23 Aralık 2015 Çarşamba

Marmara Skal ve Okan Üniversitesi Genç Turizmciler için el ele !

Marmara Young Skal'ın önderliğinde 16.12.2015 tarihinde düzenlenen "Turizmde Kariyere Doğru İlk Adım; Staj" konulu panel Marmara Skal'ında destekleriyle Okan Üniversitesinde gerçekleştirildi. Panelde turizm sektörünün önemli isimlerinden; Bahattin Yücel, Murat Yumak, Zeynep Yılmaz, Ömür Yeker, Dr. Özen Kırant Yozcu, Hakan Akalın, Altuğ Bakdemir ve öğrenci temsilcisi olarak Merve Gazi konuşmalarını gerçekleştirdiler. 


Panelde stajyerler ve işverenler arasındaki sorunlar, beklentiler konuşulup tartışıldı. İlk olarak Okan Üniversitesinin tanıtım filmi izlendi. Filmden sonra Bahattin Yücel açılış konuşmasını yaptı. Katılımcılara teşekkürlerini sundu ve Zeynep Yılmaz'a söz verdi. Zeynep Yılmaz ilk olarak Okan Üniversitesine ve Young Skallarına teşekkürlerini sunup Skal hakkında tanıtım yapıp, bilgiler verdi. Skal ve istihdam arasındaki ilişkiyi anlattı. Bunun için Young Skalları yetiştirmeye, yönlendirmeye ve turizmde kalmalarını sağlamayı çalıştıklarını anlattı. Kendi hayatından kesitler anlatarak turizm sektörünün iyi-kötü yanlarını öğrencilerle paylaştı. Stajın öneminden bahsedip, acentada yaşadığı sorunları dile getirdi.

Hakan Akalın konuşmasında hizmet sektörüne tutkuyla bağlı kalmanın ne kadar önemli bir nokta olduğunun altını çizerek anlattı ve yapılan işe aşık olmanın önemini vurguladı. Kendi işyerinde stajyerlerle ilgili yaşadığı olumlu ve olumsuz olayları anlattı. Murat Yumak ilk olarak gençlerden sektörde kalmalarını, kaçmamalarını istedi. Otel tecrübelerini öğrencilerle paylaşıp, mücadele ruhunun önemine değindi. Altuğ Bakdemir Türkiye'de turizm sektörünün yerinden inceliklerinden bahsedip, staj yapacak öğrencilere önerilerde bulundu. Ömür Yeker turizm sektöründeki kan kaybına uluslararası boyuttta değindi. Stajyerlerin sektördeki değerlerine ve Okan Üniversitesi ile öğrenciler için yaptıkları mentorluk birliğini anlattı. Turizm sektöründeki eksiklerden bahsetti.

Dr. Özen Kırant Yozcu stajın amacından ve öneminden bahsetti. X ve Y kuşağına değinip öğrencileri anlamanın önemi üzerinde durdu. Stajla yetenek havuzu oluşturduklarını paylaştı. 2016 yılında gençlerin turizme payının %80 olacağını söyledi. Merve Gazi turizmde staj yaparken doğru yönlendirilmek istediklerini, stajyerlere farklı davranıldığını, ucuz işçi olarak görülmesinden duyulan şikayeti ve diğer sorunları dile getirdi. Bahattin Yücel konuşmalardan çıkan sonuçla, sektörle öğrenciler arasındaki sorunları çözecek ve ortadan kaldıracak yeni bir kurum oluşması gerektiğini söyledi. Bunun içinde akademisyenlerin yardımının önemli olacağına değindi ve öğrencilerden sorularını alıp paneli kapattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder