Yaklaşık 11 yıldır AKUT Arama Kurtarma Derneğinde gönüllüyüm. Uzun yıllar Teknik Lojistik Birimi ve Lojistik Bölümü sorumluluğu görevini yürüttüm. AKUT’ta dağ, doğa, kentsel arama kurtarma ve lojistik konularında eğitmenlik yapmaktayım. Bu konuların dışında, çok küçük yaşlarda başladığım doğa sporları ve izcilik konusunda çeşitli branşlarda eğitmenlik ve liderlik yaptım. Çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda MEB başta olmak üzere birçok kurumdan alınan eğitimleri AKUT kurum kültürüyle birleştirerek AKUT Doğada Yaşam projesini oluşturduk ve 2012 yılından beri her gün geliştirmeye devam ediyoruz.
AKUT’un kamp ve dağcılık faaliyetlerini, doğada yaşama yönelik olarak küçük yaştaki bireylere gerçekleştirdiği eğitim ve aktiviteleri hakkında örneklerle bilgi alabilir miyiz?
AKUT Arama Kurtarma Derneği, 1996 yılından günümüze kadar, ülkemizin 7 bölgesinde arama kurtarma faaliyetleri ve sosyal sorumluluk çalışmaları yürüten bir dernektir. Ayrıca dernek bünyesinde kurulan spor kulübü ile birçok başarılara imza atmış bir sivil toplum kuruluşudur. Afetlere karşı bilinçli olmak ve ait olduğumuz doğayı tanımak amacıyla, çocuk ve gençlere yönelik “AKUT Doğada Yaşam” projesini geliştirdik. 8-12 ve 13-17 yaşları arasındaki çocuk ve gençlere doğada hayatı idame, yön bulma, barınma beslenme, afet bilinçlendirme vb. eğitimler vererek onları hayata hazırlıyoruz. Proje kapsamında belediyeler, özel okullar ve şirketlerle ortak çalışmalar yürütüyoruz. İsteklerine özel kamplar tasarlayıp gerçekleştiriyoruz.
Çocuk eğitimleri AKUT’un en önem verdiği konu. Çünkü güvenli yaşam kültürü çok küçük yaşlardan benimsenmeli ve insanın yaşam tarzı olarak benimsenmelidir.
AKUT’un sömestrde öğrenciler için hazırladığı kayak kampından bahsetmek isteriz. Tarih, yaş grubu, yer, mekân, program hakkında bilgi verir misiniz?
Kış aylarında özellikle sömestr döneminde gerçekleştirilen birçok kamp var, ancak bu kampların hepsi sadece kayak yapma üzerine kurgulanmış durumda. Biz AKUT olarak katılımcılarımıza kayak eğitiminin yanında özellikle kış aylarında yaşayabilecekleri olumsuz durumlarda neler yapmaları gerektiğini öğretiyoruz. Karda barınak yapma, yön bulma ve hayatı idame konularının da içerisinde olduğu bir kamp sunuyoruz. Bu sene sömestr kampımız 5 gece 6 gün olarak hazırlandı. Isparta Davraz’da katılımcılarımız için özel hazırlanmış bir dağ evinde konaklama gerçekleştirilecek. Eğitimlerimizi gerçekleştirirken tamamen doğal olarak yetiştirilmiş yemeklerle besleneceğiz. Çocuklarımıza kamp süresince AKUT’un uzman eğitmenleri ve millî kayakçılardan oluşan bir ekip eşlik edecek.
Sömestr kış ve kayak kampımız 8-12 ve 13-17 yaş gruplarında olmak üzere aynı tarihlerde iki ayrı grup olarak düzenlenmektedir. Kamp için belirlenen tarihlerden istenilen tarih aralığında 8-17 yaş arasında olmak şartı ile kayıt yaptırılabilir. Kampımızın 1. grubu 24 – 29 Ocak, 2. grubu 31 Ocak – 5 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecektir. Detaylar için www.akutdogadayasam.com adresi ziyaret edilebilir.
Çocuklarımızın bu kamp süresince alacakları oryantring, pusula ve benzeri eğitimlerden kazanımları neler olacak?
Oryantring, yani koşarak satranç oynama. Biz böyle adlandırıyoruz. Çocuklar bu eğitimlerde doğa şartlarında bir noktadan diğer noktaya (Her türlü doğa şartlarında) harita ve pusula yardımıyla gitmeye çalışıyorlar. Fakat giderken analitik düşünüp kısa sürede ve en doğru yoldan gitmeyi düşünüyorlar. Onlarca hatta yüzlerce olasılığı düşünüp değerlendiriyor, karar vermeye çalışıyorlar. Ve tabii ki bunu çok kısa sürede yapıyorlar. Saniyeler bazında.
Kayak ise kişiye esnek olma, seri hareket kabiliyeti, el ayak koordinasyonu, hızlı düşünüp karar verme gibi birçok özelliği kazandıracaktır.
Kamplarınızın eğitmen kadrosundan bahseder misiniz?
Kadromuz, konularında uzman ve AKUT gönüllüsü arkadaşlarımızdan oluşmaktadır. Genellikle çocuklarla ilgili programlarda çalışmış, örneğin izcilik, eğitim bilimleri, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, doğa sporları gibi alanlarda kendileri yetiştirmiş kişilerden oluşuyor.
Aileler çocuklarını bu kamplara niçin göndermeli?
Günümüzde ebeveynlerin en büyük şikâyeti çocuklarının kendi sorumluluklarını bilmemesi, okul-aile dışında hiçbir yerde konaklayamaması, içine kapanık olmaları, topluma yararlı olmamaları. Teknoloji çağının getirilerini de eklersek benzer sebepler gün geçtikçe git gide artıyor. Çocukların en yakın arkadaşları maalesef teknoloji oluyor. Telefon ve tablet olmadan uyuyamaz oldular. Çocukluk dönemlerinde yaşamaları gereken şeyleri yaşayamıyorlar. Bu kamplar sayesinde çocuk ve gençler; birey olma, sorumluluk alma, ekip-takım olma, doğa ve hayatla mücadele etme, analitik ve detaylı düşünme yetenekleri kazanmış olacaklar.
Kampa katılım koşulları ve programın maliyeti hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kampımızın katılım ücreti 2.100 TL’dir. Kampımıza ulaşım hariç bütün giderler dâhildir. Katılımcılarımız çeşitli illerden katıldıkları için ulaşımı programa dâhil edemiyoruz. Isparta şehir merkezinden ve havaalanından katılımcılarımızı teslim alıp dağ evimize gideceğiz. Kampa katılım için www.akutdogayasam.com sitemizden online olarak kayıt yapılabilmektedir.
Sadece sömestr için hazırlanan bu program tüm kış boyunca hafta sonları gibi devam edebilir mi?
Benzer planlarınız var mı?
Evet, bütün yılı kapsayan kamp ve eğitim programlarımız mevcuttur. En az 20 kişilik gruplara istenilen yerde ve şartlarda doğa eğitimi gerçekleştirebiliyoruz. Her yaştan katılımcıya göre ayrı eğitim programlarımız bulunmaktadır.
Türkiye’de kayak sporunun yaygınlaştırılması açısından neler yapılmalı?
Öncelikle eğitici ve antrenörlerin günümüzün tekniklerini öğrenmeleri, öğretmeleri, kendilerini devamlı güncel tutmaları, kulüpleşmenin artması, ailenin destekçi olarak sürece girmesi, federasyonun hem sporcu hem de antrenör eğitimine önem vermesi, sporcu yetiştirme hedefli olan ve bunu sonuçlarına yansıtan kulüplere destek verilmesi, eğitim sisteminin bu sporu yapan sporculara destek vermesi, uluslararası kaliteyi hedefleyen kayak akademilerinin kurulması… Bu gibi önemli adımlar, orta ve uzun vadede başarılı sporcuları yetiştirir diye düşünüyorum.
Kayak yaparken zorunlu olarak kullanılan malzemeler ile ilgili bilgi verir misiniz?
Bilgi ve tecrübe seviyesine uygun kayak, boya uygun batonlar, kilonuza göre ayarlanmış bağlamalar, ayağa uygun ayakkabı, ayakkabı ne büyük ne de küçük olmalı, kayak çorabı –bildiğimiz spor çorabı değil özel çoraplar, hem alt hem üst termal içlikler, ısıyı tutan, ıslanmayan eldivenler, hafif, sıcak tutan ince bir polar, nefes alan teknoloji ile üretilmiş, sıcak tutan, hafif bir kayak montu ve kayak pantalonu, kayak gözlüğü, kask, içine, yedek eldiven, yedek içlik, su ve biraz kuruyemiş koyabileceğiniz hafif bir sırt çantası.
Özellikle ülkemizde kış koşullarında hayatta kalma, doğru giyinme ve beslenme konularında çok ciddi eğitim açığı bulunmaktadır. Çok pratik bilgiler bazen bizi çok büyük felaketlerden kurtarabilir. Örnek vermek gerekirse; kayağa ve doğa yürüyüşüne çıktık, hava şartları bir anda değişti ve yolumu kaybettik. Çok basit tekniklerle bir kar mağarası yapabilir, yanımızda bulundurduğumuz ufacık bir setle ısınabilir ve hayatta kalabiliriz. Amerika Birleşik Devletlerinde kayak yapanların % 90’ı kış şartlarında hayati idame eğitimi almışken bizim ülkemizde ne yazık ki böyle bir istatistik bilgimiz bile yok.
Kayak yapmaya elverişli bir ülkede yaşıyoruz ama kayak sporu yaygın değil sebebi nedir?
Kayak, karlı dağlar gerektiriyor. Bunun yanında, bu sporu yapabilmek için, sporcuları dağın zirvesine çıkaracak teleferik, lift, teleski, telesiej, gondol gibi tesislerin kurulması gerekli. Pistlerin kayakçıların güvenli şekilde kayak yapabilmeleri için düzenlenmesi, güvenlik önlemlerinin alınması, hergün düzenli olarak karbasma makineleri ile basılması gerekiyor. Ve tabii ki konaklama tesislerinin de olması lazım. Bunların hepsi ciddi yatırımlar. Bu yatırımların bir bedeli var. Ekipman, konaklama ve tesis ücretleri, bu sporun yapılmasını kısmen zorlaştırıyor…
Bunun yanında, kayak sporu, sportif açıdan yapıldığında, dünyanın en zor sporlarından biri. Sporcunun, mental, fiziksel olarak kendisini çok iyi yetiştirmiş olması gerekiyor ve bu uzun yıllar alıyor.Doğru kulüpleşme de bu sporun yaygınlaşması için çok önemli bir unsur. Antrenörü, eğiticisi ile doğru kulüpleşme, sporun yaygınlaşmasına yardımcı olur. Federasyonun da, bu sporu, sporcu yetiştirme, eğitici ve antrenör yetiştirme, güvenli kayak alanları açma ve sporculara antrenman alanı sunma konularında hızlı adımlar atması gerekli. Ve tabii, kayak kulüplerine maddi kaynak aktarımı için de sponsorluk müessesinin de gelişmesi ve destek olması lazım.
Uluslararası yarışmalarda kayak sporundan edinilen madalyalarımız var mıdır?
Evet son yıllarda daha fazla madalya alabiliyoruz. Ancak bu madalyalar henüz bir World CUP, Dunya Şampiyonası, Olimpiyat madalyası değil. Kayak sporu, çok çeşitli branşlarda yapılıyor. Alp Disiplini, Mukavemet, Kayakla Atlama, Biatlon vb. bunların her birinde ileri gidiliyor. Kayakla atlamada bir sporcumuz, ABD’de bir yarışta altın madalya aldı, dünya sıralamasında yükseldi, Alp Disiplini’nde bazı çocuk kategorisi yarışlarda 2.lik ve 3.lük aldık, ilk 10’da yer aldığımız birçok yarış var. Geçen sene düzenlenen Uluslararası Palandoken FIS yarışlarında, AKUT Spor Kulübü kar sporlarından Özlem Çarıkçıoğlu ve Ayşe Durlu, kadınlarda SL ve GS’de altın madalya aldı. Uludağ Çocuk Kupasında çeşitli madalyalar var. Ancak ülke olarak yolun çok başındayız. Giderek daha kaliteli sporcuların yarıştığı yarışmalara katılmalı ve puanlarımızı iyileştirmeliyiz. Bu da ancak yaz kış çalışmakla olur.
Kayak sporuna erken yaşlarda başlamak gerekli. Doğru eğitim ve antrenmanlarla ilerlenmesi lazım. AKUT olarak, Spor Kulübü bünyemizde, yarışlara katılan kayak ve snowboard yarış takımlarımızın bağlı olduğu AKUT Kar Sporları Bölümü, yarışmacı olarak bu spora gönül veren sporcu ve sporcu adaylarına kapısını 5 yıl önce açmış durumdadır. Halen İstanbul, İzmir, Kayseri, Erzurum, Mersin, Bayburt ve Ankara’dan 33 kayak ve 8 snowboard sporcusu ile yarışmalara katılmakta ve son 2 sezondur topladığı madalyalarla zirvede bulunmaktadır. Bu sporla ilgilenenler, www.akutkarsporlari.org sitesinden bilgi alabilirler, https://www.facebook.com/AKUTAKS facebook sayfasından faaliyetlerimizi izleyebilirler.AKUT Kar Sporları, bu alanda, yarışçı eğitimi ile ilgilenmektedir. Hem yurtiçi hem de yurtdıs antrenman kampları ile, sporcularının bu sporda çıtayı yükseltmesini, olimpiyatlara sporcu göndermeyi hedeflemektedir.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
AKUT Doğada Yaşam Projesi AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin iktisadi işletmesi tarafından organize edilen bir projedir. Bu projeden elde edilen gelir tamamen gönüllü bir kadroyla çalışan AKUT’un operasyonlarında ve eğitimlerinde kullanılmaktadır. Çocuklarınızın veya şirketinizde çalışanların eğlenerek öğrendikleri bir program yaparken, zor durumda kalan birine yardım eli uzattığınızı da bilmenizi isterim.
Önlenebilir sebeplerle insanların hayatlarını kaybetmediği, afetsiz ve mutlu günler dileriz.
AKUT Doğada Yaşam Proje Koordinatörü Serhat Akbel
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder