7 Şubat 2014 Cuma

DAKA HEYETİ İSTANBUL’DAKİ VAN İŞADAMLARI DERNEĞİ’NİN İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDI


Van İşadamları Derneği (VİŞAD) batıdaki girişimcileri TRB-2 bölgesine yatırım daveti yapmak için İstanbul’a giden Van Valisi Aydın Nezih Doğan ve beraberindeki heyete bir akşam yemeği verdi.
 Merkezi İstanbul’da bulunan Van İşadamları Derneği (VİŞAD) kuruluşlarının 1. Yıl dönümü sebebiyle bir otelde istişare ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Teknokent Şirket Genel Müdürü Yard. Doç. Dr. Necat Görentaş, Daka Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VANTSO) Necdet Takva, Van Müsiad Başkan Yardımcısı M. Faruk Demir ajans uzmanları ve çok sayıda davetli katıldı. Sıcak bir ortamda geçen yemekli toplantıda Van İşadamları Derneği Başkanı (VİŞAD) A. Fatih Hatunoğlu, derneğin çalışmaları ve hedefleri ile ilgili bir açılış konuşması yaptı.

Yemek davetine icabet edenlere teşekkür eden Hatunoğlu, “80 ilin işadamları derneği isminin arasında Van’ımızın isminin olmaması, Van gerçeğinin ve medeniyetler beşiği olan Van’ımıza yakışmadığını düşünerek 25 arkadaş el vermek suretiyle hayırlı ve bereketli bir sonuca ulaştık. Amacımız Van dışında yaşayan işadamlarının aynı amaç aynı hedef ve aynı ilkelerin hayat bulduğu bir yapının çatısı altında toplamak. Biz artık bölgemizin kalkınması, istihdamın geliştirilmesi ve ekonomimizin güçlendirilmesi noktasında bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ve bununla ilgili olarak da önümüzdeki süreçte ilgili kurumlarla istişare ve diyalog halinde olacağımızı da bilmelerini istiyoruz” dedi.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan’da yemekte bir konuşma yaptı. Türkiye’de son 15-20 yıl öncesine bakıldığında kişi başına düşen milli gelirin 3.500 dolardan üç kat artarak 10 bin doların üzerine çıktığını anımsatan Doğan, “Türkiye’de son 10 yılda bu milli gelirdeki artışı temin eden güç aslında bu ülkede yeni toprakların bulunmasıyla sağlanmadı. Yeni doğal kaynaklar bulunmadı. Bu ülkede farklılığı sağlayan şey insanların kendilerine güvenmesiydi” dedi. Türk insanının bir şeyler yapabilecek kudrete sahip olduğunu vurgulayan Doğan, şunları kaydetti.

TÜRKİYE’NİN KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİRİ SON 10 YILDA 3 KAT ARTTI
“Eğer bir ülkenin insanları kendilerine güvendiklerinde milli geliri 10 yılda 3.500 dolar seviyesinden 10 bin dolarlık seviyesine 3 kat artırabiliyor ise bugün Van’da bizim geleceğe dair yaptığımız projeksiyonlarda kendi tecrübemizi bir tarafa bırakmamızın anlamı yoktur.   Bizim tecrübemiz 10 yılda bir şeyi üçe katlayacak imkanlara sahiptir. Van bu üçe katlama serüveni yaşarken niye bekleneni yapamadı. Bunu hepimiz iyi biliyoruz. Yaşadığı ortam, var olan sıkıntılar ve terör Van’ın handikabıydı. Başarması gerekenleri yapamadı. Hem sermaye kaybetti, hem de beşeri sermaye kaybetti. Bu kayıplara rağmen bugün bakıyoruz 2014 yılının hemen başında TÜİK verileri açıklandığında ülkedeki nüfus projeksiyonları ortaya kondu. Görüldü ki neredeyse Şanlıurfa’dan Trabzon’a bir set çekin onun doğusundaki tek nüfusu artan vilayet Van’dır. Bu nedir? Bu bir gelecek umududur. İnsanlar Van’da bir şeyler olacak, Van’da yaşamaya devam ediyorlar. Neye rağmen? İki büyük depreme rağmen burada yaşamaya devam ediyorlar. Peki bu insanların umudunu pekiştiren nedir? Bugün hepimizin birlikte memnuniyet duyduğu çözüm sürecidir.

-ÇÖZÜM SÜRECİNİN MAYASI TUTARSA VAN’IN POTANSİYELİ GELİŞMESİ MÜSAİT
“Eğer çözüm sürecinin mayası tutarsa insanlar biliyorlar ki, Van potansiyel itibariyle gelişmeye müsait bir yerdir. Öyleyse Van’da yaşayan veya Van dışında yaşayan her kardeşimizin bu mayanın tutması için iki şey yapması lazım. Bir açıkça dua etmesi lazım. Çünkü buna ihtiyacımız var. Bir de bunun mücadelesini vermesi lazım. İnsanlara tavsiyede bulunması lazım. Hiç kimsenin bir çatışma ortamını arzu etmemesi lazım. Ve bu konuda gayreti eksik olanları da uyarması lazım. Eğer birinci olarak bunu sağlayamazsak onun üzerine kuracağımız işadamları derneklerinin, yapacağımız ziyaretlerin Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın şurada, burada yapacağı çeşitli çalışmaların, rektörümüzün komşu ülkelerde yapacağı temasların, ticaret odası başkanımızın çırpınışlarının çok büyük bir önemi kalmayacaktır. Yapmamız gereken birinci konu çözüm sürecinin başarısı için el birliği ile gayret sarfetmeliyiz. Bunu Van’da bulunanlar olarak hem biz yapacağız, hem de sizler İstanbul’da Van’ı sevenler olarak. Bunu birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.

-VAN, POTANSİYELİ İLE 7-8 MİLYON NÜFUSA HİTAP EDEN BİR HİNTERLANDA SAHİP
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’da yaptığı konuşmada üniversitenin son yıllardaki sıçramalarından bahsetti. Van YYÜ’de yetişmiş 1.500 akademisyen ve 24 bin öğrencisi bulunduğunu anımsatan Battal, bilimsel çalışmalarda birçok akademisyenin ulusal ve uluslar arası başarılara imza attığını kaydetti.

Vanlı işadamlarının İstanbul’da bir arada güç birliği oluşturmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Battal, “İstanbul’da bulunan işadamlarının buradaki başarılı faaliyetler Van’daki işadamlarımızın da gelecekte atacakları adımlar için önemli bir cesaret olacak. önemli bir öncülük yapacak. Bundan da şüphem yok. Bu toplantıda da müşahade ediyorum. Herkesin kalbinin Van için attığını, attıkça da Van, Van dediğini görüyorum. İnşallah bu kalplerimizin atışıyla beraber Van’ın potansiyelinin değerlendirilmesi için de hep beraber el birliğiyle güç birliği ile varacağımıza inanıyorum. Bundan da hiç şüphemiz yok” dedi.
Van’ın nüfusunun 1 milyonun üzerinde olduğunu ancak hitap ettiği hinterlandının komşu ülkelerle birlikte 7-8 milyon nüfus olduğunu bildiren Battal, şunları kaydetti.

“Üniversite olarak İran’a, Irak’a birçok kez giderek oradaki bilimsel ve ticaret ilişkilerimizi geliştirmek ve karşılıklı sosyo ilişkilerini görüştüğümüzde bizim tahmin etmediğimiz tepkilerle karşılaştık. Oradaki insanlar Vanlı işadamları ve Van üniversitesiyle çalışma yapmak istediklerini söylüyorlar. Dolayısıyla Van’ın sahip olmuş olduğu bu gücü fark etmemiz lazım. Van’ın potansiyelini çok iyi değerlendirmemiz gerekir. Van şuanda İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya kulvarında. Hiçbir şekilde diğer illerle de mukayese etmemize gerek yok. Van TSO Başkanı Necdet Takva ile birlikte Ankara’da İran büyükelçisine gittiğimizde biz kendisine bir şey söylemeden bize ‘Van, İzmir’den daha cazip ve iyi bir potansiyele sahip’ bunu söyleyen İran büyükelçisi. Gerçekten Van kendi potansiyelini açığa çıkardığı zaman inanın bu saydığım kentlerden hiçbir farkının olmadığı gibi bu kentlerinde çok ötesinde o kendi hinterlandında çok ciddi bir ticaret, sportif, kültürel ve diğer potansiyellerinin olduğunu görebiliriz.” Dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VANTSO) Başkanı Necdet Takva’da bir konuşma yaptı. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) 2014 yılı için açıkladığı Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programını (GMDP) tanıtmak ve bu konuda lobi faaliyetinde bulunmak amacıyla İstanbul’da bulunduklarını anımsattı.  İstanbul’un Türkiye’de farklı bir yeri olan, farklı tanımı olan bir kent olduğunu vurgulayan Takva “İstanbul olmadan Türkiye’de herhangi bir kentin kendini ifade etmesi markalaşması, üretimini dünyaya pazarlaması çok mümkün görünmüyor. Çünkü Türkiye’nin toplam GSMH’nın dörtte birine yakın üretimini gerçekleştiren bir şehirle karşı karşıyayız ve şuanda sizlerle geçici olarak bu şehirde bulunuyorsunuz. Dolayısıyla sizlerde İstanbul’un gücünü, İstanbul’un enerjisini yok sayarak, potansiyelini gözden kaçırmak suretiyle kendinizi var etmenin mümkün olmadığını sadece Vanlılar olarak değil Türkiye’nin diğer 80 ilini de içselleştirmesi ve yeni rolünü buna göre tanımlaması gerektiğini bilmemiz gerekiyor. İstanbul çok önemli bir şehirdir. Sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir şehirdir. İçinden deniz geçen başka bir şehirde yoktur bu manada. Dolayısıyla uzun yıllardır buraya gelmiş yerleşmiş hemşerilerimizin burada kendilerine bir yaşam kurgulamış olmaları çok değerlidir. Bu değeri bizim bir şekilde kendi şehrimizin kalkınmasına da yönlendirme gibi bir mecburiyetimiz olduğunu ve zorunluluğumuzda olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. İstanbul bizim için bu kadar değerli ve önemlidir. Biz geçici olarak buradayız. Yaşamımız Van’da idame ettiriyoruz. Ticaretimizi ve hayatımızı Van’da sürdürüyoruz. Ama sizler buradasınız. İstanbul’un olumlu yada olumsuz gelişimine  katkısında emeği bulunan insanlardansınız. Hepinizin böyle bir rolü ve önemi var. Dolayısıyla İstanbul’u bu şekilde yeniden yorumlayıp özellikle kentsel kalkınmamıza nasıl bir katkı sağlayabileceğini de yeniden tartışmamız ve görüşmemiz lazım. Daka’nın bugün yapmaya çalıştığı şeyde tamam bununla örtüşen bir anlam ifade ediyor”

-VANTSO İSTANBUL’DA OFİS AÇMAYA HAZIRLANIYOR
Van Ticaret ve Sanayi Odası’na üye tüccar ve esnafın Ankara’daki bürokratik işlerini kolaylaştırmak amacıyla başkentte bir ‘Bürokratik Temsil Ofisi’ oluşturduklarını kaydeden Takva, Ankara’daki büronun sonuçlarını aldıktan sonra İstanbul’a da aynı ofisi kurmayı düşündüklerini bildirdi. Takva “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak bundan yaklaşık 10-15 gün önce Ankara’da özellikle üyelerimizin yararlanabileceği bir ‘Bürokratik Temsil Ofisi’ oluşturduk. Oranın bir direktörü var şuanda faaliyetlere başladı. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde de özellikle Ankara’daki büronun bir çıktılarını aldıktan sonra da ne oluyor, ne bitiyor. Bir hayal kırıklığı yaşamamak için de 1-2 ay sonra bu kez Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak İstanbul’da bir ticari temsil ofis oluşturacağız. Özellikle üyelerimizin İstanbul’da gerçekleştirecekleri ticari faaliyetler kapsamında yürütecekleri faaliyetlere rehberlik etmesi açısından böyle bir ofis oluşturacağız. Bu ofise sahiplik etmenizi özellikle rica ediyoruz. Üyelerimizin İstanbul’un sahip oldukları potansiyeli Van’a taşıyıp buradaki enerjiyi kısmende olsa oraya taşımaya yönelik yürüteceğimiz bu faaliyette sizin rehberliğinizde,  desteğinizde ve enerjinize ihtiyacımız var. Van İşadamları Derneği’nin 1 yıl önceden örgütlenmiş olmasının, İstanbul’da özellikle Vanlıların bir araya gelmesini çok değerli ve önemli olduğunu vurgulamak istiyorum” dedi.

-BAŞARININ ARKASINDAKİ SIR ORTAKLAŞA YAPILAN İŞTİR
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci’de yemekte yaptığı konuşmada İstanbul’da Vanlı işadamlarına bölgeye yatırım yapmaya davet ederek, güç birliği ve başarı için ortaklaşa iş yapmaları tavsiyesinde bulundu. Danimarkalı bir yazarın bu konudaki sözünü aktararak konuşmasına devam eden Demirci, şunları kaydetti: “Yemeğin ev sahipliğini yapan işadamları derneğine teşekkür ederim. Bugün oldukça yoğun bir toplantı günümüz oldu. Akşamda bu yemekte beraberiz. Burada ne söylenir. Sabah ki toplantıda söylediğimi tekrar söyleyeyim. Daka olarak biz sürdürülebilir olmayan hiçbir işe başlamadık. Bunun sürdürülebilir olduğu için başladık. Bunun da karşılığı şu. Bu işbirliği şartlarını aramızda görmemiz gerekiyor. Eğer bu mümkün olduğu sürece siz ne zaman isterseniz biz buradayız. Ama sabah söylediğim şey, Danimarkalı yazarın söylediği söz altı çizilecek bir sözdür. Ve ne kadar zeki olduklarını gösterir. Yazar şöyle diyor. ‘Biz Danimarkalılar çok yetenekli insanlar değiliz o yüzden işimizi ortaklaşa yapmaktayız’ diye. Başarılarının arkasındaki sır budur. Dolayısıyla biz birlikte iş yapmayı öğrenemezsek geleceğimiz olmayacaktır. Bunun farkında olalım. Birlikte iş yapmayı lütfen öğrenelim. Beraber birlikte iş yapalım”
YYÜ Teknokent Şirket Genel Müdürü Yard. Dr. Necat Görentaş’ın da Teknokent’in kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında yaptığı bilgilendirmenin ardından İstanbul Van Vakfı Genel Başkanı Müjdat Çelik de bir selamlama konuşması yaptı. Van İşadamları Derneği Yöneticileri Van’a yaptığı katkılarından dolayı başta Van Valisi Aydın Nezih Doğan ve diğer konuşmacılara birer ‘teşekkür’ plaketi verdi. VİŞAD yönetimiyle çekilen toplu fotoğrafının ardından program sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder