22 Aralık 2012 Cumartesi

İSTANBUL’DA ‘BİSİKLETLİ YAŞAM’ MÜMKÜN





Dünya genelinde birçok başarılı sürdürülebilir ulaşım projesine imza atan EMBARQ’ın Türkiye merkezi olan Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, Hollanda’daki ‘bisikletli yaşam’ deneyimini İstanbul’a aktarmak üzere BikeLab İstanbul Projesi’ni geliştirdi. EMBARQ Türkiye-Sürdürülebilir Ulaşım Derneği'nin YARD 9 işbirliği ve Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu'nun desteğiyle geliştirdiği BikeLab İstanbul Projesi, Salt Galata’da düzenlenen çalıştayla başladı. Hollanda’dan ve Türkiye’den uzmanlarla kent içi ulaşım paydaşlarını bir araya getiren çalıştayda, bisikletli ulaşımın daha güvenli hale gelmesi, bisikletin  toplu taşıma ile entegrasyonunun sağlanması, İstanbul’da bisiklet kültürünün geliştirilmesi gibi konular tartışıldı. Çalıştay, Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers’in ve EMBARQ Türkiye Direktörü Arzu Tekir’in açılış konuşmalarıyla başladı. Onno Kervers, İstanbul’da bisikletin ulaşım aracı olarak kullanımının yaygınlaşması ve İstanbul’un Hollanda’daki gibi insanların işe bisikletle gidip gelebileceği bir bisikletliler şehrine dönüşebilmesi için Konsolusluk olarak desteğe her zaman hazır olduklarını ifade etti. Kendisinin de bisiklet kullanıcısı olduğunu söyleyen Kervers, EMBARQ Türkiye ve YARD 9 işbirliği ile başlatılan projenin bisikleti, İstanbul’daki trafik sorunu için önemli bir çözüm alternatifi olarak sunduğunu belirtti.

Açılış konuşmasında projenin hedefleri ve önümüzdeki dönemde proje kapsamında yapılacak çalışmalara değinen EMBARQ Türkiye Direktörü Arzu Tekir, “BikeLab Istanbul Projesi kapsamında, paydaşlarla işbirliğine önem veriyoruz, katkı sağlamak ve destek vermek isteyenlerle işbirliğine açığız. Bu çalıştay sonrasında bir rapor hazırlayacağız ve raporu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerindeki uzmanlar ve karar vericiler ile paylaşacağız. YARD 9 işbirliği ile önümüzdeki aylarda güvenli bisiklet koridorları tasarımları gerçekleştireceğiz.  Yerel yöneticilerin yönlendirmeleri ve veri analizleri sonucunda seçilecek bir bölgede pilot olarak bisiklet koridoru uygulamasını hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bir yıl sürecek projenin sonunda ise İstanbul’da bisikletli yaşamın yaygınlaşmasına katkı sağlamak üzere ‘Güvenli Bisiklet Yolu Tasarımı Kılavuzu’nu hazırlamayı planlıyoruz.” dedi.

Çalıştayda İstanbul’u “bisikletli şehir” haline getirecek çözüm önerileri paylaşıldı
Çalıştaya Hollanda’dan Dutch Cycling Embassy’nin Yönetim Kurulu Üyesi Tonny Bosch ve Yard 9’ın Yönetici Ortağı Gerbrand Bas da konuşmacı olarak katıldı. Katılımcılarla Hollanda’daki bisiklet projeleri ve bisiklet yolu tasarımlarından ilgi çekici örnekleri paylaştılar. İstanbul’da bisikletli yaşamı yaygınlaştırmak üzere çalışan sivil toplum kuruluşlarından Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz ve Bisikletli Yaşam Derneği Genel Sekreteri Kevser Seri de çalıştay katılımcıları arasında yer aldı ve İstanbul’da bisikletlilerin şehir içinde yaşadığı sorunlara değinerek çözüm önerilerini paylaştılar. Çalıştay, Hollanda ve Türkiye’de bisikletli yaşam konusunda çalışmalar yürüten kuruluşlarla İstanbul Büyükşehir Belediyesi, IETT ve ilçe belediyelerinden uzmanları ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcileri bir araya getirerek İstanbul’u “bisikletli şehir” haline getirecek somut önerilerin ortaya çıkmasını sağladı.  Çalıştay sonunda hazırlanacak rapor, İstanbul’da önümüzdeki dönemde yürütülecek bisiklet projelerine katkı sağlamak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak.“Kullanıcı odaklı” bisiklet yolu tasarımı ve pilot uygulaması gerçekleştirilecek. Proje kapsamında önümüzdeki bir yıl boyunca bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. EMBARQ Türkiye ve Hollandalı YARD 9 yaratıcı fikirler ve tasarımlarla bisikletin ulaşım aracı olarak kullanımını teşvik etmek üzere faaliyetler yürütecek. ‘Güvenli ve kullanıcı odaklı’ bisiklet yolu tasarımları gerçekleştirmek üzere atölye çalışmaları düzenlenecek. Hazırlanan bisiklet yolu tasarımlarının proje kapsamında pilot olarak uygulaması da gerçekleştirilecek. Pilot uygulamalar sonunda İstanbul’da yürütülecek diğer bisiklet projelerine katkı sağlamak üzere “İstanbul İçin Bisikletli Ulaşım Tasarım Rehberi” hazırlanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder