinde İleri Cerrahi Uygulamalar

Protez Paneli:
Protetik Tedavide CAD-CAM Teknolojisinin Kazanımları

Prof. Dr. Betül Tunçelli Moderatör
Prof. Dr. Ersan Ersoy Protetik Diş Hekimliğinde CAD-CAM Uygulamaları; Güncelleme
Doç. Dr. Bulem Yüzügüllü  Inleyler, Onleyler ve Laminalar
Doç. Dr. Bora Bağış Tam Seramik Kuron ve Köprüler

Travma Paneli:
Martin Trope Kök Rezorpsiyonu-Temel Kavramlar ve Tedavi Statejileri
Mehmet Manisalı Maksillofasiyel Yaralanmalarının Farklı Yönlerinin Değerlendirilmesi
Nil Altay Süt ve Karmaşık Dişlenme Dönemlerindeki  Diş Travmalarında Acil Tedavi
Zeynep Ergücü Travmatik Orijinli Diş Kırıklarında Estetik Tedavi Seçenekleri


Kanıta Dayalı Dişhekimliği Paneli:
Kanıta Dayalı Dişhekimliğinin Klinik Pratiğe Uygulanması

Cansu Alpaslan Kanıta dayalı Dişhekimliği: Genel Bir Bakış
Gökhan Alpaslan  Kanıta Dayalı Oral Cerrahi                        
Haldun İplikçioğlu Kanıta Dayalı Oral İmplantoloji
Kurslar
1. Porselen Lamina Restorasyonlar(A-Z’ye): Endikasyonları, Diş Hazırlıkları, Simantasyonları
2. Oklüzyonu Anlamak ve Düzeltmek
3. Biomateryaller: Nasıl Seçilir? Ne Zaman Uygulanır?
4. İmplant Destekli Protezler: Endikasyonları, Ölçü Alınması, Abutment Seçimi, Seçimdeki Etken  Faktörler ve Seçilen Restorasyon Tipleri
5. Tam Çene Restorasyonlar İçin Oklüzal Rehabilitasyon                                
6. Bruksizmin Tedavisi: Splintle  Tedavi ve Klinik Uygulamaları
7. Çekim Boşluğunu Koruma Teknikleri
8. Matriks Tekniklerindeki Yenilikler Nedir?
9. Değişik Olgular için Uygun Ölçü Teknikleri  
10. Kompozitlerle Beyaz ve Pembe Estetik
11. Çürük Risk Analizi ve Çürükten Koruma Metotları
12. Zirkonya Alt Yapı Üzerinde Estetik Seramik Kuronlar Elde Etmenin Kolay Yöntemleri (Diş Teknisyenleri için)
13. Anterior Bölgede Direkt Restorasyonlar
14. İndirekt Posterior Restorasyonlar
15. Fiber post uygulamaları
16. İnley Olgularında İndirekt Kompozit Uygulamaları
17. Diş Beyazlatma
18. Sözel ve Sanal Dünya İletişimi
19. Temel İmplantoloji (Yeni başlayanlar için)
20. Restoratif Dişhekimliği Kursu
21. Kompozit ve Seramik Onley Restorasyonların Simantasyonundaki Önemli Adımlar
22. Dijital Oklüzyon Analizi
23. Sınıf IV  Kırık  Restorasyonu        
24. CT ‘lerin Değerlendirmesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder