İletişimciler, belediye başkanları ve sosyal medya fenomenlerinin katılımıyla “Propaganda Sürecinde Etkili Sosyal Medya” paneli düzenlendi .Programa Başkan Lokman Çağırıcı ve Sosyal Medya Fenomeni Odun Herif de katıldı.Marmara Belediyeler Birliği’nin Eminönü merkez binasında düzenlediği “Propaganda Sürecinde Etkili Sosyal Medya” panelinde televizyoncular, akademisyenler ve sosyal medya fenomenleri son yıllarda geniş kitleler üzerinde etkili olan Twitter ve Facebook gibi sosyal medyayı ele aldı.
Panelde Marmara Belediyeler Birliği Bşk. Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Belediyecilikte Sosyal Medya konusunu anlatırken, Twitter fenomeni Odun Herif Kadir Doğrubakar “Ses Getirici Twitter Kullanımı”, YTÜ Basından Sorumlu Rektör Danışmanı Ümit Sanlav “Sosyal Medya Savaşları”, İhlas Haber Ajansı Koordinatörü Dr. Burak Varlık “Teknolojik Gelişmeler Işığında Sosyal Medya”, Haber Türk Spikeri Sevinç Satıroğlu “Sosyal Medyada Etkileşim”, Optimar Araştırma Genel Müdürü Hilmi Daşdemir “Propaganda Aracı Olarak Twitter”, TRT Haber Sosyal Medya Programı Yapımcısı Yalçın Arı “İletişimde Sosyal Medyanın Yeri”, MBB Bilgi-İşlem Sorumlusu Kerem Ulusoy “Sosyal Medyada Kibir Endeksi” konularında sunum yaptı.
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Marmara Belediyeler Birliği’nin yaptığı faaliyetlerden bahsederek, birçok güncel konuyu sosyal medya vasıtasıyla irdelediklerini söyledi. Yerel bir yönetici olarak sosyal medyanın etkinliğine inandığını belirten Başkan Çağırıcı, “Halkın oyuyla seçilmiş yerel yönetici olarak sosyal medya fenomenleriyle bir arada olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Sosyal medyanın yazılı ve görsel medyadan daha etkili olduğu görüyoruz. Sosyal medyanın önemine inanıyorum. Bağılar belediyesi olarak akıllı ve elektronik belediyecilikte son noktaya ulaştığımızı düşünüyorum” diye konuştu. Başkan Çağrıcı, kendisine ait Twitter adresini de bizzat kendisinin kullandığını ifade ederek, 39 bini aşkın takipçisinin olduğunu belirtti.
“Odun Herif” lakabıyla Twitter’de bir fenomen haline gelen Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Kadir Doğrubakar, Kuzenimin takma adı ‘öküz herif’ti ben de ‘Sen öküzsen ben de odun herif olacağım’ dedim. Bir kızdan hoşlandıktan sonra onu etkilemek için Twitter’e etkin kullanmaya çalıştım. Bilinçaltını, insanları etkilemek nasıl olur diye düşündüm. Justin biber hayranı bir kızla kavga ettim, onunla gündeme geldim. 3-4 gün içinde 30 bin takipçiye ulaştım. Nihat Doğan’la bir kavgamız vardı. Facebook’ta 100 bine yakın paylaşım aldı. Melih Gökçek’le yaptığım kavga ile meşhur olduğum sanılır, oysaki ben Gökçek’le tartışmadan önce de Odun Herif markasını oturtmuştum” diye konuştu. Melih Gökçek ve oğlu Osman Gökçek’le yaptığı sert tartışmalarla tanınan Odun Herif, siyasilerle tartışmayı bırakma kararı aldığını da söyledi. Odun Herif, “Özellikle propaganda sürecinde siyasilere Twitter’da yazışıldığında veya tartışıldığında, etkileşimdeki insanlar konuları başka yerlere çekebiliyor. Geçtiğimiz günlerde Melih Gökçek bir konuda kızdırdı beni. Ben de Mansur Yavaş’a sardırmak zorunda kaldım. Bundan sonra hiçbir siyasiye sardırmayacağıma dair kendime söz verdim. Ben, anlık gönderilerle birtakım espriler yapıyorum. Ancak birilerinin maksatlı olarak tweet’lerimi kullanması beni zor durumda bırakıyor” dedi.
Programın moderatörlüğünü de üstlenen Haber Türk Spikeri Sevinç Satıroğlu teknolojinin gelişmesiyle sosyal medyanın daha çok yayıldığını belirterek, “Twitter tamamen hızlı bir etkileşim yolu. 140 karakterin de sihirli bir söz olduğuna inanıyorum. İnsanlara daha net ve hızlı olmaları konusunda yer açtı” dedi. Türkiye’nin Twitter kullanımı konusunda ön sıralarda olduğunu dile getiren Satıroğlu, “Günde ortalama 8 milyon tweet atılıyor. Büyük bir kitleye ulaşıyoruz. Bu da Twitter’ı reklam alma ve verme konusunda etkin bir hale getirdi. Twitter, bilgi kirliliğinin de yaşandığı bir ortam sundu. Ayrıca Twitter’ın belediye başkan adayları için vatandaşa ulaşma konusunda önemli bir mecra olduğunu görüyoruz. Twitter Seçim yasaklarını bile aşabilecek bir etkileşim alanı. Bu alan 30 Mart öncesi, belediyeler tarafından daha etkin kullanılabilir” şeklinde konuştu.
YENİ BİR KAVRAM: SOSYAL MEDYADA KİBİRLİ MİYİZ?
Marmara Belediyeler Birliği Bilgi Teknolojileri Sorumlusu Kerem Ulusoy, belediye çalışanlarının sosyal medyada çok dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulunurken; “Sosyal Medyada Kibir Endeksi” adlı kavramı dinleyicilere anlattı. Ulusoy, “Kibir endeksi, takip eden sayısı ile takipçi sayısı arasındaki endeks. Yurtdışındaki firmalar ve kurumlar takip eden insanların çoğunu takip etmeye çalışırken, Türkiye’de teknoloji ve iletişim devi firmaların bile, yalnızca patronlarını veya holding markalarını takip ettiğini görebiliyoruz. İletişim açısından bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Twitter, iletim değil, iletişim alanıdır. Özellikle siyasal iletişimde bu konuya çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
“MELİH GÖKÇEK TWİTTER’DA İTİBAR YÖNETİMİ YAPTI”
Optimar Danışmanlık ve Araştırma Şirketi Genel Müdürü Hilmi Daşdemir ise, “Siyasilerin sosyal medyayı daha etkin kullanması gerekir” diyerek, Twitter’ı en etkin kullanan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i örnek gösterdi. Gökçek’in eleştirel tavrının insanları etkilediğini belirten Daşdemir, “Gezi Parkı olayları sırasında iktidar partisi sosyal medyayı etkin kullanmazken, Melih Gökçek, o dönemde attığı tweetlerle ciddi bir itibar yönetimi yaptı. AK Partililer twitter’a Melih Gökçek’i örnek alarak girdiler” derken, Sosyal medyanın hiçbir maliyet gerektirmeyen bir alan olduğunu, belediyeler tarafından etkili twitter kullanımı hususunda danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi.
“İNSANLAR HABER ALMA İHTİYACINI SOSYAL MEDYADAN SAĞLIYOR”
İhlas Haber Ajansı Koordinatörü Burak Varlık, insanların büyük bir kısmının haber alma ihtiyaçlarını sosyal medyadan karşıladığını söyledi. Varlık, “İnsanların haber alma ihtiyacı her zaman var. Haber kaynaklarının müşteriyle kullanma kanalları değişecek. 2013 yılında yapılan araştırmada şahısların haberlerin büyük çoğunluğunu sosyal medyadan takip ettiği anlaşıldı. İnsanlar haber ihtiyaçlarının yüzde 59.5’ini televizyondan, yüzde 20.8’ini de sosyal medyadan sağlıyorlar. Sosyal medya kanalları içerisinde Twitter’ın yüzde 28.8 gibi bir oranla insanlar tarafından haber alma kanalı olarak kullanıldığını dile getirdi.
“TWİTTER’DA ÖĞRENDİKLERİYLE YETİŞEN BİR NESİL VAR”
İletişim bilimci, sosyal medya danışmanı Yalçın Arı yaptığı konuşmada insanların tercih etse de, etmese de sosyal medyadan etkilendiğini belirterek, "İnternette yaşanan her şey gerçek değil. Ondan etkilendiğimiz kadar büyük değil fakat ondan etkilendiğimiz bir gerçek. Ondan etkilendiğimiz için onu ciddiye almalıyız. Özellikle siyasilerin, verdiği mesajlara dikkat etmesi gerekiyor. Twitter'da öğrendikleriyle büyüyen bir nesil var. Her yeni teknoloji, yeni bir insan prototipi doğuruyor. İletişim, teknolojinin işgali altında. Bilgi öldü, yerini kanaatlere bıraktı " dedi. Arı, açıklamalarının devamında son günlerdeki kutuplaşmalara da değinirken, "Kutuplaşma eskiden de vardı ancak biz fark edemiyorduk. Bugün sosyal medya sayesinde herkesin konuşma imkanı var, herkesin konuştuğu bir ortamda kutuplaşma da daha görünür bir hal aldı. Eskiden sadece birileri konuşma imkanına sahipti ve bizler onların dediklerine göre Türkiye'yi yorumluyorduk. Bugün herkes kendine göre bir Türkiye görüyor. O yüzden herkes sadece kendi konuştuğuna, yazdığına inanıyor” dedi.
“AMERİKA’DA İNTERNET BAĞIMLILARI YATAKLI TEDAVİ GÖRÜYOR”
Yıldız Teknik Üniversitesi Basın Danışmanı ve “Sosyal Medya Savaşları” Kitabı yazarı Ümit Sanlav, Gazete, dergi ve televizyon gibi geleneksel basın-yayın organlarıyla, internet medyasının en temel farkının “geleneksel medyanın (yayıncıdan alıcıya) tek yönlü, sosyal medyanın ise karşılıklı (interaktif) kullanımı ve etkileşimi olarak ifade etti. Sosyal Medyanın önemli sorunlarından birinin de güvenilirlik sorunu olduğunu belirten Sanlav, “Mehmet Ali Birand, Nejat Uygur, Nejat İşler ve Ciguli sosyal medyada defalarca öldürülürken, en son Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı istifa etti” dedi. Türkiye ve Dünya’nın çeşitli karmaşalarla adeta altüst olduğu bu döneme sosyal medyanın damga vurduğunu söyleyen Sanlav, “Sosyal medya, güvensizlik algısı yaratsa da çok büyük oranda bilinçaltında şartlanmalar oluşturuyor” dedi. Sanlav, açıklamalarının devamında, “Her gün daha fazla konuşulan bir konu olan sosyal medya bağımlılığı, milyonlarca sosyal medya kullanıcısını ilgilendiren bir konu olsa da; kimisi halen durumun ciddiyetinin farkında değil, kimisi de nasıl bir bağımlı olduğunun farkında olmadığından gerekli hassasiyeti göstermiyor. Türkiye’de bu konuda Yeşilay Cemiyeti ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK) işbirliğine giderken, Amerika’da internet bağımları için yataklı tedavi merkezleri var. Yakında Türkiye’de de bunlar olacak” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder