4 Mart 2014 Salı

DÜNYACA ÜNLÜ DANS TOPLULUĞU LIMON DANCE COMPANY 7 -8 MART’TA İKİ AYRI REPERTUVAR İLE TÜRKİYE’DE İLK KEZ İŞ SANAT'TA!


Modern dansın öncülerinden efsanevi Jose Limon’un kurduğu dünyanın en ünlü dans topluluklarından biri Limon Dance Company iki ayrı repertuvar ile ilk kez Türkiye’ye geliyor.67 yıllık tarihlerinde modern dansın öncülerinden biri olarak gösterilen ve ilklere imza atan dans topluluğu ustaları Do¬ris Humphrey ve Charles Weidman’ın yolunda yenilikçi bir anlayışla Amerikan Modern dansının evrimleşmesini sağlayan Jose Limon’un mirasını, genç ve çağdaş koreograflarla yarım asırlık bir şölen haline getiriyor.

2008 yılında Jose Limon Vakfı, Ulusal Sanat Nişanı ile ödüllendirilirken, Limon’la 1978 yılında Sanat Direktörü olmadan önce de çok yakından çalışan Carla Maxwell ekibin liderliğini yürütüyor. Topluluk iki ayrı repertuvarla 7 ve 8 Mart tarihlerinde Türkiye’de ilk kez İş Sanat’ta sahne alıyor olacak.

Polonya halk dansı Mazurka referansıyla Chopin’in Mazurkas müziği eşliğinde kahraman halka ithafen yaratılan ‘Mazurkas’, Othello’nun hikayesine gönderme ile ‘The Moor’s Pavane- Tacirin Pavanesi’ ve Rodrigo Pedernairas’ın koreografisiyle ‘Come with me - Benimle Gel’ 7 Mart gecesinin repertuvarında sunulurken, topluluk 8 Mart’ta Kohelet metinlerine göndermelerle, zaman ve insan deneyimi üzerine Limon’un yarattığı ‘There is a Time - Zamanı Var’, sanat direktörü Carla Maxwell’in Jose Limon’a saygı duruşu niteliğindeki ‘Etude - Etüt’, Limon’un 1942 yılında kendisi için hazırladığı efsanevi performans ‘Chaconne’ sahneleniyor. 8 Mart gecesinin performansı da ilk gece olduğu gibi 2012 yılında hazırlanan ‘Come with me - Benimle Gel’ çalışmasıyla sonlanıyor.

7 MART 2014 – 20.00 – İŞ SANAT
'MAZURKAS - THE MOOR'S PAVANE - COME WITH ME'
8 MART 2014- 20.00- İŞ SANAT
THERE IS A TIME - ETUDE - CHACONNE - COME WITH ME'

LIMON DANS TOPLULUĞU Hakkında
Dünyanın en iyi dans topluluklarından biri olarak gösterilen Limon Dans Topluluğu  1946 yılında hayata geçirildiğinden beri Amerikan Modern Dansının da öncülüğünü yapıyor.

Topluluk Jose Limon’un ve yenilikçi çalışmalarıyla Amerikan dansının evrilmesini sağlayan ustaları Do¬ris Humphrey ve Charles Weidman’ın kurduğu dans tiyatrosunun yaşayan mirası olarak varlığını sürdürüyor.
1972 yılında Limón yaşama veda ettikten sonra topluluk dans alanında örnek olacak şekilde Limon’u dans dünyasında yaşatmaya karar vermiş. 67 yılı geride bırakan topluluğun esas büyük şöhreti ise dramatik anlatım gücünden ve teknik ustalıklarından geliyor. Topluluk José Limón’un zamanı yenen dehasını ve repertuvar seçimlerindeki hümanist vizyonunu da tüm dünyaya ulaştırmaya devam ediyor.

Topluluğun liderliğini 1978 yılında Sanat Yönetmeni olmadan önce de Limon’la çok yakın çalışan Carla Maxwell yürütüyor. Limon Dans Topluluğu programlarında çağdaş koreografların yeniliklerini ve katkılarını Amerikan Modern Dansının klasikleşmiş çalışmalarıyla buluşturuyor.

Topluluk yıllardır Modern Dans klasikleriyle çağdaş dansı bir araya getiren müthiş bir denge ile her prodüksiyonuyla büyük ilgi görüyor. Yarım yüzyılı geçen hikayelerinde Limon Dans Topluluğu ayrıca adını defalarca dans tarihine yazdıran topluluklardan biri olarak öne çıkıyor. Topluluk Amerikan Kültürel Değişim Programı himayesinde turneye çıkan ilk grup olma özelliği de taşıyor.

Limon Dans Topluluğu 1963 yılında Lincoln Merkezi’nde sahneye çıkan ilk topluluk olurken, ayrıca 1967 ve 1995 senelerinde Beyaz Saray’da gösteriye çıkma şerefini de yaşamış. Son olarak 2008 yılında Jose Limon Dans Vakfı Ulusal Sanat Nişanı ile ödüllendirilirken, ekip böylece kusursuz sanat performansları için verilebilecek en büyük ödülü de almış oluyor.

Repertuvarlar Hakkında
Mazurkas
Müzik: Frederic Chopin
Üç erkek ve dört kadın ya da dört erkek ve beş kadından oluşan grup performansı.
Polonya halkının kahraman ruhuna ithafen 1958 senesinde üç erkek ve dört kadın için yaratılan bir çalışma. Mazurkas 1985 senesinde beş kadın ve dört erkek için yeniden sahnelenirken, beş solo, üç düet, erkek trio, kadın dörtlü ve farklı grup dansçılarıyla sunuluyor. Sahnede piyano da eşlik ediyor.

The Moor’s Pavane - Tacirin Pavanesi
Müzik: Henry Purcell (düzenleme Simon Sadoff)

İki kadın iki erkek dörtlüsü
Limón’un en ünlü çalışmalarından biri olan- Tacirin Pavanesi- The Moor’s Pavane 1949 senesinde sahneye konulduğundan beri topluluğun repertuvarında. Othello’nun  hikayesine dayanan performans bugüne kadar Amerikan Bale Tiyatrosu, Joffrey Bale, Les Grands Ballets Canadiens, Nureyev ve Arkadaşları, Paris Opera Balesi, Pennsylvania Balesi, Danimarka Kraliyet Balesi ve İsveç Kraliyet Balesi gibi en ünlü bale ve dans toplulukları tarafından da sahneye konulmuş.

Come with me - Benimle gel (2012)
Çalışma Bombardino, Ladies in White, Dreams ve Freedom Dance gibi müziklerden besleniyor.
Koreografi: Rodrigo Pedernairas
Müzik: Paquito D’Rivera

There is a Time - Zamanı var (1956)
Koreografi: José Limón
Müzik: Norman Dello Joio
10-16 kişilik dans grubu (en az 4 erkek)
 “Her şeyin bir dönemi var, ve cennetin altında her amacın bir zamanı var.” Bölüm 3- Kohelet.
Koreografisiyle ve müzikleriyle tüm çalışma aynı tema çevresinde varyasyonlardan oluşuyor. Limón temayı geniş bir çemberde açarak ve yavaş yavaş büyüterek zamanın sonsuz geçişlerine uyandırıyor. Bu döngü tekrar ederek farklı ritmik ve dramatik şekillerde yineleniyor ve Kohelet metinlerine dokundurmalar yapıyor ve aslında insanın deneyimini çağrıştırıyor.

Etude - Etüt (2002)
Koreografi: Carla Maxwell
Müzik: Franz Schubert
Sanat Direktörü Carla Maxwell’in koreografisiyle José Limón’a ithafen onun kendine has hareketlerindeki hüner, tarz ve tutkuyu ayrıştıran becerisini kısa bir soloya çevirdiği çalışması olarak karşımıza çıkıyor.

Chaconne
Müzik: Johann Sebastian Bach
Erkek ya da Kadın Solo
Limón’un 1942 senesinde kendisi için hazırladığı solo çalışması ve topluluğun baş dansçıları (kadın ve erkek) ve Mikhail Baryshnikov tarafından performe ediliyor.Limón çalışmasındaki koreografi ile müzikteki sadeliği ve derin kaliteyi yakalamaya çalışmış ve özellikle solo olarak bir keman eşliğinde sahnelendiğinde izleyiciyi hayran bırakiyor.

Biletler Biletix'de!  www.biletix.com Biletix Çağrı Merkezi (0 216 556 98 00)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder