19 Şubat 2016 Cuma

Skal Bursa, Türkiye ve Akdeniz seyahat sektörünü değerlendirdi

Bursa’nın turizm profesyonelliğini geliştirmek ve bu alanda üyelerine yarar sağlamak amacıyla çalışmalar yaptığı Bursa Skal Kulubü’nün Şubat ayı toplantısı Hüseyin Özdilek ev sahipliğinde Bursa Beceren Restoran’da düzenlendi.Hüseyin Özdilek ev sahipliğinde Türkiye, Akdeniz bölgesi ve Bursa turizm/seyahat sektörünün değerlendirildiği Şubat ayı toplantısının konuşmacı konuğu Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür oldu. 


Açılış konuşmasını Skal Bursa Başkanı Hüseyin Özdilek’in yaptığı toplantıda Türkiye seyahat pazarı değerlendirildi. Özdilek konuşmasında şunları söyledi.  “Türkiye’nin ılımlı gerileme gösterdiği Akdeniz seyahat pazarında 2015 yılının kazananları; Fransa, İspanya, İtalya ve Yunanistan oldu. Türkiye ve Mısır’ın gerilediği bu dönemde ise Fransa, İspanya ve İtalya büyüdü. Akdeniz kıyılarında süregiden istikrarsızlıktan Avrupa kıyıları kazançlı çıkarken bölgenin doğusunda yer alan ülkeler ise kayba uğradı. Bölgenin en fazla turist çeken ülkesi 85 milyona yakın ziyaretçi ile Fransa olurken onu, 68 milyon ile İspanya izledi. 2015’te İspanya yüzde 5, Fransa da yüzde 1,5 oranında büyüme kaydetti.”


“Tatil amaçlı gecelemeler yüzde 13 gerilerken paket tur geliri ise yüzde 41 artış gösterdi.”
Özdilek sözlerine şöyle devam etti. “Yurtiçi seyahat pazarına bakıldığında ise tatil amaçlı seyahatlerde yapılan gecelemeler azaldı. Seyahat ve geceleme sayısı artan yurtiçi pazarda tatil amaçlı gecelemeler yüzde 13 gerilerken paket tur geliri ise yüzde 41 artış gösterdi. TÜİK yurtiçi seyahat pazarı anket sonuçlarına göre, 2015 yılının 9 aylık döneminde seyahat sayısı ve gecelemeler artmasına rağmen, tatil amaçlı gecelemeler yüzde 13,25 azaldı.” dedi.

Türkiye’nin reklama ihtiyacı var
Türkiye turizminin son derece genç ve henüz yarım asırlık bir tarihi olduğunu söyleyen Turgut Gür ise şunları aktardı; “Turizm sektörü Türkiye için ihmal edilemeyecek sektörlerin başında geliyor. Kültürel, yapısal, sağlık tesisleri vb. gibi değerlere bakarsak Türkiye, dünya turizmi için olmazsa olmaz vasıflara sahip. İstanbul’a gelen 11 milyon turist var. Bu şehrin bu değerler ile yerine ve önemine bakarsak 11 milyon az bir sayı. Dubai ile karşılaştırmak yapacak olursak, Dubai sadece petrol kaynağı olduğu için başka zenginlikleri olmadığından palmiye adası, alışveriş festivalleri vb gibi etkinlikler düzenleyerek reklamını iyi yaparak ilerliyor. Bizim de güçlü bir reklama ihtiyacımız var.”

Keşke Bursa sadece Tarihi ile kalsaydı
Turgut Bursa turizmi için ise şunları söyledi; Keşke Bursa sadece tarihi ile kalsaydı. Bursa sanayi şehri olmak yerine, tarihi, turistik bir şehir olarak ön plana çıkmalıydı.  Sanayi, Eskişehir ya da Kütahya’da kurulabilirdi. Bursa’nın etkileyici bir tarihi var, şehir aslında tarih kokuyor. Bursa tarihini canlandırmak için şehir mimarları bir araya gelip çalışmalar yapabilir”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder