22 Nisan 2017 Cumartesi

TYD Başkanı Oya Narin sektör temsilcileri ile buluştu

Turizm Yatırımcıları Derneği’nin yeni dönem yönetimi tarafından düzenlenen davette turizm sektörü bir araya getirdi.Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Oya NARİN sektörün öncü kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları ile İstanbul Ortaköy Feriye Palace’da gerçekleştirilen davette buluştu.

TYD Yönetim Kurulu Başkan’ı Oya Narin gecede yaptığı konuşmada “2017-2018 yılı Türkiye turizminin dönüşüm dönemi olacak. 2016 yılındaki rakamlarımızı 2017’de de yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. 2017 sonrası Türkiye’yi yeni bir turizm dalgasının beklediğini ve farklı bir yaklaşımla dünya piyasalarının yeniden Türkiye’ye geri döneceğini ön görüyoruz. TYD olarak geçmiş dönemlerde yapılan çalışmalar ve araştırmalara, yeni yönetim olarak biz de yepyeni katkılarla devam edeceğiz. Hükümetimizin de desteği ile Türk turizmini hak ettiği üst sıralara taşımayı hedefliyoruz.” dedi. TYD’nin kuruluşundan beri hizmetlerinden dolayı bir plaket ile onurlandırılan Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Turgut GÜR de konuşmasında “Barlas KÜNTAY’ın öncülüğünde aynı istikamete giden insanların bir araya gelmesiyle TYD çatısı altında toplandık. Ne güzel böyle bir aileyi bir ara getirmişiz. 1988 yılından beri TYD’nin bir neferi olmak benim için bir gururdur.” dedi. TYD’nin dönem başkanı Oya NARİN, önceki dönem başkanı Murat ERSOY’a da başkanlığı dönemindeki hizmetlerinden dolayı bir plaket ile teşekkür etti.Murat ERSOY da konuşmasında “Kurulduğundan beri Türk turizmi adına öncülük görevini üstlenen TYD, önümüzdeki senelerde de önemli adımlar atmaya devam edecektir. Yeni yönetime bundan sonraki dönemde başarılar diliyorum.” dedi.



12 Nisan 2017 Çarşamba

NEMO PRIMERO eşsiz bir deneyim yaşattı

NEMO özgürlüğüne kavuştu,misafirleriyle ilk dalışını gerçekleştirdi
Türkiye’nin sahip olduğu ilk turistik denizaltı NEMO PRIMERO, resmi açılışında tam dört ayrı dalış gerçekleştirerek misafirlerine eşsiz bir deneyim yaşattı

Türkiye'nin ilk turistik denizaltı 'Nemo Primero', Antalya’da ilk seferine çıktı. 20 metre uzunluğundaki Nemo, ilk dalışını 2.Dünya Savaşı'nda İngiliz uçakları tarafından batırılan Fransız gemisi St. Didier'in olduğu batığa gerçekleştirerek, ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşattı. Alternatif turizme önemli bir katkısı olacak olan denizaltının ilk seferi öncesi Antalya Kaleiçi Limanı’nda açılış töreni düzenlendi. Törene, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Submarine Turkey, IHS Travel ve Touristfly Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Emre Yavuzyiğit, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yusuf Kelleli, Sahil Güvenlik Komutanlarından, Eğitim ve Öğretim Komutanı Kıdemli Albay Ömer Ersalcan, Hava Grup Komutanı Yarbay Barış Ocak, Antalya Gurup Komutanı Kıdemli Bİnbaşı Önder Göksel, İl Emniyet Müdürü Celal Uzun Kaya, AESOB Başkanı Adlıhan Dere ve davetliler katıldı.

DENİZİN ALTI DAHA CAZİP
Törende konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, bugünün Antalya için çok özel ve önemli bir gün olduğunu belirterek, "Antalya Türk turizminin amiral gemisi. Antalya, turizmde ilklerle bilinen bir şehir. Bugün de yine Türk turizmine ilk sivil denizaltını kazandırarak yine Antalya bir ilki başarmış olacak" dedi. Vali Karaloğlu, "Kitle turizminin yanında artık alternatif arıyoruz. Çünkü biliyoruz ki Antalya’nın da Türkiye’nin de yaptığımız kitle turizmi kadar bir alternatif turizmi de var ve mutlaka bu potansiyeli kullanmamız lazım. Denizin üstünü kullanıyoruz, sahillerimizi, plajlarımızı kullanıyoruz ama denizin bir de altı var. Orada da yaşam var. Denizin altı daha cazip ve daha merak edilen bir bölge. Onun için ilk sivil denizaltı Türk turizminin gelişmesi bakımından Antalya ve Türkiye için önemli" diye konuştu.

DÜNYA PASTASINDAN ALINAN PAY ARTMALI
Denizcilik sektörünün önemine değinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert de, Türkiye’nin ihracatın değer bazında yüzde 58’ini denizyoluyla gerçekleştiğine dikkat çekti. Denizcilik sektörünün milli ekonomideki önemine işaret eden Sert, gayri safi milli hasılada yüzde 10’un bu sektörden geldiğine belirtti. Bunun yeterli olmadığını vurgulayan Sert, dünya pastasından alınan bu payın artması gerektiğini söyledi.

YERLİ VE YABANCI MİSAFİRLERİMİZE EŞSİZ DENEYİMLER YAŞATACAĞIZ
Submarine Turkey, IHS Travel ve Touristfly Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Emre Yavuzyiğit ise Türkiye için bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Türkiye artık ilk turistik sivil denizaltısına sahip. Türkiye’nin sahip olduğu ilk turistik denizaltı Nemo Primero’yu sektörün hizmetine nihayet sunuyoruz. Yerli ve yabancı misafirlerimizi eşsiz deneyimler yaşatmak, su altı dünyasının keşfedilmemiş güzelliklerini hep birlikte keşfetmek için artık hazırız" dedi.

ST. DIDIER BATIĞINA DALINDI
Konuşmaların ardından 48 kişilik Türkiye’nin ilk denizaltı, protokol üyeleri ve davetliler eşliğinde, 2. Dünya savaşında İngiliz uçakları tarafından Antalya açıklarında batırılan Fransız gemisi St. Didier'in bulunduğu batığa dalış gerçekleştirerek ilk seferine çıktı. Nemo Primero'nun ilk seferine Sahil Güvenlik Botu ve Deniz Polisi botu da eşlik etti. Akdeniz’in berrak sularında ziyaretçilerine denizin altındaki yaşamı ve tarihi gösteren Nemo, 20 metre uzunluğu, 4 metre genişliği ve 6,5 metre yüksekliğinde. 106 ton ağırlığındaki denizaltı 110 metreye kadar inebiliyor, denizin altında 80 saat kalabiliyor, 48 kişiye yetebilecek kadar oksijen tüpleri ve gıda malzemesi bulunduruyor. Nemo ile günde 6 kez tur düzenlenmesi planlanırken, denizin altındaki kalış süresi ise bir saat ile sınırlı tutulacak.

ZOPA 2. Şubesini 4 Levent'te açtı

ZOPA yeni başarı hikayelerini yaratmak için 4 levent'te "konuklarının memnuniyetiyle" büyümeye devam ediyor. Zopa Restorant, geleneksel Türk lezzetleriyle harmanlanmış Akdeniz mutfağından muhteşem tatlar sunuyor.


ZOPA Restorant, şık iç mekânının yanı sıra lezzetli menüleriyle 4 Levent Ana yol üzerinde hizmet veriyor. Eğlenceli ve dinamik tarzıyla yoğun ilgi gören ZOPA'ın “Şefleri”nin ellerinden çıkan lezzetler Anadolu Yakası Kadıköy'den sonra artık 4 Levent'te





ZOPA'da Yermisin Yemezmisin

Günün Çorbası
Domates, Mercimek ya da Ezogelin

Mozerella Sticks
Mozerella peyniri dolgulu 8 çıtır parça

Elma Dilimli Patates
İnce kabuklu patateslerden hazırlanan sağlıklı patates tava

Atıştır Çıtır
Çıtır pane kaplamalı atıştırmalık julyen tavuk parçaları

Cajun Basket Tabağı
Mozerella stick, patates tava, patates kronet, nugget, sigara böreği, sosis ve özel sos ile.

Zopa Combo Tabağı
Çıtır tavuk, beş baharatlı patates soğan halkası ve özel sos ile.

KIRMIZI ETLER
Dana Strogonof
Jülyen doğranmış, bonfile ya da antrikot etleri, kornişon turşu soğan ve kaliforniya biberleriyle eldilir. Özel soslu linguine makarna, karışık salata ve patates tava ile servis edilir.

Mantar Soslu Bonfile
Jülyen doğranmış, bonfile ya da antrikot etleri, taza kültür mantarı, krema. Özel soslu linguine makarna, karışık salata ve patates tava ile servis edilir.

Meksika Soslu Bonfile
Jülyen doğranmış, bonfile ya da etleri, taze kültür mantarı, krema. Özel soslu linguine makarna, karışık salata ve patates tava ile servis edilir.

Dana Kavurma
Küp doğranmış bonfile ya da antrikot etleri, kültür mantarı, arpacık soğan ve kaliforniya biberleri. Özel soslu linguine markarna, karışık salata ve patates tava ile servis edilir.

BEYAZ ETLER
Körili Mantarlı Tavuk
Gerçek hint körisi, taze kültür mantarı, küp küp doğranmış soğan.Özel soslu linguine makarna, karışık salata ve patates tava ile servis edilir.

Barbekü Soslu Tavuk
Jülyen doğranmış tavuk parçaları, tütsü aromalı barbekü sosu, kaliforniya biberleri. Özel soslu linguine makarna, karışık salata ve patates tava ile servis edilir.

Şefin Tavası
Küp küp doğranmış tavuk parçaları, arpacık soğan, taze kültür mantarı, şefin tavası sosu, Kaliforniya biberleri.Özel soslu linguine makarna, karışık salata ve patates tava ile servis edilir.

Izgara light Bonfile
Göğüs etinden kemiksiz tavuk fileto. Özel soslu linguine markarna, karışık salata ve patates tava ile servis edilir.

CALL CENTER 0212 282 88 86

Ukrayna’da en popüler ülke Türkiye

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye’nin şu anda Ukrayna’da en fazla tercih edilen yurtdışı destinasyonu olduğunu bildirdi. Ukrayna’dan yurtdışına tatil için yılda yaklaşık 1.5 milyon kişi çıkarken, bunun yüzde 75’i Türkiye’ye geliyor.

Türk turizmindeki genel sıkıntıya karşılık geçen yıl yüzde 48 gibi önemli bir artış kaydeden Ukrayna turizm pazarının, bu yıl da büyümesini sürdürmesi öngörülüyor. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) değerlendirmesinde, Türkiye’nin şu anda Ukrayna’da en fazla tercih edilen yurtdışı destinasyonu olduğu belirtildi. Ukrayna’dan yıllık çıkan turist sayısının yaklaşık 1.5 milyon olduğu ve bunun yaklaşık yüzde 75’inin Türkiye’ye geldiği kaydedildi. Kimlikle giriş olumlu, ama henüz yaygın değil Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Ukrayna’nın Başkenti Kiev’de kısa bir süre önce düzenlenen Ukrayna Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (UITT) sonrasında bu pazarla ilgili beklenti ve öngörüleri içeren bir sonuç raporu hazırladı. 2016 yılında Ukrayna’dan ülkemize gelen turist sayısında maksimum seviyeye ulaşılarak tüm zamanların rekorunun kırıldığına dikkat çekilen raporda, 2017 yılında da bu pazardan yine artış beklendiği belirtildi. 2016 yılında TÜROB’un tahmininin tutarak bu ülkeden ülkemize gelen turist sayısı istikrarlı artışla 1 milyonu geçmişti. 2016 yılında Ukrayna’dan Türkiye’ye yüzde 48 artışla 1 milyon 45 bin, Antalya’ya yüzde 82 artışla 527 bin ve İstanbul’a yüzde 7 artışla 270 bin turist gelmişti.  

TÜROB’un Ukrayna pazarıyla ilgili sonuç raporunun satır başları şöyle:
Ukraynalı turistlerin Türkiye'de kalışlarında kolaylıklar sağlandı. Geçen yıl Ukrayna vatandaşlarına son 180 gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü geçmemek kaydıyla 60 gün olarak uygulanan vize muafiyeti 90 güne çıkarıldı. İki ülke vatandaşlarının çipli kimlik kartıyla seyahatine imkan veren anlaşmaya imza atıldı. Ancak çipli kimlik kartlarının sayısının henüz düşük olması ve bürokratik işlemler nedeniyle uygulamanın 2017 yılı için turizm sektörüne önemli bir katkısı beklenmiyor. 
Ukraynalı turistlerin, Türkiye’de ağırlıklı olarak Antalya ve İstanbul’u tercih ediyor.  
Ulaşım çeşitliliği dikkate alındığında, Ukrayna’dan ülkemize bireysel seyahat eden turist sayısı her geçen gün artıyor. İşletmeler tarafından pazarlama faaliyetlerinde bu durumun dikkate alınması yararlı olacaktır.
Ukraynalı turistler ve turizmciler, artan Ukraynalı turist sayısı dikkate alınarak, Türkiye’de özellikle Antalya ve İstanbul’daki otellerin televizyon kanalları arasında Ukrayna televizyonlarına da yer verilmesi talep ediyor. 
Ukraynalı turistler, Türkiye dışında en fazla İsrail, Hırvatistan, Karadağ, Yunanistan, Bulgaristan, İspanya, Mısır, Tayland, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne gidiyor. Özellikle düşük fiyatlar ve coğrafi yakınlık nedeniyle 2017 yılında Bulgaristan’ın Ukrayna’dan alacağı turist sayısını önemli oranda artıracağı öngörülüyor.

‘Son dakikacı’ grupta
Ukraynalı turistlerin ortalama tatil süresi 10 gün civarında. Rezervasyon dönemleri genel olarak tatil başlangıcının 1-2 ay öncesinde gerçekleşiyor. Ukraynalı turistler, ülkemizde otellerin yüksek oranda indirim fırsatlarını bekledikleri, bu nedenle rezervasyonlarını son dakikaya kadar beklettikleri gözleniyor.
Türkiye’nin son derece uygun fiyat, iklim, turistik tesis altyapısı, vizesiz giriş, uçuş süresinin kısa olması ve her şey dahil sistemi pazardaki önemli avantajları arasında yer alıyor.
Pazarın en önemli aktörlerinden Türk Hava Yolları, Ukrayna'da uçtuğu nokta sayısını 30 Mart 2017 tarihinde başlayan Harkiv uçuşuyla 6'ya çıkardı. THY'nin Ukrayna'ya uçtuğu hatlar şunlar: Kiev, Herson, Lviv, Odessa, Zaporijya ve Harkiv. 2016 yılında THY Ukrayna’dan yaklaşık 550 bin yolcu taşıdı. Kiev hattında 261 bin, Odessa hattında ise 146 bin yolcu taşıdı.
Atlasglobal Ukrayna'da Lviv, Harkiv ve Kiev'e; Onur Havayolları Odessa'ya; Pegasus ise Kiev, Harkiv, Lviv ve Zaporijya'ya düzenli seferler düzenliyor.
2016 yılında yaklaşık 150 bin Türk vatandaşı Ukrayna’yı ziyaret etti.

Raporun tamamı için; 

11 Nisan 2017 Salı

Skal Internatıonal Ankara'da Altunay dönemi

Skal Intermational Ankara, Murat Altunay Başkanlığındaki yeni yönetim göreve başladı.Üyelerini Turizm Profesyonellerinin oluşturduğu, Küresel turizm ve dostluğun yayılmasını amaçlayan dünyanın en eski turim sivil toplum örgütü Skal Intermational Ankara Kulübünde yönetim değişti.
Ankara Skal Kulübü 7 Nisan Cuma akşamı düzenlenilen törenle Ankara Skal Kulübünde yeni yönetim göreve başladı. Murat Altunay Başkanlığındaki yeni yönetim şu isimlerden oluştu. 

Murat Altunay Başkan
Naz Metin Asbaşkan
Hasan F. Bozkurt Genel Sekreter
Semin kAbalak Sayman
Ülker Oray Yönetim Kurulu Üyesi
Can Çavuşoğlu Yönetim Kurulu Üyesi
Manolya Bayur Yönetim Kurulu Üyesi

Bünyesinde, uluslararası seyahat ve turizm endüstrisindeki tüm sektörleri toplaması bakımından da dünyada tek olan Skal International, Turizm endüstrisinde profesyonelliği kuvvetlendirmek amacı ile seminer, konferans ve benzeri uygulamalar organize eden Skal Kulüp aynı zamanda her yıl onlarca turizm öğrencisine de burs veriyor.










































10 Nisan 2017 Pazartesi

Elite World Marmaris Hotel iki ayrı ödül birden aldı

Elite World Marmaris Hotel ‘En İyi Oteller’ Kategorisinde yerini aldı
Elite World Marmaris Otel, TripAdvisor platformunun kullanıcılarının oylarıyla ‘Türkiye’deki En İyi Oteller’ Kategorisinde 7.  Sırada yerini aldı.Ayrıca çevrimiçi otel rezervasyonları yapılmasını sağlamak amacıyla 2013 yılında kurulan otelz.com’dan rezervasyon yapan misafirler tarafından ‘2016 Müşteri Memnuniyeti’ ödülüne layık görüldü.

Dünyanın bağımsız online yorum sitesi olan TripAdvisor, “Mükemmel tatil” deneyimini sunma alanında en prestijli ödüllerden biri olan TripAdvisor Travellers’ Choice (Tatilcilerin Seçimleri) ödülleri için, her yıl olduğu gibi bu yıl da seyahat severler, gittikleri tesisleri, otelleri ve tatil köylerini puanladılar. Türkiye’de yer alan en iyi 25 otelin yer aldığı ‘Türkiye’deki En İyi Oteller’ Kategorisindeki puanlama sonucunda; Elite World Marmaris Hotel, Türkiye’nin en iyi 7.  oteli olarak belirlendi.  Elite World Marmaris Hotel ayrıca, Türkiye’nin en çok tanınan otel rezervasyon sitelerinden olan ve Türk turizmine yaptığı katkılarla öne çıkan otelz.com, tarafından da ödüle layık görüldü.  Otelz.com sitesinden rezervasyon yapan misafirlerin oylamaları belirlenen ‘2016 Müşteri Memnuniyeti’ ödülü Elite World Marmaris Hotel’e verildi.

Elite World Marmaris Hotel, dünya standartlarında sunduğu konaklamanın yanı sıra, deniz veya kara manzaralı 93 konforlu Deluxe oda ile misafirlerine dünya mutfaklarından farklı tatların ve lezzetlerin buluştuğu uluslararası bir çeşitlilik sunuyor.  Açık yüzme havuzu, Türk Hamamı, Buhar odası gibi seçeneklerin yer aldığı otelde ayrıca masaj ve sauna hizmetleri de misafirlere sunulan hizmetler arasında yer alıyor.



Bahara özel: Türkiye’nin en iyi beş bisiklet rotası!

Doğa içinde, hem keyifli hem de sağlıklı bir yolculuğa hazır mısınız?
İlkbaharın gelişine, doğanın canlanmasına şahitlik etmek ister misiniz? Cevabınız “Evet” ise momondo sizi Türkiye’nin en güzel bisiklet rotalarında pedal çevirmeye davet ediyor. İşte gezerken istediğiniz an durup fotoğraf çekmenize, göçmen kuşları izlemenize ve köy kahvesinde soluklanıp pazarlardaki yerel lezzetleri tatmanıza imkan sağlayan en iyi beş bisiklet rotası.

MYSİA ROTASI: DOĞA TUTKUNLARI İÇİN İDEAL
Bursa’ya sadece 10 kilometre uzaklıkta bulunan Mysia Rotası, ilkbahar aylarında doğanın uyanışına şahitlik etmek için ideal! Doğal patikaların birbirine bağlanmasıyla oluşan rota, çam ormanları arasındaki tarihi Gümüştepe’de (eski adıyla Misi) başlıyor ve son yıllarda yerli dizi ve filmlerde görüp el değmemiş doğasına imrendiğimiz Ulubat Gölü kıyısındaki Gölyazı’da sona eriyor. Üstelik yolculuğunuz sırasında rota üzerinde yer alan Dağyenice ve Maksempınarı köylerinde mola verip yerel lezzetleri tadarak enerji toplayabilirsiniz. Doğa tutkunları için başka bir cazip seçenek de, Ulubat Gölü çevresinde göçmen kuşları izlemek. Mysia Rotası hakkında detaylı bilgi almak için Nilüfer Belediyesi’nin sitesindeki broşürü incelemenizi öneririz.

AYVALIK: SESSİZ, SAKİN VE HUZURLU
Yaz sıcakları bastırmadan dolaşabileceğiniz bir diğer önerimiz ise Ayvalık. Üstelik seçenekleriniz oldukça bol. Örneğin ismini köyü kuran yeniçerilerden alan sanat köyü Yeniçarohori’yi ziyaret edebilir, köydeki galerileri ve atölyeye dönüştürülmüş eski Rum evlerini gezebilirsiniz. İkinci seçenek, Ayvalık’a 10 kilometre mesafedeki Şeytan Sofrası’na pedal çevirerek Ege kıyılarının en nefes kesici manzarasına karşı gün batımını izlemek. En az ilk ikisi kadar cazip üçüncü seçenek ise Cunda Adası Milli Parkı’nı ziyaret ederek, adanın kuzeyindeki ıssız plajlara gitmek. Alternatif olarak Cunda’nın kiliseler, konaklar, kafe ve dükkanlarla dolu şirin sokaklarını da turlayabilirsiniz. Kendi bisikletinizi götürme imkanınız yoksa bölgedeki otellerden bisiklet kiralayabileceğinizi de hatırlatalım.

KAYAKÖY: TERTEMİZ HAVADA PEDAL ÇEVİRİN
Fethiye’ye bağlı Kayaköy, ülkemizin en özel köylerinden biri. Geçmişte ağırlıklı olarak Rum nüfusa ev sahipliği yapan köy, bölgenin önemli ticaret merkezleri arasında yer alıyordu. Eski adı Levissi olan köy, aynı zamanda bugün de koruduğu tertemiz havasıyla hastalara şifa veren bir yerleşim yeri olarak tanınıyor. Özgün mimarisiyle bisiklet turunuza eşsiz bir dekor sağlayan Kayaköy’ün merkezini gezdikten sonra köyün eteklerindeki ovada yer alan çiftlik evlerini, sanat kampını ve şarap evlerini ziyaret etmenizi öneririz. Köyün tarihi hakkında birinci ağızdan bilgi almak içinse köy kahvesine uğrayıp Kayaköylüler ile sohbet etmelisiniz.

KARABURUN YARIMADASI: BİRBİRİNDEN ÖZEL ALTI ETAP
İzmir’e bağlı Karaburun Yarımadası’ndaki bisiklet ve yürüyüş rotaları, doğal güzelliklere ek olarak üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretimini yakından tanımak isteyenler için ideal. Bölgede Urla, Çeşme ve Karaburun’daki üzüm bağları arasında altı farklı etap bulunuyor. Hatta Bağlararası mevkii, Anadolu’nun bilinen ilk şaraphanesine de ev sahipliği yapıyor. Yolculuğunuza nereden başlamak ve hangi rotayı takip etmek istediğinize karar vermek için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan tematik gezi rotalarına göz atmanızı öneririz. Ayrıca İzmir şehir merkezinde bisiklet kiralayabileceğiniz onlarca dükkan olduğunu da hatırlatalım.

SIĞACIK: ÖNCE ZİYAFET, SONRA BİSİKLET
İzmir’in yanı başındaki Sığacık, Türkiye’nin ilk ‘Sakin Şehri’ Seferihisar’ın kıyı yerleşkesi. Arnavut kaldırımlı sokakları ve çiçeklerle bezeli, avlulu, cumbalı konaklarıyla huzur veren Sığacık’ın bir başka özelliğiyse, bölgede bisiklet turu yapmak isteyenler için ideal bir başlangıç noktası olması. Önerimiz önce pazar günleri kurulan üretici pazarına uğrayarak ev yapımı börekleri, baklavaları, reçelleri ve tabii ki bahçeden yeni toplanmış meyveleri tatmanız. Bu ziyafetin ardındansa yediklerinizi eritmek için antik liman kenti Teos’a doğru pedal çevirmelisiniz. Böylece ilkbaharda açan çiçekler eşliğinde kentin arkeolojik alanında keyifli bir gezinti yapabilir, iyi korunmuş altı kilometrelik surları pedal çevirerek inceleyebilirsiniz.

5 Nisan 2017 Çarşamba

İskandinav sosyal medya fenomenleri İstanbul’da

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Stockholm Tanıtma Müşavirliği ve Türk Hava Yolları işbirliğiyle dikkat çeken bir tanıtım etkinliği gerçekleştiriyor.İskandinav bölgesinin en önemli sosyal medya fenomenleri ve kanaat önderleri İstanbul’a geldi.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB); Kültür ve Turizm Bakanlığı, Stockholm Tanıtma Müşavirliği ve Türk Hava Yolları işbirliğiyle önemli bir tanıtım etkinliğine imza atıyor. İsveç'in en önemli magazin yayınlarından biri olan Lifestyle tarafından yürütülen proje kapsamında İskandinav bölgesinin en önemli sosyal medya fenomenleri ve kanaat önderleri İstanbul'da biraraya gelecek. Instagram, YouTube, Facebook, Twitter, kişisel blog sayfaları vs kanallarıyla milyonlarca takipçi sayısına sahip, bir ürün ya da marka hakkında deneyimlerini takipçilerine aktaran kişileri tanımlayan influencer’lar 5-9 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da ağırlanacak. 

Geniş kitlelere ulaştırılacak 
5 gün boyunca bir kameraman ile birlikte İstanbul'u keşfedecek 8 influencer, tecrübeleri, beğeni ve önerileri; #Goİstanbul, #Exploreİstanbul, #Experienceİstanbul kampanyası altında Lifestyle tarafından özel bir şov videosu haline getirilecek ve her yayım öncesi Türkiye ve THY'nin intro videoları ile 8 influencer'ın sosyal medyasında ve çeşitli mecralarda gösterilecek. Ayrıca etkinlik sonrasında İstanbul macerası notlarına 50 farklı blogger'ın sayfalarında yer verilmesi sağlanacak. Gerek etkinlik sırasında, gerek sonrasında kurulacak dijital etkileşimler ile kampanyanın geniş kitlelere ulaşması ve İskandinav bölgesinin güvendiği, itibar ettiği ve hayranlık duyduğu ünlü isimlerinin tavsiyeleri ile farklı bir İstanbul algısı hedefleniyor. Söz konusu proje kapsamında 8 influencer ve kameramanları, İstanbul'un en prestjili otellerinden biri olan TÜROB üyesi Conrad İstanbul Bosphorus evsahipliğinde ağırlanacak.  

3 Nisan 2017 Pazartesi

Termal Su Kullanımı Bebeklerden Başlıyor

NG Güral Afyon Wellness & Spa Genel Müdürü, Cenker Yılmaz Sağlık zirvesinde konuştu
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Sağlık Komitesi önderliğinde gerçekleştirilen Altınoluk Sağlık Zirvesine NG Hotels Afyon Genel Müdürü Cenker Yılmaz katıldı.

NG Hotels Afyon Genel Müdürü Cenker Yılmaz,  Altınoluk sağlıklı yaşam zirvesinde öncelikle organizasyonu düzenleyen TÜRSAB Sağlık Komitesi Başkanı Yeşim Kıral, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Sağlık Komitesi Başkan Yardımcısı İlknur Durmuşkaya ve Rezone Hotel YK Başkanı Salih Kadayıfçıoğlu’na teşekkürlerini iletti. NG Güral Afyon Wellness & Spa doğanın benzersiz hediyesi olan termal suyu sizlere tanıtmaktan mutluluk duyuyorum. Artık seyahatler termal suların olduğu şehirlere yapılıyor. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen minerali bol şifalı sular ve SPA, lüks konforla birleşince hayatın içindeki yorgunlukta kalmıyor. Afyon’a gelen yerli ve yabancı turistlerin bu şehri tercih etmelerindeki en önemli nedeni şifalı termal suları. NG Hotelde, 13 havuz ve 9 bin 500 metrekarelik termal SPA alanı bulunuyor. Türk hamamı, Fin hamamı, bio sauna ile yüksek ve düşük ısı termal havuzları ile sağlıklı yaşamı aralıyor. Otelde toplam 428 oda bulunuyor. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği gurme zenginliği ile de tartışılmaz olduğunu gösteriyor.

AFYON’da  oruçoğlu termal tesisleriyle başlayan termal turizm hizmetlerine NG Hotels olarak 2012 yılında bizler de katıldık. Geçen sene 180 bin turistti ağırladık. Yurtdışında bu tür termal hizmetler veren çok sayıda tesisler bulunuyor. Ancak ülkemize gelince farklı hastalıklara iyi gelen termal sular bulunuyor. Türkiye, termal su kaynakları bakımından Avrupa’da birinci, Dünya’da yedinci sırada olmasına rağmen, termal sular hep şifa arayışları olarak algılanmış ve hastalık geldiğinde hatırlanmıştır. Termal sular, hastalık gelmeden, koruyucu ve düzenleyici olarak kullanılmalıdır. Termal sular her ne kadar hastalıkların tedavilerinde etkili oluyorsa da, unutulmamalıdır ki, termal sular hastalık gelmeden önce daha çok gereklidir. Sağlık, güzellik, zindelik, stressiz hayat için ilaç yerine düzenli termal kür, bedenimizin ve ruhumuzun vazgeçilemeyecek ihtiyacıdır. Artık termal suları kullanım yaşı da düşmüştür. 

Bebekler  artık termal suları kullanıyor. Wellness, Termal sular  fizik tedavi de eklendiğinde büyük bir Pazar oluşuyor. Biz bunun farkındayız. 5 yıldır bu sektörde en iyi hizmeti vermeyi hedefliyoruz geri dönüşlerimiz memnuniyetler bizlerin daha fazla yatırım yapmak için enerjimiz oluyor. Termal ve Wenlles yaşam tarzı haline gelmelidir. Sizlere bir müjde vereceğim. İkinci yatırımımız da geliyor. Bizler sağlık turizmine önem veriyoruz. Norveçliler Balçova Termal tesislerinden  ciddi anlamda  hizmet alıyorlar. NG Hotels olarak Kazakistan ve Özbekistan’dan gelen kullanıcılar kombine olarak 14 ve 21 günlük programlar alıyorlar. Sadece termal değil fizik tedavi ile kombine bir paket sunuluyor. Afyon’da tek sıkıntımız havayolu ulaşımında sadece 1 uçak çalışıyor. Booking.com’a gelince otelciler ne düşünüyor derseniz, ben öğrencilik yıllarımda yani 1998 senesinde her şey digital olacak biz ne yapacağız diye düşünülüyordu. 20 sene  geçti ama bir gelişme olmadı. Booking.com vergisini komisyonunu ödemeli ama bizde alternatifini üretmeliyiz. Bizler üzerimize düşeni yapmalıyız. Otelcilerin satış kanallarıyla ilgili büyük bir sıkıntısı var. Ancak buradan bunu söylemeliyim inşallah iyi olur diye umut ediyorum ediyoruz dedi.

31 Mart 2017 Cuma

TYD'nin Yeni Başkanı ‘’Oya Narin’’oldu

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin 29 Mart 2017 Çarşamba günü toplanan 14.üncü Genel Kurulunda TYD üyeleri yeni dönem Başkanını, Yönetim Kurulunu, Denetim ve Disiplin Kurulunu seçti. 28 yıldır turizm sektörünün yatırımcılarına hizmet veren TYD'nin yeni dönem Başkanlığına seçilen Martı Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı NARİN, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Seçimlerimizi sonuçlandırdık, bundan sonra birlik ve beraberlik içerisinde hep birlikte çalışacağız. TYD olarak biz, Ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla bir araya gelmiş geniş bir aileyiz. Bugün dünyanın ve ülkemizin içinden geçmekte olduğu kritik dönemde bu birliktelik daha da önem kazanmaktadır. 24 milyar dolarlık yatırım portföyüne sahip TYD bu dönemde de misyonu doğrultusunda çalışmaya, ülke ekonomisine katkıda bulunmaya ve turizmde vizyon ve strateji geliştirmeye devam edecektir. Dünyada hızla gelişen yeni turizm hareketlerini yakından takip ederek, özellikle dijital ortamda kendini gösteren yenilikleri, trendleri yakalamayı, turizmi ve turizm yatırımcılarının ihtiyaçlarını geliştirecek, çağdaş yatırım projeleri üretmeyi, bu dönüşüm için gerekli atılımları hızla hayata geçirmeyi, uygulamayı ve yeni yollar bulmayı bir gereklilik olarak görüyoruz.
Tüm TYD üyelerinin ihtiyaçlarını gözeten bir bakış açısı ve ortak akıl ile hareket etmek, sektörde iyileştirmeler yapmak için diğer Meslek örgütleri ile de işbirliği içinde çalışarak, Türk Turizmini daha yüksek düzeylere çıkartacağımıza inancımız ve heyecanımız tamdır.” dedi.


30 Mart 2017 Perşembe

Genişletme Projesi İçin Başlatılan İhale Süresi 21 Nisan’da Sona Erecek

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Terminal Binasını Büyütüyor
2009 yılından itibaren arka arkaya 7 yıl “Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen Havalimanı” olma ünvanını elde eden İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, terminal binasını genişletme kararı aldı. Genişletme projesi için başlatılan ihale süreci 21 Nisan’da sona erecek. Projenin tamamlanmasıyla birlikte terminalin yolcu kapasitesi yıllık 6 milyon artacak.


Yaklaşık 200 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulan ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete açılan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı yeni terminal binası, alınan ek yatırım kararıyla genişleyecek. İç hatlar giden yolcu katı iskele bloğunda yapılacak yeni alan yaklaşık 25 bin metrekare büyüklüğe sahip olacak. Bu alanda 4 adet yolcu köprüsü, yolcu bekleme salonları, ticari alanlar ve ofisler bulunacak. Hizmete girdiği ilk günden bu yana “yolcu dostu terminal” olma özelliğini ortaya koyan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda ek yatırımın ardından yolcu kapasitesi yıllık 6 milyon artacak.  

Teklif alma süresinin 21 Nisan’da sona ereceği genişleme ihalesi hakkındaki ayrıntılı şartname bilgilerine ulaşmak isteyen firmalar, www.sabihagokcen.aero web sitesinden ya da ihaleisg@sgia.aero mail adresinden bu bilgilere ulaşabilirler. 2016 yılında 29.6 milyon yolcuya ev sahipliği yapan İstanbul Sabiha Gökçen, Airports Council International (ACI) Europe tarafından 2009 yılından itibaren arka arkaya 7 yıl boyunca “Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen Havalimanı” seçilmişti. Öte yandan yapımı devam etmekte olan Sabiha Gökçen Havalimanı 2. pist inşaatının 2019 yılında, Pendik-Tavşantepe metro bağlantı inşaatının ise 2018 yılında tamamlanması hedefleniyor.

ATO İle İTO ortak çalışmalara imza atacak

Ankara Ticaret Odası ile İstanbul Ticaret Odası, “ticaret beklenti anketi” yapacak 
 Türkiye’nin iki büyük odası Ankara Ticaret Odası (ATO) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) ortak çalışmalara imza atacak. ATO ile İTO ortaklaşa “Ticaret Beklenti Anketi” yapacak.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında ATO ve İTO’nun çalışmalarında iş birliği yapması konusu ele alındı. İstanbul Ticaret Odası’nın çalışmaları hakkında bilgi veren İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Ankara Ticaret Odası ile ortaklaşa çalışmalar yapmak istediklerini söyledi. Ticaret hayatındaki mevcut durum ve beklentileri tespit etmek amacıyla meslek komiteleri üyelerine yönelik anket yaparak Başbakanlık, Merkez Bankası ve ilgili tüm kurumlara gönderdiklerini anlatan Çağlar, “Ticaret Beklenti Anketi” çalışmasını Ankara Ticaret Odası ile birlikte yapabileceklerini, daha geniş bir kesimin görüşlerinin anketlere yansıyacağını söyledi.İTO olarak yurt dışında her yıl 30 fuar düzenlediklerini ve her fuara 50 ila 200 arasında firma götürdüklerini belirten Çağlar, “Dünyanın her yerinde fuarlar düzenliyoruz. 100 bin lira ile 500 bin lira arasında sübvansiyon sağlıyoruz. Ankara Ticaret Odası üyeleri de isterlerse bizim fuarlarımıza katılabilirler” dedi.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da üyeleri ilgilendiren konularda İstanbul Ticaret Odası ile ortak hareket edebileceklerini söyledi. Baran, ATO’nun devam eden projeleri ve fiziki altyapıyı iyileştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. İTO Başkanı Çağlar’ın dünyadaki önemli fuarların yapıldıkları şehrin adıyla anıldıklarını söylemesi üzerine Baran, Akyurt Fuar Alanı’nın bir an önce yapılmasını istediklerini belirterek, “Yakın gelecekte Ankara Fuarı olarak anılmak istiyoruz” diye konuştu.Ziyaret sırasında ATO Başkan Yardımcıları Mehmet Aypek ve Mustafa Deryal, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Ülkü Karakuş, Faruk Köylüoğlu, Hakan Tarhan, İhsan Şahin, Musa Beşparmak ve Ziya Kemal Gazioğlu, Meclis Başkan Yardımcısı Zafer Sadıkoğlu, Meclis Üyeleri Mehmet Akbacakoğlu ve Ferhat Kılıç da hazır bulundu.

Global Ports Holdıng Mıamı’den 4 Ödülle Döndü

Global’in işlettiği Barselona, Valetta, Singapur ve Venedik Kruvaziyer Limanları dünyanın en iyisi seçildi.Kruvaziyerde dünya lideri Global Ports Holding, Miami’de düzenlenen sektörün en önemli organizasyonu Seatrade Cruise Global’de 4 ödül birden aldı. Global’in işlettiği Barselona, Valetta, Singapur ve Venedik kruvaziyer limanları kategorilerinde dünyanın en iyisi seçildi.

Seatrade sırasında Global Ports Holding’in bir büyük başarısı daha duyuruldu. Global Ports Holding’in işlettiği Lizbon ve Malaga kruvaziyer limanları önümüzdeki senelerde gerçekleşecek Seatrade Med fuarlarına ev sahipliği yapmaya hak kazandı. Dünya kruvaziyer turizmin en önemli temsilcilerini Miami’de buluşturan Seatrade Cruise Global 2017’de ödül alan limanlar açıklandı. Bu yıl organizasyonun sponsorluğunu da üstlenerek ilgi odağı olan Global Ports Holding (GPH), aldığı 4 ödülle tüm dikkatleri üzerine çekti. Son 3 yılda 3 limandan, 8 ülkede 14 limana ulaşarak dünyanın lider kruvaziyer liman işletmecisi olan Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding’in işlettiği 4 liman ödüle layık görüldü. Sektörün önemli dergilerinden Cruise Insight yapılan değerlendirmede, İspanya Barselona Kruvaziyer Limanı, “En iyi Ana Liman Operasyonları”; Malta Valletta Kruvaziyer Limanı, “En İyi Terminal Operatörü”, Singapur Kruvaziyer Limanı ve GPH portföyüne bu sene eklenen Venedik Kruvaziyer Limanı ise, “En iyi Ana Liman Destinasyonu” seçildi. Global Ports Holding geçtiğimiz yıl da Cruise Insight’dan 3 ödül kazanmıştı. 

“Portföyümüz başarılı operasyonlarımızın sağlam kanıtı”
Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın, “Ödüller yüksek servis standartlarımız ve operasyonel mükemmeliyete bağlılığımızı gösteriyor” dedi. Sayın şöyle devam etti: “Global limanlarında bunlara son derece önem veriyoruz. İyi uygulamaları belirleyerek standardize ediyor ve tüm limanlarımızda uyguluyoruz. Bu şekilde birbirimizden öğreniyoruz. 2016’da portföyümüzü 14 limana çıkarak yeni bir başarıya imza attık. Ödül kazanan limanlardan oluşan portföyümüz başarılı operasyonlarımızın sağlam bir kanıtı. Bu prestijli ödüller için tüm GPH takımını kutluyorum."

Fuara Global Ports Holding damga vurdu
Kruvaziyer sektörünün en prestijli etkinliği konumundaki Seatrade Cruise Global’e bu yıl 93 ülkeden 700’ün üzerinde şirket ve 10 binin üzerinde kişi katıldı. Miami yakınlarındaki Fort Lauderdale Broward County Convention Center’da düzenlenen fuarı 300 uluslararası gazeteci izledi. Global Ports Holding, dünyanın en önemlilerini de içinde bulunduran tam 14 limanın tanıtımını yaptığı özel standıyla fuara tam anlamıyla damga vurdu. GPH’nin düzenlediği geleneksel gala kokteylinde sektöre yön verenler bir araya geldi. GPH Kruvaziyer Pazarlama Direktörü Carla Salvado’nun, “Avrupa’da Kruvaziyer Sektörünün Geleceği” başlıklı panelde yaptığı konuşma da ilgiyle izlendi. 

Seatrade Med, Global limanlarında düzenlenecek 
Seatrade Cruise Global sırasında Global Ports Holding’in bir büyük başarısı daha açıklandı. Global Ports Holding’in işlettiği Lizbon ve Malaga kruvaziyer limanları önümüzdeki senelerde gerçekleşecek Seatrade Med fuarlarına ev sahipliği yapmaya hak kazandı. Akdeniz bölgesinin en prestijli kruvaziyer platformu konumundaki Seatrade Med kruvaziyer sektörünün yön verenleri bir araya getirecek. Bu fuar şehirlerdeki kruvaziyer sektörünün gelişmesi için çok önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Lizbon Kruvaziyer Limanı inşası devam eden ve 2017 yılı ortasında tamamlanacak yeni terminalle, 2 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Lizbon kruvaziyer sefer ve yolcu sayılarının yanı sıra ana liman operasyonlarını da arttırmayı hedefliyor. 2018’de Lizbon’da gerçekleşecek fuar bu terminalin tüm dünyaya tanıtımı için önemli bir fırsat olacak.  İki senede bir gerçekleşen fuara 2020 yılında Malaga ev sahipliği yapacak.

TAV Zagreb’de yeni terminali açtı

Zagreb Havalimanı’nın yolcu kapasitesini yıllık 5 milyona çıkaran yeni terminal Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković’in katıldığı törenle hizmete açıldı.Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki önde gelen markası TAV Havalimanları’nın içinde yer aldığı konsorsiyum tarafından işletilen Zagreb Havalimanı’nda yeni yolcu terminali açıldı. Yılda 5 milyon yolcuya hizmet verebilecek yeni terminalin açılışı için düzenlenen törene Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Ulaştırma Bakanı Oleg Butkovic, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur’un da aralarında olduğu yaklaşık 500 davetli katıldı. 

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Hırvatistan’da son 10 yılda gerçekleştirilen en büyük altyapı yatırımı olan yeni yolcu terminali modern mimarisi ve son teknolojiye sahip altyapısıyla Zagreb’i bölgenin de öne çıkan havalimanlarından biri haline getirecek. Havalimanı yapım ve işletmesinde tüm dünyada tercih edilen bir marka olarak bu projede yer almaktan memnuniyet duyuyoruz. Uluslararası ortaklarımız Group ADP ve Bouygues ile Avrupa’da gerçekleştirdiğimiz ilk proje Zagreb oldu; ikinci proje ise Küba Havana olacak. Türkiye ve Hırvatistan arasındaki iyi ilişkilerin ve işbirliğinin daha da gelişmesine katkı sunacağına inanıyoruz” dedi. Yaklaşık 330 milyon avro yatırımla hayata geçirilen yeni terminal 65 bin metrekarelik alana, sekiz yolcu köprüsüne, 30 check-in kontuarına ve 1 100 araçlık bir otoparka sahip. Önümüzdeki dönemde terminal kapasitesinin yıllık 8 milyon yolcuya kadar çıkarılması planlanıyor. TAV, Zagreb Havalimanı’nı 2042’ye kadar işletecek.TAV Havalimanları’nın projeyi yürüten konsorsiyumda yüzde 15 payı bulunuyor. Konsorsiyum Zagreb Havalimanı’nın işletmesini Aralık 2013’te devraldı. Yeni terminal inşaatı Mayıs 2014’te başladı. Zagreb Havalimanı 2016’da, önceki yıla göre yüzde 7 artışla yaklaşık 2,8 milyon yolcuya hizmet verdi. 


BTA yeni markalarıyla Zagreb’de
TAV Havalimanları iştiraki BTA da Zagreb Havalimanı’ndaki yeni terminalin hizmete girmesiyle birlikte operasyonunu genişletti. Havalimanındaki yiyecek içecek noktalarının sayısını 11’e ulaştıran BTA, Zagreb’de çift haneli büyüme bekliyor. Yurt içinde 5, yurtdışında 11 havalimanında yiyecek içecek hizmeti sunan BTA, Zagreb’de 13 yıllığına yiyecek-içecek alanlarını işletecek. BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur “Misafirlerimizin ihtiyaç ve beklentilerini yakından takip ediyor ve ona uygun konseptler hayata geçiriyoruz. Zagreb’de de bunu tekrarlayacağız. Sevilen konseptlerimiz Cakes&Bakes, Needstop, BrewMark ve POM ile hizmet verirken, yeni markalarımız ev yapımı doğal dondurmaları,  butik pastane ürünleri ve kaliteli kahveleri ile Antonia ve dünya sokak lezzetlerinin çeşitliliğini ve canlılığını yansıtan Spread’i de misafirlerimizle ilk defa burada tanıştıracağız. 


Zagreb Havalimanı’nda günde ortalama 2 bin 500 misafirimize hizmet vereceğiz” dedi. BTA, Zagreb Havalimanı yiyecek-içecek alanlarının işletmesi için açılan ihaleyi Ekim 2015’te kazandı ve Ağustos 2016’da faaliyete başladı. BTA, terminal içindeki yiyecek-içecek alanlarını işletmenin yanı sıra sekiz havayolunun uçak içi ikramlarını hazırlıyor ve havalimanındaki tek özel yolcu salonunu işletiyor.

Metro Tarımın Geleceğini Tarım Zirvesi’nde Masaya Yatırdı

Metro Toptancı Market Değişen Dünyada ve Türkiye’de Tarımın Geleceğini Tarım Zirvesi    ’nde Masaya Yatırdı.Metro Toptancı Market, Bloomberg HT tarafından düzenlenen Tarım Zirvesi’ne katıldı. Değişen Dünyada ve Türkiye’de Tarımın Geleceği oturumunda konuşan Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan meyve sebze atık ve kayıplarının önlenmesi için TÜBİTAK iş birliği ile hayata geçirdikleri projeyi aktardı.

Metro Toptancı Market; Bloomberg HT tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla düzenlenen Tarım Zirvesi’ne katıldı. Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt başaran moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Değişen Dünyada ve Türkiye’de Tarımın Geleceği’ oturumunda konuşan Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan; gelecekte gıda konusunda sıkıntı yaşanmaması için gıda atık ve kayıplarının sürdürülebilir şekilde azaltılması konusunda yapılması gerekenleri paylaştı. 

Türkiye’de üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25-40’ının üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğradığını ya da satış ve tüketim aşamasında atık haline dönüştüğünü ifade eden Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, TÜBİTAK verilerine bakıldığında kayba uğrayan ürün miktarının en iyimser tahminle 1,6 milyon ton olduğunu belirtti. Bu rakamın yıllık yaş meyve ve sebze ihracatımızın tam 4 katına karşılık geldiğini belirten Özerkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Parasal açıdan bakacak olursak, Türkiye’de sebze meyve ticareti 100 milyar TL civarında, bu miktarın minimum 25 milyar liralık bölümü atık ve kayıp oluyor.”

Gıda Atıklarının Önüne Geçmek Mümkün
Zirvede gıda kayıpları konusunda meyve ve sebzede yaşanan ağır kayıpları önlemek için TÜBİTAK’la birlikte fire nedenlerini araştırdıkları çalışmanın detaylarını paylaşan Kubilay Özerkan, 8 ay süren çalışmada marul, domates ve şeftali ürünlerini iyi koşullarda ve kötü koşullarda tedarikini temel alan bir araştırmaya imza attıklarını ifade etti. Özerkan: “Bu araştırma neticesinde kötü koşullarda tedarik edilen ürünün, iyi koşulda tedarik edilene kıyasla 9 kat daha fazla atığa dönüştüğünü gözlemledik. Bu proje bize gösterdi ki, gıda kayıp ve atıklarında da sürece bütünleşik bakmak çok önemli. Zincirin tek bir halkası eksik kalırsa bu halkanın tüm zincire olan etkisi çok daha büyük oluyor. 

Tedarik zincirinin altı aşamasının iyi ve kötü koşul örneklemleriyle yapılan araştırma sürecinin sonucunda; iyi tedarik zinciri uygulamaları ile önemli miktarda ürünün kaybedilmesinin önüne geçilmesinin mümkün olduğunu gördük. Yaşanan kayıpların en çok olduğu aşamaların paketleme ve nakliye olduğu ortaya çıktı. Bu noktada, şehirlerarası nakliyede frigofrik araç kullanımı, soğukta muhafaza, nem kaybı önleyici ambalaj kullanımı büyük oranda öne çıkıyor. Ürünü soğukta sergilemezsek %13’luk bir kayıp, soğuk zincirde taşımazsak %9,5’luk bir kayıp ve uygun ambalajda satmazsak %9’luk bir kayıp oluşuyor. Ambalaj da kayıpları azaltmada önemli bir kriter. Örneğin; Metro olarak, marulda nem önleyici ambalaj kullanarak raf ömrünü 3 kat artırdık.”

463 Restoranın 1 Yıllık Salata Malzemesini Kazanmak Mümkün
Metro Toptancı Market olarak üretim süreci boyunca ürün planlamasında verilen rehberlik, 200 yerel üreticiye verilen doğru ilaç kullanımı, doğru hasat zamanı vb. konularda verilen eğitimlerin yanı sıra paketleme ve teknolojik yatırımların da hayata geçmesiyle birlikte %50 oranında gıda kaybına engel olarak 1 milyon 200 bin adet otun atık olmasını engellediklerini aktaran Kubilay Özerkan gıda kaybını %50 oranında azaltarak elde edilen kazancı şu şekilde aktardı: “35 kişilik bir restoran salata malzemesi olarak 1 günde 5 kıvırcık, 3 marul, 2 lolorosso ve 2 endivyen olmak üzere toplam 12 ot kullanıyor. Bu yılda 4.380 adet ota denk geliyor. Bu örneğe bakacak olursak toplamda gıda kaybını engellediğimiz 2.028.000 adet ot ile 463 restoranın 1 yıllık salata malzemesini kazanmış olduk.”

Metro Toptancı Market’in gerek iş yapış şekli gerekse hayata geçirdiği projeler ile üreticiden müşterinin tabağına kadar olan bütün zinciri göz önünde bulundurduklarını belirten Özerkan; “ortada konumlandırılmış perakendeci olarak, kendimizi zincirin her bir halkasından sorumlu hissediyoruz. Zincirin her halkasını ve bir sonraki adımı düşünerek hareket ediyoruz. Üreticilerin çeşitli zorluklarla ve kıt kaynaklarla ürettiği meyve ve sebzelerin çöpe atılmaması ve milli kaynakların israf olmaması için, atık ve kayıpların en aza indirilmesi amacıyla tedarik zinciri ve satış koşullarını geliştiriyor ve standartlara uygun yatırım yapıyoruz. Tüketim analizleri yaparak; doğru miktar, kalite ve özellikte planlı üretim yaptırma hedefiyle kayıpları en aza indiriyoruz.  Doğrudan üretici ve üretici örgütleri ile çalışarak üreticileri eğitiyor, kalite ve maliyet açısından doğru ürünlerin üretilmesini sağlıyoruz.” dedi.