20 Mart 2014 Perşembe

Seyahatseverlerin %89’u el bagaj ölçü standartlarının aynı olmasını istiyor



Havayolu şirketlerinin uçağa alınabilecek el bagajı konusunda farklı standartlar  koyması, seyahatseverlerin aklını karıştırabiliyor. Uçak bileti, otel ve araba kiralama fiyatlarını aynı platformda karşılaştıran uluslararası seyahat arama motoru Skyscanner’ın 2500 uluslararası katılımcıyla gerçekleştirdiği son ankete göre, seyahatseverlerin %89’u el bagajlarının ölçü ve boyutlarının tüm havayollarında aynı standartta olmasını istiyor.


Uçak seyahatlerinde kayıtlı bagajın yanı sıra yolcunun yanına alabileceği el bagajı için her havayolunda izin verilen ölçü ve ağırlıklar değişebiliyor. Bu durum birçok seyahatseverin kafasını karıştırmışa benziyor.
İnternet sitesi ile olduğu kadar mobil uygulamalarıyla da dünyada seyahat etmek isteyenlerin hayatını kolaylaştıran ve en hesaplı alternatifleri sunan Skyscanner’ın, 2500 uluslararası seyahatsever ile gerçekleştirdiği ankete göre katılımcıların %27’si, el bagajları havayolu tarafından belirlenen standartlara uymadığı için ekstra ücret ödemek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Seyahatseverlerin %89’u ise el bagajlarının ölçü ve boyutlarının tüm havayollarında aynı standartta olmasını istiyor.
Uygulamalar havayoluna göre değişebiliyor


Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) el bagajı için tavsiye ettiği standartlar bulunmasına rağmen havayolları kendi el bagajı standartlarını belirlemekte özgür bırakılmış. Bu durum da havayolları arasında kimi farklılıklara yol açabiliyor. Thomas Cook Hava Yolları sadece 5 kg el bagajı kabul ederken, British Airways yolcuların uçağa 23 kiloya kadar el bagajı getirmelerine izin veriyor, Türk Hava Yolları’nda ise bu sınır 8kg. İngiliz havayolu şirketi EasyJet kilo sınırı koymamasına rağmen, garantili olarak 50x40x20 cm boyutlarında el bagajını kabul ederek tüm Avrupa havayolları arasında en küçük el bagajına izin veriyor.


Anket sonuçlarına göre yolcular bu sınırlamaları aşabilmek için çeşitli yöntemlere de başvurmaktan çekinmiyor. Katılımcıların yaklaşık %25’i en ağır kıyafetlerini üzerlerine giyerek kilo sorununu çözmeye çalışırken, %10’u uçağa fazladan çanta soktuğunu itiraf ediyor.Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök: “Skyscanner olarak seyahati mümkün olduğunca kolay kılmak öncelikli hedefimiz. İzin verilen el bagajı ölçü ve ağırlıklarının değişken olması yolcular için karmaşa yaratabiliyor. Havayollarının bu sorundan haberdar olmasını sağlayarak ve seyahatseverleri bilgilendirerek basit bir çözümün bulunabileceğini umuyoruz.”Skyscanner yolculara kolaylık sağlamak için başlıca Avrupa havayollarının kabul ettiği el bagajı ölçü ve boyutlarını derleyen bir kılavuz hazırladı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder