10 Mayıs 2016 Salı

Osmanlı Mutfağı’nın Meşhur Şerbetleri Alibaba’da

Ramazan’da Sofranızdan Eksik Etmeyin
Ali Güler, Osmanlı sofralarının vazgeçilmez içeceği şerbetlerin bir kültür mirası olduğunu düşünüyor ve bu kültürün sürmesi için elimizden geleni yapıyoruz diyor.Türkiye’de her mevsim çeşitli şerbetleri tadabileceğiniz istisna restoranlardan biridir Şerbetçi Ali Baba ve Güler Osmanlı Mutfağı.Osmanlı Mutfağı’nın kaybolmaya yüz tutan 600 yıllık şerbet kültürünü yaşatmaya çalışan ALİ Güler, Osmanlı Şerbeti’ni üç yüz atmış beş gün sunan nadir mekanlardan.

OSMANLI ŞERBETLERİ ŞİFADIR
Eski zamanlarda şu anki soğuk içeceklerin yerini şerbetler doldururmuş. Birçok hastalığa iyi gelen Osmanlı şerbetleri, özellikle Ramazan ayında sindirime yardımcı olması ve vücuttaki sıvı-şeker dengesini sağlamasıyla da önemli doğal içeceklerdendir. Osmanlı imparatorluğu zamanında ramazan aylarında yapılan meyveli özel şerbetler tadı ve sağlıklı olmaları ile çok tercih edilir, özellikle saray mutfağında, yemek yanında ve misafirlere  ikram edilen bu şerbetlerin kültürümüzde yeri çok büyüktür.

Kanuni Sultan Süleyman sıcak bir yaz günü Yeniçeri ortalarını ziyaret ve teftiş ederken, susamış. Soğuk şerbet istemiş. Ona bir kap içinde soğuk şerbet ikram etmişler. Kanuni de, şerbeti içtikten sonra o tası altınla doldurtup, geri göndermiş.Ertesi yıl yine ortaları ziyaret ve teftiş ederken, her ortanın önüne geldiğinde şerbet dolu bir tas sunmuşlar Kanuni Sultan Süleyman’a O da her tası altınla doldurtup, geri göndermiş.Bu şekilde her o mevsimde Padişah’a Yeniçeri ortalarından bir şerbet dolu tas gönderilmesi ve bunların altınla doldurulup, iade edilmesi gelenek olmuş. Savaşlarda bile cepheden bu taslar saraya gönderilir ve altınla dolu olarak geri gelmeleri beklenirmiş. 

Osmanlı’da şerbetleri özellikle ferahlamak, susuzluğu gidermek ve içersindeki yararlı maddeler sebebiyle şifa bulmak amacıyla içilmişlerdir. Geçmişi bu kadar eskiye dayanan  doğal içeceklerden olan Şerbetler yaz aylarında özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahurda serinletici olarak içilebileceği ve ikram edilebileceği gibi iştah açıcı özelliğiyle de ramazan sofralarını zenginleştiriyor. Ramazan ayının yaza gelmesi günlerin uzaması açlıktan ziyade susuzluğun bizleri zorlamasından dolayı Osmanlı Şerbeti şifadır. Sıcaktan ve susuzluktan oluşan hararete iyi gelir. Susuzluğu giderir serinlik verir. Ramazan ayında gündüz su içemediğimiz için mide ve bağırsak sisteminin çalışması bozulur ondan dolayı Osmanlı şerbeti mideye şifadır.

OSMANLI SOFRALARININ EN SEVİLEN ŞİFA KAYNAĞI ŞERBETLERİ 
1-Sikencebin2- Demirhindi 3- Ali Baba (Diyabetik) 4- Mevlevi 5- Gül 6- Hürrem Sultan 7- Gelincik 8- Sünnet 9- Reyhan 10- Nar Çiçeği 11- Meyan Kökü 12- Ece Sultan 13- Çilekli Saray Limonatası 14- Harnup 15- Kiren (Kızılcık) 16- Somada 17- Vişne 18- Menekşe 19- Nilüfer 20- Zambak 21- Nar 22- Ayva 23- Böğürtlen 24- Sultan 25- Kayısı 26- Subye 27- Loğusa 28- Karadut 29- Saray Limonaası 30- Hurma 31- Tükenmez 32- Sumak 33- Şehzade 34- Aşk İksiri 35- Neslişah Sultan 36- Mevlevi Limonatası

NABZA GÖRE ŞERBET KARGOLUYORUZ
Tüm Türkiye'ye Otellere, Restoranlara ve Evlere İftar, Sahur Davetlerinde gerçek orijinal tarifiyle yapılan otuz beş çeşidin üstünde Osmanlı Şerbetlerini siz değerli dostlarımıza sunuyoruz.


 ŞERBETLERİN SAKLAMA KOŞULU VE DAYANMA SÜRESİ
+ 4 derecelik dolaplarda kapak açılmadan 40 gün kapak açıldıktan sonra 4 veya 5 gün içersinde tüketilmesi gerekiyor. ŞERBETLERİN İÇİNE KESİNLİKLE BUZ ATMAYIN SOĞUK SERVİS YAPIN Şerbetlerde Mısır şurubu, Gilikoz ve Ömür uzatıcı gibi hiçbir katkı maddesi yoktur % 100 gerçek doğal ve gerçek orijinal tarifiyle üretiliyor.

ŞERBETCİ ALİ BABA 
Geçmişten  Bu güne Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz...
Adres: Hasanpaşa Kurbağalı Dere Cad No:74 – Kadıköy İstanbul - TÜRKİYE
Şerbet ve Lezzet Hattları: +90 216 348 22 45 – +90 216 336 82 76





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder