9 Mayıs 2016 Pazartesi

500 Yıllık Gelenek; Ayvaz Dede Şenlikleri’ne Yolculuk

Ayvaz Dede, farklı etkinliklerle anılacak
Bosna Hersek'in Prusats kasabasına gelerek bölge halkının İslam’ı kabul etmesini sağlayan Ayvaz Dede,  bu yıl da biribirinden farklı etkinliklerle anılacak. 500 yılı aşkın süredir devam eden ve her yıl on binlerce kişinin katıldığı Ayvaz Dede Şenlikleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da 26 Haziran Pazar günü Donyi Vakuf’ta gerçekleştirilecek.


Nüans Tur, 506’ncı Ayvaz Dede Şenliği’ne özel düzenlediği turlar ile unutulmaz bir Bosna Hersek turu yaşatacak.Boşnakların Müslüman olmasının en önemli simgelerinden, Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede anısına, bu yıl 506’ncısı düzenlenecek Ayvaz Dede Şenlikleri ile birlikte, Nüans Tur unutulmaz bir Bosna Hersek turu yaşatacak.


Her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce insanın katıldığı Ayvaz Dede Şenlikleri, mehter takımlarının gösterileri, atlı birliklerin geçişi ve sancak yürüyüşleri gibi birbirinden farklı etkinliklere sahne olacak. Farklı şehirlerden gelen atlıların Karaula'da buluşarak Donyi Vakuf'a yürümeleriyle başlayan şenlikler, geleneksel olarak Kuran-ı Kerim ve ilâhilerin okunmasının ardından kılınacak öğle namazı ile son bulacak. Nüans Tur’un Ayvaz Dede Şenlikleri’ne özel 3 gece 4 günlük Bosna Hersek turları ile 500 yıllık gelenek yakından takip edilecek.

Bosna Hersek’in tarihine yolculuk 
Nüans Tur; Ayvaz Dede Şenlikleri öncesinde deneyimli rehberler eşliğinde, Bosna Hersek’in tarihini ve yüzyıllar boyunca yaşayan farklı kültürlerin dokularını hissetme fırsatı sunacak. Saraybosna’nın önemli tarihi mekânlarıyla başlanacak geziye; Aliya İzzetbegoviç Anıt Mezarı, Kovaci Şehitliği, Baş Çarşı, Gazi Hüsrev Bey Camii ve Külliyesi, Saat Kulesi, Kurşunlu Medrese, Morica Han, Saraybosna Katedrali, Sönmeyen Ateş, Latin Köprüsü, Fatih Camii, İnat Evi ve Milli Kütüphane ile devam edilecek. 

2’nci gün Mostar, Poçiteli ve Blagay şehirlerinde; Mostar Köprüsü, Kuyumcular Çarşısı, Koski Mehmet Bey Camii ve Karagöz Camii görülecek. Blagay’da Buna Nehri, tarihi Alperenler Tekkesi, tarihi Türk Köyü Poçiteli gezilecek. 3’üncü gün Ayvaz Dede Şenlikleri’nin yapılacağı Donyi Vakuf ve vezirler şehri Travnik’e gidilecek. Travnik şehir turunda; Elçi İbrahim Bey Medresesi, Fatih Sultan Mehmet’in su içtiği Göksu Nehri, Tarihi Osmanlı Kalesi ve Süleyman Paşa Camii yer almaktadır. Saraybosna dönüş yolunda savaş sırasında birçok insanın şehit edildiği Ahmiç Köyü ziyaret edilecek. 4’üncü gün Saraybosna turu ile Saraybosna’nın su kaynağı Vrelo Bosna Milli Parkı, savaş döneminde iki buçuk yıl şehre giriş çıkışların yapıldığı Yaşam Tüneli, savaş dönemine ait eşyaların sergilendiği müze ve alışveriş için Baş Çarşı’da görülecek eşsiz mekânlar ile devam edecek. Uçak bileti hariç kişi başı 309 Euro olan Ayvaz Dede Şenlikleri turu için detaylı bilgiyi, 0216 444 26 61 telefon numarasından ve www.nuanstur.com.tr adresinden edinebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder