12 Nisan 2017 Çarşamba

NEMO PRIMERO eşsiz bir deneyim yaşattı

NEMO özgürlüğüne kavuştu,misafirleriyle ilk dalışını gerçekleştirdi
Türkiye’nin sahip olduğu ilk turistik denizaltı NEMO PRIMERO, resmi açılışında tam dört ayrı dalış gerçekleştirerek misafirlerine eşsiz bir deneyim yaşattı

Türkiye'nin ilk turistik denizaltı 'Nemo Primero', Antalya’da ilk seferine çıktı. 20 metre uzunluğundaki Nemo, ilk dalışını 2.Dünya Savaşı'nda İngiliz uçakları tarafından batırılan Fransız gemisi St. Didier'in olduğu batığa gerçekleştirerek, ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşattı. Alternatif turizme önemli bir katkısı olacak olan denizaltının ilk seferi öncesi Antalya Kaleiçi Limanı’nda açılış töreni düzenlendi. Törene, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Submarine Turkey, IHS Travel ve Touristfly Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Emre Yavuzyiğit, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yusuf Kelleli, Sahil Güvenlik Komutanlarından, Eğitim ve Öğretim Komutanı Kıdemli Albay Ömer Ersalcan, Hava Grup Komutanı Yarbay Barış Ocak, Antalya Gurup Komutanı Kıdemli Bİnbaşı Önder Göksel, İl Emniyet Müdürü Celal Uzun Kaya, AESOB Başkanı Adlıhan Dere ve davetliler katıldı.

DENİZİN ALTI DAHA CAZİP
Törende konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, bugünün Antalya için çok özel ve önemli bir gün olduğunu belirterek, "Antalya Türk turizminin amiral gemisi. Antalya, turizmde ilklerle bilinen bir şehir. Bugün de yine Türk turizmine ilk sivil denizaltını kazandırarak yine Antalya bir ilki başarmış olacak" dedi. Vali Karaloğlu, "Kitle turizminin yanında artık alternatif arıyoruz. Çünkü biliyoruz ki Antalya’nın da Türkiye’nin de yaptığımız kitle turizmi kadar bir alternatif turizmi de var ve mutlaka bu potansiyeli kullanmamız lazım. Denizin üstünü kullanıyoruz, sahillerimizi, plajlarımızı kullanıyoruz ama denizin bir de altı var. Orada da yaşam var. Denizin altı daha cazip ve daha merak edilen bir bölge. Onun için ilk sivil denizaltı Türk turizminin gelişmesi bakımından Antalya ve Türkiye için önemli" diye konuştu.

DÜNYA PASTASINDAN ALINAN PAY ARTMALI
Denizcilik sektörünün önemine değinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert de, Türkiye’nin ihracatın değer bazında yüzde 58’ini denizyoluyla gerçekleştiğine dikkat çekti. Denizcilik sektörünün milli ekonomideki önemine işaret eden Sert, gayri safi milli hasılada yüzde 10’un bu sektörden geldiğine belirtti. Bunun yeterli olmadığını vurgulayan Sert, dünya pastasından alınan bu payın artması gerektiğini söyledi.

YERLİ VE YABANCI MİSAFİRLERİMİZE EŞSİZ DENEYİMLER YAŞATACAĞIZ
Submarine Turkey, IHS Travel ve Touristfly Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Emre Yavuzyiğit ise Türkiye için bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Türkiye artık ilk turistik sivil denizaltısına sahip. Türkiye’nin sahip olduğu ilk turistik denizaltı Nemo Primero’yu sektörün hizmetine nihayet sunuyoruz. Yerli ve yabancı misafirlerimizi eşsiz deneyimler yaşatmak, su altı dünyasının keşfedilmemiş güzelliklerini hep birlikte keşfetmek için artık hazırız" dedi.

ST. DIDIER BATIĞINA DALINDI
Konuşmaların ardından 48 kişilik Türkiye’nin ilk denizaltı, protokol üyeleri ve davetliler eşliğinde, 2. Dünya savaşında İngiliz uçakları tarafından Antalya açıklarında batırılan Fransız gemisi St. Didier'in bulunduğu batığa dalış gerçekleştirerek ilk seferine çıktı. Nemo Primero'nun ilk seferine Sahil Güvenlik Botu ve Deniz Polisi botu da eşlik etti. Akdeniz’in berrak sularında ziyaretçilerine denizin altındaki yaşamı ve tarihi gösteren Nemo, 20 metre uzunluğu, 4 metre genişliği ve 6,5 metre yüksekliğinde. 106 ton ağırlığındaki denizaltı 110 metreye kadar inebiliyor, denizin altında 80 saat kalabiliyor, 48 kişiye yetebilecek kadar oksijen tüpleri ve gıda malzemesi bulunduruyor. Nemo ile günde 6 kez tur düzenlenmesi planlanırken, denizin altındaki kalış süresi ise bir saat ile sınırlı tutulacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder