23 Kasım 2020 Pazartesi

Turist Rehberleri Destek Bekliyor

TUREB Başkanı Tural:“Turist Rehberi İçin Gelecek Parlak Değil”
Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural, bu krizden en çok etkilenen kesimin turist rehberleri olduğunu dile getirdi


Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 nedeniyle turizm sektörünün büyük bir kriz içinde olduğunu hatırlatan Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural, bu krizden en çok etkilenen kesimin turist rehberleri olduğunu dile getirdi. 

Lisanslı turist rehberlerinin serbest çalışan olduğunu ve bundan kaynaklı devlet desteklerinden kısıtlı yararlanabildiğini kaydeden Tural, “Rehberlerimiz devletten daha çok destek bekliyor. Bu imkanlarla turist rehberleri için gelecek parlak değil” dedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nisan ve mayıs aylarında yabancı turist sayısında yüzde 99 düşüş yaşandığını bildiren Tural, turizm sektörünün krizlerden en çok etkilenen ama kriz sonrası en zor toparlanan sektör olduğunu söyledi. 

Pandemi nedeniyle lisanslı rehberlerin tamamen işsiz kaldığını belirten Tural, ikisi de rehber olan evli çiftlerin çok zor durumda olduğunu dile getirdi. Yaz döneminde çoğu rehberin hiç iş yapamadığını vurgulayan Tural, bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı tarafından kamu bankalarından rehberlere yönelik sağlanan kredinin ödeme gününün geldiğini, ama rehberlerin bu kredileri ödeyecek durumu olmadığını ifade etti. 

Bilinenin aksine lisanslı rehberlerin acentaların çalışanı değil serbest çalışan olduğunu belirten Tural, bundan kaynaklı rehberlerin işsizlik ödeneklerinden yararlanamadığına da dikkat çekti. 
Bu bağlamda, nitelikli, yetişmiş ve ülke ekonomisine büyük katkıları olan lisanslı rehberlerin zor durumda olduğunu ve destek beklediklerini kaydeden Tural, mevcut sunulan imkanlarla turist rehberleri için geleceğin pek de parlak olmadığını belirtti.   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder