31 Ağustos 2013 Cumartesi

YENİ GÖÇ ÜLKESİ TÜRKİYE


YENİ GÖÇ ÜLKESİ TÜRKİYE 

ALMANYA'DA YAŞAYAN TÜRKLERİN SORUNLARI TARTIŞILDI
Türkiye’de gayri resmi rakamlara göre 1 milyon 950 binin üzerinde kaçak göçmen yaşıyor    
TAVAK Vakfı ile Konrad Adenauer Vakfı Ankara’nın ortaklaşa düzenledikleri konferansta Prof. Dr. Faruk Şen Türkiye’nin son yıllarda yeni bir göç ülkesi olduğunu söylerken Almanya’da Pari Sosyal Kurumu’nun yöneticisi olan Dietmar Zöller’ de, Almanya’da yaşayan Türklerin yeterince toplumsal sorumluluk yüklenmediklerini ileri sürdü.



Eyüp Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans sonrası aralarında ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’ dizisindeki performansı ile son ödemde dikkat çeken oyuncu Wilma Elles'in de bulunduğu Türk – Alman ilişkilerine katkısı olan ve halkoyları ile seçilen 11 kişiye Bosphorous Awards ödülleri verildi. Ödül töreninin ev sahipliğini Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu yaparken, törene ünlü oyuncu Wilma Elles sevgili Kerem Göğüş ile katıldı.

Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) ile Konrad Adenauer Vakfı Ankara’nın ortaklaşa düzenledikleri konferansta konuşan Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye’nin yeni bir göç ülkesi olduğunu söylerken konuşmacı olarak katılan Almanya’da Pari Sosyal Kurumu’nun yöneticisi olan Dietmar Zöller’ de, Almanya’da yaşayan Türklerin yeterince toplumsal sorumluluk yüklenmediklerini ileri sürdü. Konferans sorası düzenlenen törende aralarında ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’ dizisinin başrol oyuncularından Wilma Elles'in de bulunduğu Alman  - Türk İlişkilerine katkısı olan alanında başarılı ve önemli 11 kişiye Bosphorous Awards ödülleri verildi.

TAVAK Vakfı  ile Konrad Adenauer Vakfı Ankara’nın dün Eyüp Kültür Merkezi’nde ortaklaşa düzenledikleri konferans sona erdi. Almanya’da çalışıp geri dönen Türkler ile Türkiye’de yaşayan Almanların iki ülke ilişkilerindeki öneminin tartışıldığı konferans sonrası düzenlenen tören ile her yıl özel bir konuda önemli kişilere verilen Bosphorous Awards Ödülleri de sahiplerini buldu. Konferansta bir konuşma yapan Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye’de gayri resmi rakamlara göre 1 milyon 950 binin üzerinde kaçak göçmen yaşadığını belirterek, “Buna Suriye’den Türkiye’ye gelen yaklaşık 550 bin mülteciyi de ilave edersek 2,5 milyona yakın kaçak veya izinli bir göçmen kitlesine sahibiz. Bu da Türkiye’nin nüfusunun yüzde 3’ünü oluşturuyor” dedi.
Son yıllarda başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin Türkiye’ye döndüğünü belirten Prof. Dr. Şen, “Bu geri dönen Türkler aslında iki ülke arasında ekonomik, politik ve sosyal açıdan köprü görevi görebilirler. Bu konuda en iyi örnek Türkiye’ye sanatçı olarak gelip başarılı olan Türk kökenli dizi ve sinema yıldızları ve diğer sanatçılardır” diye konuştu.

Türk- Alman ilişkilerinde geri dönenlerin daha aktif bir şekilde iki ülkeye katkıda bulunmalarının zamanı geldiğini söyleyen Prof. Dr. Faruk Şen, “Türkiye’ de Alman vakıfları da Türk- Alman ilişkilerine katkıda bulunma şansına sahipler. Konrad Adenauer Vakfı’nın başına gelen ve uzun süredir Türkiye’de yaşamış olan Colin Duerkop bu konuda pozitif bir örnek olarak görünmektedir” dedi. Almanya’da Pari Sosyal Kurumu’nda yönetici olarak görev yapan Dietmar Zöller ise yaptığı konuşmada, Almanya’da yaşayan Türklerin yeterince toplumsal sorumluluk yüklenmediklerini belirtti. Zöller,  “Türkler toplumsal ve siyasal konularda kendilerini oldukça geri planda tutmaktadırlar. Oysa Almanya’da daha aktif Türk kurumlarına ihtiyaç var” dedi. Almanya’daki Türk çocuklarının sorunlarının propaganda ile çözülemeyeceğinin altını çizen Dietmar Zöller, “Sosyal yardım yasalarının incelenmesi gerekir. Müslüman Türk kültürünün yerleşmesini Avrupa’da istemek azınlığa neden olabilir. O açıdan ortak bir çözüm getirilmesi gerekir” diye konuştu.


Bosphorous Awards Ödülleri Sahiplerini Buldu…
2013 yılından itibaren Türk – Alman İlişkilerine katkıları olan,  alanında başarılara imza atmış halkın oylarıyla seçilen önemli kişilere verilmesi planlanan 1. Bosphorous Awards Ödülleri, aralarında ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’ dizisinin başrol oyuncularından  Wilma Elles'in de bulunduğu 11 kişiye törenle verildi. Wilma Elles ödül almaya sevgilisi Kerem Göğüş ile katıldı.Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen’in başkanlığında, halk oylarıyla belirlenen  Bosphorous  Awards ödülleri öncelikle yılın en iyi politikacısı, profesyoneli, iş adamı, oyuncusu, sanatçısı, sporcusu ve sivil toplum örgütüne  veriliyor. Organizasyona ev sahipliği yapan Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ve Türkiye Almanya arası ilişkilerin hayati önem taşıdığını belirtti.

Bakanlar Hayati Yazıcı, Egemen Bağış, Bekir Bozdağ ile Prof. Dr. Mehmet Şahan’ın mesajlarının okunmasının ardından geçilen ödül töreni sırasında. Ressam Mehmet Güler’e ve Almanya’nın en büyük Lojistik şirketlerinden birine sahip olan Türk iş adamı Şeref Traş’a ödülleri eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş tarafından verildi. Türkiye Gazetesi Avrupa sorumlusu Cihat Yanık ile Almanya’da Pari Sosyal Kurumu’nun yöneticilerinden Dietmar Zöller’in ödülünü Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Almanya’da ilk seyahat acentesini kuran Müfit Tarhan’a, Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan verdi.
Gazeteci ve Televizyoncu Şeref Özata’nın ödülünü Prof. Dr. İnci Şen’in verdiği törende ‘Öyle bir Geçer Zaman ki’ dizisinin başrol oyuncusu Wilma Elles ise ödülünü Faruk Şen’in elinden aldı. Almanya’da avukatlık yapan ve bir ara Alman siyasi partisi Hür Demokrat’ların yönetim kurulunda da yer alan Mehmet Daimagüler ile yazar- kabaretist Şinasi Dikmen’in ödüllerini Faruk Şen’in verdiği tören sırasında Alman Dostluk Derneği Başkanı Cihan Şendan ödülünü, AKP’nin en genç milletvekili olan ve törene Cemil Çiçek adına katılan Bilal Macit’in elinden aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder