Türkiye’nin kültürel mirasını tüm dünyaya tanıtmak için bir araya gelen Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu (T-ONE) Derneği’nin projesi ‘Mozaik Yolu’, yurtdışındaki ikinci durağı olan İtalya’daki Peggy Guggenheim Collection Modern Sanat Müzesi’nde tanıtıldı. Seçkin davetlilerin katıldığı etkinlikte söz alan T-ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, “Her ülke, topraklarında az ya da çok tarihi eser barındırır. Bu eserler var oldukları ve bulundukları topraklarda yaşayan insanlara, kurumlara, devletlere sıradan bir eşya gibi ait değil, aslında sadece birer emanettir. Bizler de binlerce yıldır saklı kalmış bu hazinenin ortaya çıkarılarak, bir dünya mirası olarak herkes tarafından bilinmesini ve ülkemizin yepyeni bir kültürel turizm alanı kazanmasını sağlamak istiyoruz. Mozaik Yolu Projemiz ile bunu hedefliyoruz” dedi.
Anadolu’nun benzersiz tarihi mirasını tanıtmak amacıyla ulusal ve uluslararası projeler geliştiren T-ONE Derneği, Şölen ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği son projesi Mozaik Yolu ile Türkiye’ye yepyeni bir kültürel rota kazandırmayı hedefliyor. Yurtdışı tanıtım çalışmalarının ilki Şubat ayında İsviçre’nin ünlü turizm merkezlerinden Gstaad’da gerçekleşen projenin uluslararası ikinci durağı olan İtalya’nın Venedik kentindeki Peggy Guggenheim Collection Modern Sanat Müzesi’ndeki etkinliğe çok sayıda seçkin davetli katıldı. Davete Savoy Prensesi Marie Gabrielle, Prenses Caroline Murat, Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, İtalya’nın Türkiye Fahri Konsolosu Flippo Olivetti’nin yanı sıra Venetian Heritage Foundation Başkanı Totto Bergamo Rossi gibi İtalya’nın önemli kuruluşlarının başkanları, kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimleriyle İtalya’nın en önemli sanat koleksiyonerleri katıldı. Venedik Bienali’yle aynı döneme denk gelen lansmanda modacı Özlem Süer’in projeye özel olarak hazırladığı koleksiyona eklediği yeni tasarım da görücüye çıktı. Süer, yakın dönemde Hatay’da bulunan ‘Neşeli ol, hayatını yaşa’ mesajı içeren ‘İskelet Mozaik’ desenini elbiseye taşıdı. Vodafone sponsorluğunda hazırlanan Mozaik Yolu videosunun LedWall’da gösterimi yapıldı. Hollanda’da yaşayan, Avrupa’nın önde gelen Türk bestecilerinden Selim Doğru’nun özellikle bu proje için, mozaiklerin bulunduğu şehirlerden birer halk türküsünü arp ile çalınmak üzere düzenledi. Projeye özel hazırlanan ve ‘’Mozaik Yolu’’ olarak isimlendirilen eser konuklara çok keyifli anlar yaşattı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle, Gaziantepli aşçı Ragıp Mehmet Güzelbey ve ekibi tarafından Venedik’te özel olarak hazırlanan zengin menüden sunulan tatlar konukların büyük ilgisini çekti. Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına giren Gaziantep mutfağının konuklara sunulması geceye ayrı bir anlam kattı. Mozaik Yolu Projesi’nin ana sponsoru Şölen de Mezopotamya’nın bereketli topraklarından çıkan ve Gaziantep’in gözbebeği olan Antep fıstığını gerçek çikolatayla buluşturduğu MiLango’yu konuklara armağan etti. Dünyaca ünlü tasarımcı Karim Rashid’in tasarladığı MiLanGo, tüm davetliler tarafından büyük beğeni topladı.
Davete katılan seçkin konukların özel ilgisi ve talebi üzerine T-ONE Derneği ilk ‘’Mozaik Yolu’’ turunu bu önemli isimlerle birlikte Eylül ayında gerçekleştirecek. Mozaik Yolu Projesi’nin İtalya’nın ardından İngiltere ve Amerika’da bulunan dünyanın önde gelen müzelerinde tanıtılacağını belirten T-ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ‘’Dünyanın hangi köşesinde olursa olsun herhangi bir tarihi eser bir daha geri getirilemeyecek şekilde yok edilse hepimizin içi acır, hepimiz bunu kendi öz kaybımız olarak hissederiz. Bundan dolayı sadece kendi eserlerimizi değil tüm dünya uluslarının eserleri korumak, yaşatmak ve ne kadar değerli olduklarını hissettirerek tanıtımını yapmak son derece önemli, hassas ve bütün insanlık adına kutsal bir görevdir. T-ONE olarak biz de çalışmalarımızı bu anlayış ve titizlik içinde sürdürmeye gayret ediyoruz’’ dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder