15 Ocak 2018 Pazartesi

Üsküdar’da Ara Güler’e vefa gecesi

Üsküdar’da Fotoğrafın Ustası Ara Güler için düzenlenen “Vefa Gecesi”ne büyük ilgi
Üsküdar Belediyesi tarafından dünyaca tanınan foto muhabiri Ara Güler’e “Vefa Gecesi” düzenlendi


Yüzlerce kişinin yoğun ilgi gösterdiği Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki gecede büyük usta Ara Güler,  "Bir Göz, Bir Makine ve Gerçek" adlı kitabını da imzaladı.. Ara Güler: ”Bugüne kadar kaç cumhurbaşkanı geçti bizden, bir tanesi de kafa tutmadı ya kimseye. Yani O’nun (Cumhurbaşkanı Erdoğan) o tarafı hoşuma gidiyor. Niye çekinsin ki? Biz devletiz be, Osmanlı'dan geliyoruz biz. Onların nesi var? Zavallı Amerika'nın nesi var?" Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: “Ara Güler hikaye anlatan fotoğraflar çekiyor, İstanbul'un hikayesini anlatıyor, Afrodisyas'ın, Dali'nin, Picasso'nun hikayesini anlatıyor. Bu, hakikaten bizim üzerinde çok kafa yormamız gereken bir şey.”
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: ”Onun objektifinden yansıyanlar bazen yorgun bir şehri, bazen çetin bir mücadeleyi, bazen tükenmez bir umudu ve bazen de sadece mutluluğu anlatır.”

Üsküdar Belediyesi, 89 yaşındaki fotoğraf sanatçısı ve foto muhabiri Ara Güler için Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde ‘Ara Güler’e Vefa Gecesi’ düzenledi. Geceye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile birlikte Ara Güler’in yanı sıra, foto muhabiri ve belgeselci Coşkun Aral ve çok sayıda fotoğraf sanatçısı ile vatandaşlar katıldı. Programın açılışında Ara Güler’in hayatının anlatıldığı belgesel salonda büyük beğeni topladı. 

Ara Güler’den Erdoğan’a övgü
Gecede konuşan ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler kalabalığı gördüğü için çok heyecanlandığını belirterek dünyada en mühim bilginin tarih olduğunu, çünkü ancak tarih ile geçmişin öğrenilebileceğini söyledi.  Amerikalı bir gazetecinin yanında yetiştiğini dile getiren Güler’e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarını çekmesine ilişkin bir soru yönetilince şöyle yanıt verdi:
 "Bir gün bir yere gittik. Bir şey alıyordum. Orada bana yakın oldu. Bir süre evine gittim. Resimlerini çektim. Bugün de gelir diye düşündüm, gelmedi. Bugüne kadar kaç cumhurbaşkanı geçti bizden, 20 tane, 30 tane geçti. Bir tanesi de kafa tutmadı ya kimseye. Yani onun o tarafı hoşuma gidiyor. Niye çekinsin ki biz devletiz be, Osmanlı'dan geliyoruz biz. Uygur yazılarını Moğolistan'da çektim. Bütün bunlar var. Onların nesi var? Zavallı Amerika'nın nesi var?" 

Kalın: “Anı yakalamak ustalık işi”
Program kapsamında konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Foto muhabirliği tarihe düşürmek, tarihi kayıt etmek, o anı yakalamak aslında bizim medeniyetimizin çok önemli değerlerinden bir tanesine atıfta bulunuyor, ama bunun ne kadar farkındayız bilmiyorum. O anı yakalamak hakikaten ustalık işi. O an fotoğraf karelerinde donduğu an, bu tarihi bir an olabilir, yoğurtçunun bir anı olabilir, 1952’de olabilir, 1998’de olabilir, 2018’de olabilir ama o an öyle bir şeydir ki sizin, bizim irademiz dışında bir şeydir. O an gelir size adeta ben geldim der ve alıcısı açık olan kişi sanatçı, fotoğrafçı her kimse o anı yakalar” şeklinde konuştu.

Türkmen: “Tüm zamanların en büyük fotoğraf ustası”
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de Güler'in fotoğraflarında hayatın içinden birçok duygunun yer aldığını vurgulayarak, "Onun objektifinden yansıyanlar bazen yorgun bir şehri, bazen çetin bir mücadeleyi, bazen tükenmez bir umudu ve bazen de sadece mutluluğu anlatır. “ dedi. 

Türkmen şöyle devam etti:
“Bu güzel akşam bizim için iki açıdan çok önemli. Birincisi tarihimizi, kültürümüzü, dünyada gurur duyduğumuz değerlerimizi, gençlerle, kadınlarla, çocuklarla, yetişkinlerle, yaşayan günümüzün değerleriyle buluşturma adına özel bir akşam ama bundan da öte bu akşam hepimiz için bir vefa, saygı gecesi. Ne mutlu bizlere ki Ara Güler gibi büyük sanatçıların değer kattığı bir ülkede yaşıyoruz. Bize göre Ara Güler, tüm zamanların en büyük fotoğraf ustasıdır."
Dünyaca tanınan foto muhabiri ve fotoğraf sanatçısı Ara Güler, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki saygı gecesinden önce Nevmekan'da "Bir Göz, Bir Makine ve Gerçek" başlıklı kitabını da katılımcılar için imzaladı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder