17 Mayıs 2016 Salı

Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi çinilerini, Anikya İznik Çini yaptı

Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi DIYANET CENTER OF AMERICA (DCA)’da yer alan İznik Çinileri Anikya İznik Çini tarafından üretildi.Amerika’nın Maryland eyaletinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2 Nisan 2016’da açılışı yapılan Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi Projesi, Diyanet Center of America (DCA)’da yer alan 550 m2 İznik çinisi, Anikya İznik Çini firması tarafından üretildi. 


Türk geleneksel sanatlarından örneklerin yer aldığı Külliye’de Türk çini sanatı Cami, Müze, Restoran, Kültür Merkezi ve Hamam ve Spor alanlarında kullanıldı. Ağırlıkla 16. yy İznik çinilerinin desenleriyle hazırlanan İznik çinisi panolar çini sanatının geleneksel özelliklerine sadık kalınarak klasik ve modern üslupta tasarlandı. Anikya İznik Çini ve Hassa Mimarlık’ın ortak çalışması sonucunda özenle tasarlanan ve Anikya İznik Çini atölyesinde üretilen çiniler Amerikalıların büyük beğenisini kazandı.


Projesi Hassa Mimarlık tarafından yapılan ve klasik Osmanlı mimarisinin çizgilerini taşıyan merkez, Türkiye ve Amerika toplumları arasındaki kültürel bağların kuvvetlenmesine katkıda bulunmak üzere inşa edildi. İçerdiği fonksiyonlarıyla bir külliye olan merkez, 60 dönüm arazi üzerinde projelendirilmiştir. 30 bin m2 inşaat alanına sahip projede; konferans salonu, kütüphane, araştırma enstitüsü ve atölyeler içeren bir Kültür Merkezi; 1500 kişilik Cami; restoran, kahve evi ve dükkanları barındıran bir Cemiyet Merkezi; kapalı spor salonu ve havuzuyla çifte Türk Hamamı; araştırmacıların kalabilecekleri bir Misafirhane; çağdaş müzecilik anlayışıyla tasarlanmış Medeniyet Tarihi Müzesi; Türk evlerinden oluşan bir Mahalle; Türk-İslam Bahçesi, Açık Spor Alanları, Piknik Alanı, Çeşmeler ve 400 araçlık kapalı otopark yer alıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder