Lütfü Kırdar Kongre Merkezinde Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla Turizm İstişare Kurulu’nun kuruluş protokolü imzalandı.Turizm sektörünün önde gelen 8 STK'sı ve THY, turizm sektörünün sürdürülebilir gelişimi, turizm master planının oluşturulmasına öncülük etmek, Türkiye markasını güçlendirmek, yurt içinde ve yurt dışında tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini birlikte gerçekleştirmek, turizmi ekonominin verimli bir sektörü haline getirecek politikalar üretmek, ortak tanıtım stratejileri oluşturmak ve Türkiye markasını dünyaya tanıtmak için Turizm İstişare Kurulu adı altında bir araya geldi.
Turizm sektörünün bileşenleri arasında güç birliği oluşturmak ve sinerji yaratmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde kurulan Turizm İstişare Kurulu'nun protokol imza töreni 27 Nisan 2018 Cuma günü İstanbul'da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde Kültür ve Turizm Bakını Numan Kurtulmuş'un katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Kurtulmuş, kurulun Türkiye turizminin geliştirilmesi açısından önemli bir platform olacağını söyledi. Kurulun istişari bir platform olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Bugün burada sorunları ve çözüm yollarını birlikte istişare etmek üzere bir platform oluşturuluyor. Emeği geçenleri kutluyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum" dedi.Turizmin dünya ekonomisi içinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, sektörün Türkiye'nin cari açığının kapatılmasında da stratejik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Turizm geliştikçe Türkiye'nin cari açığının düşmeye devam edeceğini ileri süren Kurtulmuş, "Turizm bizim gibi gelişmekte olan ekonomiler için cari açığı kapatmakta ilaç niteliğinde bir sektördür" dedi.
Türkiye'nin 47.1 milyar dolarlık cari açık verdiğini hatırlatan Kurtulmuş, "Turizmin 32 milyarlık bir gelire ulaştığını düşünürsek tek başına Türkiye'nin cari açığını kapatacak bir düzeye gelmektedir. 2018 yılında 40 milyon turist sayısı ve 32 milyar dolar seviyesine ulaşacağımızı umut ediyoruz" diye devam etti.3. Turizm Şurası'nda Türkiye turizmi için önemli perspektiflerin oluşturulduğunu anlatan Kurtulmuş, "50 milyon turist ve 50 milyar turizm geliri için takım halinde çalışmamız gerekiyor. Şura'dan alınan kararları hızla tatbik etmeye çalıştık ve sonuç almaya da başladık. Turizm tahsisleri bu konuda örnektir. 49 yıllık tahsis alanlarının yenilenmesi turizm yatırımcılarının nefes almasına neden olacaktır" dedi."Turizmi stratejik bir sektör olarak ele almalıyız"
Turizm sektörüne verdikleri desteklere de değinen Kurtulmuş, "Biz hükümet olarak üzerimize düşenleri yapıyoruz" diyerek şöyle devam etti: "Turizmde moral üstünlüğü ortaya çıktı. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Rakamlar da bizi umutlandırıyor. Sizlerden istirhamım, sektörü stratejik sektör olarak ele almanız. Bu bir takım oyunu. Buradaki kuruluşlardan hiçbirinin tek başına başarısı mümkün değil. THY bir dünya markası, en fazla destinasyona uçan, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir şirket. Üçüncü havalimanın açılması ile THY'nin marka değeri daha da yükselecek. Fakat THY'nin de tek başına vereceği hizmet anlamlı olamaz. Sektör kuruluşlarımızın THY'ye destek olması gerektiğini düşünüyoruz. Hep beraber dayanışma içinde başarıya ulaşacağız."
Son günlerde Türkiye ekonomisiyle ilgili bir takım spekülasyonlar yapıldığına dikkat çeken Kurtulmuş, benzeri girişimlerin turizm sektörü için de yapılmakta olduğunu ileri sürdü. Sektör temsilcilerinden bu konuda dikkatli davranmasını isteyen Kurtulmuş, "Erken seçimin turizmi olumsuz etkileyeceği söyleniyor. Ne alaka. Turistler gelip burada oy kullanmayacak ki. Ruble ya da başka bir para birimindeki değer kaybının Türkiye turizmini etkilemesi mümkün değildir. Adımlarımızı stratejik atmaya başlamışken, moral bozucu söylemlerden özellikle sektör temsilcilerinin kaçınmasını bekliyoruz" dedi. Gastronomi sözcüğünün yeme içme sektörünü doğru ifade etmediğini ileri süren Kurtulmuş, "Artık şu gastronomi lafını da kaldıralım. Gastronomi tıbbi bir terim gibi geliyor. Bunun Türkçe adı mutfak veya yemek sanatıdır, bu şekilde kullanırsak, daha doğru bir terminoloji kullanmış oluruz" diye konuştu.Oluşturulan kurulun arkasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Herkesin farklı görüşleri olabilir, ama hiç kimse farklı yerlere çekmeyecek. Sektör olarak farklı tercihlerimiz olabilir, ama aynı istikamette yürüyeceğiz. Kurulun sadece kağıt üzerinde kalmayacağını düşünüyorum. İstişari anlamda faydalı işler yapacağına inanıyorum" diye sözlerini tamamladı.
TURİZM İSTİŞARE KURULU KİMLERDEN OLUŞUYOR?
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ( TÜRSAB )TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya,
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği ( TTYD TTYD Başkanı Oya Narin
Türkiye Otelciler Birliği ( TÜROB ) TÜROB Başkanı Timur Bayındır
Türkiye Otelciler Federasyonu ( TÜROFED )TÜROFED Başkanı Osman Ayık
Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği ( TÖSHİD) TÖSHİD Başkanı Teoman Tosun
Turist Rehberle Birliği ( TUREB ) TÜREB Başkanı Zeki Apalı
Deniz Turizm Birliği ( DTB )DTB Başkanı Erkan Özdağ
Turizm Restoran Yatırımcları ve İşletmecileri Derneği ( TURYİD ) TURYİD Başkanı Kaya Demirer
THY Pazarlama ve Satış Başkanı (yurtiçinden sorumlu) Halil İbrahim Polat
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder