Gelecek Turizmde Programı Köyceğiz Aromatik Bitkiler Evi’yle kadın istihdamı ve sürdürülebilir turizme destek. Gelecek Turizmde Programı ile Köyceğiz dünyanın önde gelen aromaterapi rotalarından biri olacak.
Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde kurulan Aromatik Bitkiler Evi’yle Türkiye’nin 16’ıncı sakin şehri olan ilçenin dünyanın önde gelen aromaterapi rotalarından birisi haline getirilmesi amaçlanıyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde kapsamında hayata geçirilen Köyceğiz Aromatik Bitkiler Evi’nde sürdürülebilirlik, girişimcilik, sıfır atık, aromaterapi gibi alanlarda gerçekleştirilen eğitimlere 180’i kadın yaklaşık 200 kişi katıldı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes, iş birliğiyle gerçekleştirilen Gelecek Turizmde kapsamında hayata geçirilen projelerden biri de Köyceğiz Aromatik Bitkiler Evi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi, Köyceğiz Belediyesi ve Köyceğiz Kaymakamlığı tarafından yürütülen Aromatik Bitkiler Evi Projesi, Türkiye’nin 16’ıncı sakin şehri olan Köyceğiz’in tıbbi ve aromatik bitkilerden oluşan botanik zenginliğini ortaya çıkarıyor. Proje ile Köyceğiz’i dünyanın önde gelen aromaterapi rotalarından birisi haline getirmek amaçlanırken kadın istihdamının da artırılması hedefleniyor.
Proje kapsamında Köyceğiz Belediyesi tarafından tahsis edilen Sabri Başoğlu Konağı, tadilat ve bakımdan geçirilerek Aromatik Bitkiler Evi’ne dönüştürüldü. Aromatik Bitkiler Evi’nde her Çarşamba farklı konularda atölyeler, her Cuma günü ise “Sürdürülebilirlik Eğitimleri” düzenleniyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen atölyeler arasında sıfır atık, aromaterapik mum, aromatik bitkilerle fizyoterapi, aromatik bitkilerle kahve demleme, bez çantalara bitki çizim ve boyama ve makromelina ile neşeli yapraklar gibi çok sayıda farklı atölye var. Atölyelerin yanı sıra kadınların kendi işlerini kurmalarında yol göstermesi için girişimcilik eğitimleri de düzenleniyor. Akademisyenlerin ve alanında uzman kişilerin verdiği sürdürülebilirlik eğitimlerinde ise ‘Sürdürülebilir Kalkınma’, ‘Yavaş Şehir Hareketi’, ‘Eko Köyler’ ve ‘Yeşil İklim Yeşil Ekonomi’ gibi farklı konular ele alınıyor. Aromatik Bitkiler Evi’nde düzenlenen atölye ve eğitimlere bugüne kadar 180’i kadın yaklaşık 200 kişi katıldı.
Bölgede sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalar konusunda önemli merkezlerden biri haline gelen Köyceğiz Aromatik Bitkiler Evi, atölye ve eğitimlerin yanı sıra içinde barındırdığı ‘Sürdürülebilir Yaşam Kitaplığı’ ile de ön plana çıkıyor. Konağın içinde kurulan Sürdürülebilir Yaşam Kitaplığı’nda sürdürülebilirlik, çevre, sıfır atık, ekolojik yaşam ile ilgili hem yetişkinlerin hem de çocukların ilgisini çekebilecek kitaplar bir araya getirildi. Ayrıca konakta kullanılmak üzere yöresel kilimler, danteller, perdeler ve ahşap objeler yöre halkı tarafından bağışlandı. Öte yandan yöre halkının sürdürülebilir turizm konusunda farkındalığını ortaya koymak için anket araştırması yapıldı ve çıkan sonuçlar doğrultusunda yeni eğitim ve atölye konuları belirlendi. Köyceğiz Aromatik Bitkiler Evi’ndeki eğitim ve atölyelere katılmak isteyenler @koycegizaromatikbitkilerevi Instagram hesabından yapılan duyuruları takip ederek başvuruda bulunabilir.
Gelecek Turizmde
Gelecek Turizmde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes iş birliğiyle 14 yıldır hayata geçiriliyor. Türkiye’nin sürdürülebilir turizm potansiyelini ortaya çıkaran program aynı zamanda desteklenen projelerle yerel kalkınmaya ve kadınların ekonomik güçlenmesine de katkı sağlıyor. Gelecek Turizmde kapsamında bugüne kadar 19 proje ile 200 bin kişinin hayatına dokunuldu. Yaklaşık 500 kadına doğrudan ya da dolaylı olarak istihdam sağlandı. 600 STK ve 23 üniversite ile iş birliği yapıldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder