20 Aralık 2016 Salı

Elite World Van Hotel, 2017’ye canlı müzik ve eğlenceli şovlarla girecek

VAN’da ‘Elite’ Bir Yılbaşı Sizleri Bekliyor
Neo klasik mimarinin saray mimarisiyle buluştuğu Elite World Van Hotel, 2017’ye canlı müzik ve eğlenceli şovlarla girmek isteyen konukları için dopdolu bir yılbaşı programı hazırladı. Elite World Van Hotel, konforlu ve sıcak bir ortam sunan One Bar’da gerçekleşecek yılbaşı partisi ve ihtişamlı dekorasyonu ile büyüleyen Tuşba Balo Salonu’nda ki yılbaşı balosu ile saraylara layık muhteşem bir gece vaad ediyor.

Elite World Van Hotel Tuşba Balo Salonu’nda düzenlenen “Yılbaşı Balosu”, hoş geldiniz kokteyli ile başlayacak ve enstrümantal yemek müziği eşliğinde zengin yılbaşı menüsü ile devam edecek. Geniş repertuarı ile Haktan ve Orkestrası, solist Sedef’in canlı performanslarının yanı sıra, yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezi olan oryantal şov, konuklara eşsiz dakikalar yaşatacak. Bu özel paketin kişi başı fiyatı 180 TL. Aynı gece konaklamalı balo paket fiyatı ise odada kişi başı 230 TL.

Yeni yılı hareketli müzikler eşliğinde eğlenceli bir ortamda geçirmek isteyenler için ise One Bar yılbaşı partisi, Elite World Van Hotel’in yılbaşı alternatifleri arasında yer alıyor. Şehrin en gözde mekanı One Bar’ın eşsiz yeni yıl atıştırmalıkları ve DJ Furkan’ın performansı ile birlikte bu özel geceye katılım bedeli kişi başı 140 TL. Bir gece konaklamalı paket fiyatı ise odada kişi başı 195 TL.
Elite World Van Hotel çocukları da unutmadı. “Çocuk Balosu”’nda zengin açık büfe, limitsiz meşrubat servisi, çizgi film gösterimi, palyaço, eğlenceli animasyonlar ve birçok sürpriz yer alıyor. Çocuk balosunda 0-6 yaş arası ücretsiz, 7-12 yaş arası ise kişi başı KDV dahil 90 TL.Rezervasyon ve detaylı bilgi için www.eliteworldvan.com internet sitesi ziyaret edilebilir, 0432 484 11 11 numaralı telefondan iletişime geçilebilir.

“Ofisten Mutfağa” yarışması için başvurular, 10 Şubat 2017 tarihine kadar yapılacak

İş Dünyasının Profesyonellerini Mutfağa Taşıyan “Ofisten Mutfağa” yarışmasının başvuruları başladı
Şirket çalışanlarından oluşan ekiplerin yarışacağı eğlenceli bir yemek yarışması başlıyor: “Ofisten Mutfağa”…

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve iş dünyasındaki rekabeti yemek keyfine dönüştüren “Ofisten Mutfağa” yarışması için başvurular, 10 Şubat 2017tarihinekadar basvuru@ofistenmutfaga.com adresinden yapılabilecek. İş dünyasının profesyonelleri, “Ofisten Mutfağa” ile mutfak mesaisine başlıyor. Türkiye’de şirket içi iletişime yeni bir boyut kazandıran “Ofisten Mutfağa” yarışması, çalışan motivasyonunu artırmayı, yaratıcı bir rekabet ortamında eğlenmeyi ve takım ruhunu yükseltmeyi hedefleyen tüm şirketlerin katılımına açık… 

Bu yıl, yaratıcılık yarışacak
Katılan firmaların oluşturduğu ekipler arasındaki yarışmalar, 20-21-27-28 Şubat ve 1 Mart tarihlerinde Zorlu Eataly Mutfak Atölyesi’nde gerçekleşecek. Her eleme turunda dört şirketin yarışacağı “Ofisten Mutfağa” yarışmasında; şirket ekiplerine verilen sürpriz bir kutudan çıkan malzemelerle yarışmacıların başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşan menü hazırlamaları bekleniyor. 
Şirketler, jüri tarafından belirlenen puanlama kriterlerine göre yarışacaklar ve bu puanlama sistemi üzerinden yarışma boyunca en yüksek puanı alan 4 şirket, 06 Mart 2017 tarihinde finalist olacak. Finalde yarışan ekipler ise 17 Mart 2016 tarihinde CVK Park Bosphorus Hotel İstanbul’da gerçekleşecek törende ödüllendirilecekler. 


Moderatörlüğünü, ünlü radyo-TV program yapımcısı ve sunucusu Mert Ruscuklu’nun yapacağı yarışmada, birinci olan ekip, büyük ödül olarak Amsterdam seyahati ve Taste Of Amsterdam Festival’e katılma şansı elde edecek. Birinci olan ekip, eğlencenin merkezi Amsterdam’ın yaratıcı mutfağının tadını çıkarıp, gustolara yakışır bir tatil yaşayacaklar. Yemek ustaları tarafından değerlendirilecek Yarışmada şirket ekiplerinin hazırladığı menüleri, alanının usta isimlerinden oluşan bir jüri değerlendirecek. Eataly Executive Şefi Claudio Chinali, Şef & Gastronom & Yazar Semi Lichy ve Şef & Gastronom Rudolf Van Nunen’nin jürileri arasında olduğu yarışmanın final etabında ünlü gurmelerinde olacağı jüri özel konukları da yer alacak. Jüri, ekip çalışması, menü uygulama, gıda güvenliği ve hijyen, zaman yönetimi, yaratıcılık, sunum, başlangıç, ana yemek, tatlı kategorilerinde değerlendirme yapacak. 

Yarışmalar ile şirketler verimliliğini sürdürebilecek 
Ofisten Mutfağa”; Citibank, Astra Zeneca, Pirelli, Nestle, Abbott, Anadolubank, ING Bank, Jotun, Avea, Tüpraş, Netaş, İpsos KMG, TTNET, Turkcell, Ford, Microsoft, Doğuş Oto, Şişe Cam, Hürriyet, Eczacıbaşı, Ericsson,3M, Vodafone, Cocacola, KPMG,Vestel, Bosch, Anadolu Sigorta, Finansbank, Alcatel lucent, Odeabank, Garanti, Beymen, Vestel, gibi büyük şirketlerin yoğun ilgi ve katılım gösterdiği “Ofisten Sahneye” yarışmasını 7 yıldır başarıyla gerçekleştiren HY Tanıtım’ın projesi…  HY Tanıtım Kurucusu Hakan Yanar, kurumsal firmaların çalışanlarına yönelik yaptığı çalışmalar ile firmaların kolektif bilincini yaratmayı, yaratıcılığı teşvik etmeyi ve takım ruhunu ateşleyerek firmaların verimliliklerinde sürdürebilirliklerini desteklemeyi hedefliyor. Yaratıcı bir rekabet ortamında eğlenceyi sağlayan “Ofisten Mutfağa” ve “Ofisten Sahneye” yarışmaları, çalışanların ortak karar verme ve insiyatif kullanma becerilerini geliştirdikleri gibi aralarında “Biz” kültürünü de güçlendiriyor. 

D-Resort Grand Azur’dan 2017’ye Görkemli Hoşgeldin

D- Resort Grand Azur, 2017 yılını keyifli karşılamak isteyen misafirleri için özel iki ayrı program sunuyor. D-Resort Grand Azur, yılbaşı için konaklamalı ve konaklamasız iki alternatifli program hazırladı. Yeni yıla kısa bir tatil ile başlamak isteyenler için 30 Aralık – 1 Ocak ve 31 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında 1 gece veya 2 gece konaklamalı bir program sunan D-Resort Grand Azur;  kahvaltı, açık büfe öğle yemeği, sauna, buhar odası, fitness ve yüzme havuzu kullanımını paket dahilinde sunarken erken giriş imkânı ve geç chek-out gibi imkanlar sunuyor.

Konaklamalı misafirlerine yılbaşı yemeği ve eğlencesinin yanı sıra sauna, brunch, çocukları için de ayrı eğlence ve çocuk büfesinin yer aldığı keyifli ve lezzetli bir program sunuyor. Konaklama paketinde balo salonunda gerçekleşecek gala yemeğinde orkestra eşliğinde ‘Seyhan ve Evşen’ ile fasılla başlayacak. Gece, Gülbence ile dünden bugüne şarkılar dinleyerek ve sürpriz yeni yıl çekilişleri ile devam edecek. Yılbaşı gala yemeğinde ise yine mezelerden, ara sıcaklara, ana yemekten tatlıya kadar zengin bir menü yer alıyor. 

30-31 Aralık; iki gece konaklama, balo salonunda eğlence dolu Yılbaşı Gala Yemeği dahil çift kişilik konaklama Fiyatı 980 TL

30 Aralık tek gece, çift kişilik konaklama ve balo salonunda eğlence dolu Yılbaşı Gala Yemeği; 700 TL

Steak & Bar’da muhteşem gece
Yılbaşı gecesi Steak & Bar’da ayrı bir program sunan D-Resort Grand Azur’da yılbaşı programı saat 19:00’da mini bir klasik konser ile başlayacak ve 21:30 itibari ile sahneye gelecek Pınar&Cihat’ın performansı ile hareketlenecek. Eğlencenin yanı sıra lezzet dolu unutamayacağınız bir yılbaşı gecesinde mezelerden, ara sıcaklara, ana yemekten tatlıya kadar şahane bir menü yer alıyor. 
D-Resort Grand Azur Steak & Bar’da, 31 Aralık Cumartesi günü saat 19:00’da başlayan ve gece yarısı 01:00’e kadar sürecek olan Yılbaşı Gala Yemeğinin kişi başı fiyatı 219 TL, gruplara özel fiyatlarda %10 indirim imkanı sunuluyor. Keyifli geçen yılbaşı yemeğinin ardından 1 Ocak Pazar günü Steak Bar’daki brunch’ta arkadaşlarınızla, ailenizle, sevdiklerinizle yeni yılın ilk gününden itibaren huzur içinde ve keyifli bir buluşma gerçekleştirebilirsiniz. Bir önceki akşam yemeğe katılanlar brunch’tan %20 indirimli olarak faydalanabiliyorlar.

Yılbaşı sofranızı özel tariflerle taçlandırın

Yeni yıl akşamı için nasıl bir sofra hazırlayacağınıza, neler ikram edeceğinize  henüz karar vermediyseniz  BTA’nın Merkez Aşçıbaşı Zeki Kara’nın önerilerine ve özel tariflerine bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Yılbaşı gecesinde aileniz ve konuklarınız için özel lezzetlerle dolu şık bir sofra hazırlamak aslında hiç de zor değil. Yapmanız gereken tek şey BTA Merkez Aşçıbaşı Zeki Kara’nın önerilerine kulak vermek. “Konu yeni yıla gireceğimiz akşamın yemeği olunca, sofranız mutlaka zengin ve çeşitli olmalı” diyen Kara, şöyle devam ediyor: “Yılbaşı sofralarının genel tema rengi yeşil ve kırmızı ağırlıklı olduğundan yemek takımlarınızı bej, beyaz, haki renkli modeller arasından seçebilirsiniz. Yılbaşı temalı bir masa örtüsü, kırmızı peçeteler ve artık neredeyse her evde bulunan renkli cam bardakları da kullanabilirsiniz. Bir demet çiçek de sofranızın şıklığını tamamlayacaktır. Genellikle yılbaşı zamanı özel lezzetler için haftalar öncesi araştırmalar yapılır, kitaplardan, dergilerden tarifler toplanır, ünlü şeflerden tarifler istenir. Ancak sofranın olmazsa olmazları çorba, soğuk salatalar, hindi veya piliçtir.” 


İşte, BTA Merkez Aşçıbaşı Zeki Kara’nın yılbaşı sofraları için özel tarifleri… 

ZENCEFİLLİ BAL KABAĞI ÇORBASI
Malzemeler: 
500 gram bal kabağı  
1 adet büyük boy patates  
1 adet büyük boy soğan  
2 adet havuç  
2-3 adet kereviz sapı 
1 tatlı kaşığı taze zencefil 
1 litre su 
1 bardak süt 
1 adet yumurta sarısı 
3 çorba kaşığı un 
3 çorba kaşığı zeytinyağı 
1 yemek kaşığı tereyağı 
2 yemek kaşığı pul biber 
Karabiber

Hazırlanışı:
Balkabağı, havuç, patates ve zencefili arzuya göre rendeleyin veya minik küpler halinde doğrayın. Soğanı ve kereviz saplarını da diğer malzemelerle aynı büyüklükte doğrayın. Soğanı, suyunun çıkmaması için kesinlikle rendelemeyin. Hazırladığınız tüm malzemeyi zeytinyağıyla 2 dakika soteleyin, ardından su ekleyerek sebzeler yumuşayana kadar haşlayın. Ayrı bir kapta yumurta, un ve sütü çırpın. Hazırladığınız bu meyaneyi, içindeki malzemelerin ayrışıp kıvamının bozulmaması için kaynamakta olan sebzelere azar azar ve sürekli karıştırarak ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Son olarak tuz ve karabiber ekleyerek ocağı kapatıp çorbayı dinlendirmek için kenara alın. Çorba dinlenirken tereyağını eritip hafif kızdırdıktan sonra kırmızı pul biberi ilave edin. Ardından çorbayı blender yardımıyla veya sık gözlü ince süzgeçten geçirerek krema kıvamına getirin. Hazırladığınız tereyağlı sosu üzerine dökerek fazla bekletmeden servis edin.


KEREVİZ SALATASI
Malzemeler: 
2 adet orta boy kereviz
1 adet limon suyu
200 gram süzme yoğurt
50 gram kaşığı mayonez
1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Hazırlanışı:
Kerevizin kabuklarını soyduktan sonra rendenin kalın kısmıyla rendeleyin. Kararmaması için limon suyu sıkın ve iyice karıştırın. Süzme yoğurt ve mayonez karıştırıp kerevizin içerisine ilave edin. Cevizi ve toz biberi kızgın zeytinyağında soteleyin. Kerevizlerin üzerine hazırladığınız cevizli harcı ilave edin.


EV SICAKLIĞINDA YILBAŞI HİNDİSİ
Malzemeler: 
1 orta boy hindi veya piliç
1 soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet yaprak defne
2 dal biberiye (taze veya kuru)
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 kahve fincanı ayçiçek yağı
45 gram tereyağı

Hazırlanışı:
Hindinin sosu için önce soğanları soyup kıyın. Domates salçası, pul biber, kırmızı toz biber ve ayçiçeği yağını bir kasede karıştırın, soğanları ilave edin. Karışımı fırça yardımıyla temizlenmiş hindinin her tarafına sürün, biberiye ve defne yaprağını da ekleyip oda ısısında yarım saat bekletin. Fırını 170 dereceye ayarlayın. Hindiyi ızgaranın üzerine yerleştirip arada bir çevirerek yaklaşık üç buçuk saat pişirin. Pişme sırasında üzerinin fazla kararmaması için folyoyla örtebilirsiniz. Her bir saatte hindinin üzerine birkaç nohut büyüklüğünde tereyağı sürün. İyice pişince fırından aldığınız hindiyi siyah ve beyaz üzümlerle veya dilediğiniz sebzelerle birlikte servis edin.

“Dünyanın en ünlü şefleri, büyükelçimiz gibi çalışıyor”

“Türk Mutfağına Övgü” filminin sunumunu yapan şef Mehmet Gürs, filmde yer alan, dünyanın en ünlü şefleri Roca kardeşlerin, gittikleri her yerde Türkiye’yi anlattıklarını adeta büyükelçi gibi çalıştıklarını söyledi.Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde çok özel bir buluşma vardı. Türk mutfağını, dünyanın en ünlü şefleri Roca kardeşlerin gözünden izlemek isteyen sinemaseverler, Atlas Sineması’nın salonunu doldurdu. Roca kardeşlerin yolculuğuna da eşlik etmiş olan ünlü şef Mehmet Gürs de gösterimden önce seyircilere, Roca kardeşlerin Anadolu’daki lezzet yolculuğunu belgeleyen “Türk Mutfağına Övgü” (The Turkish Way) filmi hakkında bir sunum yaptı. 

Gürs; salona gelmeden önce yönetmen Luis Gonzales ve Roca kardeşler ile görüştüğünü ve hepsinin de selamlarını ilettiklerini söyleyerek Roca kardeşlerin, yeni bir proje için Ocak ayında Türkiye’ye gelecekleri haberini de paylaştı. Gürs, sözlerine şöyle devam etti: “Hikâye şöyle; 3 Roca kardeş, Joan, Josep ve Jordi, Anadolu’yu keşfetmek istedi. Anadolu’nun yemeklerini, şaraplarını, insanlarını… Biliyorlardı ki keşfedilmemiş bir hazine var. Biz belki biliyoruz ama Batı, bizim geleneksel yemeklerimizi çok bilmiyordu. Tabii Anadolu’yu karış karış gezmek kolay değil, dipsiz kuyu çünkü. Belli bölgeler seçtiler. Ve Louis Gonzales çok iyi yakaladı Roca kardeşlerdeki alçakgönüllülük ve müthiş bir öğrenme isteğini. Ve onlar ‘Muazzam bir hazinenin üstünde oturuyorsunuz, bunun hakkını verin ve bu işi el ele hep birlikte yapın’ mesajı verdi. ‘Bunu farklı kamplara bölünerek yapamazsınız’ demişlerdi ta o zaman ve siyaseti hiç bilmeden. Önemli bir film oldu ama onun dışında yeme içme dünyasında en etkili üç kişi, bizim büyükelçilerimiz olmuş vaziyette şu an. Nereye gitseler buradaki amcalardan, teyzelerden, tarlalardan, bahçelerden, üzümlerden müthiş bir sevgiyle bahsediyorlar!”


Festivalin bu yıl hayata geçirdiği Gastronomi Filmleri bölümünün açılış filmi olan “Türk Mutfağına Övgü”, dünyanın en iyi restoranlarından El Celler de Can Roca’nın sahibi, Roca kardeşlerin Türk mutfağını keşif hikâyesi. Maksut Aşkar, Mehmet Gürs, Sabiha Apaydın, Sina Sucuka ve Tan Görtan gibi Türkiye’nin önde gelen şeflerinin ve gastronomi üzerine birikim sahibi isimlerin eşlik ettiği bu gezi, bizim için de kendi mutfağımızı uzmanların gözünden yeniden tanıma ve anlama şansı sunuyor. Film, en iyi Türk şeflerinden bazılarının öncülük ettiği mutfak hareketinin doğuşunu belgelemesi açısından da son derece önemli. Filmi izlemeye gelenler arasında, Sabiha Apaydın, Sina Sucuka ve Tan Görtan gibi isimler de bulunuyordu. 

Yeni Yıla “İyi Şans Üzümü” Yiyerek Girin

İspanyolların ‘iyi şans üzümü’ geleneği ile on iki üzüm tanesi yiyerek, 2017 için şans ve bereket dilemek üzere yılbaşına Barselona’da girmeye ne dersiniz? 28 Aralık – 1 Ocak tarihleri arasında, 4 gece 5 günlük yılbaşı özel Barselona Turu 349 Euro’dan başlayan fiyatlarla Tatilbudur.com’da 

Gaudi’nin dokunuşları ile hayat bulan Barselona; müzeleri, mimarisi ve kıyı şeridi ile görenleri büyülüyor. Tatilbudur.com’un yılbaşı özel Barselona turu ile sokaklara ve meydanlara taşan eğlencelerin ardından şehirde sanat ve tarih dolu bir keşfe çıkabilirsiniz. İspanyolların yılbaşı gecesi saat 12’de, 12 tane üzüm yeme geleneği, birçok mekanda uygulanıyor. Her bir üzüm tanesi bir ayı temsil ediyor ve üzümlerin iyi şans getireceğine inanılıyor. Tatlı üzüm taneleri daha şanslı ayları, daha ekşi olanlar ise daha az şanslı oldukları ayları temsil ediyor. Üzümler tahta bir şişe dizilerek, köpüklü şarabın içinde sunuluyor. Bu İspanyol geleneği turistler tarafından da ilginç bir deneyim olarak uygulanıyor.

Antik ve modern yapıları ile dikkat çeken Katalan kent, Avrupa’nın dikkat çeken şehirlerinden biri, aynı zamanda Katalonya bölgesinin de başkenti. Romalılar’ın kurduğu Barselona, iki bin yıllık tarihi ile birçok kültürden izler taşıyor. Tur boyunca tarihi kentin simgesi La Sagrada Familia Katedrali, heykelleri ve çiçekçileri ile meşhur La Ramblas Caddesi ve Gaudi’nin benzersiz eserleri görülmeye değer.Renkli kutlamaları, mimari şaheserleri ve lezzetli mutfağı ile yeni yılda Barselona turu sizleri bekliyor. 





PORLAND Yeme İçme Blooger’larını Yeni Konsept Mağazasında Ağırladı

Mutlu evler mutlu insanlar sloganı ile her yıl milyonlarca sofrada zevk ve zarafet ile sergilenen Porland, her biri alanında başarılı ve yemek yapmayı bir sanat olarak gören yirmi seçkin blogger ile buluştu. Porland Vialand AVM mağazasında beş çayı olarak gerçekleştirilen etkinliğe; 


Selma Mollaoğlu, Nermin Öztürkgül, Sevim Beköz, Arzu Erciyas, Bilge Ok, Chef Gülhan Kara, Canan Görenek, Beyhan Kadayfçı, Buket Cengiz, Nuray Köse, Necla Deniz, Çiğdem Ferda Karabacak, Belgin Binici, Ayşenur Saylan Tekin, Sibel Çikler Demirci, Sibel Yalçın, Zübeyde Saraçoğlu, Oya Emerk, Arzu Göncü Hangül, Leyla Kılıç katıldı.Yeni yıl temalı uzun bir masa etrafında, samimi bir ortamda geçen etkinlikte, Porland Kurumsal İletişim Yöneticisi Esen Karatekin marka hikâyesini anlatırken, Designer İlksen Şenol 2017 masa üstü trendleri ve Porland’ın yeni sezon koleksiyonları hakkında bilgi verdi. 



Porland’ın ev araç gereçleri ile tekstil ürünler markası Porland Style Ürün Müdürü Aylin Çoruh tarafından markanın her geçen gün zenginleşen ürün kategorileri aktarıldı ve toplantının bir bölümünde 3 bin metrekare alanda kurulu sektörünün en büyük mağazası blog yazarları ile birlikte gezildi.


Organizasyonun dekorasyon ve sunum hazırlığı Görsel Projeler ekibi tarafından yapıldı. Son bölümde Görsel Projeler’den Onur Güney ve İlkay Aydoğdu’nun uygulamalı olarak anlattıkları yılbaşı sofralarına ilişkin pratik bilgiler ve Porland Fabrika konseptine ilişkin mimari ve dekorasyon ayrıntıları konuklar tarafından büyük ilgiyle dinlendi. Porland hediye paketlerinin takdim edildiği ve 2017 yılına ilişkin iyi dileklerin paylaşıldığı Porland blogger buluşmasında yan flüt ve akordeon sanatçılarının dinletisi etkinliğe keyif kattı.

TAV'ın işlettiği Enfidha Havalimanı'nda kargo uçuşları başladı

TAV İnşaat, Engineering News Record tarafından üçüncü kez havalimanı inşaatında dünyanın en büyük şirketi seçildi.TAV İnşaat, Engineering News Record (ENR) tarafından üçüncü kez havalimanı inşaatında dünyanın en büyük şirketi seçildi. TAV İnşaat'tan yapılan açıklamaya göre, inşaat sektörünün saygın yayınlarından ENR, üstlendikleri projelere göre 2016 yılında her sektörde dünyanın en büyük inşaat şirketlerini belirledi.Türkiye ve bölge ülkelerinde gerçekleştirdiği projelerle öne çıkan TAV İnşaat, "Havalimanı" kategorisinde 2014 ve 2015 yılından sonra 2016 yılında da ilk sırada yer aldı. TAV İnşaat, "Ulaştırma" kategorisinde de ilk 30'daki tek Türk şirketi oldu.

TAV Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Sani Şener, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ENR listesinde üç yıldır ilk sıradaki yerlerini korumaktan ve Türkiye'nin mühendislik ve müteahhitlikte ulaştığı seviyeyi başarıyla temsil etmekten dolayı gurur ve mutluluk duyduklarını ifade etti.TAV İnşaat olarak İstanbul Atatürk Havalimanı ile çıktıkları yolda havalimanı tasarımı ve yapımına odaklandıklarını belirten Şener, bu alanda uzmanlaşarak tüm dünyada tercih edilen bir marka olmayı hedeflediklerini kaydetti.Şener, "2016 yılında ihalesini kazandığımız Bahreyn Havalimanı Yeni Terminal Binası dahil olmak üzere, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yedi ülkenin başkent havalimanlarıyla birlikte toplam 16 havalimanı inşa etmiş olacağız. Bu başarının arkasında 30 binden fazla çalışanımızın uzmanlığı ve bilgi birikimi yer alıyor. Dünya pazarlarında tercih edilen bir marka olarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz." dedi.

Üstlendiği projelerin sözleşme bedeli 18,5 milyar doları aştı
Bugüne kadar üstlendiği projelerin kontrat bedeli 18,5 milyar doları aşan TAV İnşaat, Türkiye'de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Gazipaşa-Alanya Havalimanı projelerini gerçekleştirdi.Yurt dışında ise Katar'da Doha, Gürcistan'da Tiflis ve Batum, Tunus'ta Enfidha-Hammamet, Makedonya'da Üsküp ve Ohrid havalimanlarına imza atan şirket, Mısır'da Kahire Havalimanı Terminal 3, Suudi Arabistan'da Medine Havalimanı ve Riyad Havalimanı Terminal 5 projelerini gerçekleştirdi.

TAV İnşaat'ın devam eden projeleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nde Abu Dabi Havalimanı Midfield Terminal Kompleksi, Bahreyn Havalimanı Yeni Terminal Binası, Cidde Havalimanı SAEI Uçak Bakım Hangarları, Umman'da Maskat Havalimanı pist ve altyapı inşaatları bulunuyor.TAV İnşaat, havalimanlarının yanı sıra ileri teknoloji kullanımı gerektiren akıllı binalar da inşa ediyor. Bu projelerin başında Dubai'de yer alan ve 425 metre yüksekliğiyle bölgenin en yüksek binalarından biri olan Marina-101 Hotel and Residences projesi ile 279 metre yüksekliğe ulaşan ve 4 kuleden oluşan Damac Towers by Paramount projeleri yer alıyor.Fransa'nın başkenti Paris'te Charles de Gaulle Havalimanında Aeroport De Paris Grubu Genel Müdürlük Binası, İstanbul'da ise Emaar Square projesi şirketin devam eden bina projeleri arasında yer alıyor.

Akfen Holding 2017 yılında toplam 6 milyar TL'lik yatırım yapacak

Akfen Holding ve MIP Yönetim Kurulu Başkanı Akın, "Akfen Holding olarak, 2017 yılında toplam 6 milyar TL'lik yatırım yapıyoruz" dedi. Akfen Holding ve Mersin Uluslararası Limanı (MIP) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfen Holding olarak gelecek yıl toplam 6 milyar liralık yatırım yapacaklarını bildirdi. Akfen Holding'in iştiraki MIP'in dünya limanlarıyla rekabet gücünü artırmak ve mega gemilerin limana uğramasını sağlamak amacıyla inşa edilen "East Med Hub Terminali (Doğu Akdeniz Terminali)" düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Hamdi Akın, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçmiş yıllarda olduğu gibi istikrarlı bir şekilde büyümesi için yatırımlara durmadan devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:"Akfen Holding olarak 2017 yılında toplam 6 milyar TL'lik yatırım yapıyoruz. Söz konusu rakamın 3,4 milyar TL'sini sağlık alanında Kamu-Özel İşbirliği (PPP) modeli ile yatırımını üstlendiğimiz Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ şehir hastaneleri projeleri oluşturuyor. Şehir hastaneleri projelerimiz 2017 yılı sonunda hizmete açılıyor. Ayrıca, enerji sektöründe 1,8 milyar TL'lik bir yatırım planımız var. Türkiye'nin hızla artan enerji talebine katkı sağlayabilmek adına HES, GES ve RES projelerimizi çeşitlendirerek yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımıza devam ediyoruz. Son olarak geçtiğimiz kasım ayı içinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ihalesi yapılan Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait toplam 178 megavat gücündeki Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santralleri için 1 milyar 250 milyon TL ile en yüksek teklifi verdik. İlgili santrallerin grubumuza en kısa sürede devri için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz."

"Projenin ikinci fazına 2017'de başlıyoruz"
Hamdi Akın, liman ve madencilik sektöründeki yatırımlarına devam ettiklerini, MIP bünyesinde hayata geçirdikleri Doğu Akdeniz Terminali'nin devam eden yatırımlarının ilk adımını oluşturduğunu belirterek, 2014'te başladıkları rıhtım genişleme projesinin birinci fazını bugün hizmete açtıklarını bildirdi.

Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Doğu Akdeniz Terminali'nin devreye girmesiyle birlikte limanımızın rıhtım kapasitesi 2,6 milyon TEU'ya ulaştı. Projenin ilk fazı için şu ana kadar yaklaşık 170 milyon dolar yatırım yaptık. Genişleme projesinin ikinci fazına ise 2017 yılında başlıyoruz. 2007 yılında MIP'in imtiyaz hakkını devralmak için 755 milyon dolarlık imtiyaz bedeli ödedik. Yeni hizmete açtığımız terminal ile birlikte MIP için bugüne kadar yaptığımız yatırımların toplam değeri 1 milyar doları aştı. Mevcut durumda maksimum 400 metre uzunluğunda ve 15 metre derinliğinde olan 18 bin TEU kapasiteli gemilerin uğrayabildiği limanda, Doğu Akdeniz Terminali ile mega gemilere hizmet verilmeye başlandı ve böylece aktarmasız direkt seferler yapılabiliyor."

"Bu önemli yatırım, mega gemilere Mersin'in kapılarının açılmasını sağladı"
PSA Avrupa & Amerika Bölge Üst Yöneticisi (CEO) ve MIP Yönetim Kurulu Üyesi David Yang da konteyner gemilerinin son 10-15 yıl içinde "muhteşem" bir büyüme gösterdiğini, bu olağan dışı boyutlara sahip gemilerin piyasaya sürülmesiyle sektördeki gelişim hızının doruğa ulaştığını bildirdi.

Yang, şunları kaydetti:
"Hizmete açılan terminalin sahip olduğu olanaklar bugünkü endüstrinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliktedir. Bu önemli yatırım mega gemilere Mersin'in kapılarının açılmasını sağlamıştır. MIP ilerleyen süreçte direkt seferlerin açılması ve sefer sürelerinin kısalmasıyla Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin de ana limanı konumuna erişecektir. Altyapı, teknoloji ve insan kaynağı olarak yaptığımız yatırımların yanı sıra MIP bölgede yarattığı ekosistem ile de kente ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanmaktadır. Tüm bu yatırımların sonucu olarak MIP bugün, yıllık 1 milyon 500 bin TEU konteyner, 9 milyon ton konvansiyonel yük elleçleyen, yıllık toplam işlem hacmi 30 milyon tonu aşan dünya klasmanında rekabet eden bir liman haline geldi. Hizmet verdiğimiz 17 konteyner operatörü ile birlikte 100'den fazla limana bağlantı kuruyoruz. Ayrıca terminalin sahip olduğu altyapı ve ekipman ile limanın yıllık konteyner elleçleme kapasitesi 1 milyon 800 bin TEU'dan 2 milyon 600 bin TEU'ya ulaştı. Biz gelecekte dünya ölçeğinde bir limanı Mersin'e kazandırmak istiyoruz."

Verilen bilgiye göre, 1,5 yılda tamamlanan terminalde hizmet vermesi amacıyla yıllık elleçleme kapasitesi toplam 800 bin TEU olan 49 metre yüksekliğinde 23 sıra 4 adet dev rıhtım vinci yatırımı yapıldı. Ayrıca geri sahada çalıştırılacak 8 adet 6+1 sıralı elektrikli RTG, 15 adet terminal traktör ve 3 boş konteyner elleçleyicisi ve 2 adet römorkör BP (2X60T) satın alındı.

Türk Hava Yolları 2017 yılının şubat ayında 1 milyonuncu yolcumuzu taşıyacağız

Türk Hava Yolları (THY), Washington-İstanbul hattında 1 milyonuncu yolcusunu taşımaya hazırlanıyor.THY Washington Müdürü Erkan Erdoğan, kurumun başkent Washington bölgesinde çalıştığı acentelerin katılımıyla düzenlenen toplantıda, THY'nin çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, konuklarını THY'nin hizmet verdiği bölgeler hakkında bilgilendirerek, kurumun hedeflerini anlattı.THY'nin Washington uçuşlarının 2010 yılında başladığını hatırlatan Erdoğan, "Bugüne kadar toplam 900 bin yolcu taşıdık. 2017 yılının şubat ayında 1 milyonuncu yolcumuzu taşıyacağız." dedi. Ayrıca Erdoğan, THY'nin dünyanın farklı bölgelerinde uçuş sayılarını artırmaya devam ettiğini bildirdi. Tanzanya'nın Zanzibar bölgesine seferlere bu ay başladıklarını ifade eden Erdoğan, gelecek hafta da Küba'nın başkenti Havana ve Venezuela'nın başkenti Caracas uçuşlarına başlayacaklarını aktardı.

Erdoğan, THY'nin birçok ünlü markaya ve spor aktivitelerine sponsor olduğunu sözlerine ekledi.
THY, ABD'deki ilk özel yolcu salonu Turkish Airlines Lounge'u geçen eylül ayında Washington'da açmıştı. İç dizaynı Türk kültüründen esinlenerek yapılan özel yolcu salonunda Türk mutfağının zengin yemek kültüründen ürünlerin yanı sıra mescit ve duş gibi imkanlar sunuluyor.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak oldu

Zorlu Enerji Grubu Başkanlığına Aralık 2016 itibarıyla Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak atandı. Zorlu Enerji Grubu açıklamasına göre, Sinan Ak, elektrik üretimi, satışı ve ticaretinden enerji santralleri inşası, bakımı, onarımı-işletme hizmetleri ve doğalgaz dağıtımı-doğal gaz ticaretine kadar enerji sektöründe geniş bir yelpazede faaliyet gösteren Zorlu Enerji Grubunun yatırım ve vizyonuna liderlik edecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümünden 1995 yılında mezun olan Sinan Ak, çalışma yaşamına Evgin Yatırım Menkul Değerler'de yatırım uzmanı olarak başladı. ABD'deki Old Dominion University'de İşletme yüksek lisans programını tamamlayan ve 2000 yılında Zorlu Holding bünyesinde göreve başlayan Ak, 2002 yılına kadar Vestel Komünikasyon'da Finans Şefi, 2002-2006 yılları arasında ise Vestel Beyaz Eşya'da Finans Müdürü olarak çalışmalarını sürdürdü. Ak, 2006 yılında Zorlu Enerji Grubu'na katıldı.

2012 yılına kadar Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ Finans ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Ak, Ocak 2012'de Zorlu Enerji Genel Müdürlüğüne atandı. Ak, bu süreçte aynı zamanda Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu O&M Enerji Tesisleri İşletme ve Bakım Hizmetleri AŞ ve Zorlu Endüstriyel ve Enerji Tesisleri İnşaat Ticaret AŞ'nin de Genel Müdürlüğünü yürüttü.Zorlu Enerji'nin yurt dışı yatırımlarına yön veren Ak, İsrail ve Pakistan'daki operasyonların geliştirilmesinde büyük rol oynadı. Ak, 1 Aralık 2016 tarihinde ise Zorlu Enerji Grubunun Başkanı oldu.

Sinan Ak, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Avrasya, Asya Pasifik, Avrupa, Enerji İş Konseyi, Yurt Dışı Yatırımlar, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu-Türkiye Bölümü (GÜNDER), Güneş Enerjisi Yatırımcılar Derneği (GÜYAD), Enerji Ekonomisi Derneği ve Elektrik Ticareti Derneği Yönetim Kurulu üyeliklerini de sürdürüyor.

Hazır ofis WorkLand’ta, kiralama fiyatı 1,995 TL’den başlıyor

İstanbul’un iş ve finans merkezi Maslak’ta, Eclipse Maslak Business’ta hayata geçirilen WorkLand, hazır ofis konseptine yeni bir soluk getirdi. Tam donanımlı hazır ve sanal ofisleri bulunan WorkLand, yüksek standartlarda prestijli bir çalışma ortamı sunuyor. WorkLand projesinde, kiralama fiyatları 1,995 TL ile 8 bin TL arasında değişiyor. WorkLand’ta, 10 ile 52 metrekare arasında değişen 44 farklı çalışma alanı, 3 toplantı odası ve 300 metrekare ortak kullanım alanlarında, tüm gün maksimum verimi koruyabilmek için gerekli koşulların her biri titizlikle uygulanıyor.

2 yılda, 5 şubeye ve 12 bin metrekareye ulaşacak Artaş Grubu bünyesindeki ofis ünitelerini değerlendirmek için yola çıktıklarını anlatan WorkLand Yönetim Kurulu Başkanı Sare Çetinsaya, yaklaşık 5 aylık bir fizibilite ve hazırlık çalışmasının ardından WorkLand projesini hayata geçirdiklerini söyledi. İlk şubeyi Eclipse Maslak’ın 5.’ci katında 1500 metrekarelik bir alanda,  yaklaşık 2,5 milyon TL yatırım yaparak açtıklarını kaydeden Sare Çetinsaya, önümüzdeki 2 yıl içinde 5 şube ve 12 bin metrekareye ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. İlk etapta açılacak yeni şubelerin, Avrupa Residence Office Ataköy, Vadistanbul, Avrupa Office Ataşehir ve Ümraniye’deki yeni projede olacağını ifade eden Sare Çetinsaya, önümüzdeki dönemde WorkLand ile en az 40 şehirde faaliyet göstermeyi hedeflediklerini belirtti. 

Ofis kullanımına ve çalışma tarzlarına yeni bir anlayış getirdiklerini anlatan Sare Çetinsaya, şunları söyledi: “Genç ve dinamik girişimcilerin, iş hayatına atılırken çektikleri zorlukları ortadan kaldırmak üzere yola çıktık. Yeni girişimcilerin yolunu açacak ve Türkiye’ye yeni şirketler kazandıracak bir konsept olmasını istedik. Nitekim, rakiplerimiz daha az bir hizmeti iki katı bir fiyata veriyor. Özetle, hem sunduğumuz hizmetimiz, hem çalışma alanımız, hem de fiyatımızla genç girişimcilerin yanı sıra, yabancı şirketlerden de yoğun bir talep bekliyoruz. Maslak’taki binamız, yeni ve lokasyon açısından merkeze ve metroya çok yakın. Ayrıca ofisten metroya günün belli saatlerinde ücretsiz servislerimiz de olacak” diye konuştu. 

Herşey dahil hazır ofiste, kira dışında ekstra ücret ödenmiyor 
WorkLand’ta anlaşılan kiralama bedeli dışında; sınırsız internet, 7/24 ofis kullanımı, resepsiyon hizmeti, su-kahve gibi mutfak giderleri, otopark, günlük temizlik, özel sekreter, yabancı dillerde sekreterya hizmeti, fiber internet hizmetleri, güvenlik, kargo karşılama, iklimlendirme, toplantı odaları, ortak kullanım alanları için hiçbir ekstra ücret ödenmiyor. Ayrıca aidat, su, elektrik ve stopaj için de ücret alınmıyor. WorkLand’te ayrıca, danışmanlık hizmeti, concierge ve catering hizmeti de ofis kullanıcılarına sunuluyor. 

Dedeman Konya, 21 Aralık En Uzun Gecede, En Uygun Konaklama Fırsatı sunuyor

En Uzun Gecede En Uygun Konaklama
Konaklama sektörünün çok hızlı gelişmesi ve artan rekabet, Türk Turizmcisini yeni fikirler ve ürünler bulmaya zorluyor. Dedeman Konya Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Kocagüzel, Türk Turizmindeki daralmanın inovatif fikirler ve yeni ürün yaklaşımları ile aşılabileceğini belirtiyor. 

Türk insanının kıvrak zekası, bilgi birikimi ve hızlı karar verebilme yeteneği ile Dünya’da dikkat çekecek farklı, yapılmayan, icat edilmemiş turizm ürünlerine öncülük etmesi gerektiğini belirten Kocagüzel; geleceği tahmin etmenin en iyi yolunun “yön veren”, “takip edilen” olmaktan geçtiğinin altını çiziyor ve fikirlerini sıralıyor. Herşey dahil konseptini Dünya’ya tanıtan ve bu sayede yeni bir açılım yakalayan Türk Turizm’i buna benzer yeni ürünler, sektöre yönelik yeni bilgisayar yazılımları, yeni destinasyonlar, teknolojiler, rezervasyon portalları gibi birçok alanda ilk olabilir ve büyük bir boşluğu doldurabilir.“21 Aralık” malum en uzun gecenin yaşandığı tarih. Biz bu espiriyi kullanarak 1 aydır yurt dışındaki çalıştığımız acentalara yoğun bir tanıtım yaptık ve şimdiden o tarihte otelimizin yarısını Uzakdoğulu turistlerle doldurduk. Bu fikir özellikle Uzakdoğu’da çok büyük sempati ile kaşılandı. Şeb-i Arus gibi çok özel bir dönemin hemen arkasından 21 Aralık’ın da yoğun geçecek olmak bizleri çok mutlu ediyor. 21 Aralık’a özel 121 TL gibi çok özel bir fiyatla satışa çıktıklarını belirten Kocagüzel, Çatalhöyük’deki günlük hayat deneyemini 5D sinema ortamında canlandırmak için yoğun çaba harcadıklarını ve kısa süre sonra misafirlerine böyle bir hizmet de sunacaklarını belirtiyor. Kısacası Kocagüzel, turizmin içinden geçtiğimiz bu durumdan güçlenerek çıkmasının da mümkün olduğunu belirtiyor.      

Olev, yılbaşı gecesi ulaşımını sorun olmaktan çıkarıyor

Yılbaşı gecesi araç değil, keyif sürün
Yasal bir şekilde çalışan sürücülü VIP araçları ile İstanbul’da adresten adrese ulaşım sağlayan mobil uygulama Olev, yılbaşı gecesi ulaşımını sorun olmaktan çıkarıyor. 9+1 yolcu kapasiteli VIP araçlarla İstanbul’da adresten adrese ulaşım sağlayan Olev, yılbaşı gecesi ulaşımını sorun olmaktan çıkarıyor. Alanının ilk yerli uygulaması olan Olev’i hem yılbaşı eğlencesine gidişte hem de eve dönüşte kullananlar, sevdikleri ile birlikte konforlu ve güvenli yolculukların keyfini sürüyor. 

Olev uygulamasını akıllı telefonlarına indirenler, tek bir dokunuşla Olev’in sürücülü lüks araçlarından birini adreslerine çağırabiliyorlar. Araç çağırma sırasında gidilecek adres bilgisinin de sürücü ile paylaşılması, adres tarif etmeye de gerek bırakmadığı için, Olev kullanıcılarına sadece yolculuğun tadını çıkarmak kalıyor.

İlk yolculuklar yüzde 15 indirimli 
Kendi kazançlarının vergisini öderken sistemdeki sürücülerin de gelirlerinin vergilendirilmesini sağlayarak yasal bir zeminde hizmet veren Olev’i ilk kez kullanacak olanlar yüzde 15 indirim fırsatından yararlanabiliyor. Bunun için OLEVTR promosyon kodunu uygulama içindeki ilgili alana girmek yeterli oluyor. 

App Store ve Google Play’den indirilerek iOS ve Android tabanlı mobil cihazlarda kullanılabilen Olev, konforlu ve temiz araçları ile şehiriçi yolculukları keyfe dönüştürüyor. Tümü lisanslı ve kayıtlı sürücüleri ile hizmet sunan uygulama ile yolculuk tamamlandığında ödenecek tutar, yolculuk başlamadan önce yaklaşık olarak görüntülenebiliyor. İstenen noktaya ulaşıldığında aracın temizliği, yolculuğun konforu ve sürücünün yaklaşımı gibi kriterlerin puanlanabilmesi, Olev’in yüksek hizmet standartlarını korumasına yardımcı oluyor. 


Gelecek Turizmde’nin 2017’de destekleyeceği projeler belli oldu

Buldan, Foça ve Demre de Gelecek Turizmde dedi!
Ülkemizdeki sürdürülebilir turizm çalışmalarına katkı sağlamak, turizm alanındaki istihdamı artırmak ve turizmin  yerel kalkınma boyutuna dikkat çekmek amacıyla yürütülen Gelecek Turizmde’nin 2017’de destekleyeceği projeler belli oldu. 10 yıldır devam eden “Gelecek Turizmde” ile Denizli’nin Buldan, İzmir’in Foça ve Antalya’nın Demre ilçelerindeki sürdürülebilir turizm projeleri desteklenecek.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes işbirliğiyle yürütülen Gelecek Turizmde’nin 2017’de destekleyeceği projeler açıklandı. Her yıl 3 sürdürülebilir turizm fikrine fon desteğinin yanı sıra; eğitim, planlama, teknik destek, iletişim ve danışmanlık desteği veren “Gelecek Turizmde” ile 2017’de, Denizli’nin Buldan ilçesinde ekoturizmin gelişmesine, İzmir’in Foça ilçesinde turizmin dört mevsime yayılmasına ve Antalya’nın Demre ilçesinde üç farklı Likya yolu yürüyüş rotasının birleşerek sürdürülebilir turizme kazandırılmasına destek verilecek. 

Buldan,  Denizli: “Kuşlar Sizi Çağırıyor” 
Gelecek Turizmde’nin 4’üncü dönem projeleri arasında yer alan “Kuşlar Sizi Çağırıyor”, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından Buldan Belediyesi ve Buldan Kaymakamlığı işbirliği ile yürütülecek.  Denizli'nin önemli değerleri arasında yer alan Buldan Yayla Gölü’nün sahip olduğu 300 kuş türü, zengin biyolojik çeşitliliği ve ekoturizm potansiyeline dikkat çeken proje ile yayla gölüne ilişkin farkındalığın oluşturulması hedefleniyor. Bu doğrultuda, bölge halkının ve ziyaretçilerin Yayla Gölü ile ilgili bilinçlendirilmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve bölgenin ekoturizm potansiyelinin canlandırılması ile sürdürülebilir turizme ve yerel ekonomiye katkı sağlanacak.

Demre, Antalya: “Likya Yolunda Bir Tarih Molası” 
Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş rotası olan Likya Yolu, her yıl çok sayıda turist tarafından tercih ediliyor. Kültür Rotaları Derneği tarafından; Demre Belediyesi, Demre Kaymakamlığı ve Kapaklı Köyü Muhtarlığı işbirliğiyle yürütülecek proje; bölgedeki turizm potansiyelinden yola çıkarak ve turistlerin dinlenme, konaklama gibi temel ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlandı. Proje ile bölgede sürdürülebilir turizm konusunda farkındalık yaratılması ve üç farklı Likya yolu yürüyüş rotasının Demre’nin Hoyran ve Kapaklı köylerinde birleşmesi hedefleniyor. Böylece bölgenin ziyaretçilerin dinlenebileceği ve alternatif rota seçebileceği bir merkez haline getirilmesi planlanıyor.

Foça, İzmir: “Dört Mevsim Foça” 
Proje; Foça Turizmciler, Yatırımcılar ve Esnaflar Derneği tarafından Foça Belediyesi ve Foça Kaymakamlığı ortaklığı ile yürütülecek.  Mevcut turizm faaliyetlerinin dört mevsime yayılması ve geleneksel bağcılık, meyve-sebze yetiştiriciliği, zeytincilik, kıyı balıkçılığı gibi üretim biçimlerinin de devam ettiği Foça’da, sürdürülebilir turizm için doğadan yana üretim ve işletme modellerinin turizm faaliyetlerine kazandırılmasını hedefleniyor.

Gelecek Turizmde ile ilk 3 dönemde neler yapıldı?

Gelecek Turizmde’nin ilk döneminde; Bursa’nın 2000 yıllık tarihi Misi Köyü’nde, 15 yıl öncesine kadar yöre halkının en önemli geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği zanaatı yeniden canlandırılırken, Mardin’deki İpekyolu Misafir Evi’nin kurulmasıyla 22 yataklı iki pansiyonda kadınlara istihdam olanağı sağlandı. İzmir’in Seferihisar bölgesinde kadınların öncülüğünde yöreye özgü birbirinden farklı tatların marka haline getirilmesi ve tüm Türkiye’ye tanıtılması ile bölge turizminin gelişimine katkıda bulunuldu.

Projenin ikinci dönemde; Şanlıurfa'da, günümüzden 12 bin yıl öncesine dayanan geleneksel taş işçiliğinin gelecek kuşaklara aktarılması ve gençlere yeni iş alanlarının oluşturulması hedefiyle taş işçiliği atölyesi hayata geçirildi. 6’sı kadın 21 kişi taş işçiliği eğitimi aldı. Anadolu’daki ilk şehir devleti olan Malatya Arslantepe Höyüğü’nün tanıtılması ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için çalışmalar başlatıldı. Safranbolu’nun kültürel mirasını yansıtan ve değerlerini taşıyan hediyelik eşyaların tasarlanması için yerli-yabancı turistlere anketler düzenlendi. Anket sonuçları doğrultusunda Derin Sarıyer danışmanlığında tasarım yarışması düzenlendi. Yarışma sonucunda seçilen tasarımlar yerel esnaf tarafından üretilerek raflarda yerini alıyor.

Üçüncü dönemde ise; Türkiye’deki lavanta üretiminin %93'ünü oluşturan Isparta’nın Kuyucak Köyü’nde kırsal turizmin canlandırılması ve lavantanın ürün çeşitliliği sağlanarak, yöre halkının turizmden gelir elde etmesi amaçlandı. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgeyi sezonda yaklaşık 20 bin turist ziyaret etti. Türkiye’deki 10 önemli kelebek alanı arasında gösterilen Adana’nın Saimbeyli ilçesinde, kelebek gözlemciliği ile ekoturizm geliştirilerek bölgenin tabiat parkı statüsüne alınması amacıyla çeşitli faaliyetler yürütülerek ve yörede bulunan kelebek türlerine dikkat çekilerek alan önemli bir niş turizm merkezi haline getiriliyor. Balıkesir’in Edremit ilçesinde zeytinyağı ile yapılan yöresel lezzetleri öne çıkararak ve, marka haline getirerek,  gurme turizmine destek olmak ve kadınların bu alanda istihdam edilmesi amaçlanıyor.