13 Aralık 2015 Pazar

UNESCO Dünya Kültür Mirasına girdi

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alındı


Listeye alınma, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özverili işbirliği sayesinde oldu. Ancak, aylardır Diyarbakır Kalesi içinde çatışmalar devam ediyor, siviller ölüyor. İbadethaneler dahil çoğu yapı zarar gördü. Diyarbakır Kalesi ve içindeki eserler dünyadaki tüm insanlara ve geleceğe aittir ve korunmalıdır. Silahlarla tahrip edilen bu yapıların korunması için UNESCO’nun ve insanların dikkatini çekme amaçlı bir imza kampanyası başlattıldı. Gerçekte, Mehmet Mercan'ın ifadesiyle; tarihi eserlerimize ve bu tarihi eserlerimizi korumaya çalışanlara sıkılan kurşun UNESCO’ya da sıkılmaktadır. UNESCO bu nedenle kamyanyanın muhatabıdır.

İmzaya davet eden yazı 13 dilde hazırlandı. Bunlar; Türkçe / English / French / Kurdi (Dimilî-Zazakî, Kurmanci, السورانية Sorani) / Հայերէն-Ermenice / Lazuri-Lazca / Süryanice / Svenska-İsveçce / Ελληνική-Greek / Spanish / Deutsche / العربية (Arabic) /  اللغة الفارسية (Farsi). Bu nedenle geniş bir kesime ulaşmayı ve dikkatini çekmeyi hedefliyor.

Sizinle farklı dilleri konuşan arkadaşlarınızın da kampanyanın amacını anlaması ve katılması amacıyla diğer dillere çeviri yapıldı. İstediğiniz dili ya da dilleri öne çıkararak kampanyaya davet edebilirsiniz.

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçelerini UNESCO ciddiyetle izlemektedir. Toplanan imzalar UNESCO merkez binasına elden de teslim edilecek. Sizlerin de imzanızı rica ediyorum. Lütfen insanlarımızı imzaya davet ediniz.

Diyarbakır Kalesi'ndeki tahribata engel olunmazsa 7000 bin yıllık ve yaşayan bu tek kaleyi kaybedeceğiz.

Bu kampanyayı her şekilde ve ısrarla duyurmanızı rica ediyorum.

https://www.change.org/p/unesco-diyarbakir-kalesi-i%C3%A7indeki-tarihi-eser-tahribatini-engelleyin?recruiter=105279960&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder