24 Kasım 2012 Cumartesi

EBUBEKİR HAZIM TEPEYRAN ROMAN ÖDÜLÜ

TURİZMİN SESİ


Devlet adamlığının yanı sıra romancı kimliği ile de dikkat çeken Ebubekir Hazım Tepeyran’a ait 20. yüzyılın ilk Türk köy romanı olan ‘Küçük Paşa’nın yayımlanışının 100. yıldönümü nedeniyle geçen sene ilki gerçekleştirilen ödül töreni bu yıl İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde edebiyatseverlerle buluştu. Bu yıl 31.'si gerçekleştirilen ve 40 ülkeden 600 yayınevinin katıldığı Uluslararası Kitap Fuarında konuklar Heybeliada Salonu’nda ‘Edebiyatın Nabzı ve Tepeyran Roman Ödülü’ adlı söyleşiye katıldılar. İnci Aral’ın arka planında değişen bir ülke, insanlar, gençlik ve siyaset olan bambaşka bir aşkın izini sürdüğü umudun, arzunun, hüznün şarkılarla canlanan iklimini bir kez daha derinlik ve ustalıkla anlattığı ve 2011 yılında yayımladığı ‘Şarkını Söylediğin Zaman’ romanında Tahsin Yücel, Osman Şahin, Güray Öz, Hikmet Altınkaynak, Metin Celal ve Ahmet Yıldız seçiciler kurulunda yer aldılar.

cankaya-belediyesi-,nigde-kultur-ve-sanat-platformu,-ebubekir-hazim-tepeyran-roman-odulu,nigde-kapadokya,1.jpg
İnci Aral için düzenlenen toplantıda yazar Hikmet Altınkaynak, yazar Ömer Fethi Gürer,Prof. Dr İlter Uzel, Prof. Dr Canan Efendigil Karatay, Yüksel Pazarkaya, Osman Şahin ve Niğde Üniversitesi Rektör Danışmanı yazar Lokman Zor birer konuşma yaptılar. Hikmet Altınkaynak açış konuşmasında Oktay Akbal mesajını da okudu ve Tepeyran köy romancılığı üzerindeki önemine değindi.Tepeyran’ın Küçük Paşa adlı romanından yola çıkarak köy olgusunu irdeleyen ve gelecekte yaşanabilecek tehlikeye dikkat çeken Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’da ‘Dünyanın büyük bir bölümü kırlardan şehirlere göç ediyor, önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde dünya nüfusunun yüzde 70’inin büyük şehirlerde yaşayacak olması tehdit arz etmektedir. Küçük yerleşimleri kapatan düzenlemeler bir bakıma belediyeleri de kapanma noktasına getirecektir. Belediyelerin kapanması onların toplumsal örgütlenme deneyimlerini ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi de beraberinde getirecek. Bu toplumsal olguyu yüzyıllar öncesinden edebiyat yoluyla bizlere sunan Tepeyran’ı bir kez daha saygıyla anıyorum. Bu büyük roman ustasının adına açılan yarışmada kendi edebiyat üslubuyla hafızalarda yer edinen sevgili İnci Aral’ı da huzurlarınızda kutlamak istiyorum’ diye konuştu. Niğde Kapadokya’nın Başkenti Kitabı yazarı Ömer Fethi Gürer Niğde’de edebiyata gönül veren isimleri andı. Niğde ilinin bu anlamda önemine değindi ve başarıların gerektiği kadar gün ışığına çıkmadığına dikkat çekti. Yazar Lokman Zor’da Niğde’de iyi ve güzel çalışmalar olduğunu özellikle yazsan bir bu anlamda girişimlerine vurgu yaptı. Prof. Dr İlter Uzel Niğde anıları ile Niğde önemine değindi. Diğer konuşmacılarda Tepayran roman ödülü ile İnci Aral kitabını irdelediler.
NİĞDELİLER DERNEĞİ BAŞKANI GÜL TOPLANTI ÇOK YARARLI BİR ETKİNLİK OLDU
Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülünde İstanbul Niğde Kültür ve Yardım derneği Başkanı ile yöneticilerde katıldı.Milli Mücadeleye katkı sunan bir dönem Dâhiliye Nazırı olarak görev yapan Ankara ve Niğde Valiliği’nin yanı sıra Niğde Milletvekilliği gibi devlet adamlığı görevlerini başarıyla yürüten Ebubekir Hazım Tepeyran adına yapılan söyleşide Niğde Kültür ve Sanat Platformu Başkanı Hikmet Altınkaynak, Ömer Fethi Gürer, İlter Uzel, Canan Efendigil Karatay ve Yüksel Pazarkaya köy ve Niğde kavramını Osman Şahin ve Lokman Zor konuşmalarının ardından ödül kazanan İnci Aral’a ödülü verildi.Ödül sonrası söz alan İstanbul Niğde Kültür ve Yardımlaşma Dernek Başkanı Halil Gül etkinliği düzenleyenlere teşekkür ederek çok verimli ve yararlı bir etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Ve Niğdeliler derneği olarak çalışmalarını geliştirerek sürdüreceklerini belirtti.Niğde Kültür ve Yardımlaşma Derneği Halil Gül’de yazar İnci Aral’a Ömer Fethi Gürer yazdığı Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabını sundu. Toplantı sonunda Yazar ve düzenleme kurulu Başkanı Hikmet Altınkaynak katılımcıların ilgisine teşekkür ederek gelecekte bu ödülün devamı adına güç bulduklarını belirtti. Niğdeliler derneği başkanlığı da yapmış olan Doğan Avcı Yayıncı Vahit Mahmatlı, Prof. Dr Cengiz Çekil, Ali Kıvrakdal, Mehmet Zeki Malkoç,Süleyman Ceylan aralarında bulunduğu çok sayıda Niğdeli toplantıya katıldılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder