Haber & Foto -Bora ÖZGEN
Adana Lezzet Festivali yine damaklarda iz bırakmaya hazırlanıyor
Kadim kültürlerin harman yeri Adana, asırlar öncesine uzanan köklü geçmişinin damıttığı eşsiz lezzetleriyle bir kez daha yüz binlerce misafirini kendisine hayran bırakmaya hazırlanıyor. Bu yıl 7’nci kez düzenlenen Adana Lezzet Festivali, Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla 6-8 Ekim tarihlerinde misafirlerini ağırlıyor.
Basın toplantısında Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Sarıçam İlçe Belediye Başkanı Bilal Uludağ kısa konuşmalarında herkesi Adana Lezzet Festivali’ne davet ettiler. Fatih Terim, Haluk Levent gibi Adana’lı ünlü isimlerin yanı sıra Sahrap Soysal, Somer Sivrioğlu, Türev Uludağ da basın toplantısına katıldı.
Organizasyon Sorumlusu Haluk Özsevim; “Kadim kültürlerin harman yeri Adana eşsiz lezzetleriyle bir kez daha sizlerle Adana’da buluşuyor” diyerek organizasyon ve geçen seneki istatistikler hakkında bilgi aktardı.
ADANA’YA GELİN, CİĞERİMİ YİYİN…
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar; “Olağanüstü sayıda kavimler yaşıyor bu topraklarda ve bu topraklar tarihi, lezzeti için sıradan lezzetler kenti olmadı. İdda ediyorum ben söylüyorum ki resmi rakamlarla bizi geçecek, ziyaretçi sayısına sahip olan yok. Şişirme sayı çok gerçi ama hemen baktığımızda Altın koza olsun, kebap yemeye, şalgam içmeye gelen yurttaşlarımız olsun, Portakal Çiçeği Karnavalı olsun değerlerine değer katıyor. Evet Adanalı sıcakkanlı, Adanalı güzel kalpli, Adanalı misafirperver, Adanalı sizleri bekliyor. Adana’ya gelin, ciğerimi yiyin değerli kardeşlerim” dedi.
Başkan Zeydan Karalar şunları söyledi: “Lezzeti, kültürü, sanatı, doğası, iklimi ve tarihi kimliği son derece zengin ve güzel bir şehrin mensuplarıyız. Anavarza, Tatarlı Höyüğü, Tepebağ, Magarsus her biri inanılmaz tarihi zenginlikler barındırıyor. Bu topraklar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptı. Adana yaptığı her işi çok iyi yapıyor.
ADANA UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYOR BÖYLE OLUNCA BAŞARI DA PEŞİNDEN GELİYOR
Karalar; “Festivaller kenti olduk. Altın Koza Film Festivali’ni yeni icra ettik. Diğer festivallerimiz Türkiye genelinde ve uluslararası alanda yankı buluyor. Adana’da seçilmişler ve atanmışlar 10 yıldır birlikte uyum içinde çalışıyor. Böyle olunca da başarı geliyor. Adana’mızın değerlerinin tanıtımı güzel bir şekilde yapılıyor. Valilerimiz Adanalı gibi çalışıyorlar. Medya ve basınımızın da Adana’nın tanıtımında çok önemli katkısı var. 6-7-8 Ekim 2023 tarihlerinde yapılacak Lezzet Festivalimiz için herkesi Adana’ya davet ediyoruz” dedi.
ADANALILAR SİZİ BEKLİYOR
Karalar; “Adana, tarihi lezzete eviren bir kent. Sıcakkanlı, misafirperver Adanalılar sizleri bekliyor” diyerek sözlerini noktaladı.
ADANA’NIN TURİZM DE LOKOMOTİFİ GASTRONOMİDİR
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger; “Bugün burada Cumhuriyetimizin kuruluşuna ilham kaynağı olan, mevcudiyeti ile varlığıyla, hazırladığı zeminle ortamda Cumhuriyetimizin kuruluşunun önce size ilham kaynağı olan ve Atatürk’e o sözü söyleten Adana’mızda Cumhuriyetimizin 100. yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının başlangıcında, Türkiye yüzyılının başlangıcında böylesine Adana’yı öne çıkaran, Adana ile özdeşleşmiş olan lezzetleri öne çıkaran lezzet festivali münasebetiyle sizlerle birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu, memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak isterim” diyerek sözlerine başladı.
İÇİNİZDEKİ EN TAZE ADANALI BENİM
Yavuz Selim Köşger; “Henüz içinizdeki en taze Adanalı benim, bir ayı tamamladık. Adana ile ilgili ilk intibaları buradan tüm Türkiye’ye en sağlıklı belki de iletecek kişi benim. Adana sadece mevsimi ile iklimi ile coğrafyasıyla sıcak değil, Adana insanlarıyla da sımsıcak kucaklıyor. Gelen misafirlerden Adana’nın her anlamda müthiş bir potansiyeli olduğunu bu bir ay içinde bir kere daha uzaktan biliyorduk ama yerinde tespit etmek farklı bir gözlem” dedi.
ADANA MÜTHİŞ BİR POTANSİYEL
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger; “Adana müthiş bir potansiyel. Bir kere dünyanın en önemli ovalarından birisinin üzerine kurulmuş olması, tarım alanında müthiş bir pazar potansiyeli barındırdığını hepimiz biliyoruz. Tarım tüm dünyada endüstri devriminin de tetikleyici olması hasebiyle Adana’da da gene sanayide tetikleyen bir unsur oluşmuş olmuş ve Türkiye’de ilk sanayileşen Endüstrileşen şehirlerin başında Adana geliyor. Dolayısı ile hem tarımda hem sanayide önemli müthiş bir potansiyeli barındırıyor” dedi.
ADANA TURİZM ALANINDA DA MÜTHİŞ BİR PORANSİYEL BARINDIRIYOR
Yavuz Selim Köşger; “Adana aynı zamanda Turizm alanında da müthiş bir potansiyeli barındırıyor. Sadece 40 dakika mesafede denize, sahile ulaşmanız 40 dakika mesafede yaylaya ulaşmanız değil, Adana’yı aslında öne çıkaran lezzetle özdeşleşmiş Adana’nın mutfağı. Kendine özgü pişirme, sunma ve ikram etme, misafirleri ağırlamak üslubu, alışkanlığı bu önemli bir husus ve Adana Lezzet Festivali bu anlamda strateji olarak doğru belirlenmiştir” dedi.
ADANA ÖNCE GÖZÜNÜZÜ SONRA MİDENİZİ DOYURUYOR
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger; “Turizmi geliştirmek istiyorsanız, bir lokomotif belirlemeniz lazım. Adana’nın turizm de lokomotifi gastronomidir, lezzettir, mutfağıdır, misafirperverliğidir, sunum kültürüdür. Yani Adana’da ben başka hiç bir yerde görmedim önce bir kere gözümüzü doyuruyorlar. Önce bir gözümüz doysun, gözümüz şenlensin gözümüz gönlümüz hoş arkasından tabii ki o lezzetli yemekleri damak çatlatan lezzetleri ile bedeniniz ve ruhunuzda doyacak. Adana’daki sevgi muhabbet ortamında onun garantisini veriyorum” dedi.
ALACAĞINIZ KİLOLARIN DA SORUMLULUĞUNU ALIYORUM GELİN YİYİN, İÇİN
Yavuz Selim Köşger; “Konuşmacılarımızdan Ticaret Odası Başkanımız “Alacağınız kilolardan sorumlu değiliz” dedi. Ben sorumluluk alıyorum, kilo alıyorsanız ne yapalım artık o sorumluk da bize ait olsun rahatça yiyin, için” dedi.
TURİZMİN ADANA’DAKİ LOKOMOTİFİ
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger; “Nihai olarak ülkemizin her köşesi güzel, herkesin kendine özgü değerleri var, kendine özgü hususiyetleri var. Adana bütün potansiyeli ile, sanayisi ile, ticareti ile, tarımıyla kendine özgü bir sürü şeyi barındırıyor. Turizmde de bu gastronomi alanında inşallah bunu daha rafine hale getirip, daha iyi hale getirerek üzerinde daha çalışarak turizmin Adana’da lokomotifi dinamik hale getireceğiz. Bunun çalışmaları bu festivaller bağlamında gerçekleştiriliyor. Bundan sonra daha ileride hep beraber yapacağız. Ben burada bu festivalin gerçekleştirmesinde emeği geçen bütün Belediye Başkanlarımıza ve Sivil Toplum Kuruluşu Başkanlarımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza katkı sunan herkese, organizasyon firmamıza burada emek sarfeden herkese şehrimiz adına, Adanamız adına, ülkemiz adına şükranlarımı sunuyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar. Daha iyi festivallerde buluşmak dileğiyle, hepinizi Adana’ya bekliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
GASTRONOMİ TURİZMİNE DÖNÜŞEN BÜYÜK BİR ORGANİZASYON
Adana Lezzet Festivali her geçen yıl daha fazla katılımcı ve misafiriyle büyüyen bir gastronomi festivaline dönüşüyor. Belirlenen etkili konu başlıkları ve alanlarında uzman, yenilikçi fikirleriyle fark yaratan konuşmacıların katılacağı paneller, geleceğe tohum atma hedefine hizmet ediyor. Gastronomi turizmine dönüşen ve bu yıl 6-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Adana Lezzet Festivali geçtiğimiz yıl 660 binin üzerinde kişiyi ağırlamıştı.
Festival Adana Valiliğin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla, festival yürütme kurulunun koodinasyonuyla gerçekleşiyor. Festivalin organizasyonunu Haluk Özsevim hayata geçirirken, konferans programı ve sahne programı içeriklerini Ebru Koralı oluşturdu. Açılış konuşmasını Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’’ın yapacağı etkinlik 6 Ekim’de Yeni Adana Müzesi Konferans Salonu’nda başlayacak.
TEMA, 100’ÜNCÜ YILINDA CUMHURİYET LEZZETLERİ
Adana Lezzet Festivali bu yıl son derece anlamlı bir temayla gerçekleştiriliyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında “erken cumhuriyet dönemindeki menüler” ana odağında düzenlenen festivalde “davetler ve yeme içme kültürü, cumhuriyet dönemi sofralara gelen kadın erkek eşitliği, Türk mutfağının bugünkü imajı, Türk girişimcilerin marka restoranları sayesinde Türk Malı ürün ve hizmet kalitesinin dünya ile buluşmasından zeytinyağına, yerli malların ihracat potansiyeli” gibi konular ele alınacak.
Yerli ve yerinde üretim, yakın çevreden mevsiminde tedarik, atıksız mutfak, karbon ayak izi ve kaynakların doğru kullanılması gibi birçok çevresel değer taşıyan konular da gündeme gelecek.
AKDENİZ GASTRONOMİ TURİZMİ MASAYA YATIRILACAK
Araştırmalara göre 1 milyar kişiyi aşan yıllık turist sayısının yüzde 88.2’si “Destinasyon seçiminde yemek çok önemli” diyor. Gezginler için en çok tercih edilen destinasyonlara sahip Akdeniz Havzası’nda düzenlenen Gastronomi Turizmi etkinlikleri, düzenlendikleri coğrafyalara nitelikli yatırımlar olarak etkisini gösterirken; yerelin yeniden sahiplenilmesi ve şeflerin yaratıcılığının gün geçtikçe artmasına da katkı sağlıyor. Bu önemli veriden yola çıkarak Adana Lezzet Festivali’nde düzenlenecek panellerde hedef ve sonuç odaklı konu başlıkları belirlendi. Ayrıca Türkiye’nin mahir şeflerinin Adana mutfağından aldığı ilhamla “Adana’dan Dünya’ya” başlığında Yörük mutfağından Karataş Havzası deniz ürünlerine, şalgamdan sumağa, narenciye ürünlerine kadar farklı tatları buluşturan yeni yemek tasarımları beğeniye sunulacak.
FESTİVAL SEBEBİYLE THY’DEN ADANA’YA EK SEFERLER KOYULDU
Bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilecek olan festivale yoğun ilgi sayesinde şehirdeki tüm otellerde bütün rezervasyonların dolduğu belirtilirken; Türk Hava Yolları da yoğun talep üzerine festival döneminde Adana uçuşlarına ek seferler koydu. Adana yakın çevresindeki illerde de otellerin doluluk oranında belirgin bir artış sağlandığı belirtiliyor.
ADANA LEZZET SAHNESİ’NDE 50’NİN ÜZERİNDE ŞEF YENİ LEZZETLER KEŞFETMEYE GELİYOR
Adana Merkez Park’ta 6 Ekim akşamı dev ateşin yanmasıyla Lezzet Sahnesi’de start veriliyor. Türkiye’nin dört bir yanından 50’nin üzerinde şef Adana ürünlerini tanımak ve yeni lezzetler keşfetmek için geliyor. Adana mutfağını tanıtmak ve yeni jenerasyona aktarmak için unutulmaya yüz tutmuş yemekler atölyesine kadar bu yıl Adana Lezzet Sahnesi çok renkli ve neşeli olacak.
GENÇ ŞEFLER YARIŞIYOR
Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleşen ‘’Genç Şefler Yarışıyor’’ bu yıl ikinci kez düzenleniyor. Festival alanında gerçekleşecek yarışmada yeni yetenekler yaratıcılıklarını sergileyecek. Bu yıl ödüllü olacak yarışma şef adaylarını bekliyor.
Aylin Yazıcıoğlu, Arda Türkmen, Melih Demirer, Ömer Bozyap, Hazer Amani, Yoldaş Sönmez, Marc Pauquet, Ali Ronay, Türev Uludağ, Umut Karakuş ve Doğa Çitçi festivalin ünlü şefleri arasında. Masterchefler Somer Sivrioğlu ve Mehmet Yalçınkaya festivalin renkli yüzlerinden.
EGD Ekonomi Gazetecileri üyeleri ve TGRT Ekonomi Müdürü Celal Toprak ile İstanbul'da düzenlenen 7. Adana Lezzetleri Festivalinde
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder