Sağlıklı bir hayat için günde en fazla 5 gram tuz tüketilmesi gerektiği bilgisini veren, Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, aşırı tuz tüketiminin ciddi kronik hastalıklara sebep olabileceğini söyledi.
BURSA-Sağlıklı bir hayat için günde en fazla 5 gram tuz tüketilmesi gerektiği bilgisini veren, Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, aşırı tuz tüketiminin ciddi kronik hastalıklara sebep olabileceğini söyledi.Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, fazla tuz tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkilerine yönelik kamuoyunda farkındalık oluşturulması ve aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla kutlanan ‘Tuza Dikkat Haftası’ kapsamında açıklamalarda bulundu.
Tuzun, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkları tetiklediğini belirten Dr. Akan, “DSÖ; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde en fazla 5 gram yani bir çay kaşığı olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Ülkemizde 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre kişi başı günlük tuz tüketim miktarının 15 gram olduğu görülmüştür. Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir” dedi.
Tuzu Azaltmanın Yolları
Tuzlu besinleri tercih etmenin sonradan öğrenilen bir alışkanlık olduğunu ve bireyin az miktarda tuz tüketimine kısa sürede alışabileceğini vurgulayan Dr. Akan,“Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ederek, taze sebze ve meyve tüketiminizi arttırın. Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin. Tuz içeriği yüksek olan konserve besinleri daha az tüketin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin ve masanızda tuzluk bulundurmayın. Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin. Yemeklerle birlikte yoğurt tüketilmesi tuz tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur. Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin” şeklinde konuştu.
Çocuklarda Tuz Tüketimine Dikkat
Özellikle çocukluk çağından itibaren aşırı tuz alımına bağlı olarak obezite ve kalp damar hastalıklarında artış olabileceğini dile getiren Dr. Akan, “Yüksek miktarda tuz tüketimi ve obezite olma durumu çocuklardaki hipertansiyon için önemli bir risk faktörüdür. Çocuklukta tuzun aşırı alımı; pre-hipertansiyon için risk oluşturur. Bunun yanı sıra çocukluk döneminde tuz miktarı sınırlaması ile beraber tüketilen tuzun iyotlu olmasına dikkat edilmelidir. İyot; anne karnından başlayarak bebeklik ve çocuklukta beyin gelişimi ve en uygun mental fonksiyonlar için gerekli bir elementtir” diye konuştu.Sağlıklı yaşam için az ama iyotlu tuz tüketilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Akan,“İyotlu tuz; zekâ geriliğini ve beyin hasarını önler, okul başarısını arttırır. İyot kaybını önlemek için tuzu; yemeklerinizi pişirdikten sonra ekleyin. Serin, kuru ve ışıksız ortamda ve koyu renkli cam kaplarda saklayın” ifadelerini kullandı.
Tuzun, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkları tetiklediğini belirten Dr. Akan, “DSÖ; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde en fazla 5 gram yani bir çay kaşığı olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Ülkemizde 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre kişi başı günlük tuz tüketim miktarının 15 gram olduğu görülmüştür. Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir” dedi.
Tuzu Azaltmanın Yolları
Tuzlu besinleri tercih etmenin sonradan öğrenilen bir alışkanlık olduğunu ve bireyin az miktarda tuz tüketimine kısa sürede alışabileceğini vurgulayan Dr. Akan,“Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ederek, taze sebze ve meyve tüketiminizi arttırın. Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin. Tuz içeriği yüksek olan konserve besinleri daha az tüketin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin ve masanızda tuzluk bulundurmayın. Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin. Yemeklerle birlikte yoğurt tüketilmesi tuz tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur. Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin” şeklinde konuştu.
Çocuklarda Tuz Tüketimine Dikkat
Özellikle çocukluk çağından itibaren aşırı tuz alımına bağlı olarak obezite ve kalp damar hastalıklarında artış olabileceğini dile getiren Dr. Akan, “Yüksek miktarda tuz tüketimi ve obezite olma durumu çocuklardaki hipertansiyon için önemli bir risk faktörüdür. Çocuklukta tuzun aşırı alımı; pre-hipertansiyon için risk oluşturur. Bunun yanı sıra çocukluk döneminde tuz miktarı sınırlaması ile beraber tüketilen tuzun iyotlu olmasına dikkat edilmelidir. İyot; anne karnından başlayarak bebeklik ve çocuklukta beyin gelişimi ve en uygun mental fonksiyonlar için gerekli bir elementtir” diye konuştu.Sağlıklı yaşam için az ama iyotlu tuz tüketilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Akan,“İyotlu tuz; zekâ geriliğini ve beyin hasarını önler, okul başarısını arttırır. İyot kaybını önlemek için tuzu; yemeklerinizi pişirdikten sonra ekleyin. Serin, kuru ve ışıksız ortamda ve koyu renkli cam kaplarda saklayın” ifadelerini kullandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder