5 Eylül 2014 Cuma

GÖÇMENLERDEN 150 MİLYAR DOLARLIK HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANIYOR

Dünya çapında yaklaşık 20.9 milyon kişi yoksulluk ve göç gibi nedenlerle, ailelerinden ve evlerinden uzakta zorla çalıştırılıyor. Bu insanların 9.1 milyonu göçmenlerden oluşuyor. Çocuk ve yetişkinler kölelik benzeri şartlarda zorla çalıştırılarak, yılda yaklaşık 150 milyar dolarlık haksız kazanç sağlanıyor. Bu duruma dur demek ve göçmenlerin görünmeyen emeğine  dikkat çekmek isteyen IOM, "Sorumlu Tüketin” başlıklı bir kampanya başlattı.
                                                                           
Bireylerin insan haklarının savunulduğu 21. yüzyılda, insan ticareti yaşam hakkı dahil tüm insan haklarının ihlal edildiği, kişiye karşı işlenen en ciddi suçlardan biri olarak kabul ediliyor. Zorla çalıştırma insan ticaretinin gittikçe artan şekilde görünen bir biçimi olarak karşımıza çıkıyor. Ortadoğu'daki çatışmalardan kaçan binlerce göçmene kapılarını açan Türkiye, 1990'ların başından bu yana düzensiz göçmen işçiler, sığınmacılar, mülteciler, profesyoneller, Avrupalı öğrenciler ve emekliler gibi çeşitli kesimlerin akınına uğruyor. 2001 yılında Türkiye'ye giriş yapmış olan yabancı sayısı 12 milyon iken, 2012 yılında bu rakam 41.5 milyona yükseldi. Düzensiz göçmenler, farklı sektörlerde kayıtdışı ekonominin bir parçası haline geldiler. İnsan ticareti olgusu ve göçmenlerin çalışma şartlarına dikkat çekmek için 2009 yılından bu yana Cenevre, Viyana, Lahey ve Varşova'da Buy Responsibly/Sorumlu Tüketin başlıklı bir kampanya yürüten Uluslararası Göç Örgütü (IOM), aynı kampanyayı Türkiye'ye de taşıdı. İsveç ve Hollanda  hükümetleri tarafından desteklenen kampanya eylül ayında, İstanbul’da hayata geçirilecek.

En hassas grup olarak göçmenler
Dünyadaki eğilimlere paralel olarak, Türkiye'de de düzensiz göçmenler genellikle turizm, tarım, ev içi hizmet, inşaat, tekstil, deri işleme veya küçük ölçekli üretimlerde yasadışı olarak istihdam ediliyor. Dünya genelinde pek çok düzensiz göçmenin, sosyal güvenlik, iş sağlığı, eğitim ve  adalet gibi temel haklara erişimde sıkıntı yaşadıklarına işaret eden IOM Türkiye Misyon Şefi Dr. Meera Sethi, göçmenlerin ayrımcılık, dışlanma, istismar, kötü muamele ile karşı karşıya gelme potansiyellerinin yüksek olduğunu vurguluyor. Düzensiz durumları nedeniyle savunmasız olan ve  yardıma ihtiyaç duyan göçmenlerin yetkililere erişim ve yardım istemenin yollarını bilmediklerine ya da korktuklarına işaret eden Sethi, "Bazı ürünlerin zorla çalıştırılan göçmen işçiler ya da insan ticareti mağdurları tarafından üretilmiş olabileceğine dikkat çekmek, bu konu ile ilgili Avrupa’da olduğu gibi Türkiyeli tüketicileri de bilinçlendirmek amacıyla Sorumlu Tüketin kampanyasını başlattık. Toplumda sesini duyuramayan hassas grupların, insan onuru ile haklarını korumak ve zorla çalışmayı önlemek için sizin desteğiniz çok önemli. Siz de www.sorumlutuketin.org adresinden kampanyamıza katılın" diyor.

RAKAMLARLA İNSAN TİCARETİ
Geçen yıl, 230 milyonun üzerinde insan, ekonomik, sosyal ya da politik nedenlerle ülkesini terk etti. 2013 Yılında ülke sınırları içinde göç eden kişi sayısı 700 milyon. (Kaynak: IOM)
Birleşmiş Milletler verilerine göre, yılda 800 bin ile 2 milyon 500 bin kadın, erkek ve çocuk kendi ülkelerinde ya da sınırların aşılmasıyla insan ticaretine maruz kalıyor.
Türkiye'de 2011'de düzensiz göçmen sayısı 44 bin 415'ken, 2013'te bu rakam 39 bin 890'a geriledi. (Kaynak: Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut İltica Dairesi Başkanlığı)
2004-2013 yılları arasında 1.321 kişinin insan ticareti mağduru olduğu tespit edildi.  (Kaynak: Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut İltica Dairesi Başkanlığı)
Tüketici mektubu: http://www.buyresponsibly.org/documents/Consumer_Letter_Tr.doc
Kampanya linki: http://www.sorumlutuketin.org, www.buyresponsibly.org
Facebook sayfası: https://www.facebook.com/buyresponsiblyinturkey
KAMPANYANIN TV SPOTU: http://goo.gl/8wCsjG

KAMPANYANIN RADYO SPOTUNA YUKARIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder