5 Eylül 2013 Perşembe

İSTANBUL HELAL EXPO FUARI AÇILDI



HELAL VE SAĞLIKLI ÜRÜNLER FUARI’NA BÜLENT ARINÇ START VERDİ
Helal gıda ve içecekten kozmetiğe, medikal ürünlerden tesettür giyim ve hac malzemelerine kadar çeşitli ürünlerin sergilendiği İstanbul Helal Expo Fuarı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açıldı.

Arınç, “Türkiye’de üretilen ürünlerde ‘Helal ve Tayyip’ olmasın diyenler azaldı. Malezya’da olduğu gibi Türkiye’de de helal gıdanın önü açılıyor” diye konuştu.CNR Holding CEO’su Cem Şenel, “200 markanın katılımıyla gerçekleştirilen fuara yurtdışından yoğun ilgi var. Fuarı 20 bin sektör profesyonelinin ziyaret etmesini bekliyoruz” dedi.GİMDES Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Kamil Büyüközer, “30 yıllık çalışmalarımızın sonucunu alıyoruz. Türkiye’de de helal sertifikalama sektörü büyüyor” şeklinde konuştu.

Helal gıda ve içecekten kozmetiğe, medikal ürünlerden tesettür giyim ve hac malzemelerine kadar çeşitli ürünlerin sergilendiği İstanbul Helal Expo - Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı başladı. CNR Holding kuruluşlarından Sine Fuarcılık ve CNR Ekspo Fuarcılık organizasyonuyla,  Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) desteğinde gerçekleştirilen fuar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açıldı. İstanbul Helal Expo’nun açılışında konuşan Arınç, Malezya’nın helal sektöründe parmakla gösterilen ülke olduğunu belirterek, artık Türkiye’nin de helal sertifikalama sektöründe her geçen gün büyüdüğünü söyledi.

“Sağlıklı ve Temiz anlamında TAYYİP”
Bülent Arınç, GİMDES’in organizasyonu ile fuarda gerçekleştirilecek Helal ve Tayyip ürünler konferansına dikkat çekerek şunları söyledi: “Tayyip ismi denince akla Başbakan Tayyip Erdoğan geliyor. Burada propaganda yapılmıyor. Tayyip isminin anlamı Kuran-ı Kerim’de sağlıklı ve temiz anlamında geçiyor. Başbakanımız da ismine mütenasip olmuş.”

GİMDES’in önü açılmalı
Helal sertifikanın önemine de değinen Başbakan Yardımcısı Arınç, nüfusu 75 milyar olan Türkiye’de bu düzenlemelere çok öncesinden başlanması gerektiğini ifade etti. Arınç, Helal sertifikalama sektörünün önemini şu şekilde anlattı: “Bursa’da otomotiv test merkezi kurarak, 1 milyar doların içeride kalmasını sağladık. Bu örnek bana sertifikalamanın önemini anlatıyor. Şu an 57 üye ülkesi olan İslam İşbirliği Teşkilatı bu konuda yeterli değil. Bu anlamda Türkiye’de sektörün önünü açan GİMDES’e engel değil, destek olunmalı derneğin önü açılmalı.”
Helal sektörünün ihracata ve istihdama da katkısının büyük olacağını aktaran Bülent Arınç, Türkiye’nin AB sıkıntısından olumsuz etkilendiğini ihracatının düştüğünü belirterek sözlerine şunları ekledi:  “İhracatımızın Euro Bölgesi’ne düşmesi bizi çok da zorlamadı. Çünkü biz yalnızca AB’ye değil Ortadoğu, Asya ve ABD’ye de ihracat yapıyoruz. İşte tam da burada helal sertifika önemli hale gelecek. İhracat ve üretim bu sertifikaya göre yeniden şekillenecek.”

20 bin profesyonel ziyaret edecek
CNR Holding CEO’su Cem Şenel burada yaptığı konuşmasında fuarın uluslararası olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. Fuara, Malezya, İran, Endonezya, Hollanda, Çin ve Güney Kore’nin katılım gösterdiğini aktaran Şenel, “ İran ve Endonezya İstanbul Helal Expo’ya milli katılım gösteriyor. Fuara 200 marka katılıyor. 20 bin profesyonelin ziyaret etmesini bekliyoruz” diye konuştu. Cem Şenel, sektörün dünyada 2 milyar nüfusa hitap ettiğini belirtti.

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer ise, Türkiye’de helal sertifikalamanın bu noktaya gelmesi için 30 yıldır çalıştıklarını aktararak, “Bu işin bayraktarlığını dünyada maalesef Malezya yaptı. Helal standartlarını onlardan öğrendik ama biz daha da geliştirerek bir standart oluşturduk. Türkiye’de ciddi çalışmalara başladık. Helal sertifika logolu ürünler ülkeye giremezken, bugün bu hale geldik. Sektörün önünü Türkiye’de açtık” diye konuştu.

2.5 trilyonluk sektörden yüzde 14 pay alıyoruz
Büyüközer, Türkiye’de 5 bin çeşit helal sertifikalı ürün olduğunu, Güney Kore ve Rusya’nın Türkiye’den sertifika aldığını belirterek, sektörle ilgili şöyle konuştu: “Dünyada 2.5 trilyonluk potansiyel var. Biz potansiyelin yalnızca yüzde 14’lük kısmından yararlanabiliyoruz. Devletten destek bekliyoruz 2 milyar Müslüman nüfuslu dünyanın ‘Helal ve Tayyip’  ürün talebini biz karşılayalım.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder