25 Mart 2014 Salı

İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan AB’ye çağrı: Enerji başlığını müzakereye açın


Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenecek ICCI 2014 – 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı öncesinde gerçekleştirilen 2’nci enerji sektör buluşmasında Konferans Programı açıklandı.
2’nci Enerji Sektör Buluşması’na İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı ve Kale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ömer Cihad Vardan birer konuşma yaptı.

ICCI 2014 – 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı öncesinde Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen 2’nci Enerji Sektör Buluşması İstanbul Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Sektörel Fuarcılık Genel Müdürü Süleyman Bulak, ICCI 2014 Konferansı Taslak Programı ilan ederek konferansta yer alacak oturumların konu başlıkları ile ilgili kısaca bilgi verdi.
İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur “Sanayi Sektöründe Yaşanan Enerji İle İlgili Sorunlar”, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ömer Cihad Vardan ise “Enerji Sektöründe Yaşanan Ekonomik Sorunlar” başlıklı birer konuşma yaptı.

AB’ye çağrı: Enerji başlığını müzakereye açın
İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ömer Cihad Vardan toplantıda yaptığı konuşmada iki hafta önce kabul edilen Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunda enerji güvenliği açısından Türkiye’nin önemine vurgu yapıldığını hatırlatarak, enerji başlığının müzakereye açılmasını Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin engellediğini söyledi. Vardan, “Hem AB, hem de Türkiye’nin güçlü ve derin bir işbirliği içinde olması çok önemlidir. AB’ni Avrupa Parlamentosu’nun en son raporunda bir kez daha önemi vurgulanan enerji başlığını müzakerelere açmaya davet ediyoruz. Bu bağlamda Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler nezdinde tekrar görüşmeye başlanılmasını da bir fırsat olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Nükleerde vatandaş güvenliği gözetilmeli
İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan konuşmasında Türkiye’nin 2023 yılı projeksiyonunda toplam enerji üretiminin yüzde 4’ünü nükleer enerjiden karşılanmasını öngördüğünü belirterek, yasal zeminin hızla ve vatandaşların güvenliğini gözetecek biçimde tamamlanması gerektiğini aktardı. Vardan ayrıca kamuoyunu nükleer enerji ve radyasyondan korunma konularına ilişkin bilgilendirilmesini amaçlayan “Nükleer Enerji İletişim Stratejisi”nin bir an önce tamamlanmasına öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Yenilenebilir enerji İSO gündeminde
İSO Meclis Başkanı ve Kale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur ise yaptığı konuşmasında Türkiye’nin enerjide büyük bir ölçüde dışa bağımlı olması sebebiyle özellikle sanayicilerin yoğun enerji kullandıklarını belirterek “Taşıma suyla çarkları döndürme çabasında oluyoruz” dedi. Bu sebeple İSO olarak Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından hangi projeleri hayata geçirebilecekleri üzerine yoğun çalışmalar yaptıklarını anlatan Bodur, yenilenebilir enerji alanında yatırımların artırılması için çalıştıklarını hatta Türk sanayicisinin bu yatırımlar için ihtiyacı olan parçaları Türkiye’de üretebilmenin yollarını aradıklarını sözlerine ekledi.

Kalkınma teşviksiz hızlanmıyor
Zeynep Bodur, Türkiye’de enerjiyi yoğun kullanan sektörlere rekabetçi avantaj yaratmak amacıyla devlet teşviki verilmesinin şart olduğunu, özellikle İtalya ve İspanya gibi ülkelerde devletin bu tür teşviklerin verildiğini söyledi. Bodur şöyle devam etti:

“Bu tür teklifleri götürdüğünüzde Maliye Bakanlığı’ndan “teşvikle bir yere gidilmez” cevabını alıyorsunuz. Ancak AB gibi ekonomisi hassas olan bir bölgede yapılıyor. Bizim de bu tür alternatifleri düşünmemiz gerekir. Her ne kadar tekvik konusuna sıcak bakılmasa da kalkınma teşviksiz hızlanmıyor. En büyük sorunumuz ise enerji arz güvenliği. Türkiye’nin özellikle Rusya ve İran’a olan bağımlılığı. Arz güvenliğini sağlamadığınız zaman bir çok sektör üretim yapmakta zorlanıyor. Enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Hem fiyatların bir noktaya gelmesi hem de arzın bir çok firma tarafından sağlanması açısından enerji piyasasının özelleşmesi de, BOTAŞ’ın ağırlığının azaltılması gerekiyor.

Özel şirketlerden gaz alımı konusunda da endişe duyuyorlar çünkü devlet bu arzın konusunda bir garanti vermiyor. Hava koşulları sebebiyle bir gemi limana yanaşamadığında doğalgaz arzınız kritik oluyor. Dolayısıyla bunu devlet garantisiyle almak firmalar için önemli hale geliyor. Eğer serbestleşme istiyorsa devletin garantileri bir şekilde vermesi gerekir.”Türkiye’nin en büyük enerji ve çevre konferansını düzenleyen sektörünün lider kuruluşu Sektörel Fuarcılık,  24-25-26 Nisan 2014 tarihlerinde 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nı (ICCI 2014) İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirecek


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder