24 Kasım 2012 Cumartesi

KAPADOKYA ÇALIŞTAYI NEVŞEHİR’YE YAPILDI

TURİZMİN SESİ


Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Niğde Valisi Alim Barut, İstanbul Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Avanos Kaymakamı Mustafa ELDİVAN Kırşehir, Nevşehir, Aksaray ilçe ve kasaba belediye başkanları demokratik kitle örgütleri temsilcileri, Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı yazarı Ömer Fethi Gürer ile çok sayıda katılımcı çalıştayda yer aldı. Kapadokya’da yer almasına karşın Niğde ilinden bir tek Azatlı Belediye Başkanı Durmuş Songur katılması ise şaşkınlık yarattı. Kayseri, Nevşehir, Aksaray ve Kırşehir çok sayıda kuruluş Kapadokya içinde özellikleri ve olması gündeme taşırken çalışma kurullarında çağrılı olmasına karşın Niğde olmaması düşündürücü bulundu.Bu anlamda Ömer Fethi Gürer Niğde tarihi,doğal zenginlikleri ile yapılması gerekenleri ve Niğde ilini çalıştay atölye çalışması içinde gündeme taşıdı.

tarihi-kentler-birligi-ve-cekul-vakfi-kapadokya-calistayi-nevsehir’de-1.jpg
Nevşehir’de etkinlikte Kapadokya bölgesi turizminin geleceğinin etkin şekilde belirlenmesi amacıyla Tarihi Kentler Birliği, ÇEKÜL Vakfı ve Nevşehir Belediyesi’nin işbirliğinde düzenlendi. Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları-Kapadokya Stratejik Yön Planı Nevşehir Çalıştayında ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği çalışma ekibinden Öğretim Üyesi Metin Tuncel, Dr Arzu Toraman Mithat Kırayoğlu (ÇEKÜL Başkan Yardımcısı), Faruk Göksu- (ÇEKÜL Gönüllüsü- Şehir Plancısı), Yusuf Örnek (ÇEKÜL Danışma Kurulu Üyesi), Hurşit Arslan (ÇEKÜL Danışma Kurulu Üyesi),Ece Müftüoğlu Narcy (ÇEKÜL Genel Sekreter),Şirin Sıngın Yılmaz (ÇEKÜL İletişim Sorumlusu),Batuhan Akkaya (ÇEKÜL Şehir Plancısı),Ömer Sarı (ÇEKÜL Şehir Plancısı),Elif Al (ÇEKÜL Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler),Sevil Şeten (ÇEKÜL Şehir Plancısı),Esra Karataş (ÇEKÜL Şehir Plancısı),Hasan Özgen (ÇEKÜL Yönetim Kurulu Üyesi), Yonca Moralı (ÇEKÜL Örgütlenme Sorumlusu),Simge Zilif( ÇEKÜL Şehir Plancısı) yer aldığı çalışma sabah ve öğleden sonra iki ayrı değerlendirme etkinliğini yönetti ve ortak çalışma raporu belirlendi. ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma üyesi Mithat Kırayoğlu’da daha önce Trakya, Ege, Göller bölgesi ve Gaziantep’de gerçekleştirdikleri Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları çalıştayının 5. sini Nevşehir’de gerçekleştirdiklerini belirtti.

omer-fethi-gurer.jpg

Bölgesel anlamda hazırlanacak yol haritaların başta turizm olmak üzere çeşitli alanlarda bölgesel işbirliklerini de harekete geçireceğine vurgu yaptı. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, çok kültürlülüğünün bir gereği olarak değişik inançların bir arada yaşandığı Kapadokya bölgesinin tarih içerisinde oldukça farklı bir misyon üstlendiğini kaydetti.Bir bina içerisinde hem cami ve hem kiliseyi kucaklayabilecek kadar ortak yaşamı perçinlemiş bir potansiyeli yıllar yılı barındırabilmiş Kapadokya bölgesinde yönetimde de aynı inanç sistemini daha da farklı bir noktaya taşıdığına vurgu yapan Ünver, bu değerlerin bile başlı başına bir zenginlik olduğuna işaret etti.
Niğde Valisi Alim Barut’da 8 bin yıllık yaşam izlerinin bugünkü yaşamı bile etkiler bir konumda olduğunu ifade ederek, yaşamı etkileyen kültürel geçmiş ile ilgili bir bilinç oluşturmayı da amaçlayan bu çalıştayın başarılı olacağına inandığını ifade etti.

tarihi-kentler-birligi-ve-cekul-vakfi-kapadokya-calistayi-nevsehir’de-1-001.jpg

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş’da, ortak kültürel mirasın ve bu zengin değerler bütününün yerel yöneticiler, akademisyenlerin ve sivil toplum yöneticilerinin de bir araya geldiği böyle bir çalıştay ile ortaya konulmasının ortak bir akıl oluşumuna da katkısı olacağına vurgu yaptı. Etkinlik yöneticisi şehir planlamacısı Faruk Göksu toplantıya katılanlardan belediye başkanları, sivil toplum yöneticileri ve ilgili kurum yetkililerine söz hakkı tanıyarak görüşlerini aldı. Yemek arası sonrası iki gruba ayrılan ekipler bölge ile ilgili düşüncelerini ve önermelerini aktardılar Etkinlikte Konuşan Niğde Kapadokya Başkenti Kitabı Yazarı Ömer Fethi Gürer Kapadokya Peribacalarından İbaret Değildir. Niğde Bu Anlamda Önemli Bir Tarihi Ve Doğal Varlığa Sahiptir. İnanç,Sağlık,Doğa, Kültür, Tarih ile ilgili Niğde her anlamda çok zengin bir ildir. Kapadokya yalnız Nevşehir ile sınırlı bir konumda gösterilemez Niğde turizm için farklı olanakları ile öne çıkması gereken bir merkezdir”Dedi. Sonuç bildirgesini derleyen Faruk Göksu saptanan on temel ilkeyi açıkladı İlkeler olarak “Biz Kapadokyalıyız” anlayışı ile Kapadokya Kurulu oluşması, Bölgesel Yönetim Planı çıkarılması, Tematik Senaryolar, Bilgi ve İletişim Yönetimi, Tasarım Gücü, Bilinmeyenlerin Tespiti, Korumada Sivil Katılım, Ekolojik ve Ekonomik denge başlıklarında toplanan düşüncelerin Kayseri toplantısı ile de tartışılarak sonuca erilmesi kararı ile toplantı dağıldı. Nevşehir Belediyesince ağırlanan Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Çalışma grubuna akşamda Avonos Kaymakamı Mustafa Eldivan Avonos’ta bir yemek verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder