30 Aralık 2016 Cuma

TÜROB: Bu süreç yenileme yatırımları ile değerlendirilmeli

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, sektör olarak geçirilen süreçte yeni yatırımların yavaşlamasının normal olduğunu söyledi. Bayındır, ancak özellikle renovasyon (yenileme) teşviği konusunda hükümetin adım atmasını beklediklerini belirtti.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, sektör olarak geçirilen süreçte yeni yatırımların yavaşlamasının normal olduğunu ancak özellikle renovasyon (yenileme) teşviği konusunda hükümetin adım atmasını beklediklerini belirtti. Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen 2016 yılı Kasım ayı ‘yatırım teşvik belgeleri’ açıklandı. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından derlenen Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Kasım 2016’da ülke genelinde toplamda 12 şehirde 15 yeni otel projesi teşvik belgesi, 4 otel ise renovasyon (yenileme) belgesi aldı. Son verileri değerlendiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, 2016 yılı Kasım ayı içerisinde teşviğe bağlanan yatırımların ülke genelinde 12 ayrı ile dağılımından memnuniyet duyduğunu belirtti. Başkan Bayındır, “Sanıyorum ki söylemlerimiz yerini buluyor. Yatırımların orta ölçekli işletmelere ve Antalya ile İstanbul dışında arz eksiği görülen illere yönelmesi olumlu bir adım” dedi. 

Anadolu hızlanmalı
Başkan Bayındır, sektör örgütleri ve Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyon içinde çalışmasıyla mevcut teşvik sisteminin revize edilmesi gerektiğini ifade etti. Bayındır, “Turizm yatırımlarının Anadolu illerimize yaygınlaştırılmasının yanında konaklama sektörünün lokomotifi Antalya, İstanbul, Aydın ve Muğla’da iyıpranma sürecine giren birçok otel bulunduğu göz önüne alınmalı ve bu illerimize verilecek teşvik belgelerinde yeni yatırımlar yerine daha çok mevcut yatırımların modernizasyonu ve renovasyonu yönünde düzenleme yapılmalı” diye konuştu. 

Kasımda 201 milyon TL 
Bu arada Kasım ayında teşviğe bağlanan toplam 201.2 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektöre 625 yeni ek istihdam sağlanacak. Söz konusu yatırımların tamamlanması ile yatak kapasitesi 3 bin 132 adet artacak. 2015 yılının kasım ayında 19 otel projesi için 313.4 milyon TL’lik teşvik alınmıştı. Buna göre yatırım adedi yüzde 21 düşerken, yatırım miktarı da yüzde 36 geriledi. Ocak-Kasım 2016 dönemini kapsayan 11 aylık dönemde ise ülke genelinde toplamda 39 şehirde 161 yeni otel projesi teşvik belgesi aldı. Toplamda 2 milyar 639 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde 8 bin 762 yeni ek istihdam sağlanacak. Yapılacak yatırımların tamamlanması ile yatak kapasitesi 35 bin 244 adet artacak. 2015 yılının aynı döneminde 203 otel için 3 milyar 310 milyon TL’lik yatırım için teşvik başvurusu yapılmıştı. Buma göre otel sayısında yüzde 21, yatırım miktarında ise yüzde 20 gerileme meydana geldi. 

İlk üç değişmedi
11 aylık dönemde yeni yatırımlarda yatak sayısı açısından yine ilk üç il değişmedi. 6 bin 623 yatak ile ilk sırada yer alan Antalya’yı 5 bin 874 yatak ile İstanbul ve 4 bin 244 yatak ile Muğla takip etti. Otel sayısı açısından ise İstanbul 26 otele ulaşarak ile ilk sıradaki yerini korudu. Muğla 20 otel ile ikinci, takiben 13 otel ile Antalya üçüncü sırada listede yer aldı. Artvin ve Tokat’ın listede ilk kez yer bulması ile yatırım yapılacak il sayısı 39’a ulaştı. Yatak sayısında ise 5 yıldızlı oteller 17 bin 606 yatak ile toplam yatırım kapasitesinin yarısını oluşturdu. 

TÜROB’un ayrıntılı raporuna aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz: 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder