16 Kasım 2020 Pazartesi

Unlu mamul sektöründe teknolojiye olan ihtiyaç artacak

Unlu mamul sektöründe donuk hamur teknolojisi 2021’e damga vuracak
Mart ayından bu yana süren salgın süreci fırıncılık sektörünü de etkiledi. Türkiye Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı, Toya Makine ve Bay Bread Fırıncılık CEO’su Serdar Yalçınkaya, ekmek ve unlu mamuller sektörünün 2020 yılını değerlendirerek 2021 yılı için de öngörülerde bulundu.



Ekmek ve unlu mamullerdeki değişen trendlerin devam ettiğini belirten Yalçınkaya, tüketicinin beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişikliklerin, ekmek ve unlu mamulleri de etkilediğinin altını çizdi.  Katkılı ekmeklerin yerine gitgide doğal hammaddelerle üretilen ekmeklere yönelim olduğunu belirten Yalçınkaya, “Ekşi mayalı, nohut mayalı ekmek üretenler veya doğal meyve sebzelerden üretilmiş faydalı bakterilerle üretilen ekmek ve türevleri ile ilgili talepler, her geçen gün artıyor. 

Beyaz undan üretilen ekmek çeşitleri yerine, tahıl oranı daha yüksek olan yulaflı, çavdarlı, kara buğdaylı, siyez buğdaylı gibi farklı buğday ve tahıl çeşitlerinden elde edilen ekmeklere yönelim artıyor. Taze ekmek ve unlu mamul çeşitlerinin pazardaki yeri ise her geçen gün azalıyor ve pandemi ile birlikte, donuk ekmek ve unlu mamul çeşitlerinin satış oranlarında yüzde yüz oranında artış gözlendi.” dedi.

Yalçınkaya ekmek ve unlu mamuller sektörünün 2020 yılını değerlendirerek sözlerini şöyle sürdürdü:
Sektörde ciddi değişimler oldu “Un fiyatları bir yılda yüzde 50, pasta maliyetleri ise 8 ayda yüzde 60 arttı. COVİD-19 salgınıyla beraber, sektörde ciddi değişimler oldu. 

Ramazan’da pide sıcak tüketilemedi
Pandeminin ekmek üretiminde önemli bir adımı da Ramazan ayı oldu. Ramazan’da pide üretiminin iftardan 2 saat öncesinde durdurulması konusunda ki karar, ekmek üreten işletmelerde önemli bir değişikliğe neden oldu. Geleneksel fırınlarda üretilen pide, sıcak tüketilemedi, bu da tüketicilerde memnuniyetsizlik yarattı. 

Personel sıkıntıları ve hammadde maliyet artışları oldu
Ekmek üreten işletmelerde ciddi personel sıkıntıları ve hammadde maliyet artışları söz konusu oldu. Unlu mamuller üretimi, insana dayalı bir üretim olduğu için, salgın nedeniyle işletmelerde personel sorunları ve üretimde aksamalar yaşandı. 

Ambalajlı ekmeklere yönelim arttı
Sokağa çıkma yasakları hizmetin müşterinin ayağına götürülmesi zorunluluğunu doğurdu. Ambalajlı ekmeklere yönelim arttı. Otomasyonla ambalajlanan ekmeklerin yanında, insan eliyle paketlenen ekmekler de tüketicilere ulaştı. Bu süreçte doğal beslenmeye verilen önem ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için tüketiciler doğal hammaddelerle üretilen ekmekleri tercih etmeye başladı. 

Yüzde 40 civarında kapasite kayıpları gerçekleşti
Salgın öncesinde ekmek ve unlu mamul sektöründe imalat yapan geleneksel fırın işletmeleri, pandemi döneminde süreçten olumsuz etkilendi, yüzde 40 civarında kapasite kayıpları yaşandı. 

Unun fiyatı yaklaşık yüzde 50 civarında arttı
Salgın döneminde en büyük kaygı beslenme ile ilgili yaşanırken, bu kaygı insanların besin hammaddelerini depolamasına neden oldu. Unun fiyatı yaklaşık yüzde 50 civarında arttı. 

2021’de teknolojiye ihtiyaç daha da artacak
Türkiye de artan iş gücü maliyetleri ve yeterli kalifiye personelin sektöre arz edilememesine bağlı olarak sektör oyuncularının teknolojiye olan ihtiyacı artacak. Bu nedenle her işletme şu anda yoğun olarak üretmekte olduğu geleneksel halk tipi ekmeklerde daha fazla teknoloji kullanması gerekecek. Pişirme teknolojilerinde veya hamur işleme teknolojilerinde modernizasyon yapma zorunluluğu ortaya çıkıyor. Aksi halde iş gücü maliyet artışları devam edecek ve bu ürün maliyetlerini yükseltmeye devam edecek.

Sektörde girişimler ve yatırımlar 2021 yılına damgasını vuracak
Hammadde maliyetlerinin yükselmesi, satışlardaki iadeler ve tezgahlardaki fireler, ekmek ve unlu mamuller üretiminde katlanılmasını daha zor hale getirdi. Fireye atılan kısmı ortadan kaldırmak adına geleneksel fırınlarda donuk hamur teknolojisi daha aktif kullanılmak zorunda. Bu yönde girişimler ve yatırımlar, 2021 yılına sektörde damgasını vuracak.

Geleneksel fırıncılıkta gelişmeler olacak
Modern teknoloji ile üretimi daha kısa zamanda gerçekleştirip, daha sonrada bunun satışını gerçekleştirmek için daha az miktarda enerji tüketerek bu ürünleri müşteri ile buluşturmak mümkün. Bu yönde geleneksel fırıncılıkta gelişmeler olacak. 

Paket servis hizmetleri 2021’de daha da büyüyecek
Kişisel harcamalar ciddi anlamda 2021 yılının ilk çeyreğinden sonra artmaya başlayacak ve üçüncü çeyrekte zirveye ulaşacak. Tüm dünya üzerinde 1 seneyi aşkın süredir yavaşlamış ekonomi tekrar hızlanacağı için, tüketim ve yatırım da buna bağlı artacaktır. Perakende sektöründe yaşanmakta olan ve hızla gelişen adrese teslim, paket servis hizmetleri 2021 yılında da gelişmesine devam edecek. Ekmek ve unlu mamuller dijital pazarlarda da önemli bir yer alacak. Tüketiciler, dijital perakende sektöründen daha yoğun bir şekilde ekmek ve unlu mamuller talebi oluşturmaya başlayacak. 

Bay Bread: Katkı maddesi içermeyen doğal ve yerel malzemeler kullanarak geleneksel yöntemlerle ürettiği ürünlerini tüketicilerin beğenisine sunmaktadır. Bay Bread, ilk şubesini Mart 2017'de açmıştır. Bay Bread, stratejik lokasyonlarda açılan yeni mağazaları ile büyürken, deneyimli ve işini aşkla yapan kadrosu ile marka kimliğini en iyi şekilde yansıtarak "Yeni Nesil Fırıncılık" konseptini hayata geçirmektedir. Ayrıca yeni nesil pazarlama, ürün formları ile evlerde ve iş yerlerinde donuk olarak muhafaza edilen ve ihtiyaç halinde pişirilerek her zaman sıcacık ve tazecik tüketilebiliyor.

Klasik fırıncılık anlayışını daha ileriye taşıyan; ekmekten tatlıya, çay ve kahveden dondurulmuş ürünlere uzanan geniş ürün gamına ek olarak, yeni lezzetlere de öncü olmak için var gücüyle çalışmaktadır. Bay Bread, Ümraniye'de yer alan fabrikada tüm ürünlerini son teknolojiyi kullanarak, gıda mevzuatına ve yüksek kalite kontrol standartlarına uygun hijyenik koşullarda üretmektedir. Türkiye'de bir ilke imza atan imalat modeliyle amaçlanan ülkemizdeki üretim verimliliğini en yüksek seviyeye ulaştırarak sektörün rekabet gücünü artırmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder