3 Kasım 2021 Çarşamba

Tatil için Türkiye’de en fazla oda ve yatak sayısına sahip iller Antalya, İstanbul ve Muğla

Türkiye toplamında 13.015 tesis, 746.016 oda ve 1.607.706 adet yatak bulunuyor.Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin psikolojik etkileri insanların tatil anlayışlarını değiştirirken, Glamping konaklama, bungalow,  karavan ve çadır konaklama tatilleri, hem izole olmak hem de doğa ile daha fazla vakit geçirmek için daha çok tercih edilmeye başladı.

Türkiye’de toplamda 13.015 tesis, 746.016 oda ve 1.607.706 adet yatak bulunurken, Antalya oteller açısından Türkiye’deki en fazla oda ve yatak sayısına sahip il olarak dikkat çekiyor.

Antalya’yı ise İstanbul ve Muğla izliyor

Türkiye toplamında 13.015 tesis, 746.016 oda ve 1.607.706 adet yatak bulunurken, Antalya tesis sayısında Türkiye’de %14’lük, yatak sayısında ise %36’lık yüksek bir orana sahip olarak yerini alıyor.  Türkiye’deki en fazla oda ve yatak sayısına sahip olan Antalya’da Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2021 yılı Ağustos ayı itibari ile bakanlık ve belediye belgeli tesisler toplamında, 1.837 adet tesis, 268.831 adet oda, 601.826 adet yatak bulunuyor. Antalya’yı oda ve yatak sayısı olarak İstanbul takip ederken, İstanbul’da 2.088 adet tesis, 107.713 adet oda ve 211.722 yatak, 3. Sırada yer alan Muğla’da ise 1.325 adet tesis, 80.695 adet oda ve 175.917 adet yatak sayısı bulunuyor. 
 antalya-istanbul-ve-mugla.jpg
Pandeminin tatil anlayışında farklı arayışları hayatımıza getirdiğini ve Glamping konaklama, bungalow,  karavan ve çadır konaklama tatillerinin daha çok ilgi çektiğini belirten, EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Özdil Şahin, “Bu durum sadece Türkiye’de değil dünyada birçok ülkede de aynı şekilde gelişti. Dünyada daha küçük ve butik kitlelerle konaklama, daha az insanla temas isteği; evlerin otellere dönüştürülmesi tercihini ortaya çıkardı.” dedi.

Uzun vadeli turizm sektöründe işletmesel değişlikler yapılmış ve yapılacak olsa da, farklı yaklaşımlara da açık olunması gerektiğinin de altını çizen Şahin,  “Örneğin, uzun vadede inşa edilecek yeni konaklama tesislerinde gerek altyapı ve gerekse havalandırma açısından hijyen önlemlerinin farklılaştırması gerekir. Ayrıca, ortak alan kullanımları, yapının fiziki ve teknik durumuna ilişkin yasal düzenlemelerin de olası bir başka pandemiye yönelik tekrar gözden geçirilmesi ve mevcut sistemin de buna adaptasyonu gereklidir. “ şeklinde görüşlerini dile getirdi. 

Tatil beldeleri içerisinde Antalya’nın dikkat çektiğine de işaret eden Şahin, Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin dağılımı açısından Antalya’nın İstanbul ile benzer şekilde toplam turistin yaklaşık 1/3’ lük bir bölümünü ağırlamakta olduğunu ifade ederek, Antalya ile ilgili güncel bilgileri paylaştı:

“Antalya ve İstanbul bir arada Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin yaklaşık 2/3’ünü ağırlıyor. Toplam yabancı turist sayısına bakıldığında ise 2021 yılında 2020 yılına göre pandeminin negatif etkisi azaldı ve yabancı turist sayısı artış eğiliminde. Antalya’ya gelen yabancı turistleri milliyetlerine göre dağılımına bakıldığına da ise, sırasıyla Rusya, Almanya, Ukrayna, İngiltere ve Polonya ilk beşte yer alıyor. 
 eva-gayrimenkul-degerleme-genel-mudur-yardimcisi-ozdil-sahin.jpg
 
Antalya’da yer alan resort oteller Belek, Manavgat, Kemer, Alanya ve Antalya merkezinde Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerinde konumlanırken, Antalya’da yer alan resort otellerde geçmiş yıllara bakıldığında, 2014-2015 yılları turizmde oda fiyatları ve doluluk oranları açısından iyi yıllar olarak görünmektedir. Rusya ile yaşanan uçak krizi, terör olayları vb. ile birlikte 2016-2017 yılları turizmde kayıp yıllar olarak karşımıza çıkmaktadır. 2018-2019 yıllar toparlanma yıllar olmakla birlikte, Antalya’da yer alan pek çok resort otel özellikle 2019 yılı itibari ile 2014-2015 gelir rakamlarını yakaladı. 2020’nin turizmde çok daha iyi bir yıl olması beklenirken, pandemi etkisi ile turist sayıları ve otel dolulukları azaldı.  2021, 2020 yılına göre nispeten toparlanma yılı olup, aşının yaygınlaşması ile birlikte gelecek yıllarda pandemi etkisi otel sektörünü daha az etkileyecek.
 eva-gayrimenkul-degerleme-genel-mudur-yardimcisi-ozdil-sahin-001.jpg
Serik ilçesinin Belek bölgesinde yer alan oteller genellikle tüm yıl boyunca açık iken, diğer bölgelerdeki oteller ise genellikle yılın özellikle ağırlıklı olarak bahar-yaz dönemini kapsayan Nisan-Ekim ayları arasında 6-7 aylık dönem için hizmete açık bulunmaktadır. Antalya bölgesinde son 3 yıl içerisinde el değiştiren otel işlemleri incelendiğinde, otel toplam satış fiyatının otelin oda sayısına bölünmesi ile elde edilen fiyat ortalamaları, bazı istisnalar olmakla birlikte genel olarak Alanya’da 60 bin euro, Kemer’de 73 bin euro, Manavgat’ta 67 bin euro, Muratpaşa’da 90 bin euro, Belek’te ise 140 bin Euro olarak karşımıza çıkıyor.  Belek /Serik bölgesinde yer alan otellerin odabaşı satış fiyatları diğer bölgelerdeki otellere göre daha yüksek. Bunun sebepleri arasında, bölgedeki otellerin havalimanına yakın olması sebebi ile ağırlıklı olarak 12 ay boyunca hizmet vermesi, golf, konferans gibi temalı oteller olması, dolayısı ile faaliyet ve gelir çeşitliliğinin bulunması, nispeten daha bakımlı ve lüks tesisler olması yer alıyor.

eva-gayrimenkul-degerleme-genel-mudur-yardimcisi-ozdil-sahin-002.jpg

Odabaşı fiyatlar; tesisin bakım durumu, renovasyon ihtiyacı, yaşı, oda büyüklükleri ve otel konsepti, kalan üst hakkı süresi, arsa büyüklüğü gibi kriterlere göre yükselip alçalabilmekte ve değişkenlik gösterebilmektedir.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder