17 Şubat 2017 Cuma

“Gittigidiyor’u satarken cirosu 200 milyon TL’ydi, geçen yıl 1,4 milyar ciro yaptı”

Gittigidiyor kurucusu Tolga Kabataş konuşmasında 40 bin TL sermaye ile kurulan gittigidiyor’un hikayesinde “kan ve gözyaşı” ile kazanılan bir başarı olduğunu anlatırken “Günde yalnızca 2 saat kod yazarak milyar dolarlık şirketlere sahip olunamıyor. Günde 18 saat çalışırsanız başarı geliyor. Okan Üniversitesi’nin düzenlediği “Bilişim Teknolojileri ve Girişimcilik” Paneli’nde konuşan gittigidiyor com kurucusu ve Omurga Sermaye Ortaklığı Başkan Yardımcısı Tolga Kabataş sitenin satışından pişmanlık duymadığını söylerken Cybersoft A.Ş Ceo’su Dr. Semih Çetin bilişim alanında yatırım yapmak için sadece 1000 TL’lik laptopa ve internet bağlantısına ihtiyaç olduğunu belirtti. Okan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin düzenlediği “Bilişim Teknolojileri ve Girişimcilik” Paneli fakülte dekanı Prof. Dr. Semih Bilgen kolaylaştırıcılığında, Cybersoft A.Ş Kurucusu ve Ceo’su Dr. Semih Çetin, Koç Sistem Ar-Ge Ürün Yönetimi Birim Yöneticisi Yosun Ekmen, gittigidiyor kurucusu ve Omurga Sermaye Ortaklığı Başkan Yardımcısı Tolga Kabataş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Panelde kendini “antik girişimci” olarak adlandıran Cybersoft A.Ş Ceo’su Dr. Semih Çetin bilişim alanında yatırım yapmak konusunda öğrencileri yüreklendirdi: “Diğer alanlara göre çok daha avantajlı bir sektör. Sebebi de sadece 1000 TL’lik laptopa ve internet bağlantısına ihtiyacınızın olması. Dünyada böyle kolay bir yatırım ortamı hiçbir meslekte yok. Sadece azim, fikir, farklı düşünmek ve çalışmak lazım.”“Türkiye’deki bir banka Çinli hackerların saldırısı sonucunda 120 milyon dolar kaybetti”Dr. Semih Çetin Türkiye’den bir örnek vererek sahtecilik konusunda geliştirilecek yazılımların tüm dünyada öne çıktığını söyledi: “Bankacılık sistemleri şu anda hackerların en çok yıkmaya çalıştığı sistemler. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki bir banka Çinli hackerların saldırısı sonucunda 120 milyon dolar kaybetti. İnsanların yaptığı sahteciliği önleyen yazılımlar geliştirmek çok önemli. Bu alanda bir girişimcilik fırsatı bulunuyor. Sahteciliği anlık yakalayan yazılımların değeri 6-7 milyon dolar civarında.”Gittigidiyor kurucusu Tolga Kabataş konuşmasında 40 bin TL sermaye ile kurulan gittigidiyor’un hikayesinde “kan ve gözyaşı” ile kazanılan bir başarı olduğunu anlatırken “Günde yalnızca 2 saat kod yazarak milyar dolarlık şirketlere sahip olunamıyor. Günde 18 saat çalışırsanız başarı geliyor. Kararlılık, fikrinize inanmak ve tecrübenin getirdiği esneklik… Bir girişimcide mutlaka olması gerekenlerden” dedi.

“Günümüzde dijital kullanımın yüzde 85’i akılı telefonların üzerinden yapılıyor. Bu cihazlar artık ev, iş, endüstri gibi hayatın her alanında uzaktan ve internet üzerinden kumanda rolü üstlenmekte. Hayat artık akıllı telefonlarla birbirine bağlı, sosyal. Eskiye göre daha geniş kitlelerle ile konuşuyor, yüzlere, binlere, yüzbinlere ulaşabiliyorsunuz” diyen Tolga Kabataş bir öğrencinin sorusu üzerine gittigidiyor’u 2011’de satarken yıllık cirosunun 200 milyon TL olduğunu, geçen yılki cirosunun ise 1,4 milyarı bulduğunu söyledi. Kabataş bu farka rağmen o günün şartlarında satışın gerektiğini ve bundan hiç pişman olmadığını anlattı.

Koç Sistem Ar-Ge Ürün Yönetimi Birim Yöneticisi Yosun Ekmen Endüstri 4.0 kavramının tüm dünyada yaygınlaştığını, bu çerçevede yüksek hız ve çok düşük maliyetle siparişe göre ve nitelikli üretimin mümkün olduğunu anlatmasının ardından öğrencilere girişimcilik konusunda hayal etmekten vazgeçmemeleri ve hayallerine tutunmaları tavsiyesinde bulundu. Kolaylaştırıcı Prof. Dr. Semih Bilgen ise, yine bir öğrencinin sorusu üzerine, öğrenciliğinde yaptığı işlere gerçekten emek veren başarılı bir mühendislik mezununun “iş aramak değil iş seçmek” durumunda olacağını vurguladı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder