7 Kasım 2015 Cumartesi

“CEKETİNE SAHİP ÇIK”

Aşçılık ve pastacılık mesleği kişilerin erken yaşlarda başlayarak kolay olmayan şartlar ve imkanlarda katı bir hiyerarşik düzende uzun saatler ışığında çalışarak hedefe ulaşabildiği zorlu bir maratondur. Aşçı ve pastacı bu zorlu maratonda günün birinde iyi bir usta ve devamında iyi bir şef olabilmek için varını yoğunu ortaya koyan kişidir. Bu uğurda kimisi ailesinden ve ülkesinden uzaklarda, gurbette hasret ve özlem içinde günler geçirmekte ve gönül verdiği bu şerefli meslek için tüm zorluklara katlanmaktadır. Bir cümle önce dediğimiz üzere bu meslek bir gönül işidir. Hiç kolay olmadığı gibi bir yerlere gelebilmekte o derece zordur. Çıraklık, kalfalık, ustalık, kısım şefliği, aşçıbaşı yardımcılığı ve en son durak şeflik, sırası ve doğru zamanlama ile dik bir dağın eteğinden doruk noktasına ulaşmak kıyasında hiç öyle kolay bir icraat olmamakla beraber bu yükseliş bu mesleği yapan kişilerin yıllarını almaktadır.
Aşçılık ve pastacılık bir meslek aynı zamanda ince bir sanattır. Meslek kelimesinin sözlük anlamına baktığımızda; “İnsanın yaşamını sürdürebilmek için icra ettiği ve genellikle yoğun bir eğitim, çalışmayı gerektiren sürecin sonunda kişilerin kazandığı ünvanın adı” altında bir açıklama önümüze gelmektedir. İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için icra ettiği demek yani çoluğunun çocuğunun rızkı için alın teri ile kazandığı ekmek parası anlamına gelmektedir. Bu tezden yola çıkarak haftanın 6 günü, kimisi 7 günü beyaz ceketi sırtına geçirerek sabah belli bir saatte mutfağa girip belli bir saate kadar o mutfakta üstüne olan vazifeleri yerine getiren yani günlük mesaisini mutfakta aşçılık ve pastacılık mesleğini icra ederek geçiren kişinin hakkıdır ben aşçıyım ben pastacıyım ve ben şefim demek.

Bugün yukarıdaki aşamalardan hiç geçmemiş, maddi gücü olduğu için bir restaurant açarak birkaç aylık eğitim ile kendini şef ilan etmiş, televizyonlarda reyting uğruna yapılan ve mesleğimize zarardan başka bir şey vermeyen yarışma programlarında kırk yıllık ustaymış gibi jürilik yapıp sonrasında ünlü şef diye lanse edilmiş, yemek yazarı-gurme unvanı altında medyanın halka şef diye lanse ettiği kişiler ile karşı karşıyayız. Dahada üzücü olan mesleki camiamızı temsil ettiğini söyleyip bu kişilere aşçı ceketi giydirerek düzenlediği yarışma, seminer, panel vb organizasyonlarda yer verip prim yaptıran dernek ve federasyonlarımız ile bu kişilerle bir ortamda aşçı ceketi giyip onlara usta şef dendiğinde bu durumdan yüreği sızlamayıp kendi şahsi menfaatleri için mesleğimizin kanayan yarasını görmezden gelen meslektaşlarımızın buna ışık tutmasıdır.

Geçmişten günümüze ömrünü mutfaklarda geçirmiş, bu şerefli mesleğe üstün hizmetler vermiş, nice ustalar yetiştirmiş, seneler önce ilk dernekleri kurup aşçının ve pastacının sesini duyurmak için büyük fedakarlıklara katlanmış kimisi Hakkın rahmetine kavuşmuş (Allah cümlesine rahmet eylesin), kimisi hala yaşayan emektar ustalarımızın hatırına bugünün kuşağı olarak bizlere emanet edilen bu sanatı meslek anlamında icra eden meslektaşlarımız yani beyaz ceketi sırtına geçirmeyi gerçek anlamda hak eden kişiler olarak mesleğimiz üzerinde olup biten bu kabul edilemez harekete daha ne kadar seyirci kalacağız.

Bu mesleğin bu ülkedeki gerçek sahipleri, tüm aşçı ve pastacılar, tüm federasyonlar, tüm dernekler olarak bu önemli konuda birlikte hareket etmezsek, tepkimizi ortak olarak göstermezsek ve bu işin üstüne gereği kadar düşmezsek ileride daha büyük problemler ile karşı karşıya kalacağımız aşikardır.O nedenle mevcutta bu ülkenin 30 ilinde faaliyet gösteren ve hedefi 81 il 81 dernek olan 5253 sayılı dernekler kanunu nezdinde Türkiye’nin en büyük mesleki üst kuruluşu olan TAŞPAKON olarak yönetim kurulumuzun almış olduğu karar ile mesleğimiz üzerindeki bu haksız nemalanma ve unvan kullanımı ile ilgili gerek kanun, gerekse mesleki sivil toplum hareketi adı altında artık ihtiyaç olan mücadelenin tarafımızdan verileceğini ve çalışmaların yapılacağını siz değerli camiamızın bilgisine sunmak isteriz. Bizimle aynı alanda faaliyet gösteren diğer mesleki dernek ve federasyonları da bu haklı davada hassasiyete davet ederek Türkiye’de hakkı ile aşçılık ve pastacılık mesleğini icra eden herkese sesleniyoruz:

“CEKETİNE SAHİP ÇIK”
Saygılarımızla
Taşpakon Yönetim Kurulu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder