Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında desteklenen Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması’na Marmaris görüşmeleri ile devam edildi. 24, 25 ve 26 Ekim 2013 tarihlerinde Marmaris’te, Grand Yazıcı Mares Oteli salonlarında 24 kaynak kişi ile görüntü ve ses kayıtlı görüşmeler gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Nazmi KOZAK’ın yönetiminde Yrd. Doç. Dr. Çağıl Hale ÖZEL, Yrd. Doç. Dr. Hılmi Rafet YÜNCÜ, Yrd. Doç. Dr. Dilek ACAR GÜREL, Dr. Ebru ZENCİR, Arş. Gör. Ece DOĞANTAN, Arş. Gör. Emrullah TÖREN’den oluşan araştırma ekibi tarafından üç günde 35 saatlik görüşme yapıldı.
Marmaris Sözlü Tarih Görüşmesi kapsamında görüşülen kaynak kişilerin isimleri şu şekilde: Akif CANKURT (Marmaris Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı), Albert HEINLIN (Marmaris’te yaşayan yabancı), Ali ACAR (Marmaris Belediye Başkanı), Bülent BÜLBÜLOĞLU (GETOB Başkanı, Cettia Otelleri sahibi ve genel müdürü), Doğan TUGAY (Seyahat acentecisi, marina, otel yatırım ve işletmecisi), Duran ERGÜL (Emekli öğretmen, yazar), Ergün BAĞLI (Bahriyeli Tur yöneticisi ve yat kaptanı), Erol UYSAL (Profesyonel turist rehberi), Fatma GEBEŞ Çimen (Restoran işletmecisi, yazar), Hasan MENGİ (Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı), İsmail Nejat ÖZBOZDAĞ (Yatırımcı ve işletmeci), Mehmet YALDIZ (Yat kaptanı), Mustafa AYYILDIZ (Emekli ziraat profesörü, Marmaris yerlisi), Nurcan DAĞ (Acentacı), Oktay IŞIL (Seyahat acenteci ve işletmeci), Osman Nuri KARGIN (Yat kaptanı), Recai BERKYAR (Eski TURBAN çalışanı, taksi şöförü), Ruth HEINLIN (1963'ten beri Marmaris yabancı), Sedat KİRT (Marmaris Belediyesi), Seval SUNA (Kişisel gelişim danışmanı), Süheyla BERKYAr (Marmaris yerlisi), Şükrü DENİZHAN (Köy muhtarı), Turgut KARAYİĞİT (Marmaris Belediyesi Eski Meclis üyesi, Esnaf) ve Umur ÖZLÜER (Yazar, Marmaris Kültür Merkezi).
Proje koordinatörü Prof. Dr. Nazmi KOZAK, Türk turizminin yakın geçmişini kayıt altına alma çalışmalarına geçtiğimiz Mayıs ayında başladıklarını, bugüne kadar 190 kişi ile yaklaşık 300 saatlik görüntü ve ses kayıtlı görüşmenin gerçekleştirildiğini söyledi. Prof. Dr. KOZAK önümüzdeki günlerde diğer destinasyonlar ile Turizm Bakanlığı, Turizm Bankası A. Ş., Emek Otelleri, TUGEV, TUREM’ler, TUGEV-OTEM ile başlıca otel işletmelerinin kurumsal tarihleri üzerine yoğunlaşarak araştırmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında, Tarih Vakfı ve Ekin Grubu’nun kurumsal danışmanlığında hazırlanan Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması kapsamında Cumhuriyet Dönemi’ndeki turizm hareketlerinin sözlü tarih yöntemiyle kayıt altına alınmasının amaçlanıyor. Araştırma kapsamında 500 kişi ile 900 saatlik görüntü ve ses kayıtlı görüşmelerin yapılması öngörülüyor.
Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması hakkında ayrıntılı bilgi için bkz.
http://turkiyeturizmtarihi.org/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder